Шта је нигеријска превара (419 превара) са примерима

Шта је нигеријска превара (419 превара) са примерима

Нигеријска превара постоји већ дуже време. Првобитно вођена телефоном, факсом и традиционалном поштом, ова превара позива жртве да пошаљу мали износ новца уз обећање да ће за узврат добити много већу своту. Развој е-поште много је олакшао преварантима да дођу до нових жртава. Тешко је пронаћи статистику која одражава стварне трошкове напредних превара о накнадама као што је нигеријска превара.

ФБИ и Центар за жалбе против криминала путем интернета (ИЦ3) из 2017. године говоре да су Американци изгубили скоро 58 милиона долара због пријеваре са напредним накнадама. Многи људи су сигурни да могу препознати покушаје преваре, али остаје јасно да свако може постати жртва мрежних превара. Посљедњи подаци ФТЦ-а (пдф) показују да је вјероватно да ће тисућљетни корисници интернета бити преварени од било које друге старосне групе, међутим, старији грађани се заваравају да дају веће количине новца. Важно је да препознате нигеријску е-пошту о превари ако је примите.

Шта је нигеријска превара (419 превара)?

Превара 419 је злогласна напредна тактика за превару са накнадама која је настала у Нигерији и од тада се проширила широм света. Најпознатији извор ових адреса е-поште је Нигерија, али они могу потицати било где. У Нигерији је злочин за неке постао значајан извор прихода, мада члан 419 нигеријског законског закона то забрањује (отуда и назив). Како ради превара?

Особа ће отворити свој рачун е-поште и пронаћи ће адресу е-поште за коју тврди да је од нигеријског принца или изгнаног политичара. Особа може тврдити да је из земље која је тренутно у вестима или са друге локације која је доживела грађански немир.

У е-поруци ће бити објашњено да због политичке нестабилности или смрти рођака постоји значајан износ новца заробљен на рачуну. Даље се објашњава да ако би читалац могао да пошаље само мали износ готовине, платит ће накнаду за приступ рачуну. У замену за њихово поверење и великодушност, читаоцу се обећава велики проценат новца који је наводно закључан.

Нажалост, ако се особа одлучи послати новац, убрзо ће јој услиједити захтјев за додатним. Према накнадним е-маиловима које је послао преварант често се откривају неочекивани трошкови, попут повећаних пореза или примања мита службеницима. Пријеваре ће и даље тражити новац све док га жртва пошаље. Не треба ни говорити да никада неће бити било какве исплате упућене жртви, без обзира колико их шаљу.

Како препознати е-пошту од нигеријске преваре

Постоје неке уобичајене особине које нигеријска поштанска пошта има. Пазите на неке или све ове знакове упозорења:

 • Е-маил је примљен неочекивано,
 • Не знате особу која га је послала,
 • Садржи дугу и тужну причу о политичким проблемима или породичним проблемима,
 • Садржи дугу и тужну причу о томе зашто пошиљалац не може приступити новцу,
 • Е-пошта посебно тражи од вас да пошаљете новац путем сервиса за пренос новца,
 • Е-пошта нуди примамљиво велико плаћање у замену за вашу малу понуду.

Шта да радите ако добијете е-пошту од нигеријске преваре

Ако добијете е-пошту за коју сумњате да је превара, можете предузети неколико једноставних корака да то истражите. Увек претпоставите да је е-пошта превара и никада не шаљите новац без претходне основне провере чињеница. Заштитите се тако што ћете се обратити поузданим људима који нису укључени како би вам помогли да утврдите да је е-пошта превара.

 • Не шаљите новац, поклон картице, електронске трансфере, крипто валуте, жичане дознаке као што су Вестерн Унион или новчани налог. Све су то практички неизводљиве и обично не постоји начин да се та средства поврате.
 • Контактирајте поузданог пријатеља или разговарајте с банком о е-поруци. На њих ће много мање утицати било које емоционалне технике које се користе да би вас завеле у слању новца.
 • Налепите текст е-поште у претраживач. Пријеваре више пута користе исте скрипте, тако да су други можда већ пријавили превару.
 • Ако адреса е-поште тврди да је из легитимног предузећа, идите директно на веб локацију компаније и контактирајте их да бисте потврдили захтев. Никада не кликајте на везе у мејловима јер могу садржавати злонамјерни софтвер.
 • Никада не одговарајте на е-пошту са преваром, чак ни за шалу или да бисте видели „шта се дешава“. Што дуже ангажујете, већа је шанса да ће вас емоционално манипулирати у слање новца.

