Lažni identitet, savezni zločin: Zakon o krađi identiteta i umanjivanje pretpostavke

Što je ITADA

Jeste li bili žrtva krađe identiteta?

Ako je tako, sigurno niste sami.

Namjerno korištenje tuđeg identiteta za zlonamjerne aktivnosti, krađa identiteta predstavlja žrtvu i za žrtve, i za privatne tvrtke, i za provođenje zakona. 1998. krađa identiteta postala je savezni zločin u Sjedinjenim Državama, zahvaljujući Zakonu o krađi identiteta i Zakonu o odvraćanju od pretpostavke. Od tada su uvedena druga zakonodavstva koja bi trebala pomoći pravosudnim akcijama. Oni uključuju Zakon o povećanju kaznenih djela krađe identiteta iz 2004. godine i Zakon o izvršenju i vraćanju krađe identiteta iz 2008. godine. Zajedno, ovi zakoni pokušavaju smanjiti kriminal protiv krađe identiteta pružanjem pravnih alata i strogih kazni..

Što je Zakon o krađi identiteta i utvrđivanju pretpostavki?

Senator Jon Kyl je 1997. godine uveo Zakon o krađi identiteta i odvraćanja od pretpostavke (ITADA). S porastom plina digitalne tehnologije čineći krađu identiteta lakšom nego ikad saveznom zakonu potreban je novi alat za djelovanje.

ITADA uspostavlja sažetu definiciju krađe identiteta u Sjedinjenim Državama. Pod ITADA-om krađa identiteta se definira kada počinitelj:

svjesno prenosi ili koristi, bez zakonitih ovlaštenja, sredstvo identifikacije druge osobe s namjerom počinjenja ili pomoći ili podržavanje bilo koje nezakonite radnje koja predstavlja kršenje saveznog zakona ili koja čini krivično djelo u bilo kojoj odgovarajućoj državi ili lokalnoj državi zakon.  

Kritično, krađa identiteta ITADA može obuhvaćati slučajeve zlouporabe osobnih podataka izvan sankcija. ITADA definicija krađe identiteta posebno se odnosi na "sredstva za identifikaciju", pored identifikacijskog dokumenta. Prije 1998. godine krađa identiteta mogla se procesuirati samo pod dokazom o ukradenim dokumentima; besmisleno u svijetu kopiranja i lijepljenja podataka.

Koje ovlasti imaju Zakon o krađi identiteta i utvrđivanju pretpostavki?

Prvo, ITADA utvrđuje krađu identiteta kao federalni zločin. Kazne pružaju odvraćanje za potencijalne lopove, uključujući obje novčane kazne i mogućnost zatvorskog roka. Čimbenici koji utječu na izricanje presude ITADA uključuju:

  • Broj žrtava u slučaju.
  • Informacije koje se koriste za lažno prepoznavanje, uključujući način na koji su dobivene. Na primjer, podaci dobiveni nezakonitim hakiranjem državne baze podataka imaju veće kazne od čitanja imena i adrese iz koverte.
  • Svaka mjerljiva vrijednost gubitka pojedinih žrtava pretrpjela je kao rezultat krađe. To uključuje štetu reputacije, neugodnosti i druge posljedice.

Posljednja točka ističe još jednu snažnu promjenu u načinu na koji ITADA naplaćuje prekršaje. Prije ITADA, optužbe za krađu identiteta nisu uključivale utjecaj na žrtvu. U zloglasnijem slučaju prema FindLaw.com i Thomson Reutersu, prije donošenja ITADA-e, prijestupnik je ukrao identitet žrtve kako bi prikupio više od 100.000 USD kreditnih kartica i dobio savezni zajam. Kupujući kuće, motocikle i pištolje, prisilili su žrtvu da provede godine čistijući svoje ime. Iako su na kraju podignute optužbe, žrtva ne uključuje restituciju. Ovakve priče bile su važne u guranju ITADA-e naprijed.

Vidi također:
Kako se zaštititi od krađe identiteta
Krađa identiteta: Evo što učiniti ako vam se ukrade identitet

Zakon o povećanju kazne za krađu identiteta

2004. godine ITADA se pridružio još jednim zakonom: Zakonom o povećanju krađe identiteta (ITPEA). ITPEA je na sudove došla nakon tragedije 11. rujna. Istraga napada otkrila je da je šest od devetnaest terorista koristilo lažne putovnice. Odjednom, krađa identiteta mogla bi biti od značaja za puno ozbiljniji zločin: terorizam.

