Како препознати и избјећи преваре на еБаиу

Како препознати и избјећи преваре на еБаиу

Пријеваре ће користити било коју доступну платформу да би преварили невине људе у њиховом новцу или роби, а еБаи није изузетак. Интернет страница аукције покренута је 1995. године, а преваранти је користе од тада. еБаи укључује пуно поверења у име купца и продавца, али релативно је лако искористити то поверење. Компанија је увела неке заштитне мере, али можете учинити много да се заштитите као корисник еБаи-а.

Овај водич ће вам рећи о најчешћим преварама на еБаи-у, на шта треба пазити и како се заштитити. Неки су усмерени на купце, други на продавце. Ако сте преварени, показаћемо вам кораке које можете предузети како бисте то пријавили.

Постати преварен као купац на еБаи-у

Куповина производа путем еБаи-а обично је једноставна, али неки преваранти раде на превари невиних људи који само покушавају да постигну добар посао. Запамтите да ако понуда изгледа превише добро да би била истинита, вероватно и јесте. Ево три од најчешћих еБаи превара за еБаи купце.

Превара о не испоруци

Гаранција за поврат новца путем еБаиа штити купце од лажних продавача, осим за изузеће. Слиједи листа предмета који нису обухваћени, што значи да продавац може прихватити плаћање, ако не пошаље артикл и тада се као купац не можете обратити путем веб странице еБаи. Будите опрезни приликом куповине предмета са следеће листе:

  • Предузећа на продају
  • Неке категорије пословне опреме
  • Веб странице на продају
  • Некретнина
  • Возила
  • Услуге
  • Артикли које продаје Сотхеби'с
  • Малих огласа

Продавац шаље намерно погрешно име на етикети

Ова превара је паметна јер се превара догађа ван мреже након завршетка еБаи трансакције. Након завршетка уобичајене продаје, продавац ће послати пакет са тачном адресом, али погрешним именом. То вас наводи као купца да мислите да сте грешком добили нечију пошиљку, па је вратите или враћате натраг у пошту. Трансакција на еБаиу наведена је као одбијена или враћена, продавац добија производ и задржава плаћање. Не постоји начин да се оспори трансакција након што је на овај начин финализирана.

Превара о празној кутији

Ово је превара на коју требате пазити ако тражите веома популаран предмет који генерише много медијске пажње, има ограничено издање или га је тешко наћи негде другде. Можда ћете видети зажељени предмет на продају и брзо га купити, понекад плаћајући изнад тржишне цене да бисте га осигурали. Нажалост, у журби можда нисте приметили да је у списку наведен само оквир у који је ушао, а не и сам предмет. Крај сте власништва скупе амбалаже, без жељеног производа.

Фалсификована роба

Слаба страна куповине на мрежи је што не постоји начин да се провери аутентичност робе пре него што их купите. Преваранти то знају и понекад ће понудити висококвалитетне, брендиране ствари на продају по врло атрактивној цени. Нажалост, предмети су приступачни јер су кривотворене или „кноцк-офф“ реплике.

Плаћање изван еБаи-а

Сигурносни системи еБаиа могу заштитити купце и продавце само када се трансакције одвијају директно на веб локацији. Нелегитимни продавци могу понудити предмет на продају, али потом захтевати да се плаћање пошаље изван платформе. На пример, могу тражити готовину, банковни пренос, чек, новчани налог или чак поклон картице. Једном када преварант дође до вашег новца путем непробављивих средстава, престат ће да комуницира с вама и неће послати предмет. еБаи неће помагати у трансакцији која се догодила изван његове надлежности.

Постати преварен као продавац еБаи-а

То би могло бити изненађење, али многе еБаи преваре нису усмерене на невине купце који траже добар посао. Пријеваре ће често представљати купце и користиће мјере заштите потрошача како би им помогли да преваре поштене продавце. Ево неких од најчешћих начина на који су преварени продавачи на еБаи-у.

Приватни посао понуђен изван еБаи-а

Купац може видети ваш предмет и понудити га да га плати приватно, а не да користи службене канале за плаћање еБаи-а. Они могу узроковати да продавац (ви) можете избећи плаћање накнада за трансакције када се продаја одвија ван куће. Затворите унос и пошаљете предмет, али они не плаћају, или оспоравају трансакцију са еБаи-ом, тврдећи да је ставка покварена или да је унос лажан.

