Статистика и чињенице крађе идентитета: 2018 – 2019

* Ова листа се редовно ажурира са најновијим статистикама крађе идентитета за 2018. - 2019 (плус неколико претходних статистика). До данас смо сакупили преко 50 чињеница, података и трендова о крађи идентитета из широког спектра извора и покривали бројне различите земље.

Док свет наставља свој немилосрдни марш према свим дигиталним стварима, подаци су све изложенији. Личне информације сваког појединог потрошача сада се налазе на десецима, ако не и на стотинама сервера широм света. Са том чињеницом долази се помало очигледан резултат: пораст крађе идентитета.

Крађа података је велики посао, иако је у 2018. било добрих вијести. Према Јавелин Стратегији, број жртава крађе идентитета у САД-у смањио се за 15 посто, са 16,7 милијуна жртава 2017. на 14,4 милијуна у 2018. години.

Поред тога, Јавелин Стратегија утврдила је да су деца све више жртве преваре идентитета. Иако су деца дуго била мета злоупотребе броја социјалног осигурања и превара са кредитним картицама, чини се да утицај расте. Сигурносна фирма открила је да је преко 2017. године било више од милион дјеце жртава крађе личне карте.

У периоду од 2017. до 2019. године, статистика крађе идентитета заузела је централно место међу бројним статистикама и чињеницама које обухватају читаво царство цибер-криминала. Док рансомваре добија више пажње, крађа идентитета и даље је много лакше уклонити и уновчити. Бројеви социјалног осигурања, бројеви кредитних картица и други фактори личног идентитета могу се украсти и продати на веб мрежи, или их криминалци користити за брзу и једноставну зараду профита.

Следеће статистике крађе идентитета су категорисане како би стекле бољи осећај о томе како и зашто ова претња и даље представља проблем за потрошаче, предузећа и владе широм света..

Повезан: Статистика цибер безбедности

Повећање ризика, изложености и вредности губитака

Статистика и чињенице крађе идентитета: 2018 - 2019Извор: Јавелин

Као што су показали подаци недавних студија преваре идентитета Јавелин стратегије, крађа идентитета неће нестати. Иако је број жртава пао до почетка 2019. године, остале статистике су у порасту.

Цибер-криминалцима је и даље релативно лако приступити подацима о потрошачима. На примјер, било је преко 9.600 пријављених кршења података у САД-у између 2008. и 2019., с тим да је у том временском оквиру украдено преко 10 милијарди записа. Бројеви откривају да супротно напорима да се заустави пљачка крађе података, лопови уче на нове начине како заобићи заштиту, док се потрошачи суочавају са још већим ризиком и изложеношћу крађи података..

Саставили смо листу најновијих статистика крађе идентитета:

 • Срећом, само 5,66 процената америчких потрошача било је жртва преваре личне карте, што је пад у односу на 2018. годину. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Пад укупне преваре захваљујући већем прихватању ЕМВ кредитних картица заснованих на чипима, а које скимери картица не могу да копирају. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Американци имају знатно већу вероватноћу да су жртве крађе идентитета него било ко други. У САД је украдено преко 791 милиона идентитета 2016. Француска је далеко заостала на другом месту са 85 милиона украдених идентитета. (Извор: Симантец)
 • 143 милиона Американаца суочило се са повећаним ризиком крађе идентитета након што је велики хакирани еквифакс украо милионе бројева социјалног осигурања, рођендана, адреса, па чак и неких бројева возачких дозвола. (Извор: Тхе Мотлеи Фоол)
 • Кључно подручје које је током година доживело пуно нових активности су преузимања рачуна, који су у односу на 2015. годину порасли 61%, укупно 1,4 милиона инцидената. Преузимања рачуна дешавају се када лопови добију приступ нечијим рачунима и промијене контакт и сигурносне податке. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Срећом, преузимања рачуна смањили су се у периоду од 2017. до 2018. године, а губици су опали са 5,1 на 4 милијарде долара. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • У 2018. години преузимање мобилних рачуна повећало се још више. Било је 679.000 преузимања мобилних рачуна у односу на 380.000 у 2017. (Извор: Јавелин Стратеги).
 • Преузимања рачуна (АТО) резултирале су губицима од преко две милијарде долара. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Изван преузимања рачуна, они са активним присуством на друштвеним медијима имају 30 посто већи ризик да постану жртве преваре због повећане изложености. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Друштвени медији као што су Фацебоок, Инстаграм и Снапцхат суочени су са 46 посто већим ризиком за преузимање и преварама од оних који нису активни на друштвеним мрежама. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Према Центру за крађу идентитета, сваке године се украде 1,3 милиона евиденција деце. (Извор: Ресурсни центар за крађу идентитета)
 • Изненађујућих 13% оних који су пријавили крађу идентитета учинили су не хоћу да узмемо извештај полиције. (Извор: ФТЦ)
 • Већина жалби због крађе идентитета (61%) односи се на старосне доби од 30 до 59 година. (Извор: ФТЦ)
 • Укупан број пријављених крађа идентитета порастао је за 37% у односу на 2014. до 2016. (Извор: ФТЦ)
 • Упркос провереном повећању заштите података које пружа, 75 процената потрошача не користи ВПН да заштити своје ВиФи везе. (Извор: Симантец)
 • И постојеће преваре без картица и преузимања рачуна повећане су у 2017. Милион више потрошача било је жртава у 2017. у односу на 2018. годину. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Прилично значајних 6,64 посто свих потрошача било је жртва преваре идентитета у 2017. (Извор: Јавелин Стратеги)