Како заштитити своје пословање од нигеријских превара

Ево неколико брзих корака које можете предузети како бисте заштитили своје предузеће или себе од пада жртвом нигеријске преваре на радном месту. Пријеваре су показали врло лукавим и могу надмашити чак и ову заштиту, али требали би пружити снажан штит од многих напада.

 • Едуцирајте особље о томе како могу изгледати е-маилови,
 • Никада не шаљите приватне или финансијске податке путем е-поште
 • Ажурирајте сав антивирусни софтвер на најновије верзије,
 • Успоставите двофакторну аутентификацију на е-пошти и системским пријавама,
 • Захтијевајте два или више потписа на новчаним трансферима преко одређеног износа,
 • Затражите од оператора сервера е-поште да дода заставицу у е-поруке које потичу изван мреже.

Напредна превара о накнадама

Нигеријски 419 преваранти доживљавају високу стопу успеха, јер су људи често спремни да ризикују малу количину новца како би искористили шансу за добијање много веће награде. То је врста преваре познате као напредна превара о накнадама и није једини пример који се може пронаћи на мрежи. Нигеријске преваре обично спадају у категорију „корисничких средстава“. Односно, они траже од жртава новац како би им помогли да приступе великим средствима која имају поверљиве чланове породице или сличну причу. Ево и других верзија напредне преваре са накнадама које морате пазити.

Инвестициони предлози

Пријеваре ће се представљати као инвеститори или правници и тражити помоћ (средства) како би се омогућиле велике и обећавајуће инвестиције на иностраним банковним рачунима. Е-поруке су обично дизајниране тако да примаоца занимају како је новац добијен или како ће се камата зарадити на егзотичним локацијама и обећавају значајну исплату као награду за њихову помоћ.

Победа на лутрији или такмичењу

Жртве ће добити е-маил којим најављују да су освојиле велику суму на међународној лутрији, томболи или такмичењу. Преваре често употребљавају брендове истинских лутријских агенција да убеде жртве да су мејлови аутентични. Преваре траже личне податке као што су име, датум рођења и број возачке дозволе како би проверили идентитет наводног победника. Ови детаљи се могу користити за превару идентитета. Неки е-маилови траже малу уплату да би се олакшала исплата добитака од лутрије.

Романтична / усамљена срца

Онлине преваре за упознавање обично почињу на форумима, апликацијама за састанке и другим јавним просторима који привлаче самотне или усамљене људе. Пријеваре раде како би увјерили жртве да су заљубљене у њих, али постоји разлог с којим се још не могу састати - да им треба новац. Убрзо ће преварант затражити новац за инвестиције, помоћ у трошковима живота, болничке накнаде или тражити екстравагантне поклоне.

Зашто је важно пријавити превару

Нигеријски преваранти су стручњаци за одвајање поштених људи од свог новца. Улажу много времена у усавршавање својих вештина и развијање најбољих приступа за манипулацију људима. Ако сте преварени, природно је да се осећате непријатно, али важно је да одмах пријавите злочин.

Када срамота или срамота подстичу тајно понашање, то често може довести до тога да се жртве више пута преваре док лове добар новац за лошим. Ако сте преварени или мислите да сте добили е-пошту о превари, идите на нашу страницу како пријавити превару да бисте пронашли одговарајућу агенцију са којом ћете разговарати.

Ако сте послали новац, можда ћете морати да се обратите својој финансијској институцији. Ресурси наведени на страници Како пријавити превару саветују вам најбоље кораке које треба да предузмете да бисте се заштитили од даљег напада.

Можда ће вам се свидети и преваре заштите од крађе идентитетаЛотеријске преваре - како раде? Заштита од крађе идентитета. Контактне информације за кредитне бирое - експеријанство, екуифак, трансУнионИнстионити заштиту од крађе сазнајте знакове крађе идентитета6.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2

Adblock
detector