Како подесити упозорења о кредитним преварама или кредитне заставе

Како поставити упозорења о кредитним преварама или кредитне заставе (1)

Постављање упозорења о превари или кредитне заставе на ваш кредитни извештај једна је од првих ствари које бисте требали учинити ако сумњате да неко покушава да отвори кредитне рачуне у ваше име. У зависности од ситуације, можда ће вам требати и замрзавање кредита да бисте ублажили неке ризике повезане са крађом кредитног идентитета.

У наставку ћемо прегледати како да ставите заставицу на свој број социјалног осигурања путем кредитних бироа. Такође ћемо истражити која врста кредитних застава ће вам требати и како осигурати да се на ваше име не отворе нови рачуни.

Шта су упозорења о кредитним преварама или кредитне заставе?

Упозорења о кредитним преварама, понекад позната и као „кредитне заставе“, су упозорења која се постављају агенцијама за кредитно извјештавање. Ова упозорења омогућавају тим агенцијама да знају да вам прети опасност или тренутно доживљавате крађу идентитета или кредитну превару. Када издате упозорење о превари Екуифак, Трансунион или Екпериан, агенција која извештава учиниће две кључне ствари:

 • Обавестите остале агенције за кредитно извештавање да може доћи до лажних активности на вашим рачунима
 • Обавестите повериоце да ће можда морати да предузму додатне кораке пре верификације и отварања било којих нових рачуна на ваше име

Можете бесплатно да поставите кредитну заставу или упозорење о превари код било које агенције за извештавање о кредитима. Такође нећете бити наплаћени за додатне кораке које ће повериоци предузети за верификацију нових рачуна.

Ако верујете да сте били жртва преваре идентитета, требало би одмах упозорити једну од три главне агенције за кредитни рејтинг. Све агенције ће прихватити упозорења о превари све док дате потребне податке (Социјални број и потенцијално друге личне податке).

Нажалост, затражити нешто попут упозорења о преварама Трансунион или Екпериан-а само је делимично решење. Заставе кредитног извештаја само „захтевају“ повериоце да размотре опрезније када дозвољавају отварање нових рачуна на ваше име. Ако сте озбиљно забринути због преваре са кредитним картицама, најбоље је да у потпуности затражите замрзавање кредитне картице и онда се пријавите за услугу надгледања кредитне картице.

Шта је кредитни извештај?

Ваш кредитни извештај је документ који приказује податке о вашој кредитној историји. Кредитни извештаји ће обухватати:

 • Тренутна и прошла адреса
 • Садашња и бивша места запошљавања
 • Отворени кредитни рачуни (кредитне картице, кредити за аутомобиле, кућни зајмови, студентски зајмови итд.)
 • Затворени кредитни рачуни
 • Тешки упити о кредитима
 • Софт кредитне упите
 • Наплате (обично након што је предуго дуго неплаћен кредитни рачун и отишао у агенцију за наплату)
 • Јавна испитивања која могу утицати на кредитни резултат (попут стечаја и правних пресуда)

Када ставите кредитну заставу на свој кредитни извештај, намера је да заштитите све ове информације од злоупотребе након крађе идентитета. Када се на ваше име отворе нови рачуни, они ће се на крају приказати у вашем кредитном извештају.

Ако видите како изгледају лажни рачуни или упити на вашем рачуну, одмах бисте требали затражити упозорење о превари.

Како ставити заставу на свој број социјалног осигурања или кредитни извештај

Постоји неколико начина на које можете означити свој број социјалног осигурања. Примарни начин да то учините је путем упозорења о превари, који ће поставити додатну заштиту људима који покушавају да приступе или користе ваш број социјалног осигурања или друге детаље о приватном налогу који су повезани са вашим кредитом.

