Лотарске преваре – како раде?

Лотарске преваре - како раде

Пријевари широм света схватају да је понуда великих сума новца превише добра да би се неки људи изјаснили. Зато су лутријске преваре тако успешне. Иако се детаљи мијењају, опћи принцип је исти: особи се каже да је освојила велику своту новца на лутрији.

Да би стекли приступ својим добицима, дужни су да пошаљу релативно мали износ за покриће пореза, административних такси или царинских трошкова. Као што можда нагађате, нема лутрије, а преваранти понављају понуду што већем броју људи како би што више побегли..

Превара на лутрији одвија се скупно. Свакодневно се шаљу хиљаде е-порука, телефонских позива и писама. Стопа успеха не мора бити велика да преваранти зарађују новац. Учините све што можете да бисте се заштитили.

Начини испоруке преваре

Преваранти покушавају на много различитих начина да одвоје људе од свог новца. Лото преваре долазе у различитим варијантама, што их може отежати уочити. Они су напредна превара о накнади, сличне преварама нигеријског принца.

У зависности од тога користе се различите тактике мета преваре, а приче се често мењају у зависности од начина контакта. Сјетите се да су преваранти често високо обучени аматерски психолози који су се специјализирали за стварање односа и добивање повјерења жртава.

У зависности од тога где се налазите у свету, можда ћете добити преваре за које тврди да сте освојили лутрију која се одржава у различитим земљама порекла - европским, шпанским, британским, канадским, аустралијским и Јамајчане мега лутрије или су томболе наслијеђа имале наслове.

Пошта

У маилу добијате писмо у којем стоји да сте освојили значајан износ новца на лутрији. Често добитак добијају иностране лутрије са седиштем у Великој Британији или Европи. Писмо може садржавати и чек за ваше наводне добитке.

У упутствима ће се тражити да положите чек и одмах пренесете релативно малу накнаду администратору плаћати европске порезе или таксе. Наравно, чек је лажан, али жртве то могу да схвате данима, док га банка не одбије. Жртва има довољно времена да пошаљи свој новац преварантима пре него што сазна истину.

Остале верзије ове преваре укључују награде скупог накита или чак аутомобила страних лутрија. Од жртава се тражи да пошаљу довољно новца за покривање царина и увозних дажбина пре него што се награда може послати. Од осталих се може тражити да плате посебну накнаду како би амерички држављанин могао да тражи добитке од европске лутрије.

Емаил

Е-маил преваре на лутрији такође шаљу честитке које најављују ваше добитке на лутрији или наградним играма.

Понекад то покушавају опонаша легитимне америчке државне или државне лутрије, а понекад покушавају да изгледају као стране лутрије. Као и у горњем случају, од жртава се тражи да дају новац пре него што се депонује главна награда.

Разговори путем е-поште с преваранти имају већи ризик од добивања писама у пошти, јер је могућност изградње односа на мрежи много бржа. Преваре могу брзо ескалирати у тражењу личних података попут скенираних слика нечијег пасоша или возачке дозволе како би се наводно потврдио њихов идентитет као победник. У таквом случају краду идентитет жртве као и њихов новац.

Телефон

Преваранти воле да телефон користе за директан контакт са потенцијалним жртвама. Познато је да лутријски преваранти циљају усамљене или старије људе јер могу бити рањиви на ову врсту манипулације.

Што дуже преварант може остати на линији, већа је вероватноћа да им особа верује. На телефон, преваранти тврде да позивају из царине или ИРС-а. Они описују добитке у име жртве, а након што се уплате одговарајући порези, они могу да ослободе новчану награду.

Понекад су преваранти претварају се да су правници који представљају компанију лутрије и организују да се готовина пошаље као административна накнада. У неким случајевима, Американци су на мети синдицираних банди превараната који потичу из Јамајке.

Због тога се преваре телефонске лутрије понекад називају и јамајканске лутријске преваре. Пазите на приказе ИД-а позиватеља који почињу са кодом 876 подручја, али имајте на уму да преваранти могу маскирати и свој позивни број..

