8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

С нарастването на организацията ви се увеличава и броят на сървърите, устройствата и услугите, от които зависите. Терминът „система“ обхваща всички компютърни ресурси на вашата организация. Всеки елемент в системната инфраструктура разчита на базовите услуги или предоставя услуги на компоненти, които са по-близо до потребителя.

В мрежите е типично да се мисли за система като слоест стек. Потребителският софтуер седи в горната част на стека и системните приложения и услуги на следващия слой надолу. Под услугите и приложенията ще срещнете операционни системи и фърмуер. Изпълнението на софтуерните елементи трябва да се следи като стека на приложения.

По-нататък в ръководството ще разгледаме повече подробности за всеки инструмент, но ако ви липсва време, ето резюме на нашето списък на седемте осем инструмента за мониторинг на системата:

 1. SolarWinds Server Health Monitor (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ) – Безплатен инструмент, който работи на Windows Server. Това ще следи наличието, здравето и производителността на до 5 сървъра.
 2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Облачна услуга за мониторинг, която проследява работата на мрежи, сървъри, приложения и уебсайтове.
 3. Мрежов монитор Paessler PRTG (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) – Обхваща мрежи, използване на честотна лента, сървъри и приложения. Този инструмент е безплатен за до 100 сензора.
 4. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) – Цялостна система за наблюдение, която включва подробен изглед на всички ресурси и услуги, които поддържат всяко приложение.
 5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Система за мониторинг и управление на ИТ инфраструктурата, която се доставя от облака и е предназначена за използване от MSP.
 6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) – Изчерпателен монитор за ефективност на мрежовото устройство, който може да се комбинира с други инструменти за управление на ресурси от ManageEngine.
 7. Нагиос XI и Nagios Core – Nagios XI е платен монитор, а Nagios Core е безплатен. И двете могат да бъдат разширени с хиляди добавки, които са достъпни от форума на общността на потребителите.
 8. WhatsUp Gold – Разширим инструмент за мониторинг на мрежата с SNMP процедури, които са в основата на проверките на здравето на устройството.

Потребителите ще забележат проблеми с производителността на софтуера, който използват, но тези проблеми рядко възникват в рамките на този софтуер. Всички слоеве от стека на приложения трябва да бъдат разгледани, за да се намери първопричината за проблеми с производителността. Трябва да отстраните проблемите с мониторинга в реално време, преди да се появят. Инструментите за мониторинг ви помагат да забележите грешки и повреди в услугата, преди да започнат да влияят на потребителите.

Системният стек продължава под софтуера. Проблемите с хардуера могат да бъдат предотвратени чрез наблюдение. Ще трябва да наблюдавате сървъри, мрежови устройства, производителност на интерфейса и капацитет на мрежовата връзка. Трябва да наблюдавате много различни видове взаимодействащи системни елементи, за да поддържате безпроблемно функционирането на вашите ИТ услуги. Тук ще разгледаме шест сложни пакета за системно наблюдение за Windows и Linux.

Защо мониторинг на системата

Да знаеш дали компютърът има проблеми е сравнително ясно, когато компютърът е точно пред теб. (Знаейки какво причинява проблема? Това е по-трудно.)

Но компютърът, който седи сам по себе си, не е толкова полезен, колкото би могъл да бъде. Дори и най-малката мрежа с малък офис / домашен офис има множество възли: лаптопи, настолни компютри, таблети, WiFi точки за достъп, интернет шлюз, смартфони, файлови сървъри и / или медийни сървъри, принтери и т.н. Това означава, че отговаряте за „инфраструктурата“, а не само за „оборудване“. Всеки компонент може да започне да се държи зле и да създаде проблеми за останалите.

Най-вероятно разчитате и на външни сървъри и услуги. Дори личен уебсайт повдига настойчивия въпрос: „Моят сайт все още е готов?“ И когато вашият интернет доставчик има проблеми, полезността на вашата локална мрежа страда. Имате нужда от монитор за активност. Организациите разчитат все повече на сървъри и услуги, хоствани в облака: SaaS приложения (имейл, офис приложения, бизнес пакети и т.н.); съхранение на файлове; облачен хостинг за вашите собствени бази данни и приложения; и така нататък. Това изисква сложно решение за мониторинг, което може да се справи с хибридни среди.

Инструментите за мониторинг на пропускателната способност и анализаторите на трафика на базата на NetFlow и sFlow ви помагат да сте наясно с дейността, капацитета и здравето на вашата мрежа. Те ви позволяват да наблюдавате трафика, докато той преминава през рутери и комутатори, или пристига в и напуска хостове.

