ввв.ан иеарцредитрепорт.цом | Извршни кредитни извештај о чињеницама

Закон о чињеницама Бесплатни годишњи кредитни извештај

Кредитни бирои вам сваке године дају бесплатан кредитни извештај

Закон ФАЦТ донесен 2003. осигурао је Американцима право на приступ сопственим бесплатним кредитним извештајима. Три главна кредитна бироа сарађивала су у покретању централизоване, бесплатне услуге како би људи поједноставили тражење њихових података. Извештајима можете приступити телефоном, поштом или путем интернета на годишњем нивоуредитцпортрепорт.цом. Можете да користите било који од ових канала да бисте затражили комплетан транскрипт вашег кредитног извештаја, без накнаде. Сваки кредитни биро мора на ваш захтев давати годишње извештаје. То значи да свом кредитном извештају можете приступити до 3 пута годишње, сваки пут користећи други биро.

Шта је кредитни извештај?

Извештај о кредитима је упоређивање личних података који одражавају вашу финансијску историју. Извештај о кредиту може да садржи ваше име, адресу и број социјалног осигурања, заједно са претходним захтевима за кредит, историјом отплате, укључујући пропуштене или неблаговремене исплате, тренутни кредит и банкроте. Такође ће садржавати информације о тужби или било каквим хапшењима.

Ове информације прикупљају агенције за кредитно извештавање или кредитни бирои. Три главна бироа су Екуифак, Екпериан и ТрансУнион.

Како могу добити копију свог кредитног извештаја?

Главне агенције за извештавање о кредитним извештајима заједно су креирале веб страницу Аннуалцредитрепорт.цом. Овлашћено је савезним законом и једино је веб место које нуди потпуно бесплатне извештаје о кредитима. Остале веб локације које нуде „бесплатне“ извештаје често имају скривене месечне чланарине или друге трошкове повезане са добијањем ваших података. Пазите на веб странице са сличним именима или тврде да нуде бесплатне кредитне извјештаје. Веб локација годишњецредитрепорт.цом је једина веб локација која може да нуди ову услугу бесплатно.

Као што је поменуто, грађани САД-а могу затражити бесплатни кредитни извештај од сваке три кредитне бирое једном у 12 месеци. Многи људи се одлучују да постављају захтеве тако да се нови извештај прикупља свака 4 месеца, што осигурава релативно недавни снимак њиховог финансијског статуса. Овај ниво учесталости такође додаје малу меру заштите од штете од крађе идентитета јер би се потенцијални инциденти бирали брже него касније.

Додатним кредитним извештајима се може приступити бесплатно ако сте против себе предузели штетне радње (као што су ускраћивање кредита, зајма или запослења). У обавештењу које вас упозорава на негативне радње одређује се којој агенцији за извештавање о кредитима треба да се обратите и морате да их контактирате у року од 60 дана од пријема обавештења. Ако тражите посао, имате социјалну помоћ или сумњате да сте жртва крађе идентитета, такође можете затражити додатне бесплатне извештаје.

Да бисте приступили свом бесплатном кредитном извештају, мораћете да докажете свој идентитет. Морате да наведете своје пуно име, адресу и број социјалног осигурања. Можда ћете морати да наведете претходне адресе ако сте били у свом тренутном пребивалишту мање од 2 године. Биро од којег одлучите да саставите свој извештај такође ће вас питати о одређеним подацима које само ви можете знати о својим финансијским подацима. На пример, они могу да питају о висини ваше редовне хипотекарне исплате или за информације које се односе на исплате од пре неког времена. На ова је питања тешко одговорити ако немате одговарајуће документе како бисте своје податке заштитили од лопова и превараната.

Можете да затражите свој бесплатни кредитни извештај користећи једну од следеће три опције:

  • Посетите Аннуалцредитрепорт.цом
  • Позовите 1-877-322-8228
  • Попуните образац за захтев за годишњи кредитни извештај и пошаљите га Служби за захтев за годишњи кредитни извештај, П.О. Бок 105281, Атланта, ГА 30348-5281.

Ако одлучите да користите веб локацију и можете да удовољите захтевима за податке, требало би да будете у могућности да одмах приступите свом кредитном извештају. Телефонски и поштански захтеви биће послати у року од 15 дана од пријема.

Зашто бих требао добити копију свог кредитног извјештаја?

Ваше је право да знате које информације се чувају о вашој финансијској историји. Информације садржане у вашем кредитном извештају могу значајно утицати на ваш живот. Може утврдити да ли успевате да осигурате кредит за становање, каматне стопе које вам наплаћују и може чак да утиче на потенцијалне послодавце у одлуци да вас запосле. У вашем је најбољем интересу да обезбедите тачност информација у вашем кредитном извештају и да их други не искориштавају.

Тачност је битна

Сваки унос у вашем кредитном извештају има утицај на ваш укупни кредитни резултат. Ако су неке информације нетачне, резултат може бити нижи, што може довести до негативних исхода. Када тражите свој кредитни извештај, морате га пажљиво проверити да ли има неточности. Честе грешке укључују дупликат листе кредита, нетачне кредитне лимите и друге застареле податке. Ако у свом извештају не препознате име повериоца, имајте на уму да се понекад дугови продају агенцијама за наплату. Сада ваш дуг може да се дугује другој компанији. Картице у продавници могу се навести и именом финансијске институције која је преузела картицу.

Шта да радим ако на свом кредитном извештају уочим грешку?