СМС - текстуална порука

Лотери преваранти испробавају сваку авенију, укључујући текстуалне поруке. Често садрже нејасне поруке честитки, импресиван износ добитка у доларима и везу или адресу е-поште за контакт. Текстуалне поруке су кратке, али могу бити и опасне јер активне везе и адресе е-поште могу учинити ангажман (и уметање) једним кликом.

Везе такође могу отворити путеве за учитавање злонамјерног софтвера и шпијунског софтвера на уређаје. Мањи екрани на телефонима и уређајима могу отежати уочавање лажних веб локација.

Лично

Можда је најхрабрији покушај преваре на лутрији покушај личне особе. Овај стил преваре плени на добру вољу људи.

Рањива популација попут старији су често на мети. Превара представљаће се као илегални имигрант. Они ће тврдити да имају добитну карту за лутрију, али то могу добити само грађани. Ако ће жртва предати готовину или накит као обезбеђење, они ће бити послани да у име преваранца затраже добитак у замену за део добитка.

Понекад преваранти раде у тимовима како би пружили вољну помагач да убеде жртву да је добра идеја. Наравно, улазница није добитна, а преваранти брзо одлазе с новцем или накитом у руци.

Тактика ескалације превара на лутрији

Без обзира како вас контактирају, преваранти имају план да сарађују с вама и граде ваше поверење. Пазите на следеће тактике ескалације. Пријеваре ће учинити све како би од жртава узели више новца, посебно ако су већ једном били успјешни.

Ако је жртва једном послала новац, преваранти ће напорно радити како би их убедили да пошаљу више. Као и друге преваре са унапријед, прича ће се и даље мијењати јер ће неочекиване таксе, повећани порези, па чак и мито бити представљени као препреке за приступ добицима од лутрије. Често се могу изгубити значајне количине новца док се прогони већи износ.

После неког времена, сложеније преваре прећи ће на другу фазу. То се често дешава када се жртве почну одупирати пошиљању више новца. Они могу примити позив од некога ко тврди да је из ИРС-а, полиције или приватног истражитеља. Они ће саопштити жртви да су преварени, али власти су на том случају. Позивач ће понудити да поврати украдена средства за жртву само ако би уплатио накнаду за проналазак унапред. Невероватно је, али делује.

Неки преваранти су амбициозни и нису вољни да своја кривична дела ограниче на новчане преваре. Они ће тражити од жртве да пошаље копије свог пасоша, возачке дозволе, броја социјалног осигурања и других личних детаља како би се потврдио њихов идентитет као победник на лутрији. Ови захтеви могу бити представљени заједно са службеним обрасцима који су испуњени. Такве информације се користе за крађу идентитета.

Имајте на уму да неки преваранти састављају базе података преварених појединаца. Ако је особа једном преварена, други преваранти могу да покушају да је циљају другачијом причом. Ако сте ви или неко кога познајете недавно преварени, будите врло опрезни за нове понуде или контакте.

Како избјећи да вас преваре лутријским преварама

Пријеваре воле да своје преваре учине економичним и такође праве грешке. Ове две чињенице помоћи свима да идентификују покушаје преваре на лутрији. Овде су трагови на које морате пазити и питања која се постављају да ли вас контактира неко ко тврди да имате наградне награде.

  • Да ли сте ушли у неку од међународних лутрија? Немогуће је ући без личне куповине карте, у земљи лутрије.
  • Постоје ли правописне грешке или чудне фразе у писму? Неке преваре потичу из земаља у којима енглески језик није матерњи језик.
  • Да ли на вашем писму постоји велика количина ознаке на коверти? Пријевари скупљају новац како би уштедјели новац, али никад није било добитника великих лутрија.
  • Да ли је писмо или е-маил адреса посебно упућена вама? Ако на њему нема имена, вероватно се масовно производи.
  • Да ли долазни број телефонског позива почиње са 876? Вероватно је преварант на лутрији Јамајке.
  • Да ли вас питају да никоме не говорите о добитку или да лажете о томе како су средства уплаћена?
  • Да ли вас траже да платите банковним преносом или иТунес поклон картицама? Ове методе преношења су несигурне, незваничне и неизводљиве. Ниједна поштена организација не би их користила за наплату накнада.