ITPEA, kao što i samo ime govori, donosi veće kazne za značajne zločinačke namjere. Dok slučajevi ITADA uzimaju u obzir broj žrtava, ukradene informacije i osobni gubitak, ITPEA se usredotočuje na uporabu krađe identiteta s težinom zločina. Zakon sada predviđa zatvorsku kaznu od najmanje dvije godine za "svjesno prenošenje, posjedovanje ili korištenje, bez zakonitih ovlaštenja, sredstava za identifikaciju druge osobe tijekom i u vezi s određenim kaznenim djelima". Zločini kažnjivi prema ITPEA uključuju krađu javnog novca ili imovine, pronevjeru, prijevaru u socijalnom osiguranju, imigracijsku prijevaru, korištenje lažnih podataka za nabavu vatrenog oružja i prijevaru ako veterani imaju koristi. Zakon je također uključivao veća sredstva Ministarstvu pravosuđa za istrage i procesuiranje slučajeva krađe identiteta: 2.000.000 USD u 2005. i još 2.000.000 USD u četiri godine nakon.

Slijedom ITPEA-e bio je Zakon o izvršenju krađe identiteta i vraćanja iz 2008. godine (ITERA). Kritično, ITERA nudi bolji pravni lijek za žrtve. Prema ITERA-i, zločin može biti nadležan za savezni progon, čak i kad su žrtva i okrivljenik u istoj državi. Prije ove promjene savezni zakon stupio je na snagu samo ako je podacima pristupio međudržavnim putem. ITERA također pruža naknadu žrtvi u vremenu i sredstvima potrošenim na popravljanju štete uzrokovane krađe identiteta.

Ostala djela protiv prijevare identiteta

Pored ITADA, ITPEA i ITERA, postoje i drugi zakoni za odvraćanje od krađe identiteta i naknade žrtava. Ovisno o okolnostima, mogu se primijeniti drugi akti, uključujući:

  • Zakon o zaštiti identiteta potrošača Alabame
  • Zakon o zaštiti od krađe identiteta u Michiganu
  • Zakon o sprečavanju prijevara s brojem socijalnog osiguranja
  • Statut o prijevarama banaka

Nacionalna konferencija državnih zakonodavaca nudi dobar popis državnih zakona, akata i klasa krivičnih djela koja se odnose na krađu identiteta. Primjena ovih zakona često će ovisiti o vrsti korištenih informacija i u koje je svrhe prijevara. Primjeri uključuju prijevare banaka, prijevare kod pošte i prijevare s brojevima socijalnog osiguranja, zločine koji se mogu počiniti s ukradenim podacima.

Postoje i zakoni koji će vam pomoći da se zaštitite. Na primjer, Zakon o fer i točnim kreditnim transakcijama omogućuje onima u Sjedinjenim Državama da zaštite svoj identitet slobodnim pristupom vlastitim kreditnim izvješćima kako bi pretražili neobične aktivnosti. Zakoni o privatnosti povećavaju se na snazi ​​da organizacije pravilno štite i brinu o osobnim podacima. ITADA i njeni nasljednici djeluju kao odvraćajuća sredstva, dok jača zaštita potrošača smanjuje mogućnost krađe identiteta.

Ići naprijed

Postoje li slabosti u saveznim aktima za krađu identiteta? Nažalost, da: iako zakoni daju ogroman stav u borbi protiv krađe identiteta, oni nisu savršeni. Za početak, zakoni imaju veliki hendikep o digitalnom kriminalu. Jednostavno rečeno, u svijetu u kojem se osobni podaci redovito obrađuju, previše je mogućnosti za njihovo krađu. U 2017. godini, Javelin Strategija potvrdila je da je krađa identiteta pogodila 16,7 milijuna žrtava samo u Americi. Tužitelji također nerado idu na sud zbog tvrdnji o prijevari identiteta, smatrajući da nisu vrijedni truda. Napokon, teško je podići optužbe protiv krađe identiteta kada žrtve ne prijave; ako ste bili žrtva, razmislite o naprijed. Vaš identitet možda nije jedini koji se zlostavlja.

Povezano:
Popis resursa koji vas štite od prijevara identiteta
50+ statistika krađe identiteta & činjenicama

"Kip pravde" William Cho pod licencom pod CC po 2.0

Možda će vam se svidjeti i Zaštita od krađe identiteta zbog potrošača za provjeru kreditnih bodova skočio je 230 posto u desetljeću. Evo zašto je to opasan trend. Zaštita od krađe identiteta. Saznajte što treba shrediti: uništavanje dokumenata sprečava krađu identiteta. Zaštita od krađe identitetaKako zamrznuti svoju zaštitu od krađe identitetaBen Bernanke - Žrtva krađe identiteta

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 15

Adblock
detector