Kako zamrznuti kredit

Kako zamrznuti kredit

Zamrzavanjem vašeg kreditnog izvještaja prevaranti otežavaju uzimanje kredita ili drugih financija u vaše ime.

S obzirom na zabrinutost zbog privatnosti podataka i sve veću prijetnju hakera koji ciljaju osjetljive financijske podatke, važnije je koristiti sigurnosne alate kao što su zamrzavanje kredita nego ikad prije.

U ovom ćemo članku pogledati glavne razloge za zamrzavanje vaše kreditne datoteke, kako primijeniti zamrzavanje kod svake od triju kreditnih agencija u SAD-u, različite zakone za primjenu kreditnog zamrzavanja te kada i kako odmrznuti vaše kreditno izvješće..

Zašto se primjenjuje zamrzavanje kredita?

Primjena zamrzavanja kredita može zaustaviti bilo koga drugoga u vašem ugovoru o kreditu.

Ideja o zamrzavanju kredita kako bi se zaštitila od prijevara već je neko vrijeme prisutna, ali postala je važnija nakon izvještaja o velikom kršenju podataka Equifaxa u 2017. godini.

Tokom proljeva Equifaxa, podaci o 150 milijuna korisnika dobiveni su nakon cyberheista na poslužiteljima tvrtke. Podaci ukradeni uključuju imena i brojeve socijalnog osiguranja - upravo one vrste detalja kojima kriminalci trebaju otvoriti nove kreditne linije u vaše ime.

Sigurnost protiv prijevare najčešći je razlog primjene zamrzavanja, ali nije jedini. Neki koriste zamrzavanje kredita kako bi pomogli kontrolirati svoju potrošnju i spriječili sebi da impulsivno koriste kredit za nove kupnje.

Kako funkcionira zamrzavanje kredita?

Postavljanje sigurnosne zamrznutosti na vašu kreditnu datoteku znači da lopov identiteta znači da čak i onaj koji ima vaše ime, adresu, broj socijalnog osiguranja, datum rođenja i više, neće moći dobiti nove zajmove i kredit na vaše ime. To je zato što zajmodavci, trgovci na malo, komunalije i druge tvrtke trebaju pristup kreditnom izvještaju za pregled i odobravanje novih kredita, zajmova i financijskih usluga.

Kada postavite zamrzavanje kredita, dodjeljuje vam se jedinstveni PIN ili postavljate račun s jedinstvenom zaporkom za vašu kreditnu datoteku. Bez davanja ovlaštenja kreditnom uredu za uklanjanje zamrzavanja vašim jedinstvenim PIN-om ili zaporkom, zajmodavci ne mogu pristupiti vašoj datoteci niti otvoriti novi kredit.

Zamrzavanje kredita blokira otvaranje samo novih kreditnih linija. Svi zajmodavci s kojima imate trenutne ugovore, uključujući tvrtke sa kreditnim karticama, bankarske zajmove ili prodajne kartice, moći će vidjeti vašu kreditnu datoteku. Određene agencije za provođenje zakona i druga državna tijela mogu i dalje pristupiti vašem kreditnom izvješću i ocjenjivati ​​ih tijekom zamrzavanja kredita. I dalje ćete moći koristiti postojeće kreditne kartice ili kartice trgovina.

Vaša datoteka i kreditni rezultat će se također ažurirati s vašim načinima zaduživanja i otplate dok traje zamrzavanje.

Koliki su troškovi za zamrzavanje kredita?

Tri glavne kreditne referentne agencije prethodno su naplaćivale naknadu za primjenu kreditnog zamrzavanja, s tim da se trošak razlikuje od države do države.

Dana 21. rujna 2018. novim Zakonom o gospodarskom rastu, regulatornoj potpori i zaštiti potrošača izmijenjena su pravila o primjeni zamrzavanja kredita.

Tri velike agencije za izvještavanje o kreditima - Equifax, Experian i TransUnion sada moraju ponuditi besplatno zamrzavanje kredita..

Ne samo da će potrošači moći besplatno zamrznuti kredit, već i oni koji se odluče primijeniti kreditnu zamrzavanje mogu je ukinuti i ponovo primijeniti, onoliko puta koliko žele besplatno.

Tko može podnijeti zahtjev za zamrzavanje kredita?

Novim zakonom bilo tko može podnijeti zahtjev za zamrzavanje kredita. Čak i onima mlađima od 16 godina kreditne datoteke se mogu zamrznuti ako roditelji podnesu molbu u njihovo ime. Skrbnici, stanari i osobe s valjanom punomoći također mogu besplatno aplicirati za svoje uzdržavane članove..

Koliko dugo će trajati zamrzavanje kredita?

U sva četiri države, osim u četiri, vaš se zamrzavanje kredita održava trajno, sve dok ne zatražite uklanjanje zamrzavanja.

Prema vodiču Saveza potrošača za zaštitu od smrzavanja, četiri države koje ne primjenjuju automatski trajno smrzavanje su:

 • Kentaki
 • Južna Dakota
 • Nebraska
 • Pensilvanija

Ako živite u jednoj od gore navedenih država, smrzavanje će se automatski ukloniti nakon 7 godina. Ako želite da on stalno stoji u mjestu, možete postaviti digitalni kalendar koji će vas podsjetiti da primjenjujete zamrzavanje kredita 7 godina nakon što je prvotno postavljeno..

Koje još zakone o zamrzavanju kredita morate znati?