Но какво от хостовете във вашата мрежа, техния хардуер и услугите и приложенията, работещи там? Мониторингът на активността, капацитета и здравето на хостовете и приложенията е в центъра на вниманието на мониторинга на системата.

Основи на системния мониторинг

За да поддържате системата си подходяща по предназначение, вашите дейности за мониторинг трябва да покриват следните приоритети:

 • Приемливи скорости на доставка
 • Постоянна наличност
 • Превантивна поддръжка
 • Наблюдение и кръпка на версиите на софтуера
 • Засичане на проникване
 • Целостта на данните
 • Мониторинг на сигурността
 • Намаляване на атаките
 • Предотвратяване и откриване на вируси

Липсата на финансиране може да доведе до компромиси при мониторинга на пълнотата. Разходите за мониторинг могат да бъдат оправдани поради това:

 • намалява разходите за поддръжка на потребители / клиенти
 • предотвратява загубата на доходи, причинена от прекъсвания на системата или уязвимост
 • предотвратява изтичането на данни, водещо до съдебни спорове
 • предотвратява повреждането на хардуера и загубата на критични за бизнеса данни

Разходите за мониторинг на системата намаляват разходите в други области на бюджета за ИТ.

Основни инструменти за мониторинг на системата

Всеки, който се интересува от производителността на работната си станция или лаптопа, вероятно се е сблъскал с Windows Task Manager или с PS и Linux. (По-опитните знаят за Sysinternals в Windows и htop, atop, pgrep и pstree в Linux.)

Windows Task Manager показва информация за използване на приложения на високо ниво.

Task Manager е добър пример за основната информация за мониторинг на активността, която можете да научите за хост, като започнете от това какви процеси протичат и кои в момента консумират най-много ресурси.

  Използване на Wireshark, за да получите IP адреса на неизвестен хост

Windows Task Manager показва високо ниво на използване на системата.

Изкачете ниво и то ще ви покаже текущо и скорошно използване за ключови ресурси като процесор, памет, диск и мрежови връзки. Други раздели ще ви покажат повече подробности за работещите процеси, услугите на операционната система и други ключови данни.

Unix / Linux отгоре показва текущото използване на системата и процесите.

Unix и Linux имат аналогични инструменти, като отгоре.

Task Manager и отгоре осигуряват непрекъснато обновяващ се дисплей за използване. Тези прости помощни програми за наблюдение в реално време са полезни за основното ad hoc наблюдение на една машина, за да видите какво работи и какво изразходва ресурсите на системата.

Минимални софтуерни възможности за мониторинг на системата

По-сложният пакет за мониторинг на системата осигурява много по-широк спектър от възможности, като например:

 • Мониторинг на множество сървъри. Работа със сървъри от различни доставчици, работещи с различни операционни системи. Мониторинг сървъри на множество сайтове и в облачна среда.
 • Мониторинг на набор от сървърни показатели: наличност, използване на процесора, използване на паметта, пространство на диска, време за реакция и скорост на качване / изтегляне. Мониторинг на температурата и напрежението на захранването на процесора.
 • Мониторинг на приложения. Използване на дълбоки познания за общи приложения и услуги за наблюдение на ключови сървърни процеси, включително уеб сървъри, сървъри на бази данни и стекове на приложения.
 • Автоматично ви предупреждава на проблеми, като сървъри или мрежови устройства, които са претоварени или свалени, или тревожни тенденции. Персонализирани сигнали, които могат да използват множество методи за връзка с вас – имейл, SMS текстови съобщения, пейджър и т.н..
 • Задействане на действия в отговор на сигнали, да се справят автоматично определени класове проблеми.
 • Събиране на исторически данни за здравето и поведението на сървъра и устройството.
 • Показване на данни. Съкращаване на данните и анализ на тенденциите за показване на светещи визуализации на данните.
 • Доклади. Освен дисплеи, генериране на полезни предварително зададени отчети, които помагат при задачи като прогнозиране на капацитета, оптимизиране на използването на ресурсите и прогнозиране на нуждите от поддръжка и надстройки.
 • Персонализирано отчитане. Устройство, което ще ви помогне да създадете персонализирани отчети.
 • Лесна конфигурируемост, използвайки методи като автоматично откриване и познаване на типовете сървъри и приложения.
 • Unintrusiveness: налагане на ниски режийни разходи на вашите производствени машини и услуги. Използване на интелигентно използване на агенти за разтоварване на мониторинга, когато е подходящо.
 • скалируемост: Способни да се развиват с вашия бизнес, от малък или среден бизнес (SMB) до голямо предприятие.

