Уобичајене преваре телемаркетинга и како их уочити

Уобичајене преваре телемаркетинга и како их уочити

Онлине преваре и даље су популарне код криминалаца и постају сложеније. Али то не значи да се и преваре ван мреже још увек не дешавају. Преваре које се врше путем текстуалних порука, телефонских позива, па чак и поштанских пужева и даље су популарне код криминалаца. Заиста, с толико људи који своје мобилне телефоне третирају као продужетак својих тела, људи су телефоном приступачнији него икад раније. То је један од разлога што су преваре телемаркетинга и даље успешне и често успешне.

Многи људи користе ИД позиваоца и неће чак ни одговарати на број који не препознају. Међутим, још увек има пуно људи који се одазову сваком позиву и многи који се осећају обавезним да разговарају са сваким позиватељем. Преваранти могу бити веома убедљиви, па кад их једном саслушате, може бити тешко рећи не или открити превару. Срећом, ако сте свесни врста превара на које треба пазити и припазите на себе, имаћете веће шансе да избегнете да постанете жртва.

У овом посту откривамо неке уобичајене преваре телемаркетинга и како их уочити. Такође ћемо размотрити неколико других врста телефонских превара на које треба обратити пажњу и пружити опште савете за задржавање превараната на путу.

Уобичајене преваре телемаркетинга

Неке од ових схема циљају одређене или групе појединаца, док друге укључују насумичне позиве људи. Неке укључују лажно представљање, врсту преваре у којој позивалац покушава да сазна информације (попут личних или банкарских података) које се могу користити у другим злочинима. Лажно представљање путем телефона често се назива и пхисхинг гласом или „висхинг“.

Карте за иностране лутрије

С тим у вези, позивалац проглашава да сте победник стране лутрије. Они ће се потрудити да вас увере како сте уопште учествовали на овој лутрији, посебно зато што можда нисте посетили земљу у којој се наводно одржала. Могу вам рећи да је неко други ушао у ваше име или оно квалификовали сте се за извлачење купујући у популарној продавници попут Валмарт-а.

Међутим, страни фактор је важан, јер ту долази превара. Будући да се та добит остварује у иностранству, морате платити неке замишљене таксе као што су покрајински порези или трошкови преноса или администрације. Позиватељ ће вам или дати упутства о томе како извршити плаћање или тражити ваше банкарске податке преко телефона. Новац, наравно, иде директно преваранту и ваш добитак не постоји.

Сличне преваре могу укључивати тврдње да сте освојили путовање са свим трошковима или нови аутомобил, али морате да платите неку врсту авансне накнаде.

Превара процесора плаћања

Ове шеме укључују жртве којима се обраћа е-поштом, текстом или телефоном ради обраде плаћања у име пошиљаоца из различитих могућих разлога. То би могло бити повезано са донацијама, исплатама кредита и још много тога. За сваку обрађену уплату обећана вам је накнада, често 5-10%.

Сврха преваре је да се исплата шаље жртви од које је тада потребно да већину новца пребаце на други рачун, задржавајући накнаду за себе. У већини случајева почетно плаћање жртви испада лажно и они губе новац, али то не реализују тек након што већину тога пренесу. У неким случајевима је плаћање стварно, али долази са украдене кредитне картице, у којој је случају главна жртва онај ко је украо детаље њихове картице.

Гарантована превара од стране владе

Име овог превара прилично га објашњава. Неко зове да тврди да сте изабрани да добијете бесплатан грант владе. Али стварно, оно што преварант жели су ваши лични подаци, неки облик плаћања или обоје. Они могу тражити детаље, као што је ваш број социјалног осигурања. која се затим може користити у крађи идентитета. Или би вам могли рећи да за приступ гранту морате да платите административну накнаду.

У стварности, државне донације захтевају пријаву и никада неће захтевати накнаду.

Кредити за предујам

Ова превара је веома слична преварама о државним грантовима, али уместо да се представља као представник владе, чини се да ће овај позив стићи од представника финансијских институција. Рећи ће вам да сте добили одобрење за кредит, али да бисте морали да платите малу накнаду да бисте примили средства. Од вас ће се можда тражити да пошаљете уплату или пружите банкарске податке. Наравно, не бисте требали ни једно ни друго.