Без обзира колико добра прича звучала или колико је велика свота новца, немојте слати новац. Не дајте своје личне податке никоме ко тврди да је од лутријске комисије.

Ево једног последњег савета: Да ли сте икада купили праву лутријску карту? Да ли је благајница икада тражила ваше име или податке за контакт? Већина лутријских улазница купује се анонимно. Ако сте победили, како би вам могли контактирати администрације лутрије? Не могу Зато видите вести о непријављеним наградама за лутрију. Ако вас се икад контактира у вези с освајањем лутрије, добро размислите о овој тачки.

Постоје законите лутрије

Наравно, легитимне лутрије постоје. У САД се службене лутрије проводе у 45 америчких држава, заједно са Порториком, Дистриктом Цолумбиа и америчким Дјевичанским острвима. Њима управља свака држава или надлежност.

Неке државе комбинирају своје лутрије како би повећале отисак откупа и потенцијални наградни фонд. Највеће од њих функционишу скоро као националне лутрије, мада не постоје службене лутрије које се воде или управљају на савезној разини. Незаконито је ући на лутрију у страној земљи осим ако нисте физички присутни да бисте купили карту. Они се не могу купити на мрежи.

Шта да радите ако добијете покушај преваре на лутрији

Ако добијете контакт са лутријском преваром, одмах га избришите или уништите. Преваре не могу да вам украду ако не могу да ступе у контакт са вама. Користите одговарајуће податке за контакт у наставку да бисте пријавили покушаје преваре.

Јесте ли преварени?

Ако мислите да сте ви или неко кога знате да је жртва лутријске преваре, постоје начини да то пријавите властима. Врло је мало вероватно да ћете успети да вратите сва послата средства. Престаните слати новац чим схватите да вас преваре.

Пријавите злочин на хттпс://ввв.уса.гов/стоп-сцамс-фраудс. Ова веб локација нуди посебне савете о томе где пријавити покушаје преваре на лутрији. Механизам пријављивања варира у зависности од тога који се метод користе преваранти.

Превара путем поште: Служба америчке поштанске инспекције

Телефонска превара: ФЦЦ Цонсумер Цомплаинтс Центер

Превара путем е-поште: Центар за жалбе против криминала путем Интернета (ИЦ3)

Ако мислите да је превара настала изван Сједињених Држава, пријавите је одговарајућој агенцији горе и такође на ецоммерце.гов.

Канада

Постоје многи вести о томе да су Канађани преварени са хиљадама долара путем лутријских превара. Ако мислите да сте добили покушај преваре на лутрији, обратите се канцеларији за послове са потрошачима. Ако сте послали новац да бисте затражили добитак на лутрији, били сте преварени и требате да пријавите злочин вашем локалном одреду РЦМП. Чувајте сву документацију и комуникације као доказе који ће им помоћи да пронађу преваре или другима да избјегну да им се догоди исто.

УК

Грађани Велике Британије нису имуни на лутријске преваре. Ако мислите да сте преварени, одмах пријавите било какве финансијске губитке. Извештај можете поднијети и Акцијској превари и тиму за еЦриме националне стандарде трговања.

Аустралија

Ако сте у Аустралији и изгубили сте новац од лутријских превара, пријавите злочин локалној полицијској станици или позовите 131 444. Сцамватцх је владина организација која нуди свеобухватне савете за аустралијске жртве преваре, укључујући лутријске преваре. Информације на страници Сцамватцх упутит ће вас на извјештаје о изворима и како заштитити свој идентитет ако су вам особни документи предати током преваре..

Можда ће вам се свидети и подаци о заштити од крађе идентитета. Контактни подаци за кредитне бирое - експеријан, епифакс, заштиту од крађе идентитета, непоштена пошта и телемаркетинг, заштита од крађе идентитета "смех" Превара аудио узорка.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 55 =

Adblock
detector