Подобрете ефективността на мрежата в 10 стъпки плюс най-добрите инструменти за честотна лента

Подобрете ефективността на мрежата в 10 стъпки плюс най-добрите инструменти за честотна лента

Изглежда мрежовите услуги страдат от непрекъснат растеж на търсенето. Веднага след като разширите честотната лента, достъпна за потребителите, тези ограничения отново се удрят от непрекъснато разширяващите се приложения. Всъщност мрежовата честотна лента е една област от вашата мрежа, където парите, изразходвани за софтуер, ще създадат повече капацитет, отколкото парите, харчени за хардуер. Когато имате безкраен бюджет, непосредственият отговор на търсенето за по-добра производителност на мрежата е просто да надстроите окабеляването и да закупите повече комутатори.

Прецизното наблюдение на честотната лента и системите за управление на мрежата ви позволяват автоматично да преразпределяте ресурси или да оформяте трафика. Те могат да ви спестят много пари, като все още подобряват наличността в мрежата. Повечето мрежови администратори установяват, че определени приложения ще продължат да разширяват трафика докато има резервен капацитет. В тези случаи, освен ако този софтуер е изключително уникален, най-евтиното решение е най-простото. За да се подобри мрежата за всички е по-добре просто да замените този скачач на лентата с по-ефективна съперничаща програма.

Ние навлизаме в дълбочина във всеки от инструментите, които представяме по-долу, но ако имате време само за бърз поглед, ето ни списък на най-добрите инструменти за увеличаване на честотната лента на мрежата:

 1. SolarWinds Network Bandwidth Analyzer (безплатна пробна версия)
  IP Контролен пакет (SolarWinds) (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Пакети, предлагани от SolarWinds, които комбинират някои от най-успешния им софтуер за мониторинг. Тези инструменти се интегрират, за да създават междумодулни помощни програми и всички да се изпълняват на Windows Server.
 2. Набор от инструменти на SolarWinds Engineer (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Пакет от повече от 60 инструмента за наблюдение и анализ на всички аспекти на работата на мрежата.
 3. Paessler PRTG Три в едно система за управление на мрежа, сървър и приложения с функции за анализ на трафика. Работи на Windows Server.
 4. Управлявайте OpManager с анализ на мрежовия трафик и OpUtils Комбинация от инструменти ManageEngine, които ще подобрят вашите усилия за анализ на трафика. Работи на Windows Server и Linux.
 5. ManageEngine OpManager Plus Пакет инструменти за управление, управление и анализ на мрежата ManageEngine. Работи на Windows Server и Linux.
 6. IPSwitch WhatsUp Gold с анализ на мрежовия трафик и мениджър на IP адреси Мрежов монитор, който може да бъде подобрен чрез добавки. Инсталира се на Windows Server.

Contents

Подобрете максимизацията на мрежовата производителност в 10 стъпки

Можете да оптимизирате мрежовата честотна лента по много начини и това си струва да опитате, преди да посегнете към каталога и да купите повече хардуер. Ето някои от начините за увеличаване на ефективността на вашата мрежа:

 1. Създайте изглед на топологията на мрежата
 2. Оптимизирайте проследяването и потока на мрежовия трафик
 3. WAN оптимизации с транкинг и компресия на данни
 4. Разгърнете техники за оформяне на мрежовия трафик
 5. Представете мрежови данни в лесни за управление отчети
 6. Планирайте задачите на администратора за ниски трафик пъти
 7. Проучете използването на облачните услуги
 8. Минимизирайте личното използване на мрежовата честотна лента
 9. Прилагайте правила за електронна поща, подходящи за честотна лента
 10. Изпълнете балансиране на натоварването

1. Създайте изглед на топологията на мрежата

Първият етап в оптимизацията на лентата е да се получи подробна картина на мрежовия трафик. Две мрежи не са абсолютно еднакви, така че няма да получите съвет от най-добрия начин за най-добрия начин да постигнете по-добра производителност от системата си. Като мрежов администратор вече знаете повече за приоритетите на компанията, за която работите и основната й дейност, но може да не знаете какъв вторичен трафик запушва мрежата.

И така, оглед на топологията на вашата мрежа е важен, както и одит на приложенията и протоколите, които използват системата най-много. Трябва да проследите колко трафик е вътрешен, колко комуникации с външния свят произхождат от мрежата и колко входящ трафик пътува по вашите кабели.

Какви са тези външни крайни точки? Те всъщност ли са важни за бизнеса или ресурсите на компанията се консумират от лична употреба?

След като получите представа за мрежата и натоварените секции, които създават затруднения, можете да проучите по-добри топологии, които да обслужват потребителите. Когато можете да видите как точно и защо служителите на компанията използват мрежата, можете да изградите основа за препоръки за ефективност и да въведете политики за определяне на трафика.

2. Оптимизирайте проследяването и потока на мрежовия трафик

С комбинация от изгледи на трафик и проследяване на активността на крайната точка и приложението можете да видите какви групи потребители имат достъп до конкретни устройства.

Вижте къде се случва по-голямата част от трафик и след това реорганизирайте адресирането на обхвата и топологията на мрежата. Целта трябва да бъде реорганизирайте възлите така, че по-голямата част от трафика се съдържа в сегментите на мрежата, вместо да принуждава комуникацията да обикаля цялата система.

Например HR отделът вероятно генерира много имейл трафик и често осъществява достъп до локалния принтер. Отделът за продажби, покупки и сметки ще осъществява рутинен достъп до ERP, а поддръжката на клиентите се нуждае от постоянен достъп до CRM системата. Това са три вида бизнес дейност, които периодично общуват, но по-голямата част от трафика ще бъде вътрешна за всяка група. В тези случаи групирайте ресурсите, до които има достъп всеки отдел, в рамките на една подмрежа.

Не налагайте стандартен размер на подмрежата във всеки сегмент. Можете да настроите броя на наличните възли във всяка подмрежа, за да отговарят на размера на този отдел и разпределете физическо оборудване за зареждане на повече честотна лента в подмрежите с голям трафик. Ще установите, че малък брой възли генерират по-голямата част от вашия мрежов трафик. Отделете по-голямата част от инфраструктурата за тези крайни точки и вашата честотна лента ще бъде достъпна, където е необходимо.

3. WAN оптимизации с транкинг и компресия на данни

Лоши връзки в интернет, които се интегрират отдалечени сайтове и облачни сървъри в корпоративна мрежа може да влоши ефективността на доставката на вашите приложения. Има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите надеждността и скоростта на връзката. Качеството на вашата интернет услуга е от голямо влияние върху ефективността на връзките ви в сайта. Бихте могли да обмислите надграждане на плана си, за да постигнете по-добри резултати от вашата WAN.

WAN оптимизация може да бъде приложена чрез транкинг услуги за пренасяне на трафик до далечни обекти. Притежателите на фондове във фирмата обаче може да не са склонни да ви позволят да сключвате по-скъпи транспортни договори. Способността да се събират данни за ефективността на вашата WAN и да се демонстрира, че това е ограничението в производителността, е важно изискване на вашето инструмент за наблюдение на мрежата.

Има и други мерки за оптимизация на WAN, които можете да предприемете. Компресиране на данни е жизнеспособно решение, ако вашите проблеми с връзката с WAN са свързани със скоростта, а не с качеството на връзката. Ползите от компресирането на данни нарастват експоненциално с разстояние, така че това решение е подходящо за предаване между сайтове в интернет.

