Како да замрзнете кредит

Како да замрзнете кредит

Замрзавање вашег кредитног извештаја отежава преварантима да узму зајмове или друге финансије на ваше име.

С обзиром на забринутост због приватности података и све већу претњу хакера који циљају осетљиве финансијске информације, важније је коришћење безбедносних алата као што је замрзавање кредита него икада раније.

У овом ћемо чланку погледати главне разлоге за замрзавање ваше кредитне датотеке, како примијенити замрзавање са сваком од три америчке кредитне агенције, различите законе за примјену кредитног замрзавања, те када и како одмрзнути кредитни извјештај..

Зашто се примјењује замрзавање кредита?

Примјена замрзавања кредита може зауставити било кога другог да узима уговор о кредиту у ваше име.

Идеја о замрзавању кредита ради заштите од преваре постојала је већ неко време, али постала је све више усмерена на извештаје о великом кршењу података компаније Екуифак у 2017. години.

Током пропуштања Екуифака, подаци о 150 милиона корисника добијени су након циберхеиста на серверима компаније. Информације украдене укључују имена и бројеве социјалног осигурања - тачно оне детаље којима криминалци требају да отворе нове кредитне линије у ваше име.

Сигурност против преваре најчешћи је разлог за примену замрзавања, али није једини. Неки користе замрзавање кредита како би помогли да контролишу своју потрошњу и спрече да кредитно користи импулсивно за нове куповине.

Како функционира замрзавање кредита?

Постављање сигурносне замрзнутости на вашу кредитну датотеку значи да лопов идентитета чак и ако има ваше име, адресу, број социјалног осигурања, датум рођења и више, неће моћи добити нове зајмове и кредит на ваше име. То је зато што зајмодавцима, трговцима, комуналним предузећима и другим предузећима треба приступ кредитном извештају за преглед и одобравање нових кредита, зајмова и финансијских услуга.

Када подесите замрзавање кредита, додељује вам се јединствени ПИН или се поставља рачун са јединственом лозинком за вашу кредитну датотеку. Без да овлашћујете кредитни биро да подигне замрзавање својим јединственим ПИН-ом или лозинком, зајмодавци не могу приступити вашој датотеци или отворити нови кредит.

Замрзавање кредита блокира отварање нових кредитних линија. Сви зајмодавци са којима имате тренутне споразуме, укључујући компаније за кредитне картице, банкарске зајмове или продавнице, моћи ће да виде вашу кредитну документацију. Одређене агенције за провођење закона и други државни органи такође могу приступити вашем кредитном извештају и оценити га током замрзавања кредита. И даље ћете моћи да користите постојеће кредитне картице или картице за складиштење.

Ваша датотека и кредитни резултат такође ће бити ажурирани вашим понашањем у вези са задуживањем и отплатом док траје замрзавање.

Колики су трошкови за замрзавање кредита?

Три главне кредитне референтне агенције претходно су наплаћивале накнаду за примену кредитног замрзавања, а трошкови се разликују од државе до државе.

21. септембра 2018. године нови Закон о економском расту, регулаторној олакшици и заштити потрошача променио је правила о примени кредитног замрзавања.

Три велике агенције за извештавање о кредитима - Екуифак, Екпериан и ТрансУнион сада су неопходне да вам понуде бесплатно замрзавање кредита..

Не само да ће потрошачи моћи да замрзну кредит, већ и они који одлуче да примене кредитну замрзавање могу да је повуку и поново примене, онолико пута колико желе бесплатно.

Ко може поднети захтев за замрзавање кредита?

Новим законом свако може поднијети захтјев за замрзавање кредита. Чак и онима млађим од 16 година могу се замрзнути њихови кредитни досијеи ако родитељи поднесу захтев у њихово име. Чувари, станари и они који имају ваљано пуномоћје такође могу бесплатно применити замрзавање за своје издржаване чланове..

Колико дуго ће трајати замрзавање кредита?

У свим државама, осим у четири, ваш кредитни замрзавање задржава се на месту све док не затражите да се замрзавање уклони.

Према водичу Савеза потрошача за заштиту од смрзавања, четири државе које аутоматски не примењују трајно замрзавање су:

 • Кентуцки
 • Јужна Дакота
 • Небраска
 • Пеннсилваниа

Ако живите у једној од горе наведених држава, замрзавање ће се аутоматски уклонити након 7 година. Ако желите да он стално стоји у функцији, можете подесити дигитални календар који ће вас подсетити да примените кредитно замрзавање 7 година након што је првобитно постављено.

Које још законе о замрзавању кредита требате знати?

Када поднесете захтев за замрзавање кредита, кредитни биро мора да га постави у року од једног радног дана.

Кредитни бирои морају замрзнути рачун потрошача у року од 1 сата од захтева који је упућен путем интернета или телефоном.

