Kako prepoznati i izbjeći prevare na eBayu

Kako prepoznati i izbjeći prevare na eBayu

Prijevare će koristiti bilo koju dostupnu platformu kako bi izvadili nevine ljude u njihov novac ili robu, a eBay nije iznimka. Stranica internetske aukcije pokrenuta je 1995. godine, a prevaranti je koriste od tada. eBay uključuje puno povjerenja u ime kupca i prodavatelja, ali relativno je lako iskoristiti to povjerenje. Tvrtka je uvela neke mjere zaštite, ali vi možete učiniti puno da se zaštitite kao korisnik eBaya.

Ovaj vodič će vam reći o najčešćim prijevarama na eBayu, na što treba paziti i kako se zaštititi. Neki su usmjereni na kupce, drugi na prodavače. Ako ste bili prevareni, pokazat ćemo vam korake koje možete poduzeti kako biste ga prijavili.

Getting scammed kao eBay kupac

Kupnja proizvoda putem eBaya obično je jednostavna, no neki prevaranti rade na prevari nevinih ljudi koji se samo trude postići dobru ponudu. Zapamtite da ako ponuda izgleda previše dobro da bi bila istinita, vjerojatno jest. Ovdje su tri najčešća eBay prevare za kupce eBaya.

Prevara o neistraživanju

Jamstvo za povrat novca na eBayu štiti kupce od lažnih prodavača, osim za izuzeća. Slijedi popis predmeta koji nisu obuhvaćeni, što znači da prodavač može prihvatiti plaćanje, ako ne pošalje artikl i tada se kao kupac ne možete obratiti putem web stranice eBay. Budite oprezni pri kupnji predmeta sa sljedećeg popisa:

  • Tvrtke na prodaju
  • Neke kategorije poslovne opreme
  • Web stranice na prodaju
  • Nekretnina
  • vozila
  • usluge
  • Artikli koje prodaje Sotheby's
  • Razvrstani oglasi

Prodavač isporučuje s namjerno netočnim imenom na etiketi

Ova je prevara pametna, jer se prijevara događa izvan mreže nakon što je transakcija eBay završena. Nakon uobičajenog završetka prodaje, prodavatelj će poslati paket s točnom adresom, ali s pogrešnim nazivom. To vas navodi kao kupca da mislite da ste pogrešno primili nečiju pošiljku i vratite je ili vraćali natrag u poštu. Transakcija na eBayu navedena je kao odbijena ili vraćena, prodavač vraća proizvod i zadržava plaćanje. Nakon što se na taj način finalizira, transakcija ne može osporiti.

Prevara o praznoj kutiji

Ovo je prevara na koju trebate paziti ako tražite izuzetno popularnu stavku koja generira puno medijske pažnje, ima ograničeno izdanje ili je teško pronaći drugdje. Možda ćete vidjeti zaželjeni predmet na prodaju i brzo ga kupiti, ponekad plaćajući iznad tržišne cijene kako biste ga osigurali. Nažalost, u žurbi, možda niste primijetili da je u popisu naveden samo okvir u koji je ušao, a ne i sam. Konačno posjedujete skupo pakiranje, bez željenog proizvoda.

Krivotvorene robe

Nedostatak kupnje putem interneta je što ne postoji način da se provjeri autentičnost robe prije nego što ih kupite. Prijevare to znaju i ponekad će ponuditi visokokvalitetne proizvode s robnom markom na prodaju po vrlo atraktivnoj cijeni. Nažalost, predmeti su pristupačni jer su krivotvorene ili „knock-off“ replike.

Plaćanje izvan eBaya

Sigurnosni sustavi eBaya mogu zaštititi kupce i prodavače samo kada se transakcije događaju izravno na web mjestu. Nelegitimni prodavači mogu ponuditi predmet na prodaju, ali onda zahtijevaju da se plaćanje pošalje izvan platforme. Na primjer, mogu tražiti gotovinu, bankovni prijenos, ček, novčani nalog ili čak poklon kartice. Jednom kada prevarant ima svoj novac putem neprovjerljivih sredstava, prestat će komunicirati s vama i neće poslati predmet. eBay neće pomagati u transakciji koja je nastala izvan njegovog djelokruga.