Най-добрите инструменти за мониторинг на системата

Освен минималните софтуерни възможности за мониторинг на системата, които изброихме по-горе, при избора на инструментите в тази публикация взехме предвид и някои от следните критерии:

 • Лесно инсталиране и използване, включително наличието на документация, форуми на общността и поддръжка
 • Ангажимент за непрекъснати актуализации, подобрения и текуща поддръжка.
 • Приложимост за решаване на проблеми в реалния свят и надежден набор от функции.

1. SolarWinds Server Health Monitor (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ)

SolarWinds произвежда набор от продукти за цялостен мониторинг и управление на мрежата. За мониторинг на системата са най-подходящи две: безплатен инструмент, монитор на здравето на сървъра и инструмент за разходи, монитор на сървъра и приложенията.

Безплатното Монитор на здравето на сървъра (SHM) ще следи наличието, здравето и производителността на до 5 сървъра – ако имате правилния тип сървъри.

 • Поддържани сървъри са: Dell PowerEdge ™, HP ProLiant ™ и IBM eServer ™ xSeries.
 • Поддържаните ограждения за остриета са: Dell PowerEdge M1000e и HP BladeSystem c3000 и c7000.
 • И поддържаните хипервизори са: VMware vSphere® ESX Hypervisor и ESXi ™ Hypervisor.

SHM използва SNMP, WMI и CIM, за да изследва стандартните компоненти във всеки сървър, включително захранване, скорост на вентилатора, температура, процесор и батерия.

След като инсталирате SHM, конфигурацията е ясна. За всеки сървър указвате име на хост или IP адрес и предоставяте идентификационни данни за SNMP, WMI и / или VMware. Можете също да регулирате интервала на гласуване.

SolarWinds Server Health Monitor обобщава състоянието на най-високо ниво на наблюдаваните сървъри.

Разделът на таблото показва общото здравословно състояние на наблюдаваните сървъри. Можете да кликнете върху сървър, за да получите неговите данни. Всеки сензор на този сървър е изброен и можете да щракнете върху сензор, за да получите по-подробна информация.

SolarWinds Server Health Monitor може да оцени до подробно състояние на избран сървър.

SHM ви осигурява почти в реално време видимост към здравето на малка колекция от сървъри. Като инструмент за входно ниво, той не включва механизъм за изпращане на сигнали, когато не сте пред екрана или генериране на отчети за неща като исторически тенденции.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРИТЕ

Следете здравето, състоянието и наличността на хардуера на сървъра

Изтегли: Изтеглете БЕЗПЛАТНО издание на SolarWinds.com

Официален сайт: www.solarwinds.com/free-tools/server-health-monitor/

2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Site24x7 обхваща всички аспекти на мониторинга на системата, като ви дава видимост в работата на мрежата, сървъра и приложенията. Тази комбинация от компетенции е чудесна за тези, които управляват виртуализации. Инструментът е в състояние да следи Microsoft Hyper-V и VMware, а също така може да проследява дейностите на Docker контейнерите.

Като облачна система, Site24x7 е неутрален за местоположението. Вашият екип за управление на инфраструктурата не е необходимо да бъде физически разположен в същата сграда като съоръженията, които се управляват. Достъпът до таблото за управление се осъществява чрез браузър, а има и приложение за достъп до мобилни устройства.

Мониторингът на сървъра ви дава постоянни актуализации за състояния, които включват CPU, памет, диск, мрежов интерфейс, софтуерна операционна система, порт и проверка на файловата система. Общо инструментът покрива повече от 30 различни фактора на производителността на сървъра.

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

Екраните за мониторинг на приложенията в инструмента дават постоянен преглед на живо на всички дейности във вашата мрежа. Той търси причините за откритите грешки, до анализ на редовете от код.

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

Мониторингът не е ограничен до един конкретен сайт. Пакетът Site24x7 е в състояние да достигне в цялата мрежа, за да провери на многосайтови и отдалечени системи. Ако не разполагате със собствени сървъри, но използвате облачни ресурси, все още можете да разгърнете монитора Site24x7, за да получите видимост на ефективността на вашата мрежа. Инструментът може да следи AWS и Microsoft Azure сървъри.

