Microsoft Access: Все още ли е уместно?

Microsoft Access: Все още ли е уместно?

Microsoft Office е на 29 години – стартира през ноември 1990 г. Не много софтуерни пакети се радват на такова дълголетие. Въпреки това пакетът на Microsoft не е останал същият през годините. Някои елементи се добавят, а други отпадат. Един от компонентите на пакета за производителност, който все още е там, е Microsoft Access.

Достъпът дебютира през 1992 г. Microsoft години наред се мъчи да създаде настолна СУБД и бързо проследява процеса на разработка, купувайки един от пазарните лидери в сектора, FoxPro. Въпреки че Microsoft продължи да продава и развива FoxPro, той успя да избере част от кода и услугите от новата си придобивка, за да стартира свой собствен проект за база данни. Преливането беше успешно.

Достъпът вървеше при успеха на Windows. Основните конкуренти на пакета не успяха да забележат възхода на тази операционна система и не пуснаха версиите на Windows достатъчно бързо. Microsoft също уби FoxPro, за да направи място на пазара за Access. Успехът на инструмента се увеличи, когато беше включен в Microsoft Office през 1995 г. Тогава инструментът стана част от еволюционния тръбопровод на Microsoft Office с изискване редовно да се преработва в синхрон с развитието на други компоненти на Office.

Разгръщане на Microsoft Access

Един проблем при Microsoft Access е, че той има свой собствен файлов формат, който не е съвместим с никоя друга система. Докато Microsoft прие OpenDocument Format-съвместима XML-базирана файлова структура за Excel и Word, тя остави старата файлова структура на Access. .Docx и .xmlx файловите формати на Word и Excel са се превърнали в универсален сензорен камък на типовете файлове в съответните им области на приложение. Въпреки това .accdb форматът, използван от Access, никога не е въображавал въображението на обществеността и други разработчици на конкурентни пакети за производителност не са били заинтересовани от изграждането на съвместимост на файлове за достъп в техните приложения за бази данни за настолни компютри.

Често срещано използване на Microsoft Access е да го поддържат като преден край на по-успешни търговски СУБД. Например Access може да се прикачи към база данни на Oracle, така че приложенията, написани в Access, да могат да се свързват с данни, съхранявани в база данни на Oracle. Достъпът също може да бъде предназначен за SQL Server и Sybase. Въпреки това, това пренареждане на приложението Access изглежда малко като полуживот. Това ли е последното средство за Access, действащо като кожа на по-успешните RDBMS?

  8 най-добрите SQL Query Builders

Тъй като търсенето на умения за програмиране на Access намалява, все по-малко програмисти се притесняват да научат системата. Това започва цикъл на упадък, при който липсата на наличен набор от умения за програмисти изключва мениджърите на проекти да използват среда за разработване на нов продукт. Така че недостигът на програмисти създава недостиг на проекти на този език, а липсата на търсене на тези умения прави овладяването на този език лош ход в кариерата. Така резервът от умения се свива допълнително и цикълът на упадък продължава. Microsoft Access може да следва COBOL, FoxPro и SQLBase по пътя към забравата.

Достъпът се оттегля грациозно

Microsoft не можа да не забележи метеоричното падане на Access от височините си като най-широко използваната система за база данни на настолни компютри през 2011 г., като е неудобно оставено през 2024 г. Компанията обяви през ноември 2024 г., близо до 25-ия рожден ден на приложението, че тя възнамеряваше да оттегли Microsoft Access от своя онлайн пакет за производителност.

Официалната дата на изключване за Access Web Apps и уеб бази данни в Office 365 бе определена за април 2024 г. Въпреки премахването на Access от онлайн пакета си за продуктивност, Microsoft продължи да разработва софтуера за настолни компютри, пускайки Access 2024 през септември 2024 г. като част от Office 2024.

И така, ето го, все още в крайници. Бъдещето на търговския софтуер е в облака и бъдещите програмисти знаят това. Премахването на достъпа от версията на софтуер за сервиз на Microsoft Office отчужди всички останали съмишленици в общността на програмистите. Кариерен убиец.

Постоянната цел на Access се крие в пазара за самоизграждане. Какъв оператор на малък бизнес обаче ще се притеснява да създаде база данни за контакти в Access или да настрои формуляр за фактури, когато в мрежата има много готови генератори на фактури? Кой ще създаде база данни за рецепти за кухнята, когато много сайтове за готвене онлайн вече предоставят тези рецепти по всяко време при поискване?

