Шта су супер колачићи и како их уклонити

Шта су супер колачићи и како их уклонити

Суперкућари су стварни, али нажалост, нису од јестиве сорте. У ствари, то су псеудо злонамерне датотеке које прате ваше понашање на мрежи. За разлику од нормалних ХТТП колачића, суперкруке је много теже открити и ријешити се због тога што их је много заправо не постоје на вашем рачунару или на уобичајеним локацијама за чување колачића. Међутим, они нису потпуно имуни на уклањање ако следите неколико кључних корака.

Шта су колачићи и супер-колачићи? Како их уклањате?

Као што многи корисници рачунара већ знају, већина веб локација преузима оно што је познато као „колачићи“ на ваш рачунар након што посетите веб локацију. Доста често ове датотеке засноване на претраживачу обично носе прилично основне информације које олакшавају прегледавање веба много лакше и брже уз узастопне посете сајту. Већина колачића прилично је безопасна и заиста помажу да ваше искуство прегледавања буде угодније чувањем информација које смањују вријеме учитавања на различитим страницама, између осталих задатака.

На пример, ако посетите веб локацију као што је Амазон да бисте обавили куповину на мрежи, можете се пријавити, учитати своју дигиталну колица пуну ствари, али потом одлучити да не купујете ништа касније током дана. Можда ћете бити изненађени и помало лакни кад се вратите на Амазон и откријете да сте још увек пријављени на веб локацију и све предмете који су још увек у вашој кошарици. Стални подаци за пријављивање и похрањене колица се бележе у датотеку колачића коју Амазон (или било који други сајт) брзо чита док се враћате на сајт. Овај процес у коначници побољшава ваше прегледавање и искуство куповине на мрежи.

Неки колачићи ће се аутоматски избрисати након завршетка сесије ваше веб локације (познате као сесијски колачићи). Други, познати као трајни колачићи, могу се уклонити након неколико дана или се кодирају да би се аутоматски избрисали након неколико хиљада година. Ако желите да избришете већину колачића, постоје три једноставна начина:

 • Идите на подешавања прегледача и користите алатку за уклањање колачића (обично се налази са опцијом историје прегледача и брисањем из кеша)
 • Користите антивирусну алатку за уклањање злонамерних колачића, укључујући праћење колачића
 • Ручно пронађите колачиће на рачунару и обришите их један по један или масовно (на нивоу стручњака и не препоручује се већини корисника, јер то може резултирати случајним брисањем критичних или жељених датотека)

За обичне колачиће прве две опције ће савршено функционисати. Сви нормални колачићи, па чак и злонамерни и колачићи за праћење похрањени су негде на вашем рачунару. Све што требате је да користите алате који су вам на располагању да их обришете.

Суперцоокие се разликују - и теже их је избрисати

Постоје две врсте датотека које су тренутно идентификоване као "суперцоокиес". Једно је познато и по два друга имена: „Фласх колачић“ или „Локални дељени објекти“ или ЛСО. Фласх колачићи који се често налазе у интернетским видео огласима похрањују информације на сличан начин као и ХТТП колачиће засноване на претраживачу, с изузетком да су информације првенствено повезане са Фласх објектима. Информације о Фласх колачићима такође могу бити корисне, попут снимања места где је видео заустављен да би се олакшало учитавање истог места или складиштења сачуваних информација за Фласх претраживачку игру.

Фласх колачићи и могу се такође сачувати на различитим локацијама на хард диску корисника (отуда и назив „локални дељени објекти“). Као резултат тога, уобичајени кораци уклањања колачића можда их неће избрисати, остављајући на вашем рачунару било који злонамерни Фласх колачић и способни су да прикупљају и извештавају податке без вашег знања и пристанка.

Још подмуклије и теже уклањање верзије суперкокија долази од провајдера интернетских услуга (ИСП). За разлику од ХТТП колачића или чак Фласх колачића, суперпреписи из ИСП-а повезани су са уређајима које користите за повезивање с Интернетом помоћу датотеке за праћење коју је створио ИСП. Ти супербокији чувају информације о прегледавању вашег уређаја, чувају се на серверима даватеља интернетских услуга и садрже јединствене заглавље идентификатора (УИДХ) које помажу даватељу интернетских услуга да препозна сваки уређај и шта сваки уређај ради на мрежи.

