Microsoft Access: továbbra is releváns?

Microsoft Access: továbbra is releváns?

A Microsoft Office 29 éves – 1990 novemberében indult. Nem sok szoftvercsomag élvezte ilyen hosszú élettartamot. A Microsoft csomag azonban nem maradt ugyanaz az évek során. Egyes elemek hozzáadódnak, mások pedig elaknak. A továbbra is működő termelékenységcsomag egyik eleme a Microsoft Access.

A hozzáférés 1992-ben debütált. A Microsoft évek óta küzdött egy asztali DBMS előállításán, és gyorsan nyomon követi a fejlesztési folyamatot azáltal, hogy felvásárolta az ágazat egyik piacvezetőjét, a FoxPro-t. Noha a Microsoft továbbra is forgalmazta és fejlesztette a FoxPro-t, az új akvizíció néhány kódját és szolgáltatását ki tudta választani, hogy saját adatbázis-projektet indítson. A transzfúzió sikeres volt.

Az Access a Windows sikerével foglalkozott. A csomag fő riválisai nem tudták észrevenni az operációs rendszer növekedését, és nem engedték elég gyorsan a Windows verziókat. A Microsoft elpusztította a FoxPro-t is, hogy helyet teremtsen az Access piacon. Az eszköz sikere növekedett, amikor 1995-ben beillesztették a Microsoft Office-ba. Ezután az eszköz a Microsoft Office evolúciós folyamatának részévé vált, azzal a követelménnyel, hogy rendszeresen átalakítsák az egyéb Office-összetevők fejlesztésével való szinkronizálás során..

A Microsoft Access telepítése

A Microsoft Access egyik problémája az, hogy saját fájlformátummal rendelkezik, amely nem kompatibilis más rendszerrel. Miközben a Microsoft elfogadta az OpenDocument Format-kompatibilis XML-alapú fájlszerkezetet az Excel és a Word számára, az Access régi fájlszerkezetét egyedül hagyta. A Word és az Excel .docx és .xmlx fájlformátumai a megfelelő alkalmazási területeken a fájltípusok univerzális mérföldkövévé váltak. Az Access által használt .accdb formátum azonban soha nem ragadta meg a közönség képzeletét, és a rivális termelékenységi csomagok más fejlesztői nem voltak érdekeltek abban, hogy az Access fájl kompatibilitását az asztali adatbázis-alkalmazásukba építsék..

  A SolarWinds Dameware áttekintése

A Microsoft Access általános használata az, hogy a kereskedelem szempontjából sikeresebb DBMS-k előterében maradjon. Például az Access csatolhat egy Oracle adatbázishoz, így az Accessbe írt alkalmazások kapcsolódhatnak az Oracle adatbázisban tárolt adatokhoz. Az SQL Server és a Sybase számára is hozzáférhet. Az Access alkalmazás ezen átültetése azonban kissé úgy tűnik, mint a felezési idő. Ez a hozzáférés utolsó lehetősége, amely bőrként szolgál a sikeresebb RDBMS-ekhez?

Mivel az Access programozási készségek iránti igény csökken, kevesebb programozó zavarja a rendszer megtanulását. Ezzel kezdődik a hanyatlás ciklusa, amelyben a rendelkezésre álló fejlesztői készségek hiánya miatt a projektmenedzserek nem használnak környezetet egy új termék kifejlesztésére. A programozók hiánya tehát hiányzik az ezen a nyelven folyó projektek számát, és az ezen készségek iránti kereslet hiánya miatt a nyelv elsajátítása gyenge pályafutást eredményez. Így a készségkészlet tovább zsugorodik, és folytatódik a hanyatlás ciklusa. A Microsoft Access követheti a COBOL-ot, a FoxPro-t és az SQLBase-t az elfelejtés útján.

Az Access kecsesen visszavonul

A Microsoft nem tudott róla észrevenni az Access meteorikus esését a magasságából, mint a 2011-ben a legszélesebb körben használt asztali adatbázis-rendszerből, és 2024-ben kínos maradvány maradt. A társaság 2024 novemberében, az alkalmazás 25. születésnapjának közelében kijelentette, hogy szándékában áll a Microsoft Access kivonása az online termelékenységcsomagból.

Az Office 365 Access Web Apps és webadatbázisok hivatalos leállási idejét 2024. áprilisra állították. Annak ellenére, hogy eltávolította az Access szolgáltatást az online termelékenységcsomagból, a Microsoft tovább fejlesztette az asztali szoftvert, és 2024. szeptemberében az Office 2024 részeként kiadta az Access 2024-et..

Tehát itt van, még mindig véletlenül. A kereskedelmi szoftverek jövője a felhőben van, és a jövőbeli programozók ezt tudják. Az Access eltávolítása a Microsoft Office szoftver-szerviz verziójából elidegenítette a programozó közösség többi tagját. Ez egy karriergyilkos.

Az Access tartós célja az önépítő piac. Melyik kisvállalkozó azonban zavarja az elérhetőségek adatbázisának létrehozását az Access-ben vagy a számla űrlap létrehozását, ha rengeteg kész számlagenerátor áll rendelkezésre az interneten? Ki fog létrehozni egy recept-adatbázist a konyhához, ha már sok online főzési webhely ezeket a recepteket igény szerint bármikor elérhetővé teszi?

  11 лучших сервисов мониторинга Amazon Web Services (AWS)

Microsoft Access alternatívák

Gondolj egy olyan helyzetre, amikor valakinek továbbra is szüksége lehet az Access használatára, és ugyanolyan gyorsan előállíthat egy jobb alternatívát, amely már elérhető. Ha nem tudod, elkészítettük a Microsoft Access alternatíváinak rövid listáját.