Прилагането на компресия на данни всъщност може да забави мрежовата производителност в локалните мрежи. Това е така, защото времето за обработка за компресиране и възстановяване на данни е режийни разходи, които могат да бъдат компенсирани само чрез спестяване на време за прехвърляне на дълги разстояния.

4. Разгърнете техники за оформяне на мрежовия трафик

Вашият мрежов анализ трябва да показва някои приложения, които използват много по-голяма честотна лента от другите. Трябва да проучите кой използва тези приложения, защо те имат нужда от тях и дали алтернативни приложения могат да се използват, без да се облагат толкова много мрежата.

Политиката на оформяне на трафика няма да ви направи популярни защото това ограничава работата на приложенията, които няколко души в бизнеса наистина обичат да използват. В интерес на ограничаването на разходите и подобряването на услугата за останалата част от организацията, ще трябва да заглушите тези закачалки за честотна лента.

Не правете личен проблем от приложения с голям трафик. Вместо това представете дъската с опции. Те могат да изразходват X сума за разширяване на мрежата само за това приложение, или биха могли да упълномощят отдела за скачане на лентата за преминаване към по-леко приложение. Ако не им харесват тези опции, предложете ограничение на честотната лента, достъпна за това приложение, за да може останалата част от мрежата да работи перфектно без да харчите пари изобщо.

Предложете да помогнете на какавиците да преодолеят ограниченията с промени в работните практики. Например, ако едно приложение изисква много обработка за събиране на данни и това от своя страна генерира потоп от заявки по мрежата, това приложение вероятно не предоставя живи данни. Ако потребителите на това приложение за свиване се забавят, те ще бъдат по-склонни стартирайте компилирането на данни за една нощ, когато мрежовите ресурси са по-малко претоварени.

5. Представете мрежови данни в лесни за управление доклади

Качеството на представянето е важно, за да се убедят ръководителите да вземат ефективни решения. Въпреки че можете да получите добра картина за случващото се, като прочетете екранния изход на помощните програми на командния ред, миряните не реагират добре на екрани с неформатирани данни. Така че получаването на система за мониторинг на мрежата, която автоматично генерира атрактивни доклади и графики, ще ви помогне да общувате с нетехническите лица, които вземат решения.

Системните администратори често използват защитата като прикритие, за да блокират надзора, който може да изложи грешки. Запазването на системната информация за себе си също е начин да подобрите състоянието си. Ако никой друг не знае какво се случва, не може да си позволи да ви уволни. Но запасяването на информация често води до обратна реакция. Ако ръководителите не знаят какво се случва в IT отдела, няма да го направят приоритет.

Изключването на мениджърите от системната информация изключва системните администратори. Когато стартират нови проекти, рядко се консултира мрежовият администратор. Дори ако нов проект може да бъде обслужван от съществуващи мрежови ресурси, ако на мрежовия администратор е предоставена поредица от заявки за услуги, а не голямата картина, тези нови искания могат да бъдат обслужени по неоптимален начин.

Поредица от нови услуги изисква резултат заблуди мрежата. Всичко това може да се избегне, ако вземащите решения са по-информирани за мрежата и нейните изисквания. Системите за мониторинг на мрежата, които предлагат персонализирани табла за управление и инструменти за отчитане при поискване, ви дават възможност да давате информационни изгледи за системата на нетехнически ръководители и позволете им да се информират. Това включване ще ви помогне да получите достъп до вземането на решения и ще облекчи исканията на бюджета за разширяване на мрежовата честотна лента.

6. Планирайте задачите на администратора за ниски трафик пъти

Подобно на обработката през нощта на тежки приложения за мрежов трафик, можете да облекчите натоварването в мрежата, като стартирате администраторски задачи за една нощ. Резервните копия са особено интензивни за данни, и ако ежедневните резервни копия са приемливи, тогава планирайте да се изпълняват за една нощ. Разбира се, тази политика няма да работи за критични данни в определени отрасли, където е необходимо дублиране на данни, за да се гарантира непрекъснато обслужване и да се предотврати загубата на клиентски данни. Въпреки това, дори в такива ситуации, някои резервни копия могат да се извършват за една нощ.

Краят на месеца обикновено е много интензивно време за счетоводните отдели. Служителите по сметките ще работят късно през последните няколко дни на всеки месец и първия ден на следващия месец, за да закрият сметките. Тази задача включва много интензивни изчисления, тъй като те се опитват да балансират книгите и ще изтеглят информация от много бази данни.

ИТ отделът има много месечни задачи за изпълнение, като пречистване на системата, почистване на данни, месечни отчети за разходите и отчети за доставка на SLA. Ако можете да преместите нуждите за обработка на отдела си до няколко дни преди края на месеца, ще можете да предоставите на счетоводителите по-бързо данните на вашия отдел, по този начин намалява малко натоварването на трансфера на данни. Освен това ще изчистите търсенето на честотна лента, за да предоставите на отдела за сметки пълния капацитет.

Вероятно вече имате достатъчно честотна лента за нуждите на компанията ако можете просто да управлявате времето за търсене.

7. Проучете използването на облачните услуги

Пригодността на облачните услуги ще зависи силно от работните практики на вашата компания. Вашият бизнес може да си сътрудничи с много външни компании, било за закупени услуги или като доставчик на услуги. В тези случаи, Поставянето на всички поддържащи приложения на бизнеса в мрежата ще подпомогне комуникациите и ще премахне ненужния трафик от вашата мрежа.

Облачната конфигурация е много подходяща за компании, които наемат много домашен персонал или използват фрийлансъри. Ако вашият персонал се базира на сайта, много функции могат да бъдат възложени на външни изпълнители. Не е необходимо всичките входящи обаждания да се пренасочват по вашата мрежа. Дори офис PABX системи вече могат да се предоставят от облака. Дръжте резервните си копия на данни извън сайта, ако е възможно. Предавайте шлюзовете към интернет директно към потребителите или сървърите.

  8 от най-добрите безплатни скенери за уязвимост на мрежата и как да ги използвате

Много облачни услуги са дозирано и разтегливо. Този модел таксуване е чудесен за всеки бизнес, тъй като избягва първоначалните инфраструктурни разходи. Когато зададете своя собствена мрежа или я разширите, винаги ще имате период на свръхпровизия, докато отчитате разширяването. Когато се достигнат тези нива на капацитет, може да не сте склонни да разширите базата на оборудване на вашата мрежа, докато всичките резервни мощности не изчезнат. В точката на разширяване отново ще престараете търсенето на услуги. Ще срещне типичен инфраструктурен жизнен цикъл точки на свръхкапацитет и недостиг. Дозираната облачна услуга избягва тези върхове в разходите и нивата в качеството на мрежовите услуги.

8. Минимизиране на личното използване на мрежовата честотна лента

В първите дни на широколентовия достъп до интернет компаниите бяха разпуснати по отношение на контрола върху дейностите на всеки потребител. Например служителите в офиса провериха личния си имейл на офисния компютър. Личната употреба може да излезе от употреба много бързо. Преди да го знаете, работниците инсталират свои собствени приложения, за да получават актуализации на цените на живо или да предават спортни игри, докато работят. Можете дори да хванете потребители, които теглят с торенти или гледат порно в офиса.

Ако се справите с личното използване на фирмените ресурси, ще направите непопулярни. Това е още един пример за мрежово решение, в което трябва да участват ръководителите.

Правни проблеми могат да възникнат от някои потребителски дейности. Бордът трябва да предприеме всички възможни действия, за да предотврати изтеглянето на обидни материали в техните услуги или да подкрепя незаконни дейности, като например цифрово пиратство. Личното използване на фирмената мрежа влияе върху производителността, така че това не е въпрос, който се отнася до мрежовия администратор.