За захтеве за замрзавањем кредита који се постављају овјереном поштом, агенција мора извршити или укинути замрзавање у року од три радна дана.

Процес замрзавања вашег извештаја код сваког кредитног бироа

Не постоји опција све у једном за замрзавање кредита одједном са три одвојене кредитне референтне агенције, Екуифак, Екпериан и ТрансУнион. Уместо тога, потрошачи се морају пријавити свакој агенцији понаособ.

Ако желите да замрзавање кредита буде ефикасно, важно је да датотеку замрзнете у све три агенције. Сваки зајмодавац користи различите агенције приликом отварања новог кредита, тако да ћете увек бити у опасности од преваре ако оставите било коју од ваше 3 датотеке отворене.

Примјена замрзавања кредита путем интернета

Да бисте примијенили замрзавање путем интернета, посјетите сваку од 3 странице бироа посвећене услугама замрзавања кредита:

Екуифак: хттпс://ввв.екуифак.цом/персонал/цредит-репорт-сервицес/

Екпериан: хттпс://ввв.екпериан.цом/фреезе/центер.хтмл

ТрансУнион: хттпс://ввв.трансунион.цом/цредит-фреезе

ТрансУнион такође нуди апликацију која се може преузети са Аппле АппСторе-а или из Гоогле Плаи продавнице.

Примена кредитног замрзавања телефоном

Екпериан: Назовите 1 888 397 3742 и пружите потребне информације.

Екуифак: Позовите (800) 349-9960 и мораћете да наведете свој број социјалног осигурања, адресу улице и пребивалиште. ПИН ће вам бити послан поштом.

ТрансУнион: Назовите ТрансУнион на 1-888-909-8872 да затражите замрзавање кредита

Вриједно је имати на уму да сва три кредитна бироа могу доживјети велику количину позива и дугачак рок чекања телефона након већих кршења података.

Замрзавање кредита овјереном поштом

Захтеви за примену замрзавања кредита овјереном поштом наведени су у наставку.

Екпериан

Писати:

Екпериан Фреезе Фреезе,
П.О. Бок 9554.

Писмени захтеви за Екпериан треба да садрже следеће:

 • Твоје пуно име и средњи иницијал,
 • Датум рођења,
 • Ваш број социјалног осигурања,
 • Адресе за последње две године,
 • Копија идентификационе карте коју је издала влада,
 • Копија рачуна за комуналне услуге, извода из банке или осигурања,

Екуифак

Преузмите и испуните овај образац за замрзавање кредита Екуифак и пошаљите га на:

Екуифак Информатион Сервицес ЛЛЦ
П.О. Бок 105788 Атланта,
ГА 30348-5788

Морате послати једну копију личне карте која укључује ваш број социјалног осигурања попут:

 • Копија картице социјалног осигурања
 • Копија исплате исплате која садржи ваш број социјалног осигурања
 • Копија обрасца В2 или 1099

Плус једна копија документа која потврђује вашу тренутну адресу као што су:

 • Копија возачке дозволе или државне идентификационе карте
 • Копија уговора о закупу / уговора о закупу
 • Копија вашег платиша са адресом
 • Копија рачуна за комуналну мрежу (рачун за струју, воду, каблове, рачун за стамбени телефон

ТрансУнион

Пишите ТрансУнион захтеву да примените замрзавање кредита са копијама вашег личног броја и броја социјалног осигурања на:

ТрансУнион ЛЛЦ
П.О. Бок 2000
Цхестер, ПА 19022-2000

Када и како одмрзнути кредит

У неком тренутку можда желите да поново отворите свој кредитни досије како бисте конкурисали за нова финансија попут хипотеке, зајма аутомобила или кредитне картице.

Баш као и приликом подношења захтева, не постоји начин да истовремено уклоните замрзавање са сва три кредитна бироа, тако да ћете морати да се обратите сваком од њих појединачно да бисте одмрзли датотеку, осим ако не знате који кредитни биро користи повериоц и онда можете одмрзнути само ону.

Можете подићи кредитно замрзавање на следеће начине:

 • Уклоните замрзавање одређеног дана
 • Омогућите приступ кредитору коме се пријављујете

Трајно укидање кредитног замрзавања такође је опција, али мало је вероватно да ће бити потребно и вашу кредитну документацију остави отворен за превару.

Можда ће вам се такође свидјети Заштита од крађе идентитета због потрошача за провјеру кредитних бодова скочио је 230 посто у деценији. Ево зашто је то опасан тренд Заштита од крађе идентитета. Информације о контактима за кредитне бирое - Екпериан, Екуифак, ТрансУнионИндентити Протецтион Кратак Како препознати и избећи преваре са еБаи-а.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7

Adblock
detector