1. OpenOffice származékok

Az OpenOffice komoly kihívást jelentett a Microsoft Office számára. Az összes elemet tartalmazta, amit bárki a Microsoft Office-tól meg akart, de ingyenes volt. A Microsoft kiemelte és végül az ingyenes OpenOffice nem tudott elegendő beruházást biztosítani ahhoz, hogy naprakész legyen. A rendszer hibái végül biztonsági kockázatot jelentettek, és az Office ingyenes alternatívája elszáradt.

Az OpenOffice ma is létezik, bár nyílt forráskódú projektként elérhető volt a kódja, és sokan készítették saját verzióikat. A legtöbb esetben az OpenOffice „villái” ugyanazokat az összetevőneveket használták a csomag egyes alkalmazásaihoz. Az Access OpenOffice megfelelőjét Base néven hívják. Az alapnak saját fájlformátuma van – .odb -, és nem tudja megnyitni az Access programban létrehozott .accdb fájlokat. A Base nem jobb, mint az Access, kivéve, hogy ingyenes. Még mindig vannak az OpenOffice verziói ingyenesen elérhetők.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice

Az eredeti OpenOffice-t az Apache Alapítvány kihúzta. Az Alapítvány kezdetben kapott némi támogatást az IBM-től, aki kölcsönadta a projektet egy fejlesztői csapatnak, amely újraírta, hogy ugyanaz legyen, és az IBM Lotus Symphony. Azóta, hogy az IBM visszavonult, a projekt összezsugorodott. A Base továbbra is az Apache OpenOffice összetevője, és teljesen ingyenes a használata.

LibreOffice

LibreOffice

A LibreOffice az OpenOffice klónja, és sikeresebbé vált. A csomag tartalmaz Base-t, amely jó ingyenes alternatíva a Microsoft Access számára. Van verziói Windows, Mac OS, Linux és Android számára.

OxygenOffice Professional

OxygenOffice

Az OxygenOffice Professional az OpenOffice másik ingyenes, nyílt forrású klónja. Tartalmazza a Base-t, és telepíthető Windows-ra és Linuxra.

  Начало работы с SSH: что вам нужно знать?

2. Google űrlapok

Google űrlapok

A Google G -Suite nagyon erős riválisa az Office 365-nek. Az ingyenes verziót csak a Google Docs néven hívják fel, annak ellenére, hogy nemcsak az azonos nevű szövegszerkesztőt tartalmazza. A Google Forms a csomag része. A Google űrlapokkal adatbeviteli és adatkérési képernyőket hozhat létre, és a Google Táblázatokat (táblázatokat) használhatja háttér-adatbázisként.

A Google Forms felülete nagyon egyszerűen használható, és bárki technikai ismeretek nélkül létrehozhat egy kis adatbázis-alkalmazást. Nézze meg ezt a YouTube-videót arról, hogyan hozhat létre adatbázist a Google eszközökkel.

3. Calligra Iroda

Calligra Iroda

A KDE a Calligra Office-t, egy szabad felhasználású, nyílt forrású projektet állít elő. A Calligra Office adatbázisrendszerét Kexi-nek hívják. Az OpenDocument formátumot, .odb használja natív fájltípusként. A Calligra Office telepíti a Windows, Mac OS, Linux és BSD Unix rendszereket.

4. Zoho Teremtő

Zoho alkotója

A Zoho Creator egy online adatbázis-kezelő rendszer. Hihetetlenül egyszerűen használható, és nagyon vonzó műszerfallal rendelkezik. Az alkalmazás hosztolt, és tárolóhelyet foglal magában az új képernyőn keresztül gyűjtött adatok számára. Ez egy professzionális megoldás, tehát nem ingyenes. A szolgáltatást előfizetésenként számítják fel, és négy tervszinten érhetők el. A rendszer kockázatmentesen kipróbálható egy 15 napos ingyenes próbaverzió alatt.

5. Buborék

Buborék logó

A Bubble jó alternatíva azok számára, akik más DBMS-ekhez való hozzáférést használnak felületre. Ez egy kód nélküli weboldal-fejlesztő eszköz, amely magában foglalja az adatlapok létrehozásának lehetőségét az adatbevitelhez és a lekérdezéshez. A cég hosting szolgáltatást is kínál. Tervezhet egy webhelyet vagy oldalt, és a Bubble szerverekre tárolhatja azokat, új adatbázisokat állíthat fel, vagy kapcsolódhat vissza a meglévő adatbázisokhoz.

Ez egy fizetett szolgáltatás, de van egy ingyenes verzió. Az ingyenes buboréknak az oldalára „Built with Bubble” fel van nyomtatva.

Hagyja hátra a hozzáférést

Ha depressziót szenvedett a Microsoft Access visszaesése miatt, akkor remélhetőleg a csomag állapotának és alternatíváinak ezen áttekintése felvidít. Az Access depresszióból való kilépéshez más adatbázis-rendszerek kipróbálását kell elősegíteni.

A listán szereplő ingyenes alternatívák azt mutatják, hogy elsősorban nem kellett volna fizetnie a hozzáférésért. Az egyik probléma, amellyel szembesül, az adatok migrálása a .accdb formátumból. Azonban exportálhat adatokat CSV formátumban, és importálhatja azokat bármilyen DBMS-sel létrehozott új adatbázisba.

About the author