Hogyan lehet észlelni és elkerülni a Ponzi-sémákat online

Ponzi és piramis rendszerek online

Szinte mindenki ki lesz téve a Ponzi és a piramis sémáknak egy bizonyos ponton. A résztvevő emberek gyakran nem veszik észre, hogy vannak illegális tevékenység folytatása, mivel néhány csalást ártatlan játékként vagy ajándékcsereként mutatnak be. A város csúcsán ezek a csalások millió dollárt fizetnek a befektetőknek. Más helyzetekben a nagyon kevés embereket becsapják az élelmiszerboltokba, mivel nagy megtérülést ígérnek.

Ez az útmutató elmagyarázza, mi a különbség az online Ponzi-sémák és az online piramis-sémák között, és hogyan tudja megvédeni magát a rájuk esés ellen. Értesítjük, hogy mit kell tennie, ha online Ponzi-sémát észlel, és hogyan kell bejelenteni, ha úgy gondolja, hogy csalódott.

Mi a Ponzi rendszer??

A Ponzi-sémákat és a piramis-sémákat gyakran úgy gondolják, hogy azonos típusú csalások különféle nevei, de ez nem így van. A Ponzi-rendszerek kifejezetten olyan hamis befektetési lehetőségek létrehozására koncentrálnak, amelyek magas hozamot kínálnak alacsony kockázati profillal. Mivel a befektetések nem léteznek, a hozamot új befektetői befizetések fedezik. A valóságban a csalók a legtöbb pénzt zsebzik.

Az ilyen rendszerek sikere két stratégián alapszik. Az első a az őszinte befektetők folyamatos megtévesztése, beleértve a további tőkebefektetésekre vonatkozó petíciókat, hamis dokumentumok felhasználásával, amelyek a befektetés sikerét jelzik. A második stratégia megköveteli az új befektetők folyamatos beszerzését a felszámolási kérelmek finanszírozása érdekében (hiteles front bemutatása érdekében a kifizetési kérelmeket gyakran teljesítik, noha erõsen visszatartják azokat). Egy nemrégiben egy csalót börtönbe vontak, mert akár 150 befektetőt is elszabadíthat 85 millió dollárért. A Ponzi-sémák a 2000-es évek elején tettek címsort, amikor Bernie Madoffot 150 év után híres börtönbe helyezték több mint 65 milliárd dollár befektetők megtévesztése.

Madoff piramis-sémája

Mi az a piramis rendszer??

A piramis sémákat gyakran Ponzi sémáknak nevezik, ám ezek kissé eltérnek. Mindkét típusú csalás támaszkodik az áldozatokra, hogy pénzt fektessenek be azzal, hogy megkapták őket nagy összegek cserébe. A piramis rendszerek úgy működnek, hogy lehetőséget kínálnak az áldozatok számára, hogy rögzített összeget fektessenek be, és cserébe sokkal nagyobb összeget kapnak. A megígért gazdagság helyett passzív befektetéssel történik, az áldozatnak találnia kell más embereket, akiket meghívhatnak a rendszerbe, így nagyobb összeget lehet keresni. A csalás a nevét az egyre növekvő rétegeknek köszönhetően kapja, akiket a csalásba toboroznak, így a pénzt a piramis tetején lévő néhány embernek felfelé osztják..

A piramis sémák sokféle formátumban működhetnek

A piramis sémák egyik legrégebbi típusa a láncbetű. Egy levél elmagyarázza, hogy küldjön képeslapot, pénzt vagy ajándékot a levél tetején felsorolt ​​személynek. A felső nevet el kell távolítani a listáról, a nevét pedig az aljára kell hozzáadni, majd a a levelet 5 vagy 10 új embernek kell elküldeni. Amint a levél személyről emberre halad, a neved a lista tetejére kerül, és pénz vagy ajándékok elárasztják Önt. Ez a levélstílus továbbra is fennáll, először faxra, majd e-mailre és most a közösségi média üzenetküldő platformjaira.

  Szüksége van-e a Mac számítógépek vírusvédelemre?

Piramis-diagram

Egy másik általános típusú piramisrendszer a hivatalos fizetési hierarchiák létrehozására összpontosít. Minden érintett személy felelős azért, hogy két másik embert találjon alattuk, hogy belekerülhessen a tervbe. Amikor a fa négy réteggel rendelkezik, és az eredeti személy 14 alatt van, a pénzt átadják a „kapitánynak”, és kifizetik a rendszerből. A két „pilóta” ezután két új befektető fának vagy láncnak a tetejévé válik, és több embernek kell megtalálnia a befizetést, hogy kapitányokká válhassanak és jutalmukban részesülhessenek..