Два су корака која морате предузети како бисте исправили податке на свом кредитном извештају. Морате поднети спор са кредитним бироом који вам је издао кредитни извештај. Мора се обавити у писаном облику. Укључите копије било ког документованог доказа, будите врло конкретни и пружите им онолико доказа колико ће им требати да исправе грешку. Осим ако покушај не сматрају бесмисленим, морају решити проблем у року од 30 дана. У вашем је интересу да спор и документацију пошаљете захтевом за повраћај, тако да сте дати доказ о спору.

Морате да поднесете исти спор и документовани доказ добављачу информација који је заводу доставио нетачне податке. (Давалац информација је обично институција која је створила кредит, обавила истрагу или пријавила погрешне информације). На кредитном извештају треба навести одговарајућу адресу. Давалац информација је такође дужан да испита захтев и ако постоји грешка, они морају да контактирају кредитне бирое да исправе запис.

Ако сте исправили грешку, такође можете затражити од кредитних бироа да се обрате било ком провајдеру који је тражио ваше податке у претходних 6 месеци да би се подаци исправили. Ако је извештај кориштен за потребе запошљавања, обавештења о исправкама могу се послати испитивачима који датирају од две године.

Ако се утврди да је информација тачна, али и даље верујете да је грешка, можете додати датотеку спора у своју датотеку. Изјава ће бити укључена у све будуће тражене извјештаје. Уз плаћање, можете затражити од кредитних бироа да изјаву о спору пошаљу људима који су затражили ваш досије у последњих шест месеци.

Тачка крађе идентитета

Крађа идентитета је све већи проблем у Сједињеним Државама и другдје. Ако ваши лични подаци нису сигурни, могу се украсти и користити за илегално подизање кредитних картица и кредита на ваше име. Ако редовно не проверавате своје кредитне извештаје, можда ћете неко време остати несвесни крађе. Како украдени кредит обично иде неплаћен, нагомилани дугови и неизвршене обавезе утицати ће на вашу способност да обезбедите легитимне кредите, запослење и осигурање. Ако на свом кредитном извештају приметите лажне кредитне активности, посетите владину веб страницу ввв.ИдентитиТхефт.гов да пријавите крађу и брзо обезбедите свој идентитет.

Ко може приступити мом кредитном извештају?

ФЦРА описује ко може приступити вашем кредитном извештају. Ово укључује осигураваче, повериоце, послодавце и предузећа која врше процене у тим областима, укључујући подобност за изнајмљивање смештаја. Морате да дате писану сагласност вашем послодавцу за приступ вашем кредитном извештају.

Преваре са кредитним поправкама и истински саветници

Ако сте се заинтересовали за свој кредитни извештај, можда ћете желети да побољшате свој укупни кредитни резултат. Ово може бити вредан подухват, јер резултат може бити утицајан у многим областима вашег живота. Нажалост, преваранти то знају и често се представљају као легитимна предузећа која нуде шеме за отплату кредита. Биро за заштиту потрошачких финансија има одличан сажетак знакова у вези са шемама за поправке кредита. Легитимни кредитни саветници регистровани су у Министарству правде. Они би требали бити транспарентни и не би требали наплаћивати накнаду за расправу о услугама које нуде.

Дели ли кредитни извештај негативне информације?

Да, кредитни извештај чуваће негативне податке до седам година, или док не наступи застара, у зависности од тога које је дуже. Негативне информације могу укључивати неплаћене задатке, неплаћене дугове или лоше управљани кредит. Стечај ће остати на кредитним извештајима 10 година. Важно је имати на уму да ће се било какве негативне информације објавити без обзира на временско ограничење ако се поднесе захтев у вези са кредитним или животним осигурањем од 150.000 или више долара ако се пријавите за посао који плаћа више од 75.000 УСД годишње и било каквим информацијама о кривичним пресудама. Генерално, једини начин да се негативне информације очисте из вашег извештаја је да сачекате док не прође седам година од датума негативног догађаја.

Да ли ћу добити кредитни резултат када добијем кредитни извештај?

Не. Закон ФАЦТ захтијева само да агенције за кредитно извјештавање нуде бесплатне кредитне извјештаје. Приступ вашем кредитном резултату ће привући додатну накнаду од агенција јер то допушта Закон о фер кредитном извештавању (ФЦРА).

Која је разлика између кредитног резултата и кредитног извештаја?

Закон о ФАЦТ-у не захтева да вам кредитни бирои омогуће приступ кредитном резултату. Замислите да ваш број кредитног резултата буде као оцена - показатељ је вашег укупног учинка и ваше способности да одржавате добар кредит. Извештај о кредиту је попут белешки које би учитељ дао, а које описују конкретне активности које сте обављали (захтеви за кредит, способност отплате и тако даље) и колико је добро или лоше управљано тим поступком. Резултат се изводи из информација у извјештају.

Кредитни резултат се креће од 300 до 850, при чему је виши резултат пожељнији. Бројеви између 700-749 углавном се сматрају добрим резултатом. Било који резултат између 750-850 је одличан. Податак је изведен из 5 врста информација прикупљених у вашем кредитном извештају и пондерира их по важности. То су историја плаћања (35%), дугови (30%), дужина кредитне историје (15%), кредитна комбинација (10%) и нови кредит (10%).

Можда ће вам се допасти и заштита од крађе идентитета6 Уобичајене превара са Паипал-ом и како избећи заштиту крађе идентитета. Који су супер колачићи и како их уклонити. Заштита од крађе идентитета. Која је нигеријска превара (419 превара) са примерима Заштита од крађе идентитета Како избјећи порезне преваре

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − 78 =

Adblock
detector