Местният сайт 24 × 7 може да наблюдава устройства, работещи под Windows, Windows Server, Linux, FreeBSD Unix и OS X. Инструментът е в състояние да даде подробни данни за дейността за всеки комутатор във вашата мрежа и също така е в състояние да наблюдава безжичните мрежи.

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

Site24x7 се предлага в пакети, които отговарят на бизнеса, управляван от уебсайтове и MSP, както и обикновени компании за производство на тухли и хоросани. Услугата се таксува на база абонамент и има ограничено безплатно издание, което може да следи до пет сървъра.

  6 най-добри алтернативи на анализатора за сигурност на Microsoft

Можеш да получиш 30-дневен безплатен пробен период на системата. Ако решите да не купувате в края на пробния период, ще преминете към безплатно издание.

Site24x7 Monitoring ServerStart 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

3. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)

Мрежовият монитор Paessler PRTG е решение с включени батерии, което следи вашите сървъри и устройства, мрежовия трафик и др. PRTG може да използва NetFlow и sFlow, и ние го разгледахме подробно в нашето проучване на безплатни анализатори за трафик на NetFlow.

PRTG Network Monitor работи на Windows. Той следи пощенски сървъри, уеб сървъри, сървъри на бази данни, файлови сървъри и виртуални сървъри. PRTG може да следи множество сайтове и облачни услуги. Той използва SNMP, WMI, NetFlow, sFlow, ping, ssh, REST API и пакетиране на пакети.

Настройката на инструмента е малко сложна, но съветникът за настройка и видео как да ви водят през стъпките. Инструментът ще намери много устройства и сървъри чрез автоматично откриване.

Paessler PRTG устройство дърво показва сървъри във вашата мрежа и сензори, които ги наблюдават.

В потребителския интерфейс основен изглед е дървото на устройствата, показващо устройствата (включително сървърите) във вашата мрежа, и сензорите, които наблюдават всяко.

Paessler PRTG топ 10 показатели за сървъри повишава критичното състояние на вашите сървъри.

От страна на сървърния хардуер неговите сензори могат да наблюдават натоварването на процесора, паметта, диска, средата на сървърната стая и т.н. От страна на приложенията, той предлага повече от 200 типа сензори за общи мрежови услуги, включително HTTP, SMTP / POP3 (имейл) , FTP и т.н..

Paessler PRTG открива проблеми, показва ги в списък и изпраща аларми.

Можете да зададете прагове за сигнали и PRTG може да изпраща известия за открити проблеми чрез няколко метода, включително имейл и SMS. Той предоставя набор от предварително дефинирани доклади и съоръжения за проектиране на персонализирани отчети. Могат да се планират и отчети.

Безплатната версия е ограничена до 100 сензора след 30-дневна пробна версия, която можете да изтеглите тук. Тъй като сензорът е индивидуален поток от данни, всеки сървър и устройство обикновено изискват няколко сензора.

Безплатната версия на PRTG Network Monitor предоставя добре снабден набор от инструменти за наблюдение на малка мрежа.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

4. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

SolarWinds Server и Monitor Monitor (SAM) е част от пакета Orion за разходи за инструменти за мониторинг и управление на мрежата; разгледахме компонентите на пакета Orion в нашата статия за най-добрите анализатори на трафика sFlow. Там, където мониторингът на здравето на сървъра може да отговори на нуждите на малък магазин, SAM може да обхване малки предприятия до големи предприятия. SolarWinds предлага 30-дневна безплатна пробна версия на SAM.

Както подсказва името, SAM следи здравето и производителността на сървърния хардуер и виртуалните сървъри от множество доставчици, както и прави задълбочен мониторинг на много стотици приложения. Той може да наблюдава множество сайтове и облачни среди като Azure и AWS.

Пакетът SolarWinds Orion автоматично ще открие хостове и устройства във вашата мрежа. След това можете да започнете да ги наблюдавате.

SolarWinds Server и Monitor Monitor графично показва състоянието на най-високо ниво на сървър.

След като сървърът е идентифициран и мониторингът се изпълнява, погледнете под Детайли на възела, за да видите SAM-дисплея на данните за работата и здравето на възела.

SolarWinds SAM показва подробности на сървъра в таблици и графики.

Данните за състоянието на сървъра се показват както графично, така и в таблици.

Необходимо е второ сканиране на откриването, така че SAM да може да открие приложенията, работещи на откритите преди това възли.

Откриването на приложението SolarWinds SAM сканира сървърите, търсещи известни приложения от избрания от вас списък.