Заразените уебсайтове са основна точка за навлизане на злонамерен софтуер. Трябва да контролирате достъпа до интернет, разрешен на служителите на компанията. Това може да се реализира или от белия списък – позволяващ достъп само до одобрени сайтове, или черен списък – блокиране на достъпа до списък на сайтове или сайтове, които включват конкретен текст.

Липсата на лична употреба на мрежата ще освободи много честотна лента, особено ако работниците са свикнали да стриймират или изтеглят развлечения.

9. Прилагайте правила за електронна поща, подходящи за честотна лента

Приложенията към имейлите генерират голямо натоварване в мрежата. Вашата компания трябва да знае защо се изпраща толкова много информация. Прикачените имейли и прехвърлянето на файлове са очевидни канали за изтичане на данни. Изискванията за защита на данните, поставени пред компаниите, изискват да обърнете повече внимание на информацията, която се изпраща.

Съвременните системи за управление на файлове проследяват копия на документи, разпространени от централното хранилище. В среда за сътрудничество няколко души могат да допринесат за един и същ документ или трябва да се разпространи информация, за да се ускори вземането на решения. въпреки това, предотвратяването на разпространението на данни помага за сигурността и не е необходимо да ограничават сътрудничеството.

Разпространението на копия на документи из офиса използва много честотна лента. Системите за разпространение на документи изпращат актуализации на всеки човек от списък с имейли всеки път, когато се направи промяна в централен документ. Това е много разточителна политика и води до дублиране на документи, съхранявани в цялата мрежа. В този сценарий вашите потребители засилват честотната лента на вашата мрежа, без необходимост запълват място за съхранение и правят течовете на данните по-трудни за проследяване.

Можете да преминете към централизирано хранилище за документи с многопотребителски достъп и групи разрешения за файлове. Следващата фаза е да се забрани използването на имейл като средство за разпространение на документи. Ако на външни страни трябва да бъде предоставена информация, тогава връзката към облачното съхранение е по-сигурен метод за предаване на ограничени данни извън бизнеса. Централният магазин може да се контролира по-лесно и ако този магазин е в облака, външните лица няма да имат достъп до вашата мрежа и да използват честотна лента за преглед на документи.

Блокирайте входящите прикачени файлове, когато е възможно. Прикачените файлове за имейл са традиционен маршрут за злонамерен софтуер. Блокирането на входящите имейли с прикачени файлове ще подобри вашата мрежова сигурност и ще намали нуждите ви за честотна лента. Разбира се, винаги ще има истински бизнес случаи, при които потребителите трябва да получават документи по електронен път.

В тези случаи създайте външно пространство за съхранение, за да получавате документи. Може да бъде поставен под карантина и да се извършват интензивни проверки на файлове, преди да могат да бъдат достъпни чрез мрежата. Създайте политика, при която документите от външни източници се съхраняват дистанционно и се преглеждат само през браузър от мрежата. Това ще подобри мрежовата сигурност, ще намали нуждата от пространство за съхранение на файлов сървър и по-ниски изисквания за честотна лента.

10. Изпълнете балансиране на натоварването

Ако вашият бизнес изисква непрекъснато достъпни услуги, вероятно имате много резервни мощности в системата си и вече използвате балансиращи натоварвания. Балансиращо натоварване може да се използва като допълнителен ресурс, когато друг сървър се претовари.

Типичен пример за това е с уеб сървърите. Ако опашката на сървър A е пълна, пренасочете нов трафик към сървър B. Въпреки това, този резервен сървър не трябва да е там само за преливания. Бихте могли да поддържате всичките си сървъри активни и да разпространявате търсенето последователно. Подобна политика избягва целият трафик да бъде фокусиран върху една връзка и след това внезапно да премине към друга. При последователно разпределение всички канали получават понижен и равен товар. Вие намалявате честотната лента, разпределена за всяка връзка. Когато не е необходимо да разпределяте максимален капацитет за натоварване към всяка връзка към сървъра, спестявате пари от вашата пропускателна способност или преразпределяте запазената честотна лента в други области на мрежата на компанията.

Ако вашата мрежа има много трафик, кеширането в балансиращите натоварвания и мрежовите шлюзи също може да освободи много честотна лента.

Повече Отстраняване на неизправности в мрежовата лента

Срещане на проблеми с честотната лента

Малките мрежи са по-малко вероятно да срещнат проблеми с използването на честотна лента. Това е така, защото по-малка система с малко възли, покриващи ограничена площ, е лесно буквално да следите. Проблемите с пропускателната способност възникват, когато мрежите се развиват непланирано.

Предсказването на изискванията за честотна лента е сравнително ясно, но проблемите с производителността на отговорите на нивата на пропускателна способност може да са далеч под капацитета ви. Често това, което изглежда е проблем с ограничението на капацитета, наистина е причинено от някакъв друг фактор. Това може да е претоварен кабел, който обслужва твърде много крайни точки, което води до дълги времена на чакане за достъп до медиите. Неизправността на устройството в една част от мрежата също може да създаде условия, които изглеждат сякаш са причинени от ограничения на честотната лента. Грешките в DNS и дублирането на IP адреси могат да доведат до висящи процеси, които запушват мрежата.

Разкриване на проблеми с честотната лента

Когато полагате сериозни усилия да извлечете максимума от честотната лента на вашата мрежа, вие също трябва да адресирате проблеми, причинени от други мрежови проблеми. Когато мрежата ви нарасне извън разстоянието, което реално можете да видите, трябва да използвате мрежови инструменти, за да възстановите видимостта на мрежата.

С инструменти за мониторинг, които показват всички показатели за ефективността на вашата мрежа, можете да осигурите здравето на мрежовите устройства и да изключите повредата на оборудването като източник на проблеми с трафика.

Събирането на данни за трафика за всяка връзка в мрежа и поддържането на този монитор с течение на времето ще разкрие къде се намират тесните места. Ако вашата честотна лента трябва да е достатъчна на хартия, но се окаже недостатъчна на практика, тогава неравномерното търсене с течение на времето или точка на задръстване създава затруднение.

Балансиране на търсенето на честотна лента

Превключването на часовете, в които работят честотните пропускания на честотна лента, може да бъде достатъчно, за да увеличите максимално ефективността на вашата честотна лента. Ако търсенето върхове периодично, след това насрочвайте тежки задачи за трафика за различни периоди от деня или в идеалния случай извън работно време. Това трябва да реши скокове на натоварването във вашата мрежа.

При откриване една или две претоварени връзки, просто решете този проблем, като преместите някои възли върху подмрежа, обща за тях, така че комуникациите им помежду си да не наводнят цялата мрежа и да избегнат претоварената връзка.

ако някои приложения или протоколи преобладават затрудненията в мрежата, помислете за превключване на предоставянето на тези приложения в облака, за да намалите трафика на претоварената връзка.

Справяне с разходите за честотна лента

Премахване на скокове в търсенето елиминира трафика, който изтласква вашата лента до границите. След като стабилизирате мрежата и намалите максималното търсене под капацитета на честотната лента, можете да започнете втора фаза на максимизиране на честотната лента: разпределете натоварването в цялата система, за да намалите текущото предоставяне на честотна лента.