крађа идентитета симантец-аИзвор: Симантец

 • Симантец такође напомиње да је 87 процената потрошача оставило изложене своје личне податке док су приступали имејловима, банкарским рачунима или финансијским информацијама, што је још један проблем који би могао бити ублажен употребом ВПН-а. (Извор: Симантец)
 • Недостатак личне заштите ВиФи подудара се са чињеницом да се 60% потрошача осећа као да су њихови лични подаци сигурни када користе јавни ВиФи. (Извор: Симантец)
 • Извештај из Аустралиан Паиментс Нетворк за 2017. годину открио је да су људи старији од 55 година честе мете превара путем телефона и е-поште, а све су чешће мета преваре која се води преко друштвених медија. (Извор: Аустралијска мрежа плаћања)
 • Мрежа потрошача Сентинел (ЦСН), која прикупља податке од ФТЦ-а и локалних агенција за спровођење закона широм САД-а, открила је да крађа идентитета представља 13 процената од више од три милиона кривичних пријава забележених у систему. Овај број је управо иза преваре против импозтера (нешто више од 13%) и притужби на наплату дуга (28 процената). (Извор: ФТЦ)
 • „Крађа података“ и даље је одговорна за највише украдених идентитета у 2016. години и главни узрок кршења података (скоро 92 посто). (Извор: Симантец)
 • Према истраживању ЦСИД-а, 52% малих предузећа не улаже у ублажавање цибер ризика, сматрајући да не чувају никакве приватне податке. Међутим, 68% најмање похрањује адресе е-поште, што је један потенцијални вектор уласка за хакере. (Извор: ЦСИД
 • ЦСИД је такође открио да 31% анкетираних малих предузећа не предузима активне мере за ублажавање цибер ризика попут кршења података и хаковања. (Извор: ЦСИД)
 • Према Екуифак-у из Канаде, миленијалци су главна мета преваранта. Скоро половина свих наводних пријава за превару односи се на оне у доби између 18 и 34 године. (Извор: Екуифак)
 • Истраживање у Екперији открило је да половина свих одраслих Американаца верује да крадљивце идентитета не занимају људи са лошим кредитним способностима. (Извор: Екпериан)

крађа идентитета симантец-аИзвор: Симантец

 • 43% анкетираних одраслих у Сједињеним Државама признаје куповину на мрежи преко јавног ВиФи-а. (Извор: Екпериан)
 • 33% анкетираних одраслих у Сједињеним Државама признаје да дијели имена и лозинке налога са другима. (Извор: Екпериан)
 • Цифас је објавио да превара о идентитету у Великој Британији достиже ниво "епидемије" са инцидентима превара који се дешавају по стопи од 500 дневно. (Извор: Цифас)
 • Иако су све врсте пријава крађа идентитета у 2017. години биле ниже, према подацима ФТЦ-а, било је више превара о кредитним картицама и преварама са телефоном или услужним услугама. ФТЦ је примио преко 133.000 пријава превара са кредитним картицама у 2017. и преко 55.000 пријава превара о телефону или услужним програмима. (Извор: ФТЦ)
 • Све већи број жртава преваре не добија се накнадом. Јавелин је открио да 23 одсто жртава превара нису вратили новац, што је 3 пута више него у 2016. То се првенствено односи на прелазак на превару са новим рачунима. (Извор: Јавелин Стратеги)

Повезан: Најбоље услуге заштите крађе идентитета

Кредитне картице и бројеви социјалног осигурања и даље су главна мета за лопове

Превара на кредитним картицама није ништа ново. Ипак, увођење кредитне картице пре пола века брзо је постало прилика за лопове. Ипак, тек увођењем е-трговине средином 1990-их, крађа података о кредитним картицама постала је превише лагана. Сада, стопе онога што је познато као превара „присутна на картици“ (где преварант користи физичку копију обрађене картице) опадају, у малом делу захваљујући увођењу ЕМВ чипа. Међутим, пријевари ЦНП-а или „непостојања картица“ могу ускоро драстично порасти.

Поред сталне претње крађе броја социјалног осигурања, лако је разумети зашто крађа идентитета у целини не иде никуда. Следећа статистика и чињенице откривају зашто су и крађа кредитне картице и броја социјалног осигурања и даље проблем.