Док прегледавате веб или користите свој уређај преко мреже, ИСП убацује информације у пакете података помоћу којих може да прати вашу активност без икаквог намештања на ваш рачунар. Не можете да обришете ИСП УИДХ суперкокије користећи алатку за брисање колачића вашег веб претраживача, нити антивирусни алат може пронаћи и уклонити те датотеке суперкокије. Једноставно речено, без датотека које се на рачунару спремају за брисање, остало вам је врло мало опција за заустављање било које намере даватеља интернетских услуга о праћењу, снимању и продаји података о вашим мрежним активностима.

И за УИДХ и за Суперцоокие базиране на Фласх-у постоје неке опције уклањања које можете користити.

Како се бришу суперцоокиес

Суперцоокие-ови засновани на Фласх-у и супер-цоокие-ови на ИСП-у морају се поступати другачије. Почећемо са Фласх супер-колачићима, јер они постоје на вашем рачунару и могу се лакше уклонити.

Зауставите и уклоните Фласх суперцоокие

Добра вест је да Адобе (произвођач Фласх софтвера) има делујуће решење за заустављање и уклањање Фласх суперцоокие-а које се лако може извршити из вашег веб прегледача. Фласх обично има свој Управитељ поставки у сваком веб претраживачу и можете да га употребљавате за контролу како се Фласх колачићи чувају заједно са другим стварима.

 • Кликните ову везу да бисте отворили страницу Фласх поставки менаџера
 • Ако је потребно, кликните да бисте омогућили да се Фласх Плаиер покрене у вашем прегледачу *

*Белешка: Ако кликнете да бисте омогућили да се Фласх Плаиер покрене у вашем прегледачу не ради у Цхроме-у, можда ћете морати да промените подешавања прегледача како бисте омогућили Фласх. Поставка „Прво питај“ у Цхроме-у за Фласх медиј може проузроковати да се Фласх прозор не учита правилно. Испробајте следеће кораке у Цхроме-у:

 • Отворите страницу
 • Кликните симбол катанца на левој страни УРЛ траке
 • Кликните на Подешавања сајта
 • Поред Фласх-а, кликните падајући мени и поставите на Аллов
 • Поново учитати страницу

Ин Фирефок, можда ћете добити падајући мени када кликнете да бисте омогућили Фласх у прегледачу који тражи да га дозволите на страници. Обавезно кликните на "Дозволи". Страница ће се аутоматски освјежити како би се учитао Фласх прозор.

Оно што би требало да видите је нешто овако:

шта су супер-колачићи и како их спречити да фласх колачиће

Када отворите Манагер, приметићете неколико различитих картица. Прво ћемо посјетити картицу поставки локалног складиштења која је она са жутом мапом и зеленом стрелицом, али без слике глобуса (то је Глобална табла поставки, о којој ћемо разговарати у само мало).

Овде можете видети који су колачићи написани на вашем рачунару, заједно са могућношћу да их СВЕ бришете. То је нешто што топло препоручујемо. Имајте на уму да ипак постоје неке предности од ових колачића. Ако учестале веб локације које користе ову технологију (и то многи раде) избрисаћете нека од ваших подешавања са тих веб локација и можда ћете морати да уносите текст сваки пут када посетите.

Чак и ако одлучите да притиснете дугме „Избриши све веб локације“, остало вам је мало посла.

Заустављање нових веб локација од писања колачића

Чак и ако сте избрисали колачиће који су већ написани на вашем рачунару, можда бисте желели да спрече и писање нових колачића. Срећом, Адобе је створио начин да то постигне:

Адобе Глобал Стораге Сеттингс Панел (приступа са истог панела као и остала локална подешавања уклањања).

Затим кликните на картицу мапе која у позадини садржи слику глобуса.

Ако све иде по плану, требало би да видите нешто овако:

шта су супер-колачићи и како их спречити да фласх колачиће

Овде можете рећи Фласх-у да не спрема никакве колачиће у будућности. Само превуците клизач скроз улево („Нема“), а затим изаберите „Никад више не питај“. Ако желите да искључите избор „Дозволи Фласх садржајима треће стране да чувају податке на рачунару“ и „Похраните уобичајене Фласх компоненте да бисте смањили време преузимања“, за сваки случај. Сви ти кораци требали би спречити веб локације да спремају Фласх колачиће на ваш рачунар и спречити их да користе Фласх као решење за традиционалне ХТТП колачиће.

Додатни Фласх алати за уклањање суперцоокие-а

Ево неких других алата ако желите помоћ треће стране у управљању или контролисањем Фласх суперцокија:

Виндовс:

 • ЦЦлеанер
 • Кликните на&Очистите за Цхроме
 • Боље проширење приватности за Фирефок

Мац ОС

 • ЦЦлеанер за Мац

Локације за складиштење колачића

Увек можете да одете у именик у којем се чувају колачићи и ручно их уклоните. То није трајно решење - у будућности ће се стварати нови колачићи - али функционише.