Понуда за преплату

Ако имате предмет за продају, потенцијални купац може да вас контактира и понуди да плати преко тражене цене за њега. У почетку се може чинити глупим пренијети издашну понуду, али често је то замка. Купац ће платити лажним чеком. Предмет шаљете одмах, али данима касније утврдите да чек одбија, не остављајући вам ништа.

Измењена адреса

Ова превара представља нови заокрет у понуди преплаћеног дуга. Купац ће понудити да купи ваш предмет и пошаље већу уплату од потребне. Кажу да треба да покрије додатне трошкове отпреме, јер им је изненада потребно да се пошаљу у неку другу земљу (често Нигерију, иако не увек). Преваре ће такође затражити вашу ПаиПал адресу е-поште. Убрзо након тога, контактираће вас преваранти који се претварају да долазе са ПаиПала-а и тражећи поштанске бројеве за праћење. У е-поруци ће бити наведено да ће вам се исплата извршити након што докажете да је роба послата. Ако сте особа која има поверења, предмет можете да пошаљете у доброј вери, под условом да је адреса е-поште веродостојна. Како је то превара, више никада нећете видети свој новац или предмете.

Захтев за празан оквир

У овом случају куповина се може извршити без грешке. Купац уплаћује брзо, а предмет шаљете без бриге. Купац прима предмет, али тврди да сте послали празан оквир - другим речима, оптужује вас за превару. еБаи ће тражити поврат, а купац вам врати празан оквир, чувајући артикл и новац када му се врати.

Купац тврди да предмет није примљен

Заштита продавача ПаиПал-а постоји да би се помогло продавцима да самоуверено тргују на еБаи-у. Да би он могао да ради, продавци морају да доставе доказ о испоруци предмета. Ако је испоручени артикал продат по цени од 750 долара, обавештење о испоруци је одговарајући доказ. Ако се предмет продаје за више од 750 УСД, предмет мора имати доказ о достави потписа. Искусни преваранти то знају и могу искористити продавце који нису свесни овог додатног терета доказа. Могу тврдити да предмет није примљен, затражити поврат новца и надокнадити скупи предмет.

Прекинута превара о реплици

Купац срећно купује ваш предмет. Једном када је плаћање потврђено, шаљете га одмах. У овој превари купац вас затим оптужује да шаљете оштећен предмет. Они чак могу пружити фотографије сломљеног предмета. Нажалост за вас, предмет је реплика оног који сте послали. Купац може пријавити предмет оштећеном на еБаи и добити поврат новца, оставивши вас без вашег предмета или уплате.

Неосновано враћање рачуна

Превара не мора да се јако труди да вам украде новац, јер је већина сајтова за трансакције направљена да заштити купца. Ако успешно завршите трансакцију и купац плати кредитном картицом или ПаиПал-ом, може лако да контактира провајдера и откаже трансакцију. Новац ће вам бити враћен и наплатит ће вам се додатна накнада за повраћај трошкова (то је 20 УСД за ПаиПал, за поједине компаније за кредитне картице варира). Превара мора само да каже да сумњају да нешто није у реду и већина институција ће одмах извршити поврат новца, без обзира да ли већ имају предмет или у каквом су стању. Одбијање повратне тачке може вам одузети пуно времена и гњаваже у ваше име..

Повратне информације изнуђивање

Будући да еБаи функционира као посредник између приватних купаца и продавача, идеја о изградњи онлајн репутације на сајту је прилично важна. Свака трансакција ствара прилику и купцима и продавачима да оставе повратне информације о искуству. Обично није добра идеја да тргујете рачунима који имају лошу повратну информацију. Знајући то, неки преваранти ће откупити од вас и потом тражити да им се новац шаље приватним путем како негативне повратне информације неће бити остављене на вашем рачуну. Ово је врста уцене. Пошто комплетиране повратне информације не могу бити спорне, неке људе постављају у положај у коме сматрају да морају да се повинују или ризикују интегритет налога.

Избегавајте да вас преваре

Ово изгледа као дугачак списак, али важно је бити веома марљив приликом куповине или продаје на еБаи платформи. Неки од ових савета могу вам бити друге природе или се не односе на сву продају. Будите свесни и понашајте се опрезно, јер финансијско пословање путем интернета може бити ризично без обзира на то колико сте пажљиви.

Никада не прихватајте чекове као плаћање. Веома је ризично јер су често мета преваре. Ако прихватате чекове, сачекајте док се не очисте. Након што положите чек, стање ће се приказати на вашем рачуну, али може проћи недељу или две да се верификује. Ако пошиљку пошаљете пре него што се чек обрише, она вам може оставити празан банковни рачун и ниједан предмет. Увек користите одобрене начине плаћања на еБаи-у.