Да бисте добили кредитну заставу или упозорење о превари постављеном на било којем од три бироа кредита, урадите следеће:

 1. Контактирајте једну од три агенције за кредитно извештавање (Трансунион, Екуифак или Екпериан). Можете назвати или послати е-пошту, али препоручујемо да користите опције извештавања на мрежи за сваку услугу која је доступна.
 2. Након неколико дана проверите са остала два кредитна бироа да бисте проверили да ли су и они примили упозорење о превари..
 3. Ажурирајте своје податке са сваком агенцијом за кредитни рејтинг како бисте били сигурни да вас могу контактирати у случају да се нешто појави или ако упозорење покрене необичну активност.

Агенцијама за извештавање о кредитима можете контактирати користећи следеће информације:

АгенциОнлине Алат за пријављивање телефонски бројАмаилинг адреса
Екпериан Кликните овде (888) 397-3742 Одјељење за преваре код потрошача
П.О. Бок 9554
Аллен, ТКС 75013
Трансунион Кликните овде (800) 916-8800 ТрансУнион помоћ жртвама преваре
П.О. Бок 2000
Цхестер, ПА 19016
Екуифак Кликните овде (800) 525-6285 Екуифак Информатион Сервицес ЛЛЦ
П.О. Бок 105069
Атланта, ГА 30348-5069

Као што је раније наведено, морат ћете се обратити само једној агенцији за извјештавање о кредитима. По закону, свака од агенција мора се обратити другим агенцијама након што сте поставили упозорење о превари. То вам олакшава живот, јер ћете то морати учинити само једном.

Врсте упозорења о превари

Свака агенција за извештавање о кредитима омогућиће вам да поставите једну од три врсте упозорења о превари:

 • Првобитна узбуна
 • Проширена упозорења о превари
 • Упозорење о војној превари

Свака упозорења о превари служе другачијој сврси. Важно је да одлучите да ли ваша ситуација захтева неку од ових опција. Мало је вероватно да ћете моћи да поставите више врста упозорења о превари на било који рачун, па ако нисте сигурни који вам је потребан, можда ћете желети да се обратите некој од агенција за кредитно извештавање, попут Екпериана, опишите своју ситуацију и дозволите им да вам помогну да одлучите како ћете најбоље поступити.

Истражимо сваку врсту ових упозорења детаљније.

Првобитна узбуна

Почетно упозорење о превари је ознака на вашем кредитном извештају која другим агенцијама за извештавање о кредитним речима налаже да провере информације кад год постоји захтев за продужење кредита.

Почетне упозорења о превари трају само 90 дана. Ако вам треба дугорочна кредитна застава, требат ће вам проширено упозорење о превари.

Проширена упозорења о превари

Проширено упозорење о превари носи све предности иницијалног упозоравања о превари, али може трајати 7 година.

Упозорење о превари можете да уклоните из свог кредитног извештаја у било које време. Ово је добра опција ако сте доживели озбиљну крађу идентитета за коју је потребно дуже време да се реши.

Активно упозорење о војној превари (Упозорење о активном дежурству)

Упозорење о активној дужности дизајнирано је за припаднике војске који су били стационирани у иностранству током дужег временског периода. Распоређени чланови услуга могу поставити ову врсту кредитног обавештења на свој кредит да би смањили ризик од крађе идентитета.

Да бисте примили упозорење о активном дежурству на свом кредитном извештају, мораћете да следите исте кораке као и за добијање иницијалног или проширеног обавештења о превари, али уместо тога затражите упозорење о активној обавези.

Активна упозорења о војној превари трају 1 годину до поновне примене. Међутим, ова упозорења за превару такође уклањају ваше име из унапред објављених маркетиншких понуда за кредитне картице на две године.

Упозорења о превари за децу и како проверити кредитни извештај детета

Деца су међу најчешћим жртвама крађе идентитета. На жалост, многи родитељи можда не схватају да су информације о њиховој деци украдене и злоупотребљене све док њихова деца не постану пунолетна и први пут не провере своје кредите. Поред тога, многа деца украдени су и злоупотребљени од стране одраслих чланова породице или пријатеља, што још више погоршава проблем.

Ако ваше малолетно дете има кредитни извештај, то је џиновска црвена застава и добар показатељ крађе идентитета детета!