Можете да конфигурирате сканиране за откриване на приложения, за да посочите кои приложения SAM да търсят. След това предоставихте идентификационните данни, на които SAM се нуждае за достъп до информацията за различните възли.

SolarWinds SAM подвива състоянието на приложенията във вашата мрежа в таблици и графики.

Един SAM е открил приложения и е започнал редовното си сканиране, резюмето на приложенията ще показва състояние от най-високо ниво за приложения, работещи на вашите сървъри.

SolarWinds SAM подвива състоянието на сървърите и приложенията в таблици с активирано пробиване.

Обобщението включва сигнали за приложения и събития, топ 10 възли по натоварване на процесора, физическа памет, виртуална памет, I / O операции и т.н..

SAM, работещ с пакета SolarWinds за инструменти за мониторинг и управление на мрежата, предоставя пълен набор от функции за персонализирани табла за управление, анализ, сигнализиране, отчитане и т.н..

SAM и пакетът SolarWinds са пакети за корпоративен клас, така че не са евтини и изискват значителни ресурси на сървъра, който ги хоства. Повечето компоненти се придържат към допълнително зареждане. Но ако вашата мрежа е голяма или нараства, пакетът SolarWinds с SAM си струва да проучите.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НА ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ ЗА СОЛАРВИНДИ:

www.solarwinds.com/server-application-monitor/

SolarWinds Server и Application MonitorDownload БЕЗПЛАТНО 30-дневно изпитание в SolarWinds.com

5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

ATERA е система за дистанционно наблюдение и управление (RMM), проектирана за използване от управлявани доставчици на услуги (MSPs). Инструментът надхвърля системния мониторинг, тъй като включва голям брой помощни програми за системна администрация, като например patch manager.

Услугата Atera позволява на техника MSP да наблюдава ИТ инфраструктурата на клиент чрез инсталиране на агентски софтуер на този отдалечен сайт. След като услугата започне за нов клиент, системата Atera търси през клиентската мрежа и регистрира всички свързани устройства. Това създава инвентаризация на оборудването и стартира процеса на наблюдение за всяко устройство.

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

ATERA също така търси всички крайни точки и сървъри, за да запише какъв софтуер е инсталиран на сайта. Това търсене се захранва с функции за управление на лицензи в системата. Както търсенето на оборудване, така и софтуерният дневник предлагат възможности на MSP да коригира договорите, за да отразява точно каква инфраструктура ще следи услугата – много клиенти не знаят точно какво оборудване и софтуер имат на място, преди да започне договора за MSP.

Системата за наблюдение включва надзор на мрежи, сървъри и приложения. Сървърният монитор проверява всички стандартни проблеми с производителността на сървър. Те включват процесор, памет и капацитет и използване на диска.

8 най-добри инструменти за мониторинг на системата за Windows и Linux

Изпълнението на приложенията е тясно свързано със състоянията на сървърите, които ги хостват. Това важи особено за виртуализациите. Atera е в състояние да наблюдава широк спектър от приложения, включително уеб и имейл сървъри, бази данни, виртуализации и комуникационни услуги.

Системата Atera включва модули за мониторинг за вътрешна употреба от MSP. Те включват управление на договори, управление на клиенти и управление на екип.

Освен процесите за мониторинг, Atera включва софтуер за управление на Help Desk, който включва отдалечен достъп и възможности за чат за използване от техниците, обслужващи Help Desk.

Atera е облачна услуга, така че MSP не е необходимо да инсталира никакъв софтуер, за да го използва. Целият достъп до таблата на услугата се осъществява чрез стандартен уеб браузър. Услугата се таксува на база абонамент с такси, начислявани на техник на месец. Има и годишна тарифа, която работи по-евтино. Atera е на разположение за тестване на a 30-дневен безплатен пробен период.

  10 най-добри инструменти за тестване на проникване

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на AteraStart

6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

ManageEngine произвежда пълен пакет за управление на мрежата и предлага безплатни версии на някои от техните инструменти. В нашата група от безплатен софтуер за мониторинг на честотната лента по-рано разгледахме безплатното издание на ManageEngine OpManager.

Настройването на OpManager е многоетапен процес, но не прекалено сложен. След като предоставите параметрите на подмрежата и SNMP, OpManager ще сканира вашите подмрежи и ще открие вашите устройства.

OpManager следи показателите за наличност и производителност на физически и виртуални сървъри. Приставката за мониторинг на производителността на приложенията добавя възможност за наблюдение на приложения. OpManager използва SNMP, WMI и CLI чрез SSH или telnet.