Заредете баланси, кеши и по-добре организирани подмрежи драстично намаляване на нивата на трафик в мрежата ви. Вероятно имате връзки и оборудване в момента под почти без натоварване, докато други участъци от вашата инфраструктура са претоварени. Балансиране трафик, така че цялото оборудване, което се използва, ще намали нивата на пикова пропускателна способност на всяка конкретна връзка или превключвател. Това намалява общите изисквания за честотна лента и спестява пари.

Инструменти за увеличаване на мрежовата честотна лента

Както можете да видите от задачите, описани по-горе, Вашата отправна точка за увеличаване на вашата честотна лента е да получите информация за ефективността на вашата мрежа в момента. Трябва да разберете къде се намира търсенето на честотна лента, както физически, така и по отношение на типовете трафик.

Вижте също: 6 най-добри монитори за мрежовия трафик

Система за наблюдение на честотната лента отговаря на тези нужди. Сложността на монитора, който сте избрали, зависи от размера на вашата мрежа и типичните обеми на трафика, които носи. Списъкът по-долу варира от монитори за честотна лента с широки аналитични възможности за големи мрежи до по-прости системи, които биха работили добре за малките предприятия.

Най-добрите инструменти за увеличаване на честотната лента на мрежата

Най-горният край на пазара на софтуер за управление на мрежи е доминиран от няколко доставчици, които произвеждат пакети от мрежови инструменти. За да получите пълна картина на вашата мрежа и да внедрите решения за увеличаване на честотната лента, ще ви е необходима комбинация от тези инструменти. За щастие, тези софтуерни къщи разбират сложността на управлението на големи мрежи и предоставят модули, които се вписват заедно, за да създадат персонализирани решения.

1. Пакети SolarWinds

Уебсайт на SolarWinds

Основният инструмент за анализ на мрежовия трафик на SolarWinds е неговият NetFlow анализатор на трафика. Въпреки това, за да получите пълната картина на ефективността на вашата мрежа, също се нуждаете от Монитор на ефективността на мрежата. Тези два инструмента могат да бъдат закупени заедно в комбиниран пакет, наречен the Мрежов пакет за анализатор на честотна лента.

Безплатното Пакет инструмента за потоци заслужава да добавите към всеки комбиниран пакет SolarWinds. Този набор от помощни програми работи с NetFlow v5 и включва интерфейс, за да можете да конфигурирате вашите Cisco рутери за изпращане на NetFlow данни към вашия колектор. Другите инструменти в пакета са симулатори на трафик, които ще ви помогнат да тествате мрежовите си ресурси.

Накрая добавете към Мрежова топология Mapper за да видите физическото оформление на вашата система.

Мрежов трафик за анализатор на пропускателната способност

Снимка на екрана на мрежовия монитор SolarWinds Network Performance

Мрежовият монитор за ефективност е основният продукт на SolarWinds и е необходим за ежедневните ви задачи за управление на мрежата. Тази система включва възможност за автоматично откриване които ще проследят всички устройства, свързани към вашата мрежа и ще подчертаят мрежовото оборудване. Автооткриването създава отправна точка за увеличаване на честотната лента.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

 SolarWinds Network Topology mapper

Карта на мрежовата топология ще бъде следващият ви порт на повикване. Този инструмент прави точно това, което пише на калай и ви дава оформлението на вашата мрежа. Със съдействието на картографите можете да идентифицирате трафика, който обслужва виртуални среди и wifi услуги, както и вашата кабелна мрежа.

SolarWinds Network Topology MapperDownload 14-дневна безплатна пробна версия

В рамките на мрежовия монитор за ефективност е модул, наречен NetPath. Това показва визуален път на връзки, които носят конкретни връзки. Тези връзки проследяват облачните услуги. Ако вашата мрежа включва безжични системи, ще се възползвате от Топли карти в мрежовия монитор за ефективност. Това ви дава визуално показване на отпечатъците на сигнала на всичките ви wifi рутери. С тази информация можете да видите области с нисък сигнал и мъртви зони, които намаляват честотната лента, достъпна за вашите потребители.

Превключването между монитора на мрежовата производителност и мрежовата топология Mapper не е трудна задача, защото SolarWinds изгради всички инструменти, препоръчани в тази комбинация, на същата платформа, наречена Orion. Когато купувате няколко от тези продукти, те се интегрират заедно. Подобрете интеграцията допълнително с модул за преглед, който се нарича Конзола за корпоративни операции. Той консолидира всички данни, идващи от множество сървъри на SolarWinds.

Снимка на екрана на SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer

Най- NetFlow анализатор на трафика Елементът от нашата препоръчителна комбинация от SolarWinds вероятно е неправилно озаглавен. NetFlow е специфичен език за съобщения, използван от Cisco Systems за мрежовото си оборудване. Този комуникационен стандарт дава възможност на монитора да събира информация за потока на трафика. Анализаторът на трафика на SolarWinds събира данни от NetFlow. Той обаче не комуникира само с устройства на NetFlow, поради което може би трябва да пренебрегнете „NetFlow“В името на този инструмент.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Повечето мрежови администратори работят с политика на много доставчици, така че може да бъдете отложени от мрежов инструмент, който работи само с NetFlow. Въпреки това, SolarWinds също събира J-Flow данни, генерирани от Хвойнови мрежи оборудване и той работи с NetStream система за съобщения, която Huawei използване на оборудването. Мрежовият анализатор също интерпретира sFlow и IPFIX системи за съобщения, които са неутрални за доставчиците езици за отчитане на мрежово оборудване.

  PowerShell Commands Cheat Sheet

Тези езици за докладване на мрежово оборудване предоставят ключови данни, които анализаторът на трафик на NetFlow използва за наблюдение на използването на честотната лента. Това е ключовият модул за следене на резултатите от увеличаване на честотната лента. Комбинирайте тази информация с данните на NetPath и Map Topology Mapper, за да видите точките на напрежение във вашата мрежа, където най-добре е да приложите смекчаващи решения, за да подобрите достъпността на честотната лента.

Анализаторът на трафик на NetFlow е в състояние да следи ефективността на интернет връзките между сайтове и вън към облачните сървъри. Тази информация ще ви помогне да решите стратегии за подобряване на оптимизацията на WAN.

Част от вашето решение за прекомерно използване на честотната лента може да бъде QoS подход. Това е обратната страна на дросела, защото ви позволява да маркирате определени видове трафик и дава приоритет на потока му през мрежово оборудване. Ефективно тази тактика отменя всички останали приложения, които не са били приоритет. Анализаторът на трафик на NetFlow има проследяващ модул, който следи потока от приоритетни протоколи. Можете да получите достъп до „преди” и “след„Графики на мрежовия трафик за измерване на ефекта от QoS стратегията.

Най- NetFlow анализатор на трафика включва раздел за анализ на безжичния трафик. Това работи в комбинация с wifi функциите на мрежовия монитор за ефективност, за да ви помогне да увеличите максимално достъпността на безжичната честотна лента към вашата потребителска общност.

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer PackDownload 30 дни БЕЗПЛАТНО ПРОБЛЕМ в SolarWinds.com

IP Control пакет от SolarWinds (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)

Другите два продукта на SolarWinds, които препоръчваме за увеличаване на честотната лента, са IP Address Manager и на Проследяване на потребителско устройство. Тези два инструмента могат да бъдат закупени заедно в пакет, наречен the IP контролен пакет.

Проследяване на устройства на SolarWinds

Най- Проследяване на устройства на SolarWinds захранва информация за източника на мрежовия трафик. Можеш идентифицирайте портовете за превключване, изпомпващи данни в мрежата и проследявате до всяка крайна точка.