Getting scammed as eBay prodavač

To bi moglo biti iznenađenje, ali mnoge eBay prevare nisu usmjerene prema nevinim kupcima koji traže dobar posao. Prijevare će često predstavljati kupce i koristiti mjere zaštite potrošača kako bi im pomogli da prevare poštene prodavače. Evo nekih od najčešćih načina na koji su na prevaru eBay prodavači.

Privatni ugovor ponuđen izvan eBaya

Kupac može vidjeti vaš predmet i ponuditi ga za privatno plaćanje umjesto da koristi službene kanale plaćanja eBaya. Oni mogu uzrokovati da prodavatelj (vi) može izbjeći plaćanje naknada za transakcije kada se prodaja odvija izvan kuće. Zatvorite unos i pošaljete stavku, ali oni ne plaćaju ili osporavaju transakciju s eBay-om tvrdeći da je stavka pokvarena ili da je unos lažan.

Ponuda preplata

Ako imate artikl na prodaju, potencijalni kupac može se obratiti vama i ponuditi vam da platite više od tražene cijene za njega. U početku se može činiti glupim davati velikodušnu ponudu, ali često je to zamka. Kupac će platiti lažnim čekom. Predmet šaljete odmah, ali nekoliko dana kasnije utvrdite da ček odskoči, ne ostavljajući vam ništa.

Izmijenjena adresa

Ova prevara novi je zaokret u ponudi preplaćenih sredstava. Kupac će ponuditi kupnju vašeg predmeta i poslati veće plaćanje od zahtijevanog. Kažu da treba pokriti dodatne troškove dostave, jer ih iznenada trebaju poslati u inozemnu zemlju (često Nigeriju, iako ne uvijek). Prijevare će tražiti i vašu adresu e-pošte PayPal. Ubrzo će vas kontaktirati prevaranti koji se pretvaraju da dolaze s PayPala i tražiti poštanske brojeve za praćenje. U e-poruci će biti navedeno da će vam se plaćanje izvršiti nakon što dokažete da je roba poslana. Ako ste osoba koja ima povjerenja, predmet možete poslati u dobroj namjeri, uz pretpostavku da je e-pošta vjerodostojna. Kao što je prijevara, više nikada nećete vidjeti svoj novac ili predmete.

Tvrdnja praznog okvira

U ovom slučaju kupnja se može izvršiti bez greške. Kupac plaća brzo, a vi pošaljete predmet bez brige. Kupac prima artikl, ali tvrdi da ste poslali prazan okvir - drugim riječima, optužuje vas za prevaru. eBay će tražiti povrat, a kupac vam vrati prazan okvir, čuvajući artikl i novac u iznosu koji je vraćen.

Kupac tvrdi da predmet nije primljen

Zaštita prodavača PayPal-a postoji kako bi se prodavačima pomoglo da samopouzdano trguju na eBayu. Da bi on mogao raditi, prodavači moraju dostaviti dokaz o isporuci predmeta. Ako je isporučeni artikal prodan za manje od 750 dolara, obavijest o dostavi odgovarajući je dokaz. Ako se proizvod prodaje za više od 750 USD, predmet mora imati dokaz o dostavi potpisa. Iskusni prevaranti to znaju i mogu iskoristiti prodavače koji nisu svjesni ovog dodatnog zahtjeva za teretom dokazivanja. Mogu tvrditi da predmet nije primljen, zatražiti povrat novca i nadoknaditi skupi predmet.