Miért piramis sémák csalások

Ezeknek a piramisoknak egy része elsősorban csábítónak tűnhet. A közösségi média rendszereit gyakran úgy öltik, hogy „nőket támogató nők” vagy könyvcsere, ártalmatlannak vagy kissé szórakoztatónak tűnnek. Illegálisak, mert nincs mód arra, hogy mindenki, aki részt vesz, hozzáférjen a megígért jutalomhoz. Végül a föld népessége véges, és a részt vevő emberek utolsó rétegei nem toborozhatnak senkit. Azok az emberek, akik ezen rendszerek miatt pénzt veszítenek, mindig sokkal nagyobb, mint azok, akik pénzt keresnek, ezért jogellenesek.

Cryptocurrency Ponzi rendszerek

A kriptovaluták kereskedelme egy nagyon szabályozatlan iparág, amely megkönnyíti a csalók működését. Az alternatív valutákat használják a Ponzi rendszerek tranzakciójára, a gyanútlan áldozatokat pedig arra ösztönzik, hogy vásároljanak be irreális visszatérések és jutalom mások toborzásáért. Az egyik nemrégiben Japánban elkövetett 68 millió dollárt bántalmaztak az áldozatok. A kriptovalutákat más, kapcsolódó rendszerekben is használták az áldozatok manipulálására.

A pump-and-dump rendszereknek története van a hagyományos részvénykereskedelmi környezetben, de a csalók ezt a módszert a kriptovalutákra is alkalmazták.

cryptocurrency ponzi rendszerek

Az új valutákat vagy érméket erőteljesen promócióval vagy „szivattyúzással” bonyolítják le, így sok ember vásárol, és az árat felfelé hajtja. Amikor eléri a kívánt árat, a csalók ezután „lerakják” az érmét, a nyereséget a fiat pénznembe fizetik ki és hagyja a bíztató befektetőket értéktelen digitális érmékkel.

Egy hasonló, kilépési csalásként ismert rendszer ugyanúgy működik, de az érmét gyakran ezzel az pump-and-dump stratégiával hozzák létre, amely az érme egyetlen célja. A többségi érmetulajdonosok hiperálják az érméket, és ösztönzik az áremelkedéseket, majd eladják – összeomlik a piac és megtartja a profitot.

A végső cryptocurrency Ponzi-stílusú rendszer, amelyre figyelni kell ICO-rendszer. A kezdeti érmekibocsátás alapvetően a korai befektetők felhívása egy újonnan létrehozott kriptovaluta vásárlására. Ezek az ICO-k gyakran jelentős összeget gyűjtnek rövid idő alatt. Mert a az ipar szabályozhatatlan jellege, nincs garancia arra, hogy a befektetők megtérülnek befektetésükön. Előfordultak olyan esetek, amikor a csalók indítottak ICO-kat, majd egyszerűen elmentek a befektetett pénztől. Az egyik vietnami példa 48% -os hozamot ígért, plusz 8% jutalékot mások toborzására befektetőknek – ez egy igazi Ponzi-program, amelynek során az áldozatok több mint 660 millió dollárba kerülnek..

Többszintű marketing

A többszintű marketingterveket időnként piramisrendszernek nevezik, bár technikailag nem tekintik ilyennek. Az MLM-ek, más néven párttervek, támaszkodnak új tagok toborzása termékek eladására az anyavállalat nevében. A jutalékokat a tradicionális piramisrendszerekkel megegyező módon fizetik ki a láncot, de mivel a jövedelmet a termékértékesítésből, nem pedig a homályos beruházásokból származik, törvényesek. Az FTC további információkkal rendelkezik a többszintű marketing tervek jogszerűségéről.