Потребителският елемент на този модул съдържа профили на всеки потребител в мрежата, включително техните физически местоположения. Показва се панел в секцията „Подробности за потребителя“ на инструмента списък за търсене на всички крайни точки, на които потребителският акаунт е бил активен. Това е полезна функция за мрежова сигурност, както и за управление на честотната лента. Тя ви позволява да идентифицирате необичайна дейност, която може да показва компрометиран потребителски акаунт. Благодарение на функцията за автоматично откриване на мрежовия монитор за ефективност, комбинирана с информация за потребителя и устройството в този модул, можете да следите за неоторизирани устройства и потребители в системата.

В Проследяване на потребителско устройство, модул профилира всяко от мрежовите устройства, работещи във вашата среда включително точки за безжичен достъп. Производителността на всяко устройство показва показатели като магистрала, изгубен пакет, и времена за реакция. Тези данни показват дали вашата честотна лента е била нарушена от повредено оборудване или дефектно приложение с произход от едно конкретно място. Профилите на устройствата идентифицират кои превключватели се натискат до техния капацитет. Можете да проследите обратно през проблемни връзки, за да видите къде точно е възникнало нарушаването на честотната лента.

Много доставчици на софтуер за мониторинг на мрежата произвеждат инструмент, наречен a Превключете Port Mapper. SolarWinds вгражда тази функционалност в проследяващото устройство на потребителя. Услугата за мониторинг на порта за превключване на този инструмент показва активността на всеки порт и протоколите, които са свързани с него. Например, можете да видите в кои комутационни портове участват участници виртуална среда. Това позволява връзката между хардуера и производителността на платформата, които поддържат VM системи. Както при повечето монитори на превключващи портове, User Device Monitor ви позволява да включвате и изключвате портове от едно централно място.

SolarWinds User Device TrackerDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Мениджърът на IP адреси е част от решението на вашите проблеми с използването на честотна лента. Този модул не замества вашите DNS или DHCP сървъри, но ги следи за проверка на обхвата и разпределението на IP адресите. Добавянето на този инструмент към вашия мониторингов пакет е особено полезно, ако използвате множество DHCP и DNS сървъри във вашата мрежа. IPAM обединява всички данни, показани от всяка сървърна конзола, така че не е необходимо да проверявате ръчно дали обхвата на всяка от тях не се припокриват..

SolarWinds IPAM

Основна причина за задръстванията в мрежата е претоварването на отделен проводник с твърде много възли. Ако не сте разделили мрежата си на подмрежи, това е основна задача, която трябва да изпълните. Ако сте разделили мрежата и все още срещате проблеми с производителността, тогава трябва да преоразмерите подмрежите си. И в двата сценария, SolarWinds IP Address Manager ще ви помогне да изпълните успешно задачата. Можете да преразпределите ресурси, така че да намалите резервната честотна лента в една част от мрежата и да увеличите недостатъчната честотна лента в друга част.

IP Address Manager помага изчисляване на подмрежи и редовно премества мрежата, за да изброява активни адреси. Когато IPAM открие изоставени адреси, той актуализира съответния DHCP сървър автоматично, като го връща обратно в пула за разпределение. IPAM извършва текущ мониторинг на адресните пулове и ще ви предупреди, ако обхватът на един адрес се приближи до изчерпване. Можете също да зададете сигнали, ако възникнат конфликти на IP адреси.

IPAM може да оцени VM средите и да съпостави IP разпределения към основната физическа среда на адресите. Това е чудесна помощ, ако стартирате разширяема VM система и се нуждаете от нови адреси, добавени автоматично.

Координирането на разпределения на IP адреси е важен проблем, когато искате да увеличите честотната лента защото сблъсъкът на адресните местоположения може причиняват забавяне на предаването и дори блокове. Тази ситуация често се бърка с достъпността на честотната лента, тъй като ефектите са много сходни. Отстраняването на проблемите с IP адресите ще ускори мрежата ви и ще ви се стори, че сте разширили честотната лента. По същия начин, неуспехът в актуализиране на DNS записи с преразпределени IP адреси ще доведе до затихване на връзките и ще изглежда така, сякаш мрежата е изписана. Решаването на тези проблеми ще помогне да се идентифицират кои проблеми с производителността на мрежата наистина са причинени от ограниченията на честотната лента.

Всички изброени по-горе модули имат отлични страници на таблото които включват гладка графика за визуализиране на състоянието на мрежата. Информационните помагала включват графики, диаграми, циферблати и цветно кодиране правят успешните операции и рискове лесни за разграничаване. Таблото за управление може да бъде персонализирано и можете да настроите ограничени изгледи на данни и контроли дават възможност на различни членове на административния екип да имат достъп само до тези функции, които са им необходими за изпълнение на техните задължения. Сигналите, генерирани от тези инструменти, се показват в конзолата и можете да им изпратите член на екипа от СМС или електронна поща.

Възможността за настройка на потребителски групи, индивидуални потребителски акаунти и ограничени изгледи на таблото за управление означава, че можете предоставят достъп на нетехническите заинтересовани страни, като членове на борда, за да им позволят да проверяват състоянието на мрежата, когато пожелаят. Отчетният механизъм на тези инструменти също помага създавайте документи и слайдове, които ви дават предимство при представянето на ръководители. Инструментът за отчитане позволява създаването на персонализирани отчети.

Всички тези модули работят на Windows Server заобикаляща среда.

SolarWinds IP Control BundleDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

2. Набор от инструменти на SolarWinds Engineer (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Монитор на времето за реагиране на инструментите от SolarWinds Engineers

Горепосоченото решение е най-горната комбинация от мрежови инструменти, за да ви помогне да управлявате вашата честотна лента. Въпреки това, SolarWinds предоставя алтернативен пакет от комунални услуги, ако намерите комбинацията над малко скъпа. Инструментният набор от инструменти е по-евтина алтернатива на тези системи, базирани на Orion изброени в предишния раздел. SolarWinds посочва, че този пакет може да взаимодейства и с мрежовия монитор за ефективност. Инструментният набор от инструменти включва общо шестдесет помощни програми.

Този огромен набор от инструменти включва функции, които засенчват възможностите на основните продукти на SolarWinds. Можете да вземете списъка с инструменти в чантата съставете полезен пакет, който да ви помогне да увеличите честотната лента на мрежата. Започнете с инструменти, които регистрират цялото ви мрежово оборудване и проверете тяхното здравословно състояние като скенер на порт, превключване на Map Map, SNMP почистване, IP мрежов браузър, помощна програма за откриване на MAC адрес и инструмент Ping Sweep.

Най- Превключете Port Mapper съоръжението произвежда страница с отчети за всеки превключвател във вашата мрежа и изброява свързаните с нея портове. Можете да видите Мак адрес и разпределените IP адрес на всяко устройство, свързано към всеки порт. Най- Порт скенер проверява портовете за адресиране на вашите рутери и устройства с крайни точки, показва кои портове са отворени и уязвими до хакерска експлоатация. След като документирате цялото си оборудване, можете да започнете да увеличавате честотната лента на вашата мрежа.

Монитори за ефективност на мрежата в реално време проучете производителността на честотната лента, като монитора на времето за реакция и помощната програма TraceRoute. Най- Монитор на времето за реакция показва пропускателната способност на избрани мрежови устройства. Този репортаж на живо показва кои части от вашата инфраструктура не са достъпни за маршрутизиране и кои са лошо работещи.  Тези точки на отказ биха могли да обяснят защо вашите потребители изпитват бавно или недостъпна мрежа.