Увек довршите трансакције преко званичних канала еБаи-а. Комуницирајте помоћу пружене услуге. еБаи не може пратити понуде склопљене изван платформе и не може потврдити комуникацију или споразуме склопљене на приватним каналима. Дајте себи све шансе за заштиту показујући на еБаи-у да сте поступили у доброј вјери.

Све документујте. Потрудите се да забиљежите паковање и слање сваког предмета, укључујући и све употријебљене бројеве за праћење. То ће вам помоћи да заштитите од неоснованих тврдњи о превари. еБаи се обично слаже са купцем, па оспоравајте било какве тврдње за које сматрате да нису истините и пренесите их својим фотографским доказима.

Упоредо са фотографирањем свега покушајте да снимите било какве идентификационе детаље о предмету. Посебно ако је артикл скуп, популаран или пожељан (као што су нови мобители или играће конзоле). Забележите све серијске бројеве или јединствене кодове.

Увек се договарајте за број за праћење за све испоруке које пошаљете. Ако артикл вреди више од 750 долара, договорите се за потпис приликом доставе. Ово вам помаже да покријете заштиту за продавца ПаиПал-а (али не нужно и друге начине плаћања доступне путем еБаи-а). Користите највеће сигурносно праћење за које сматрате да је одговарајуће за вредност предмета који пошаљете. Сјетите се да што више доказа можете договорити, сигурнија ће бити ваша трансакција у случају спора.

Могли бисте бити у могућности да оспорите поврат средстава ако банку сматрате да је лажна, али будите спремни пружити доказ. Заштита продавца ПаиПал-а такође има механизме за заштиту од лажног повраћаја новца, тако да не оклевајте да га изазовете ако сматрате да је погрешан. Такође можете паметно извршити поврат новца уколико имате незадовољног купца. То ће вас коштати само износ предмета, уместо додатних трошкова надокнаде за повраћај новца ако клијент преузме ствар код своје финансијске институције.

Проверите да ли се слика коришћена за приказивање предмета користи и на другим листама или је слика са залиха са веба. Ако јесте, а продавац не жели да пошаље друге фотографије или информације о артиклу, то би могла бити превара и требало би га избегавати.

Упоредите цену са другим сличним артиклима. Ако је без снижења разлога без снижења (попут на пример наведене штете), то може бити превара или чак украдена имовина. Клонити.

Истражите страницу с повратним информацијама Ако добру повратну информацију имају сви продавци јефтиних предмета, можда ће бити стратешки да профил изгледа оригиналан. Такође може бити неискусан продавац, тако да не оклевајте да отворите разговор о артиклу у систему е-поште за поруке.

Мало је што можете учинити да се заштитите ако предмет није покривен гаранцијом поврата новца, па прво детаљно истражите профил продавца и будите опрезни ако је артикал веома скуп и ван заштите политике.

Ако добијете пакет који није адресиран на вас, добро размислите. Да ли очекујете пакет у ово време? Проверите да ли имате бројеве испоруке или кодове трансакција које можете да користите да бисте проверили да ли је ваш пакет. Ако се сваки детаљ подудара осим имена, можете га отворити да бисте проверили да ли је ваша роба тамо.

Никада не журите са куповином предмета на еБаи-у. Пажљиво прочитајте списак. Ако је артикл наведен као оквир само у називу уноса или је јасно у опису, мало је тога што можете учинити да оспорите трансакцију, јер су представљени подаци били тачни и тачни.

Шта да радите ако сте преварени на еБаиу

еБаи је врло свестан да се преваре дешавају на веб локацији. Они лако сарађују са полицијским органима и подстичу преварене кориснике да подносе извештај о полицији са локалним властима. Ако желите да разумете поступак пријављивања преваре полицији и како је еБаи укључен, посетите Центар за безбедност еБаи-а.

Можете пријавити проблем са продавцем на еБаи директно овде.

Ако на еБаи-у пронађете ставку за коју сматрате да је лажна, пријавите унос директно.

Пријавите купца ако мислите да је овде поступао незаконито или превара.

Можда ће вам се такође свидјети заштита од крађе идентитета. Лажни идентитет, федерални злочин: Заштита од крађе идентитета и одвраћа од претпоставке Заштита од крађе идентитета. Који су супер колачићи и како их уклонити. Заштита од крађе идентитета. Фасиферијски квизови: Дијељење ваших приватних података.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =

Adblock
detector