ManageEngine OpManager показва свита употреба и наличността на вашите сървъри.

Разделът „Top 10 на сървъра“ показва най-високо използване и наличност за откритите физически сървъри.

ManageEngine OpManager по подобен начин показва наличността и използването за виртуални сървъри.

Разделът „Обобщение на виртуализацията“ показва показатели за вашите виртуални сървъри.

OpManager съдържа сложни средства за сигнализиране и отчети. Можете да зададете сигнали въз основа на прагове; и разполага с различни полезни доклади за консерви, като се започне от поддръжка за отстраняване на проблеми до планиране на капацитет и таксуване, както и съоръжения за създаване на персонализирани отчети.

Предварително дефинираният здравен отчет на ManageEngine opManager събира здравни данни за сървъри.

Предварително зададените отчети включват „Мрежово състояние на здравето“, което дава група за всички открити хостове.

Приставката за мониторинг на ефективността на приложението е достъпна безплатно само за 30-дневна пробна версия. Той добавя мониторинг за стекове на приложения и сървъри, уеб сървъри и услуги, бази данни, контейнери и обществена и хибридна облачна среда.

Безплатната версия на ManageEngine OpManager ви предоставя добре заоблен набор от възможности за наблюдение на 10 или по-малко устройства в малка мрежа.

ManageEngine OpManagerDownload БЕЗПЛАТНО 30-дневно изпитание в ManageEngine.com

7. Nagios XI и Nagios Core

Nagios е траен стандарт в мониторинга на мрежата. Nagios Core е безплатната версия с отворен код, а Nagios XI е търговският вариант за цена с допълнителни функции и автоматизирана помощ за конфигуриране. Nagios има репутация на това, че е мощен, надежден, мащабируем и изключително адаптивен – и е сложен за конфигуриране.

Безплатната версия има крива на обучение, но и активна общност. Той следи сървърите, услугите и приложенията, точно както комерсиалната версия. Тя включва отчитане по имейл и SMS, основен потребителски интерфейс (включително мрежовата карта) и основни отчети.

На Nagios Core липсва автоматично откриване и трябва да се научите да настройвате и поддържате сложна конфигурация. От плюс, той ви дава много гъвкавост за персонализиране и разширяване на инструмента. Разработените от Общността добавки могат да извършат откриване и да ви помогнат да започнете с конфигурирането.

Можете да използвате безплатната 60-дневна пробна версия, за да оцените версията за разходи и, ако решите да отидете с безплатната, запишете автоматично генерираните конфигурационни файлове от / usr / local / nagios / и т.н., преди да деинсталирате вашето копие eval. След това можете да използвате тези файлове като начална точка за конфигурацията на новата си инсталация.

Комерсиалната версия Nagios XI има по-богат набор от функции, включително автоматизирана поддръжка за откриване на вашите устройства и хостове, автоматично конфигуриране на инструмента и поддържани от търговската мрежа добавки. Той има много по-сложен потребителски интерфейс и по-усъвършенствано отчитане, което обхваща тенденциите, помощ при планиране на капацитет и др.

Nagios XI е създаден да работи на Red Hat Linux и CentOS. За Windows използвайте VM уред с Hyper-V или VMware. Тя включва инструмент за автоматично откриване и съветник за конфигуриране за добавяне на ново устройство, хост или приложение).

Nagios XI Op Center таблото показва общото състояние на мрежата.

След като Nagios XI е инсталиран и наблюдава, екранът за операции ви предоставя високо ниво на текущото състояние на мрежата и операционният център ви позволява да разгледате посочените елементи.

Страницата за състоянието на хоста на Nagios XI показва хостове и дава възможност за разширяване.

Страницата Състояние на хоста показва обобщение на показателите за наблюдаваните хостове. Можете да проверите до отделен хост, за да видите подробности, включително графики за ефективност, информация за планиране на капацитет, аларми и т.н..

Nagios XI Service Status показва състоянието на услугите, изпълнявани на сървъри, дава възможност за пробивна работа.

Страницата за състоянието на услугата обобщава състоянието на наблюдаваните услуги.

Nagios е добре разглеждано решение за мониторинг на мрежата. Както и при други инструменти, които предлагат напълно безплатна срещу търговска версия tradeoff, трябва да решите дали имате (или ще развиете) експертния опит и времето за използване на безплатния инструмент, или дали би било по-изгодно да платите за автоматизацията и поддръжка на търговската версия.

8. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold е отдавна създаден инструмент за мониторинг на мрежата от IPSwitch. Това е богат на функции, но безпроблемен инструмент за наблюдение на сървъри и приложения.

WhatsUp следи сървъри, виртуални сървъри, облачни услуги и приложения. Той също така следи мрежовия трафик. Облачният мониторинг включва хибридни облачни среди за Azure и AWS.

Безплатната версия е безплатен петточков лиценз за наблюдение на до пет ресурса (например пет сървъра).

WhatsUp трябва да бъде инсталиран на Windows. Настройката е проста и използва автоматично откриване. Потребителският интерфейс предоставя множество изгледи, включително интерактивна мрежова карта и възможност за подробно проучване на проблеми. Таблата за управление са адаптивни.

Той предоставя много доклади за консерви и персонализиране на отчетите също. Има множество опции за уведомяване, включително имейл и SMS. Задействаните действия също могат да бъдат определени за автоматично реагиране на сигнали.

Списъкът на списъка на WhatsUp Gold показва наблюдавани хостове.

Изгледът в списъка на WhatsUp показва откритите хостове и устройства, обобщавайки техните характеристики и състояние.

Картографският изглед на WhatsUp Gold показва логическа карта на наблюдавани хостове, позволява пробиване.

Изгледът на карта е интерактивна карта за визуализиране на компонентите на вашата мрежа и техните състояния. Можете да проучите наличността и работата на отделните възли.

Топ 10 изглед на WhatsUp Gold показва критично състояние на наблюдаваните хостове.

Изгледът в топ 10 показва критични състояния във вашата мрежа.

Добавката за мониторинг на ефективността на приложенията за цена добавя възможност за наблюдение на общи приложения и услуги.

Безплатното пробно издание на WhatsUp Gold е просто и пълнофункционално средство за наблюдение и управление на малък магазин. Преминаването към версията за разходи ви позволява да преминете към покриване на големи мрежи.

заключение

Освен инструмента за наблюдение на системите ви е необходим протокол за решаване на проблеми и реагиране на инциденти. Най-добрите практики за мониторинг на системата изискват обмисляне и внимание на дизайна.

Безплатните инструменти са изкушаващи, особено ако сте с малък бюджет. Безплатните версии на платения софтуер обикновено са ограничени в капацитета си, така че да могат да поддържат само малки мрежи. Някои безплатни програми са си проправили пътя към инструментариумите на сезонните мрежови администратори, предимно от познати. Обаче тези инструменти с недостатъчно финансиране обикновено са недостатъчно поддържани и натоварени с проблеми.

Планирането е ключов етап при закупуване на нов софтуер за мониторинг. Трябва да потърсите пакети от инструменти за мониторинг, които покриват целия стек на системата. Не забравяйте, че разходите за мониторинг ви спестяват пари в други области на ИТ отдела и предотвратяват загубата на доходи за бизнеса поради отказ на системата.

About the author

Comments

 1. нава проблема, можеш да го решиш бързо и лесно.) Но когато имаш мрежа от много компютри, сървъри и устройства, мониторингът на системата става много по-сложен. Трябва да знаеш какво се случва във всеки един момент, за да можеш да реагираш бързо и да предотвратиш проблеми преди да се появят. Основи на системния мониторинг Системният мониторинг е процесът на наблюдение и анализ на компютърните системи, за да се гарантира, че те работят правилно и безпроблемно. Това включва наблюдение на хардуера, софтуера, мрежовите връзки и други компоненти на системата. Основни инструменти за мониторинг на системата Има много инструменти за мониторинг на системата, но някои от най-популярните включват SolarWinds Server Health Monitor, Site24x7 Server Monitoring, Paessler PRTG Network Monitor, SolarWinds Server and Application Monitor, Atera и ManageEngine OpManager. Минимални софтуерни възможности за мониторинг на системата Минималните софтуерни възможности за мониторинг на системата включват наблюдение на хардуера, софтуера и мрежовите връзки. Най-добрите инструменти за мониторинг на системата 1. SolarWinds Server Health Monitor (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ) 2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) 3. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) 4. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) 5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) 6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) 7. Nagios XI и Nagios Core 8. WhatsUp Gold Заключение Мониторингът на системата е важен за гарантиране на безпроблемното функциониране на ИТ услугите. Инструментите за мониторинг на системата помагат да се забележат проблеми преди да се появят и да се предотвратят прекъсвания в работата на системата.