Инструментът TraceRoute представлява внедряване на стандартна програма за администриране на мрежата, която вероятно вече знаете. Той използва ICMP за проверка на връзките, които съставляват маршрута до определена дестинация. Тази информация е представена в таблица с GUI за търсене, която ви спестява от ръчно диагностициране на пътища в командния ред. Тези инструменти са много полезни и при анализиране на връзки в интернет. Тази способност ще се окаже полезна, когато събирате доказателства за оптимизация на WAN.

Ролята на Управление на IP адреси е обхванат от DNS анализатора, инструмент за одит на DNS, анализатор на DNS структура, монитор на обхвата DHCP, калкулатор на подмрежа и монитор на IP адреси. Тази колекция не е толкова интегрирана като Мениджъра на IP адреси в предишния раздел. Превключването между екрани за получаване на пълна IPAM услуга означава ръчни стъпки и вземането на бележки са необходими за управление на вашето IP адресно пространство, когато изберете инструментариума на инженера.

Можете да обедините достатъчно информация с набора от инструменти на Инженера, за да успешно идентифициращи точки на задръстванията в мрежата и разработете къде да намалите честотната лента, за да подобрите производителността в недостатъчно захранвани части на мрежата. Този инструмент работи на Windows Server заобикаляща среда. Въпреки че наборът от инструменти на инженера е по-евтин от мрежовия монитор за ефективност и много по-евтин от цялата комбинация от инструменти, обяснени в предишния раздел, той не е толкова лесен за използване. Можете да го проверите сами на a 14-дневен безплатен пробен период.

SolarWinds Engineer’s ToolsetDownload 14 дни БЕЗПЛАТНО ИЗПИТВАНЕ

3. Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)

Подобрете ефективността на мрежата в 10 стъпки плюс най-добрите инструменти за честотна лента

Мрежов монитор на Paessler PRTG е монитор за инфраструктура три в едно. Той обхваща мрежи, сървъри и приложения. Компонентът за мониторинг на мрежата на инструмента има два елемента: мрежов мениджър на производителността, който проверява здравето на мрежовите устройства, и a анализатор на мрежовия трафик. Именно тези функции за мрежов мониторинг на PRTG ще ви помогнат да оптимизирате използването на честотната лента.

PRTG колекционерът събира отчети в реално време за мрежовия трафик, използвайки редица системи за съобщения на мрежови устройства. тези включват NetFlow, sFlow, IPFIX и jFlow. Данните от тези съобщения се начертават в таблото под формата на диаграми. Мрежовата карта, съставена от SNMP данни, също показва цветно кодирани състояния, получени от събирането на данни от анализатора на мрежовия трафик. Данните за трафика могат да бъдат филтрирани по IP адрес, софтуер или източник на протокол, така че да можете да видите произхода на по-голямата част от вашия трафик. Данните за трафика също се съхраняват, за да предоставят изходен материал за планиране на капацитета.

Ако внедрите виртуализация, PRTG може да проследява кои ресурси допринасят за кои VM. Ще бъдеш способен да анализирайте търсенето на всеки хост и да решите дали трябва да преразпределите виртуални ресурси или да добавите повече инфраструктура, за да се погрижите за предстоящите увеличения на търсенето.

Ако нямате бюджет за повече оборудване, информацията, предоставена от монитора на мрежовия трафик, ще ви позволи дайте приоритет на трафика или да ограничите разпределението на честотна лента за определени приложения, за да предотвратите тяхното затрупване в мрежата и изтласкване на други услуги.

Можете да изберете да се абонирате за PRTG като онлайн услуга или да инсталирате софтуера на вашия сървър. Системата включва серия от сензори. „Сензорът“ е системно състояние или хардуерен атрибут. Можете да получите Paessler PRTG безплатно, но тази версия е ограничена до 100 сензора. Трябва да плащате за по-големи реализации, но Paessler ще го направи да ви даде 30-дневна безплатна пробна версия за да проверите системата.

Paessler PRTG Network Monitor Изтеглете 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

4. ManageEngine Tools

Уебсайт ManageEngine

ManageEngine вероятно е основният конкурент на SolarWinds в областта на мрежовия мониторинг. Основната му система за управление на мрежата се нарича OpManager. Компанията произвежда редица други мрежови комунални услуги, много от тях са достъпни като добавки за OpManager, както и самостоятелни инструменти.

Вторият инструмент, създаден от ManageEngine, е OpUtils. Това комбинира функциите на мениджъра на IP адреси с функциите на Switch Port Mapper. Заедно с добавката за анализ на мрежовия трафик за OpManager, те дават достатъчно функционалност за увеличаване на мрежовата честотна лента.

Добре планираното оформление ви позволява да поглъщате информация за много различни аспекти на работата на мрежата с един поглед. Основното табло има горна лента през него, която показва миниатюрни, цветно графики. Всяка от тези малки графики показва живи данни и действа като връзка към по-подробна информация.

Основната цел на OpManager е текущият мониторинг на мрежовите устройства. Това не е точно инструментът, който ви е необходим за увеличаване на честотната лента, но той показва данни на живо и предоставя сигнали за важни промени в състоянието. Тази услуга ще ви помогне да предотвратите внезапно нарушаване на честотната лента, което може да бъде причинено от повредено оборудване.

  Как да разрешите ECONNREFUSED - Връзката е отказана от грешка в сървъра

На OpManager функция за автоматично откриване ще изгради карта на вашата мрежа. OpManager представлява мрежови структури в серия от задълбочени изгледи. Основната функция за картографиране генерира оформление на топологията на мрежата. За WANs тази топология е насложена върху реална карта на света. Физическото разположение на мрежата не е единствената карта, която се предлага. Освен това получавате L2 карта, която показва всички мрежови устройства и всички връзки, които излъчват към съседно оборудване.

Няколко други налични гледни точки вероятно са по-подходящи за нетехнически персонал. Първото от тези предавания 3D изображение на сградата с мрежовото оформление на всеки етаж. Втората показва сървърен кабинет като всеки от вашите сървъри е разположен на правилния рафт в багажника, заедно с тяхната марка и модел. Тези визуализации вероятно няма да разрешат проблемите ви с честотната лента на мрежата, но те са страхотни презентационни помагала.

Работи модулът за наблюдение на мрежата OpManager виртуални среди. По-конкретно, OpManager има специални възможности за идентифициране и управление VMWare, Hyper-V, и Citrix системи.

NetFlow Analyzer подобрява достъпността на честотната лента към цялата мрежа. Този обхват се простира в интернет до отдалечени сайтове, така че можете да използвате анализатора за оптимизация на WAN. С този инструмент можете да видите всякакви връзки или сегменти от мрежата, които често достигат ограниченията си. Капацитетът на всички останали връзки в мрежата също може да се види, идентифицирайки свръхпровизия, която може да бъде изместена, за да се облекчи затрудненията.

Анализаторът взема мрежови съобщения от оборудването. Въпреки името, той не просто събира Cisco NetFlow съобщения. Той също може да открива и интерпретира J-Flow, NetStream, sFlow, IPFIX, поток, FNF, и Appstream съобщения.

Инструментът може да прави разлика между потоци от данни, глас и видео. Ако наистина искате да освободите някаква честотна лента, тези видео потоци са тези, които трябва да отидете. Таблото за управление включва възможности за оформяне на трафика за изпълнение Приоритизация на QoS и дроселиране след като идентифицирате трафика, от който искате да изтръгнете малко пространство.

Анализатор на NetFlow модул за планиране на капацитет съставя доклад за тенденцията на движението въз основа на исторически данни и може да показва прогнози за това, къде изглежда се насочва растежът на трафика.