Kada podnesete zahtjev za zamrzavanje kredita, kreditni ured ga mora postaviti u roku od jednog radnog dana.

Kreditni biroi moraju zamrznuti račun potrošača u roku od 1 sata od zahtjeva koji je upućen putem interneta ili telefonom.

Za zahtjeve za zamrzavanjem kredita koji se postavljaju ovjerenom poštom, agencija mora izvršiti ili ukinuti zamrzavanje u roku od tri radna dana.

Postupak zamrzavanja vašeg izvještaja kod svakog kreditnog ureda

Ne postoji mogućnost sve-u-jednom da zamrznete kredit s tri odvojene kreditne referentne agencije, Equifax, Experian i TransUnion odjednom. Umjesto toga, potrošači se moraju prijaviti svakoj agenciji ponaosob.

Ako želite da zamrzavanje kredita bude učinkovito, važno je zamrznuti svoju datoteku u sve tri agencije. Svaki zajmodavac koristi različite agencije prilikom otvaranja novog kredita, tako da ćete uvijek biti u opasnosti od prevare ako ostavite bilo koju od vaše 3 datoteke otvorenom.

Primjena zamrzavanja kredita putem interneta

Da biste primijenili zamrzavanje putem interneta, posjetite svaku od 3 stranice biroa posvećene usluzi zamrzavanja kredita:

MasterCard: https://www.equifax.com/personal/credit-report-services/

experian: https://www.experian.com/freeze/center.html

transunion: https://www.transunion.com/credit-freeze

TransUnion također nudi aplikaciju koja se može preuzeti s Apple AppStore-a ili iz trgovine Google Play.

Primjena kreditnog zamrzavanja telefonom

experian: Nazovite 1 888 397 3742 i pružite potrebne informacije.

Equifax: Nazovite (800) 349-9960 i trebat ćete unijeti svoj broj socijalnog osiguranja, adresu ulice i prebivalište. PIN će vam se poslati poštom.

transunion: Nazovite TransUnion na 1-888-909-8872 da zatražite zamrzavanje kredita

Vrijedno je imati na umu da će sve 3 kreditne agencije nakon velikog kršenja podataka možda doživjeti veliku količinu poziva i dugačak broj čekanja telefona..

Zamrzavanje kredita ovjerenom poštom

Uvjeti za primjenu zamrzavanja kredita ovjerenom poštom navedeni su u nastavku.

experian

Pišite na:

Experian Security Freeze,
PP Kutija 9554.

Pismeni zahtjevi za Experian trebaju sadržavati sljedeće:

 • Tvoje puno ime i srednji inicijal,
 • Datum rođenja,
 • Vaš broj socijalnog osiguranja,
 • Adrese za posljednje dvije godine,
 • Kopija identifikacijske iskaznice vlade,
 • Kopija računa komunalne usluge, bankovne izjave ili izjave o osiguranju,

Equifax

Preuzmite i ispunite ovaj obrazac za zamrzavanje kredita Equifax i pošaljite ga na:

Equifax informacijske usluge LLC
PP Kutija 105788 Atlanta,
GA 30348-5788

Morate poslati jednu kopiju osobne iskaznice koja uključuje vaš broj socijalnog osiguranja poput:

 • Kopija vaše kartice socijalnog osiguranja
 • Kopija isplate plaće koja uključuje vaš broj socijalnog osiguranja
 • Kopija obrasca W2 ili 1099

Plus jedna kopija dokumenta koji potvrđuje vašu trenutnu adresu kao što su:

 • Kopija vozačke dozvole ili državne identifikacijske kartice
 • Kopija vašeg ugovora o najmu / kućnog akta
 • Kopija vašeg platiša sa adresom
 • Kopija računa za komunalne usluge (račun za plin, struju, vodu, kabel, stambeni telefonski račun)

transunion

Napišite zahtjev TransUnionu da primijenite kreditno zamrzavanje s kopijama vašeg osobnog broja i broja socijalnog osiguranja na:

TransUnion LLC
PP Kutija 2000
Chester, PA 19022-2000

Kada i kako zamrznuti kredit

U nekom trenutku možda želite ponovo otvoriti svoju kreditnu datoteku kako biste podnijeli zahtjev za nova financiranja poput hipoteke, zajma automobila ili kreditne kartice.

Baš kao prilikom prijave, ne postoji način uklanjanja zamrzavanja sa sva tri kreditna biroa odjednom, tako da ćete morati otopiti svaki od njih pojedinačno kako biste odmrznuli svoju datoteku, osim ako ne znate koji kreditni biro koristi povjerilac i možete odmrznuti samo onu.

Zamrzavanje kredita možete podići na sljedeće načine:

 • Uklonite zamrzavanje određenog dana
 • Omogućite pristup kreditoru kojem se prijavljujete

Trajno ukidanje kreditnog zamrzavanja također je opcija, ali malo je vjerojatno da će biti potrebno i vašu će kreditnu datoteku ostaviti otvorenom za prijevaru.

Možda će vam se svidjeti i Zaštita od krađe identiteta zbog potrošača za provjeru kreditnih bodova skočio je 230 posto u desetljeću. Evo zašto je to opasan trend zaštite zaštite od krađe identiteta. Informacije o kontaktima za kreditne biroe - eksperijanci, equifax, zaštita od krađe transfera i identitetaKako prepoznati i izbjeći prevare na eBayu. Zaštita od krađe identiteta.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =

Adblock
detector