  Окончателно ръководство за WiFi анализатор, включващо 20-те най-добри инструменти за анализ на WiFi

Алтернативи за достъп на Microsoft

Помислете за ситуация, в която някой все още може да се наложи да използва Access и също толкова бързо можете да излезете с по-добра алтернатива, която вече е налична. Ако не можете, създадохме списък с алтернативи на Microsoft Access.

1. Производни на OpenOffice

OpenOffice представи сериозно предизвикателство пред Microsoft Office. Той съдържаше всички елементи, които всеки искаше от Microsoft Office, но беше безплатен. Microsoft го засегна и в крайна сметка безплатният OpenOffice не успя да осигури достатъчно инвестиция, за да го поддържа актуален. Грешките в системата в крайна сметка създадоха риск за сигурността и безплатната алтернатива на Office изсъхна.

OpenOffice съществува и до днес, въпреки че като проект с отворен код неговият код беше наличен и много хора направиха свои собствени версии. В повечето случаи „вилиците“ на OpenOffice използват едни и същи имена на компоненти за отделните приложения в пакета. Еквивалентът на OpenOffice на Access се нарича Base. Base има свой собствен файлов формат – .odb – и не може да отваря .accdb файлове, създадени в Access. Базата не е по-добра от Access, освен че е безплатна. Все още има версии на OpenOffice, които се предлагат безплатно.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice

Оригиналният OpenOffice се представи на Apache Foundation. Първоначално фондацията получи известна поддръжка от IBM, който даде заем на проекта на екип за разработка, който го преписа, за да бъде същият и IBM на Lotus Symphony. Тъй като IBM се оттегли, проектът се съкруши. Base все още е компонент на Apache OpenOffice и е напълно безплатен за използване.

LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice е клон на OpenOffice и в крайна сметка беше по-успешен. Комплектът включва Base, което е добра безплатна алтернатива на Microsoft Access. Има версии за Windows, Mac OS, Linux и Android.

OxygenOffice Professional

OxygenOffice

OxygenOffice Professional е друг безплатен, с отворен код клон на OpenOffice. Той включва Base и може да бъде инсталиран на Windows и Linux.

2. Google Форми

Google Форми

Google G -Suite е много силен конкурент на Office 365. Безплатната версия просто се нарича Google Docs, въпреки че съдържа повече от едноименния текстови процесор. Google Forms е част от пакета. Можете да използвате Google Форми, за да създадете екрани за въвеждане на данни и заявки за данни и да използвате Google Таблици (електронна таблица) като база данни.

  8 най-добрите DDoS платформи за защита на услуги

Интерфейсът на Google Forms е много лесен за използване и всеки може да създаде малко приложение за база данни без никакви технически познания. Вижте това видео в YouTube за това как да създадете база данни с инструменти на Google.

3. Калигра офис

Калигра офис

KDE създава Calligra Office, проект с отворен код, който е безплатен за използване. Системата за база данни в Калигра Офис се нарича Kexi. Той използва формата на OpenDocument, .odb като свой собствен файл. Calligra Office се инсталира на Windows, Mac OS, Linux и BSD Unix.

4. Zoho Creator

Zoho Creator

Zoho Creator е онлайн система за управление на бази данни. Той е невероятно лесен за използване и има много атрактивно табло. Приложението е хоствано и включва място за съхранение на данните, които събирате през новите си екрани. Това е професионално решение и затова не е безплатно. Услугата се таксува при абонамент и се предлага в четири нива на плана. Системата е достъпна за изпробване без риск при 15-дневна безплатна пробна версия.

5. Bubble

Лого на балончета

Bubble е добра алтернатива за тези, които използват Access за интерфейс с други СУБД. Това е без кодово средство за разработка на уебсайт, което включва възможност за създаване на формуляри за данни за въвеждане на данни и заявки. Компанията предлага и хостинг услуга. Можете да създадете сайт или страница и да го хоствате на сървърите на Bubble, като настройвате нови бази данни или връзвате обратно към съществуващите бази данни.

Това е платена услуга, но има безплатна версия. На безплатния Bubble ще има отпечатано “Built with Bubble” на вашата страница.

Оставете достъп зад себе си

Ако сте били депресирани от намаляването на Microsoft Access, тогава се надяваме, че този преглед на състоянието на пакета и алтернативите му ще ви развесели. Пътят към вашата депресия на Access е да изпробвате някои други системи от бази данни.

Безплатните алтернативи в този списък ви показват, че не трябва да плащате за Access на първо място. Един проблем, с който ще се сблъскате е миграцията на вашите данни от формат .accdb. Можете обаче да експортирате данни във формат CSV и да ги импортирате в нова база данни, създадена с която и да е СУБД.

About the author