Виндовс

ЛСО датотеке се обично чувају са екстензијом „.СОЛ“ у директоријуму апликационих података сваког корисника, под Мацромедиа \ ФласхПлаиер \ #СхаредОбјецтс.

Мац ОС

За веб локације Фласх колачићи се налазе на:

~ / Библиотека / Подешавања / Мацромедиа / ФласхПлаиер.

За АИР апликације потражите у:

~ / Библиотека / Подешавања / [име пакета (ИД) ваше апликације] и ~ / Библиотека / Преференцес / Мацромедиа / ФласхПлаиер / мацромедиа.цом / Подршка / фласхплаиер / сис

ГНУ-Линук:

ЛСО датотеке се чувају у ~ / .мацромедиа.

Зауставите и уклоните УИДХ суперпокрете

Једноставно речено, не постоји начин да се уклоне УИДХ суперпокрети ИСП-а. Да бисте то учинили, морали бисте некако да приступите серверима даватеља интернетских услуга и да одатле обришете јединствене податке својих уређаја. С обзиром на правну немогућност тога, ваша најбоља опција је да спречите интернетске провајдере да правилно прате активност ваших уређаја.

Имајте на уму да већина метода за заустављање праћења неће радити. Опција „Не прати“ прегледача неће зауставити УИДХ суперпокрете. И улазак у Инцогнито или друге приватне начине прегледавања неће радити јер ИСП не прати сваки прегледач или веб локацију, већ поставља идентификаторе података на основу уређаја који користите и пратите све размјена података на велико.

Једини начин да се зауставе суперпокривачи ИСП-а је употреба алата за анонимност везе. Најчешћа и најлакша алат за то је виртуална приватна мрежа или ВПН.

Шта су ВПН?

ВПН-ови су софтвер који инсталирате на рачунар или као додатак за прегледач. ВПН-ови ће створити тунел приватних података између вашег рачунара и сигурног сервера. Након тога ћете приступати интернету са тог сигурног сервера који би могао бити лоциран било где у свету.

Једина информација коју ваш ИСП може видети је ваша веза с удаљеним сервером. Захваљујући начинима шифровања који користе многе модерне ВПН, не може видети, а самим тим и не моћи да прати било коју другу активност изван те активности. Бићете у могућности да слободно прегледате интернет без да ваш интернетски понуђач зна шта радите.

Који ВПН треба да користим?

Међутим, ВПН-ови се разликују. Неки одржавају строге стандарде приватности који гарантују приватност и анонимност корисника. Други, међутим, могу пратити своје кориснике и продавати те податке. Генерално гледано, вероватније је да ћете наћи поуздан ВПН ако користите услугу која се плаћа, јер бесплатни ВПН-ови имају тенденцију уновчавања својих услуга путем помало инвазивних реклама и прикупљањем и продајом корисничких података.

Неки од водећих и највише препоручених ВПН-ова у индустрији укључују ЕкпрессВПН, НордВПН, ИПВанисх и Цибергхост. Међутим, има их више, зато је важно обавити своје истраживање пре него што се посложите на ВПН за који верујете да ће најбоље служити вашим потребама за приватношћу и буџетом.

За Веризон купце

Након судског поступка против њихове употребе УИДХ праћења, Веризон омогућава купцима да се искључе из ове врсте праћења.

То можете учинити тако што ћете се пријавити на Веризон Вирелесс налог овде.

Имајте на уму да се ово односи само на кориснике Веризон-а, јер је Веризон био присиљен на овај потез захваљујући тужби.

Да напоменем, АТ&Т тврди да је престао са УИДХ трацкерима. Сасвим је могуће да су и остали даваоци интернетских услуга такође престали са том праксом, али корисници интернета не могу са сигурношћу знати да ли њихов ИСП користи ову врсту праћења због начина на који функционише.

Можда ће вам се такође свидети заштита од крађе идентитетаФалсе идентитета, савезног криминала: Крађа идентитета и одвраћа од претпоставке Заштита од крађе идентитетаСазнајте шта да растурате: уништавање докумената спречава крађу идентитетаИз заштите од крађе идентитетаКако да се замрзне кредитна заштита од крађе идентитетаБен Бернанке - Жртва крађе идентитета

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − = 50

Adblock
detector