 • У Аустралији, подаци из 2016. открили су да је превара са власничком дебитном картицом резултирала губицима од 23,7 милиона америчких долара, што је повећање за 0,8 милиона америчких долара у односу на 2015. годину. (Извор: Аустралијска мрежа плаћања)
 • У иностранству је превара са ЦНП-ом порасла за 7 посто, што је резултирало губицима од 242,1 милиона долара. (Извор: Аустралијска мрежа плаћања)
 • У Аустралији је превара са ЦНП-ом чинила 78% свих превара на аустралијским картама током 2016. (Извор: Аустралијска мрежа плаћања)
 • Изложеност кредитним и дебитним картицама превари повећала се у првој половини 2017. године, повећавши се за 12,6 посто. Неколико кршења великих података значајно је допринијело овом повећању. (Извор: Ресурсни центар за крађу идентитета)
 • Цибер криминалци су се трудили да украду бројеве социјалног осигурања више него икад прије. Шездесет процената кршења током прве половине 2017. године, укључујући излагање ССН-ова. (Извор: Ресурсни центар за крађу идентитета)
 • Према ФИЦО-у, пребацивање ЕМВ-а у САД вјероватно ће довести до повећања 300% апликације у вези са кредитним картицама док криминалци покушавају заобићи систем чипова. (Извор: ФИЦО).
 • На кредитним картицама се наводи већина случајева крађе идентитета. (Извор: Фортуне
 • У 2016. години дошло је до поновног пораста постојећих превара са картицама. У години је дошло до пораста од 40 процената у непоштивању картица (ЦНП). (Извор: Стратегија и истраживање Јавелина)
 • Превара о кредитним картицама сада представља другу пријављену врсту крађе идентитета у САД-у на 33% свих пријава превара. (Извор: ФТЦ)
 • Потрошачи су изгубили више од 96 милиона долара због превара са кредитним картицама у 2016. (Извор: ФТЦ)
 • Већина крађа идентитета (посебно због изгубљених бројева социјалног осигурања) циља на порезе или преваре повезане са платама - 34 посто свих жалби због крађе идентитета. (Извор: ФТЦ)

крађа идентитета 2018

 • Преко 25 одсто притужби због крађе идентитета односи се на нове рачуне отворене на име појединца. Само 7 посто односи се на постојеће рачуне на кредитним картицама. (Извор: ФТЦ)
 • Губици нових превара на рачунима (НАФ) повећали су се у 2018. години, на 3,4 милијарде долара. Превара НАФ-а узроковала је губитке у износу од три милијарде долара у 2017. години. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Изненађујућих 13 процената оних који су пријавили крађу идентитета учинили су не хоћу да узмемо полицијски извештај. (Извор: ФТЦ)
 • 40 процената свих података украдених због кршења података у 2016. години представљали су лични финансијски подаци. Ово је повећање од 6 процентних поена у односу на 2015. годину (Извор: Симантец)
 • Превара на картици није присутна далеко више него традиционална превара са кредитним картицама. Захваљујући све већој популарности куповине путем интернета, превара која није присутна на картицама сада је 81 посто учесталија од преваре са кредитним картицама на продајном мјесту. (Извор: Јавелин Стратеги)
 • Почетних 13 одсто потрошача у Великој Британији верује да је прихватљиво користити туђу кредитну картицу без њиховог одобрења за куповину на мрежи. (Извор: Симантец)
 • Даљњих 17 процената сматра да је прихватљиво користити лажну или нечију пошту како би се идентификовали. (Извор: Симантец)

Статистика крађе идентитета открива да проблем не пропада

Крађа идентитета све је више проблема 21. вијека. Како се више података одмиче од физичког папира и на сервере повезане са Интернетом, веће су шансе да се ти подаци добију украдена такође се повећава. Док „злонамерни аутсајдери“ остају активни у крађи података (и продужењу, губитку бројева кредитних картица и бројева социјалног осигурања), потрошачи сносе добар део кривице за своје изгубљене податке. Ипак, постоје неки позитивни резултати који су се појавили као одговор.

Срећом, потрошачи постају мало бољи у откривању покушаја преваре. Стратегија и истраживање компаније Јавелин открили су да су купци на мрежи склони брзом откривању покушаја преваре. Изненађујуће, 78 процената жртава преваре успело је да открије превару у року од недељу дана.

Ипак, чини се да спречава крађу идентитета у порасту упркос штедљивијим потрошачима. Кршења података не показују знакове опадања. И нажалост, потрошачи и даље изгледа мање проактивно када је у питању осигурање њихових приватних података.

„Крађа идентитета“ компаније ЦафеЦредит лиценцирана под ЦЦ БИ 2.0

Можда ће вам се такође свидјети и заштита од крађе идентитета. Што су супер колачићи и како их уклонити. Заштита од крађе идентитета. Сазнајте више о знаковима крађе идентитета. Заштита од крађе идентитетаКако препознати и избјећи преваре на еБаиу. Заштита од крађе идентитетаЦоммон телемаркетинг преваре и како их открити.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 8 =

Adblock
detector