Slomljena replika prijevara

Kupac rado kupuje vaš predmet. Nakon potvrde plaćanja šaljete je odmah. U ovoj prevari kupac vas optužuje za slanje oštećenog predmeta. Čak mogu pružiti fotografije slomljenog predmeta. Nažalost za vas, predmet je replika onoga koji ste poslali. Kupac može prijaviti artikl kao oštećen na eBay i dobiti povrat novca, ostavljajući vas bez svoje stavke ili plaćanja.

Neopravdano povrat sredstava

Prijevara se ne mora jako truditi da vam ukrade novac jer je većina transakcijskih web-mjesta napravljena kako bi zaštitila kupca. Ako uspješno izvršite transakciju i kupac plati kreditnom karticom ili PayPalom, može lako kontaktirati davatelja usluge i otkazati transakciju. Novac ćemo dobiti od vas i naplatit ćemo vam dodatnu naknadu za povrat troškova (to je 20 USD za PayPal, za pojedine tvrtke koje se bave kreditnim karticama variraju). Prevara mora samo reći da sumnjaju da nešto nije u redu i većina institucija će odmah izvršiti povrat, bez obzira na to jesu li predmet već u stanju ili u kakvom je stanju. Osporavanje stornog postupka može vam oduzeti puno vremena i gnjavaže u vaše ime.

Povratne informacije iznuđivanje

Budući da eBay djeluje kao posrednik između privatnih kupaca i prodavača, ideja o izgradnji internetske reputacije na web mjestu je prilično važna. Svaka transakcija stvara mogućnost kupcima i prodavačima da ostave povratne informacije o iskustvu. Obično nije dobro trgovati računima koji imaju lošu povratnu informaciju. Znajući to, neki prevaranti kupuju od vas, a zatim zahtijevaju da im novac pošalje privatnim sredstvima kako negativne povratne informacije neće biti ostavljene na vašem računu. Ovo je vrsta ucjene. Kako se popunjene povratne informacije ne mogu osporiti, postavljaju neke ljude u položaj u kojem smatraju da moraju poštivati ​​ili riskirati integritet svog računa.

Izbjegavajte da vas prevare

Ovo izgleda kao dugačak popis, ali važno je biti vrlo marljiv pri kupnji ili prodaji na eBay platformi. Neki od ovih savjeta mogu vam biti druge prirode ili se ne odnose na svu prodaju. Budite svjesni i ponašajte se oprezno, jer financijsko poslovanje putem interneta može biti rizično bez obzira na to koliko ste pažljivi.

Nikada ne prihvaćajte čekove kao plaćanje. Vrlo je rizično jer su često meta prevare. Ako prihvaćate čekove, pričekajte da se očiste. Nakon što položite ček, stanje će se prikazati na vašem računu, ali može proći tjedan ili dva da biste potvrdili. Ako pošiljku pošaljete prije nego što se isprazni ček, ona vam može ostaviti prazan bankovni račun i nijedan predmet. Uvijek koristite odobrene načine plaćanja putem eBaya.

Uvijek dovršite transakcije putem službenih kanala eBaya. Komunicirajte putem pružene usluge. eBay ne može pratiti ponude sklopljene izvan platforme i ne može provjeriti komunikacije ili sporazume sklopljene na privatnim kanalima. Dajte sebi svaku priliku za zaštitu pokazujući na eBayu da ste postupili u dobroj vjeri.

Sve dokumentirajte. Potrudite se zabilježiti pakiranje i slanje svakog predmeta, uključujući i sve upotrijebljene brojeve za praćenje. Tako ćete se zaštititi od neutemeljenih zahtjeva za prijevaru. eBay se obično slaže s kupcem, tako da osporavate bilo kakve tvrdnje za koje smatrate da nisu istinite i poduprite ih svojim fotografskim dokazima.

Uz fotografiranje svega, pokušajte zabilježiti sve identificirajuće detalje o predmetu. Osobito ako je predmet skup, popularan ili poželjan (kao što su novi mobiteli ili igraće konzole). Zabilježite sve serijske brojeve ili jedinstvene kodove.