Анализаторът на NetFlow се предлага като самостоятелен инструмент, така че можете просто да го инсталирате без останалите. Но за да се справите наистина с вашата честотна лента, трябва да покриете много повече фактори, отколкото просто голи потоци от трафик. За да облекчите недостига на честотна лента, се нуждаете от по-задълбочена информация за информиране на решенията. Най- Switch Port Management раздел на OpUtils разбива трафика за всяка връзка и сегмент, проследявайки произхода на трафика до отделните крайни точки. Това идентифицира конкретни потребители или устройства, които генерират прекомерен трафик както и всички измамни устройства или необичайна дейност, показваща компрометиран потребителски акаунт.

Последното парче в пъзела в решението за честотна лента на ManageEngine на мрежата е IP Address Manager. Този инструмент е достъпен като самостоятелна помощна програма или можете да го закупите като добавка за OpManager. Той е интегриран и в OpUtils.

IPAM ще следи DHCP и DNS сървъри и идентифицират изоставени IP адреси в мрежата. Този инструмент помага на правилната големина на всяка подмрежа и прави честотна лента достъпна, когато е необходимо. Той следи DNS записи и гарантира, че всички записи включват действителен жив IP адрес. Той също така ще внимава за припокриване на обхвата между множество DHCP сървъри и предотвратяване на конфликт на IP адреси. Всички тези проблеми могат да блокират мрежата ви и да изглеждат сякаш не сте осигурили достатъчно честотна лента. Правилното използване на подмрежите ви ще намали спора и се възползвайте максимално от вашата честотна лента, като премахвате закъсненията в мрежовия достъп за всяко устройство.

Всички тези инструменти са написани на една и съща платформа, така че всички те се интегрират безпроблемно. Можете да инсталирате ManageEngine инструменти на Windows Server или Linux среди. Интерфейсът може да бъде разпределен към различни групи потребители, предоставяйки ограничен достъп до подмножества на данните и контролите на таблото на оторизирани потребители. Това означава, че можете да дадете достъп до данни на нетехнически ръководители и да разрешите на младши членове на персонала достъп до системата за наблюдение, без да рискувате щети. Всяка от помощните програми, изброени в този раздел, се доставя с предварително написани стандартни отчети или можете да генерирате свои собствени персонализирани отчети.

Можете също така да напишете персонализирани условия за предупреждение на да ви уведомяват при превишаване на праговете за използване на честотна лента. Това е полезно, ако искате да спазвате условията, които провокират прекомерно използване на честотна лента. Сигналите се появяват на таблото за управление, цветно кодирано по тежест. Можете да получавате сигнали, изпратени от СМС или електронна поща към различни членове на екипа според произхода на устройството или типа на предупреждението. Някои действия могат да бъдат конфигурирани така, че да разрешават автоматично условията за предупреждение. Това ви помага да изпреварвате изчерпването на честотната лента, дори когато сте извън офиса – дори можете да получите достъп до таблото за управление от мрежата от мобилното си устройство.

Решението ManageEngine за максимизиране на честотната лента на мрежата със сигурност ви дава необходимите гледни точки и контрол, за да поддържате върха на достъпността на мрежата и качеството на услугата.

Можете да включите ManageEngine софтуер за управление на мрежата 30-дневен безплатен пробен период. Тази оферта обхваща всички модули, изброени в този раздел. А безплатно издание на OpManager ви позволява да наблюдавате 10 устройства. Най- IP Address Manager може да се използва безплатно до максимум 50 IP адреса. Най- NetFlow Analyzer може да се използва безплатно за наблюдение на до два интерфейса.

5. ManageEngine OpManager Plus

OpManager Plus

Пакетът OpManager Plus ви предоставя всички горепосочени модули ManageEngine, слети заедно. Наред с OpManager, OpUtils и добавката за мрежов анализ, този пакет включва модули за наблюдение на приложения и сървъри, а мрежов конфигурационен мениджър, и a анализатор на дневника на защитната стена.

Функцията Network Configuration Manager забелязва внезапни проблеми с мрежовото оборудване. Този модул налага конфигурациите на мрежовото оборудване и следи всички промени в тези настройки. Ако на мрежово устройство настъпи неоторизирана промяна, тази промяна може бързо да изтръгне и да намали достъпността на честотната лента. Това може също да показва подправяне от страна на саботажи, хакери или злонамерен софтуер.

Мениджърът на приложения, който се предлага в пакета OpManager Plus, идентифицира конкретни приложения във вашата мрежа и колко честотна лента използва всяко. Тази видимост се разширява до облачните сървъри за приложения и можете да идентифицирате VM среди.

Модулът на Server Manager няма да разреши директно проблемите с честотната лента. Той идентифицира всички проблеми със сървъра, които може да забавят времето за реакция, включително проблеми с производителността без честотна лента, които могат да замъглят вашия изглед за достъпността на честотната лента. Анализаторът на дневника на защитната стена може да служи за подобна цел, тъй като може да подчертае драги на скоростите на връзката, които всъщност не са свързани с честотна лента..

Системата OpManager Plus има същия преден край и адаптивност като обикновената версия на OpManager. Този инструмент също работи Windows Server и Linux. ManageEngine оферти 30-дневен безплатен пробен период на OpManager Plus. Както при стандартния пакет OpManager, безплатна версия на OpManager Plus капаци до 10 устройства.

6. Ipswitch WhatsUp Gold

WhatsUp Gold табло

Ipswitch догонва SolarWinds и ManageEngine. Нейният звезден продукт е WhatsUp Gold, мрежов монитор, който може да се разшири, като се интегрират допълнителни модули по същия начин като мрежовия монитор за ефективност и OpManager.

Комплект инструменти за подобряване на използването на мрежовата честотна лента включва модули за анализ на мрежовия трафик и мониторинг на производителността на приложенията.

WhatsUp Gold е мениджър за ефективност на мрежата, който се фокусира върху състоянията на мрежовото оборудване. Системата е в състояние да наблюдава безжичните мрежи, както и стандартните LAN. Той може да идентифицира виртуални среди, които включват както външни, така и облачни базирани конфигурации.

За управление на честотната лента, първото нещо, от което се нуждаете, е мрежова карта. Първоначалната инсталация на WhatsUp Gold завършва със системна проверка, която открива всички ваши мрежови устройства. След това инструментът създава мрежова карта от тази информация. Мрежовата карта показва как всички устройства се свързват заедно, за да образуват цялата мрежа. Всеки възел в плана е връзка към страница с данни за работата и състоянието на това устройство.

WhatsUp Gold използва SNMP съобщения за поддържане на актуализирани състояния на всяко устройство. Въпреки че тази функция не е пряко свързана с подобряване на използването на честотна лента, състоянието на грешка на мрежовото устройство ще допринесе за проблеми с мрежата. Трябва да изключите здравословното състояние на мрежовото оборудване, преди да започнете анализ на използването на честотна лента.

Основните функции, които ви трябват в стремежа ви да увеличите честотната лента на мрежата, се намират в добавката за мониторинг на мрежовия трафик. Тази помощна програма функционира като преобразувател на порт за превключване защото не само ще отчита мрежовия трафик, той ще сегментира данни според протокола и приложението. Ще можете да видите кои връзки са претоварени и кои протоколи насочват целия трафик надолу по хоп. Видимостта на системата WhatsUp Gold се разширява до интернет връзки, за да ви помогне с оптимизацията на WAN.