Осигурање од крађе идентитета

У прилично болесном преокрету, неки преваранти ће вам покушати продати осигурање које вас штити од преваре. Крађа идентитета и преваре с кредитним картицама уобичајене су ових дана и на врхунцу људи. Дакле, осигурање од ове врсте кривичних дела није превише тешко продати. Позивачи могу бити додатни убедљиви ако вам кажу да сте већ постали жртва и куповином осигурања избрисаћете своју одговорност за стотине или хиљаде долара украдених.

Наравно, није се догодио такав злочин (још) и једноставно бисте предали свој новац или банкарске податке криминалцима.

Такође видети: Најбоље услуге заштите крађе идентитета

Тајна превара о куповини

Ако вам се неко обрати тврдећи да можете зарадити 400 долара недељно само због куповине у неколико продавница, вероватно би звучало превише добро да би било истинито. На жалост, многи људи су пали због ове преваре која се може покренути путем е-поште, текста или преко телефона. Једном када пристанете да постанете „тајни купац“, добит ћете чек или новчани налог за већу суму (често већу од 2000 долара). Речено вам је да задржите накнаду за себе (обично неколико стотина долара), а затим остатак користите у одређеним продавницама, банкама или другим провајдерима и извештавате о њиховој корисничкој услузи.

Задаци могу обухватати слање новца (назад на преваре) или куповину поклон картица и слање бројева вашем „послодавцу“ (читај: преварант). Да би превара постала још легитимнијег изгледа, нека упутства говоре да ствари једноставно купујете и задржите за себе.

На крају, након што се већина новца потроши или врати у разним облицима, чек се открива као лажни. Имајте на уму да ће можда требати неколико недеља да се утврди да чек није реалан, чак и ако га је банка већ одобрила..

Превара без вешања

Ова превара је мало софистициранија од осталих на списку и укључује отмицу телефонске линије жртве. Превара зове се претварајући се да је неко из банке жртве. Позивач заправо жели да постанете сумњиви и назовете своју банку да провјери постоји ли проблем.

Проблем је у томе што је преварант отео телефонску линију и позив није прекинуо. Жртва мисли да разговара са представником банке, али заправо разговара са преваром. Постављајући неколико питања за „потврду“ да је жртва власник рачуна, оригинални позивалац имаће довољно детаља да испразни банковни рачун жртве.

Остале уобичајене телефонске преваре

Горе наведене преваре укључују некога ко зове и покушава да вам прода производ или услугу или се представља као постојећи провајдер сервиса. Много других превара које се покрећу телефоном. Ево само неколико којих морате бити свесни:

Робоцалл преваре

Робоцалл преваре можда нису веома софистициране, али с обзиром на то да су аутоматизиране, могу досегнути експоненцијално више људи него што појединац који обавља хладне позиве може. Робоцалл преваре увелико варирају, али све укључују аутоматизовану поруку која се репродукује када се јавите на телефон или проверите говорну пошту.

Једна превара циља људе са кинеским презименима. Чини се да је порука стигла из кинеског конзулата и да прети да ће, уколико жртве не предају новац, суочити са страшним последицама, укључујући и непосредно хапшење уколико отпутују у Кину. У друге сличне преваре убрајају се и криминалци који се представљају као званичници имиграција широм света.

Шеме које укључују Службу унутрашњих прихода (ИРС) у САД-у, приходе и царине ХМ-а (ХМРЦ) у Великој Британији и друге пореске службе често укључују аутоматску говорну поруку која вам говори да позовете број. Обично ће тврдити да сте починили неку врсту кривичног дела повезаног са порезом и прети озбиљном радњом ако не следите упутства. Упутства могу укључивати ожичење или полагање новца на рачун у власништву криминалца.

Иако већина људи зна да вам владина агенција никада не би контактирала путем аутоматизоване поруке, ови позиви могу бити довољно застрашујући за неке људе да скокну у акцију. На пример, многи страни студенти пали су због ових превара и изгубили су велике суме новца из страха да ће бити депортирани ако се не придржавају.

Рачунарска техничка подршка

Овај превара укључује некога ко вас позива да вас обавести да се ваш рачунар треба ажурирати, можда тврди да сте преузели злонамерни софтвер или да је на рачунару у ризику да има вирус. Позиватељ ће затражити даљински приступ вашем рачунару како би решио проблем. Приступ можете лако обезбедити отварањем везе за е-пошту и следењем неколико једноставних упутстава.

Међутим, након што контролирају ваш рачунар, преварант може да га искористи за приступ било којим личним подацима које сте тамо сачували, попут приватних датотека и мапа. Такође могу користити сачуване акредитиве у вашем веб претраживачу за пријављивање на различите платформе као што су ваше интернет банкарство или инвестициони рачуни.