Једноставно речено, нећете знати да ли требате бити забринути због крађе идентитета детета све док не проверите да ли ваше дете има кредитни извештај и испитајте које су информације на њему. Чак и ако не пронађете ниједан извештај, можда би била добра идеја да га креирате и ставите замрзавање кредита на тај извештај како бисте спречили злоупотребу у будућности.

Малолетници од 14-17 година могу контактирати било коју од агенција за кредитно извештавање да провере сопствени кредитни извештај. Родитељи деце млађе од 18 година то могу учинити у било које време.

Ево како да проверите кредитни извештај детета

Да бисте проверили кредитни извештај свог детета Екуифак и Екпериан, урадите следеће:

 1. Обратите се некој од агенција за кредитно извештавање и објасните да морате добити кредитни извештај за малолетно дете.
 2. Наведите потребну идентификацију: идентификациони документ издат од владе, као што је возачка дозвола; доказ о адреси; копирајте ако су извод из матичне књиге рођених и картица социјалног осигурања; дететово пуно име, укључујући средње име и генерацију (Јр. ИИИ, итд.); датум рођења детета; и све претходне адресе из претходне две године).
 3. Пошаљите или факсирајте потребну документацију агенцији за извештавање о кредитима користећи адресе поштанских адреса о којима је реч. Напомена: за Екуифак, додајте „- Минор Цхилд“ имену компаније како бисте брже пронашли право одељење.

Да бисте проверили кредитни извештај свог детета Трансунион, урадите следеће:

 1. Употријебите образац за упит о крађи идентитета дјетета Трансуниона.
 2. Ако Трансунион утврди да је за ваше дете отворен кредитни извештај, затражит ће више информација како би потврдио ваш идентитет. Ове информације можете доставити коришћењем горе наведене поштанске адресе или путем броја факса Трансунион, ако га Трансунион наведе.

Који су недостаци упозорења о превари?

Активирање упозорења о превари узроковаће проблеме ако сте навикли да улазите у продавницу електронике, пријавите се за њихову невероватну понуду „не плаћате ништа касније“ и излазите из продавнице са новим телевизором са великим екраном..

Када је активна опомена о превари, морате бити доступни или на вашем радном телефону или на кућном телефону да бисте одобрили отварање кредитног рачуна. Ништа страшно. Само ће требати кратко одлагање тренутног одобрења и поновни позив кредитној компанији која овлашћује нови рачун.

Ако можете да живите с тим, стављање упозорења о превари на ваш кредит помоћи ће вам да вас заштити у неким ситуацијама.

БЕЛЕШКА: Желите бити обазриви ако се управо требате пријавити за кредит за стан или рефинанце. Обавестите свог брокера да имате упозорење о превари јер покушавате да се заштитите од преваре.

Са позитивне стране, упозорење о превари неће узроковати проблеме са вашом тренутном кредитном картицом, банковним или кредитним рачунима. Фокусиран је на нове кредитне рачуне, а не на оне које сте већ отворили.

Како уклонити упозорење о превари на вашем кредитном извештају

Ако одлучите да желите да уклоните упозорење о превари на кредитним извештајима Екуифак, Екпериан или Трансунион, мораћете да затражите уклањање у писаном облику..

Мораћете да укључите своје:

 • Име
 • Број социјалног осигурања
 • Тренутна и претходна адреса
 • Датум рођења
 • Број телефона

Те информације ћете морати да пошаљете одељењу за преваре кредитних бироа где је постављена узбуна. Такође предлажемо коришћење овјерене поште или преко ноћи. Желите бити у могућности пратити писмо које садржи све те критичне податке. Могли бисте само сачекати 90 дана да рок упозорења истекне.

Можда ће вам се допасти и подаци о заштити од крађе идентитета због података о кредитним бироима - Екпериан, Екуифак, ТрансУнионИфтити Протецтион Тхефт како пријавити преваре од крађе идентитета. Преваре крађе идентитета: Како уочити и избећи их.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 29

Adblock
detector