Uvijek dogovorite broj za praćenje za sve isporuke koje pošaljete. Ako artikl vrijedi više od 750 dolara, dogovorite se s potpisom prilikom dostave. Ovo vam pomaže da se zaštitite za zaštitu prodavatelja PayPal (ali ne nužno i druge načine plaćanja dostupne putem eBaya). Koristite najveće sigurnosno praćenje za koje smatrate da je prikladno za vrijednost predmeta koji pošaljete. Imajte na umu da što više dokaza možete dogovoriti, sigurnija će biti vaša transakcija u slučaju spora.

Trebali biste osporiti povrat sredstava ako banku smatrate da je lažna, ali budite spremni pružiti dokaz. Zaštita prodavača PayPal-a također ima mehanizme za zaštitu od lažnog povrata troškova, tako da ne oklijevajte izazvati jedan ako smatrate da je netočan. Također možete pametno izvršiti povrat novca ako imate nesretnog kupca. To će vas koštati samo iznos predmeta, a ne dodatni troškovi povrata troškova ako kupac preuzme stvar kod svoje financijske institucije.

Provjerite upotrebljava li se slika za prikaz predmeta i na drugim popisima ili je slika sa zaliha s weba. Ako jest, a prodavač ne želi slati druge fotografije ili podatke o artiklu, to bi mogla biti prijevara i treba ga izbjegavati..

Usporedite cijenu s drugim sličnim artiklima. Ako se uveliko popusti bez valjanog razloga (primjerice, na primjer, oštećena šteta), može biti prevara ili čak ukradena imovina. Kloniti se.

Istražite stranicu s povratnim informacijama. Ako su dobre povratne informacije prodavača za jeftine predmete, možda će strateški biti izgled autentičnog. Može biti i neiskusan prodavač, tako da ne oklijevajte otvoriti razgovor o toj stvari u sustavu za razmjenu poruka eBay-a..

Malo je što možete učiniti da se zaštitite ako predmet nije pokriven garancijom povrata novca, pa prvo detaljno istražite profil prodavača i postupite oprezno ako je artikl vrlo skup i izvan zaštite pravila.

Ako primite paket koji nije adresiran na vas, dobro razmislite. Očekujete li pošiljku oko ovog trenutka? Provjerite ima li brojeva za isporuku ili kodova transakcija pomoću kojih možete provjeriti je li vaš paket. Ako se svaki detalj podudara osim imena, možete ga otvoriti kako biste potvrdili da je vaša roba tamo.

Nikada ne žurite s kupnjom predmeta na eBayu. Pažljivo pročitajte popis. Ako je stavka navedena kao okvir samo u nazivu unosa ili je jasno u opisu, malo je što možete učiniti za osporavanje transakcije, jer su predstavljeni podaci bili istiniti i tačni.

Što učiniti ako ste prevareni na eBayu

eBay je vrlo svjestan da se na web stranici događaju prevare. Oni lako surađuju s policijom i potiču prevarene korisnike da podnose policijski izvještaj sa svojim lokalnim vlastima. Ako želite razumjeti postupak prijavljivanja prevare policiji i kako je eBay uključen, posjetite Centar za sigurnost eBaya.

Možete prijaviti problem s prodavateljem na eBay izravno ovdje.

Ako na eBayu pronađete stavku za koju smatrate da je lažna, izvijestite unos izravno.

Prijavi kupca ako mislite da je ovdje djelovao nezakonito ili lažno.

Možda će vam se svidjeti i zaštita od krađe identiteta, lažni identitet, federalni zločin: krađa identiteta i odvraća od pretpostavke Zaštita od krađe identiteta. Što su super kolačići i kako ih ukloniti. Zaštita od krađe identitetaFacebook kvizovi: dijeljenje privatnih podataka

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − 77 =

Adblock
detector