Поврх тога, преварант можда чак захтева и накнаду за „поправљање“ лажног проблема.

Превара „да ли ме чујете?“ Или „да“

Овај превара се користи да се заобиђу процеси аутентификације који користе гласовне потписе. На пример, ако ваша банка користи гласовне потписе током телефонског банкарства, све криминалне потребе су снимци како кажете праве речи. Често је једина реч која им је потребна „да“. Да би снимили ово, назваће ваш број и рећи „Да ли ме чујете?“

Када одговорите са „да“, они ће вас снимити. Ако подигнете телефон и поставља вам то питање непознати глас, уопште не избегавајте да кажете реч „да“. Иако ово звучи као да је то била ретка превара, ФЦЦ је заправо примио многе повезане притужбе.

Преваре дједа и баке

Преваре дједа и баке плијене рањивим старцима који би учинили све како би осигурали сигурност својих унука. Позивач се представља као унучад и изјављује да су у невољи и треба им нешто новца да би се извукли из неке ситуације. Можда им је потребна помоћ око законских накнада или новца за превоз из иностранства.

Позиватељ даје баки и деди упутства за слање новца и чини ситуацију да звучи хитно тако да немају времена да то провере. Такође позивају жртву да никоме не говори под изговором да не жели да други (попут родитеља или партнера) сазнају за невољу у којој се налазе. Све то додаје кредибилитет у причу која стоји иза преваре. такође чинећи вероватнијим да ће се бака и деда придржавати.

Савети за проналажење и заштиту од преваре телемаркетинга

 • Пазите на црвене заставе. Уобичајени сигнали да је телефонски позив део преваре укључују превише повољне да би биле истините понуде, неко ко је одмах затражио личне податке или позивалац који вас притиска да предузмете мере.
 • Питајте за име. Ако уопште нисте сигурни, само тражите име и број повратног позива да бисте имали времена за истраживање. Ако позивалац одбије да наведе име и број, тада можете бити прилично сигурни да имате превару на рукама.
 • Будите веома опрезни према аутоматизованим порукама. Већина институција, укључујући банке и владине агенције, неће користити аутоматску поруку за комуникацију. Ако је укључен број повратног позива, покрените потрагу за он-лине бројем пре него што покушате да га позовете.
 • Користите апликацију за идентификацију позиватеља. Доступне су разне апликације као што су Труецаллер и Цаллер ИД & Блокирајте позиве који ће блокирати познате нежељене поште у позиву. Имајте на уму да иако ти могу помоћи у филтрирању позива, они неће бити потпуно поуздани.
 • Пазите на бројеве сличне вашим. Ако видите број сличан вашем, немојте бити у искушењу да одговорите. Преваранти користе технику названу "споофинг спооф" (лажно подметање) како би вас убедили да се покупите. Идеја је да мислите да је неко локални зове и вјероватније је да се јави и верује позиваоцу.
 • Идите на листу Не зови (ДНЦ). У многим јурисдикцијама свој број можете додати у ДНЦ регистар. У САД ову схему води Федерална трговинска комисија (ФТЦ). Телемаркетари који позивају људе са ДНЦ листе одговарају за огромне казне. То дефинитивно не гарантује да нећете примати никакве преваре, али може смањити број позива које примите од легитимних телемаркера, па је лакше уочити лажирање.
 • Размислите о промјени вашег броја. Након што се ваш број нађе на листи једног преваранта, вероватно је и на већини других. Ако добијете велику количину преваре, можда бисте размотрили да промените свој број и да га одмах нађете на ДНЦ листи.

Како пријавити сумњу на преваре

У којој год земљи да живите, влада вас охрабрује да пријавите преваре или сумњиве шеме. Чак и ако органи за спровођење закона нису у стању да истраже сваки случај, знање о различитим преварама помаже владиним агенцијама да издају упозорења другим члановима јавности. Ево где можете да пријавите преваре за различите земље:

 • САД: ФТЦ помоћник за жалбе
 • Канада: Канадски центар за борбу против преваре
 • УК: Акција превара (национална превара) & Центар за пријављивање цибер криминала)
 • Аустралија: Сцамватцх (Аустралијско такмичење & Потрошачка комисија)

Можда ће вам се допасти и заштита од крађе идентитета због заштите од крађе идентитета: Ево шта треба да урадите ако вам идентитет буде украден Заштита од крађе идентитетаПрепис ресурса који ће вас заштитити од преваре идентитета.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Adblock
detector