Модулът интерпретира данни за пропускателната способност на мрежовия трафик от заснетите съобщения, циркулиращи около системата. Cisco NetFlow, NetFlow-Lite и NSEL, Хвойна J-Flow, sFlow и IPFIX генерирайте съобщенията. Информацията, събрана от тях, се категоризира по потребител, протокол и приложение. Тази идентификация на потребителя е резултат от проучване на произхода на комутационния порт на всяко съобщение.

С тези данни можете да установите базова линия за увеличаване на честотната лента на мрежата. След това трябва да решите политика за справяне с прекомерния трафик на определени мрежови връзки. Най- Планиращ капацитет на честотната лента изследва текущото и трендното използване и потоците из мрежата. Можете да симулирате ефектите от промяна на конфигурацията на мрежата, преместване на възли от един превключвател в друг и увеличаване на капацитета на линията на част от кабел. С тази информация можете да прецените дали решението на проблемите с вашата честотна лента се състои в по-нататъшни инвестиции в инфраструктура.

Отчетите за дейностите по приложението и протоколите могат да подчертаят очевидна причина за проблемите ви с претоварването. Примерите за очевидни проблеми с трафика, които видимостта може да подчертае, включват времето на архивиране на данни или разпределението на изходните устройства, като принтери за отделни подмрежи.

WhatsUp Gold поддържа алтернативна стратегия на Приоритизиране на QoS трафика. С този метод можете да гарантирате, че жизненоважният трафик винаги постъпва първо през точките на задръствания, задържайки несъществени или блестящи приложения за честотна лента в полза на по-широката потребителска общност. Инструментът за планиране на капацитет може да възпроизвежда исторически данни с предварително поставени маркери за трафик. С тази симулация можете да тествате ефективността на QoS приоритизиране.

Най- Монитор на потока модул създава проницателни доклади за капацитета на мрежата и използването, базирано на времето. Те ще бъдат от съществено значение за комуникацията с ръководителите, когато планират политика за справяне с тесните места. Тук можете да решите да преместите определени приложения в облака или блокирайте използването на приложения, които са гладни за широчина на честотната лента, като например видео стрийминг, по време на часове с най-голямо търсене.

Сигналите, вградени в системата за наблюдение на трафика на WhatsUp Gold, ви уведомяват, когато са достигнати прагове на капацитет. Това ви позволява да наблюдавате натрупването на трафик по време на фазата на разследване. След като разберете проблема, ще можете да поставите решения, като кешове и балансиращи натоварвания.

Мониторът се интегрира Cisco NBAR класификации. NBAR е Мрежово разпознаване на приложения списък, който класира приложенията по важност. Тази информация действа като ръководство за идентифициране на кой трафик на приложението да се даде приоритет, ако искате да поемете по QoS маршрута за решаване на изчерпването на честотната лента.

Комбинацията от WhatsUP Gold и неговата добавка за мрежов трафик монитор ще ви даде представа за виртуални среди. въпреки това, ако вашата мрежа използва VM технология Heavilда, може да помислите да инвестирате в Виртуален мониторинг на околната среда добавка. Този инструмент дава по-задълбочен анализ на виртуалните среди.

Капаците на монитора VMWare и Hyper-V реализации и предлага на живо данни за работата на VM системите. Сензорът, който ще ви заинтересува най-много в задачата ви за увеличаване на честотната лента, е мониторът за използване на интерфейса. Това ще покаже дали един VM претоварва системата, или ако всички виртуални крайни точки в мрежата са равномерно разпределени, като се използват приемливи количества пропускателна способност. Ако разчитате много на виртуализацията, трябва поне да изключите тази система като източник на изчерпване на честотната лента.

Мониторът за виртуализация се интегрира в стандартното табло за управление WhatsUp Gold. Сигналите, заедно с сигналите, повдигнати от другите модули, могат да бъдат изпращани от СМС или електронна поща както и в файловете за конзолата и лога.

Сигнали могат да бъдат изпращани до членовете на екипа в зависимост от приложението на източника или тежестта на състоянието на сигнала. Таблото за управление също може да бъде персонализирано и различни изгледи могат да бъдат разпределени към отделни потребителски акаунти. Това е добър начин за предоставяне на информационни дисплеи за самообслужване на ръководителите и сътрудничество с лицата, вземащи решения.

Един недостатък на решението WhatsUp Gold е липсата на модул за управление на IP адреси. Идентифицирането на претоварени връзки е важна част от максималното увеличаване на честотната лента. Инструмент, който реорганизира вашите подмрежи, може да предотврати необходимостта от инвестиране в повече инфраструктура.

Пакетът WhatsUp Gold може да бъде инсталиран на Windows. Можеш да получиш безплатен пробен период за да го проверите, преди да се ангажирате. Обажда се безплатната версия на WhatsUp Gold WhatsUp Gold Starter. Това ви позволява само да наблюдавате пет устройства, и в действителност, ако мрежата ви е толкова малка, наистина няма да се нуждаете от обширни процедури за автоматизация или сложен софтуер за мониторинг.

Планиране за успех

Няколко прибързани допълнения в мрежа могат да доведат до честотна лента и главоболие при производителността за години напред. Ако можете да спестите време, проектирайте мрежата си, като започнете от нулата.

В бъдеще направете усилие да съобщите за мрежовите проблеми на ръководителите и лицата, вземащи решения във вашата организация. Покажете, че можете да работите като част от интердисциплинарен екип. Когато започне нов проект, по-вероятно е execs да поиска вашия принос за изискванията за капацитет от първия ден. Планирането на разширяване на мрежата избягва грешки в потока на трафика, които създават панически добавки.

Имате ли любим инструмент за наблюдение на честотната лента? Успяхте ли да изолирате трудното място, да го разрешите и да намалите изискванията на мрежата за честотна лента? Кажете на общността за опита си в планирането на капацитет, като оставите съобщение в секцията за коментари по-долу.

Изображение: Facebook Връзки от Тим ​​Уокър чрез Flickr. Лицензиран под CC BY-SA 2.0

About the author

Comments

 1. на мрежовата производителност в 10 стъпки

  Изглежда мрежовите услуги страдат от непрекъснат растеж на търсенето. Въпреки че разширяването на честотната лента може да помогне, тези ограничения отново се удрят от непрекъснато разширяващите се приложения. Затова е важно да се използват инструменти за управление на мрежата, които да позволят автоматично преразпределяне на ресурсите и оформяне на трафика. Това може да спести много пари и да подобри наличността в мрежата.

  За да подобрите максимизацията на мрежовата производителност, е важно да създадете изглед на топологията на мрежата, да оптимизирате проследяването и потока на мрежовия трафик, да приложите техники за оформяне на мрежовия трафик, да представите мрежови данни в лесни за управление доклади, да планирате задачите на администратора за ниски трафик пъти, да проучите използването на облачните услуги, да минимизирате личното използване на мрежовата честотна лента, да прилагате правила за електронна поща, подходящи за честотна лента и да изпълните балансиране на натоварването.

  За да отстраним проблемите с честотната лента, трябва да разкрием проблемите и да балансираме търсенето на честотна лента. Затова е важно да използваме инструменти за увеличаване на мрежовата честотна лента, като пакети SolarWinds, набор от инструменти на SolarWinds Engineer, мрежов монитор на Paessler PRTG, ManageEngine Tools, ManageEngine OpManager Plus и Ipswitch WhatsUp Gold.

  За да постигнем успех в подобряването на мрежовата производителност, трябва да планираме и да изпълняваме всички необходими стъпки за оптимизиране на мрежата.

Comments are closed.