 2. нава проблема, можеш да го решиш бързо и лесно.) Но когато имаш мрежа от много компютри, сървъри и устройства, мониторингът на системата става много по-сложен. Всеки елемент в системата зависи от други елементи и ако има проблем с един от тях, може да се отрази на цялата система. Затова е важно да имаш инструменти за мониторинг на системата, които да ти помагат да забележиш проблемите преди да станат сериозни.

  Основи на системния мониторинг

  Системният мониторинг включва наблюдение на всички компютърни ресурси в организацията. Това включва сървъри, мрежови устройства, приложения и услуги. Всеки елемент в системата е взаимосвързан с други елементи и ако има проблем с един от тях, може да се отрази на цялата система. Затова е важно да имаш инструменти за мониторинг на системата, които да ти помагат да забележиш проблемите преди да станат сериозни.

  Основни инструменти за мониторинг на системата

  Съществуват много инструменти за мониторинг на системата, но някои от основните включват SolarWinds Server Health Monitor, Site24x7 Мониторинг на сървъра, Мрежов монитор на Paessler PRTG, SolarWinds сървър и монитор на приложения, Atera и ManageEngine OpManager. Всички тези инструменти предлагат различни функции за мониторинг на системата, като следене на производителността на сървърите, мрежовите устройства и приложенията.

  Минимални софтуерни възможности за мониторинг на системата

  Ако нямате възможност да използвате платени инструменти за мониторинг на системата, има и безплатни варианти. Например, SolarWinds Server Health Monitor е безплатен инструмент, който работи на Windows Server и следи наличието, здравето и производителността на до 5 сървъра. Също така, Nagios Core е безплатен монитор, който може да бъде разширен с хиляди добавки, които са достъпни от форума на общността на потребителите.

  Най-добрите инструменти за мониторинг на системата

  Най-добрите инструменти за мониторинг на системата включват SolarWinds Server Health Monitor, Site24x7 Мониторинг на сървъра, Мрежов монитор на Paessler PRTG, SolarWinds сървър и монитор на приложения, Atera, ManageEngine OpManager, Nagios XI и Nagios Core, и WhatsUp Gold. Всички тези инструменти предлагат различни функции за мониторинг на системата, като следене на производителността на сървърите, мрежовите устройства и приложенията.

  Заключение

  Мониторингът на системата е важен за поддържането

 3. нава проблема, можеш да го решиш бързо и лесно.) Но когато имаш мрежа от много компютри, сървъри и устройства, мониторингът на системата става много по-сложен. Трябва да знаеш какво се случва във всеки един момент, за да можеш да реагираш бързо и да предотвратиш проблеми преди да се появят. Основи на системния мониторинг Системният мониторинг е процесът на наблюдение и анализ на компютърните системи, за да се гарантира, че те работят правилно и безпроблемно. Това включва наблюдение на хардуера, софтуера, мрежовите връзки и други компоненти на системата. Основни инструменти за мониторинг на системата Има много инструменти за мониторинг на системата, но някои от най-популярните включват SolarWinds Server Health Monitor, Site24x7 Server Monitoring, Paessler PRTG Network Monitor, SolarWinds Server and Application Monitor, Atera и ManageEngine OpManager. Минимални софтуерни възможности за мониторинг на системата Минималните софтуерни възможности за мониторинг на системата включват наблюдение на хардуера, софтуера и мрежовите връзки. Най-добрите инструменти за мониторинг на системата 1. SolarWinds Server Health Monitor (БЕЗПЛАТНО ИЗТЕГЛЯНЕ) – Безплатен инструмент, който работи на Windows Server. Това ще следи наличието, здравето и производителността на до 5 сървъра. 2. Site24x7 Мониторинг на сървъра (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) – Облачна услуга за мониторинг, която проследява работата на мрежи, сървъри, приложения и уебсайтове. 3. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД) – Обхваща мрежи, използване на честотна лента, сървъри и приложения. Този инструмент е безплатен за до 100 сензора. 4. SolarWinds сървър и монитор на приложения (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) – Цялостна система за наблюдение, която включва подробен изглед на всички ресурси и услуги, които поддържат всяко приложение. 5. Atera (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) – Система за мониторинг и управление на ИТ инфраструктурата, която се доставя от облака и е предназначена за използване от MSP. 6. ManageEngine OpManager (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) – Изчерпателен монитор за ефективност на мрежовото устройство, който може да се комбинира с други инструменти за управление на ресурси от ManageEngine. 7. Nagios XI и Nagios Core – Nagios

Comments are closed.