  Hogyan lehet használni a PGP titkosítást az Outlook programmal

Közösségi média és online Ponzi rendszerek

Vigyázzon a közösségi médiában megjelenő üzenetekre, amelyek ösztönzik a pénz ajándékozását, a nagyobb összeg befizetése ellenében a jövőbeli résztvevőktől. Ezek a rendszerek ártatlan ajándékjátékoknak tűnhetnek, de valójában illegális piramis rendszerek. A Better Business Bureau beszámol arról, hogy a rendszerekben való részvétel illegális, és ennek esélye nagy akkor veszít pénzt, ha részt vesz. Néhány ilyen láncos levél stílusú hozzászólás arra ösztönzi a pénz vagy könyvek küldését a lista tetején lévő személynek, abban a reményben, hogy végül a neve lesz a lista tetején, lehetőséget adva arra, hogy sok ajándékot kapjon.

A fiatalabb közönséget vonzó közösségi médiahálózatokat szintén használják a kapitány fentebb bemutatott hierarchiatervének új ismétléseihez. A fiatalok 150 dollárral járulnak hozzá ahhoz, hogy csatlakozzanak egy népszerű Venmo nevű fizetési alkalmazáshoz, ahol a felső személy 1200 dollárt igényel. ez egy gyorsan mozgó és vonzó játék fiatalok számára, akik általában rosszabb impulzusvezérléssel rendelkeznek, és lehet, hogy nincsenek tisztában a piramis rendszerek törvénytelenségével.

Hogyan lehet online azonosítani a Ponzi-sémát?

Egyes csalók mind a Ponzi, mind a piramis rendszerek elemeit veszik át, elhomályosítva a vonalakat a beruházási lehetőségek és a toborzási tervek között. Van néhány kulcsfontosságú viselkedés és kifejezés, amelyet érdemes figyelni. Vannak olyan kérdések is, amelyeket feltehet, és mit tehet annak érdekében, hogy megvédje magát a Ponzi-rendszerbe eséstől.

A csalók magas nyomású környezetet hoznak létre azáltal, hogy az áldozatok úgy érzik, hogy el fogják hagyni egy hatalmas lehetőséget, ha nem azonnal cselekszenek. Ez arra készteti az áldozatokat, hogy adják át a pénzt, mielőtt átgondolhatnák és láthatnák, hogy ez egy átverés. Szánjon rá időt az esetleges befektetési ajánlatok mérlegelésére, és hajtsa végre a cselekvésre gyakorolt ​​nyomást.

A Ponzi-rendszerű befektetési csalók gyakran sikeresek, mert hamis érzést keltenek a kizárólagosságról. Úgy tesznek, mintha korlátozott, speciálisan kiválasztott embereknek kínálnák a beruházást. Az elitizmus titkossága és illúziója szintén visszatartja az áldozatokat attól, hogy másokról beszéljenek, ami tovább védi a csalókat.

Kérdezd meg magadtól, hogy az ajánlat túl jó-e ahhoz, hogy igaz legyen. Nincs olyan helyzet, mint alacsony kockázatú, átlag feletti megtérüléssel járó befektetés. Legyen óvatos, ha valaki olyan befektetési tervet kínál, amely nem felel meg az általános piaci magatartásnak.

Ponzi-rendszer beruházás

A csalók fizetett szereplőket használnak, hogy hamis tanúvallomást nyújtsanak a sikerről nagyszabású befektetési csalásokkal. Vigyázzon mindenkire, aki bátorítónak és támogatónak tűnik, de túl szorgalmas és erőteljes. Ne feledje, hogy a csalók kiválaszthatják a neme szerint megegyező szereplőket, vallási hovatartozás vagy etnikai hovatartozás a hitelesség érzetének felkeltése érdekében.

Ha a „beruházás” sikere más emberek toborzásában rejlik, valószínűleg illegális piramis-rendszer. Ez akkor is érvényes, ha jutalmat kínálnak Önnek, ha mások a rendszerbe kerülnek.

A becsületes befektetők előkészítik a befektetési terv részleteit, ideértve azok megfelelését és a jogi követelményeket is. Ha arra kérnek pénzt, hogy nincs információ a befektetések pénzügyi irányításáról, és nem fogják közzétenni a „védett kereskedelmi információkat”, a pénzügyi tervet vagy a nyilatkozatokat, ez valószínűleg csalás.

  Mi a legjobb WPA2 biztonsági mód: AES, TKIP vagy mindkettő?

A piramis rendszerek gyakran arra kérik Önt, hogy küldjön pénzt online egy olyan személynek, akivel még soha nem találkozott. Ez kockázatos és szinte mindig helyrehozhatatlan. Ez különösen igaz, ha az áldozat nyomon követhetetlen módon, például ajándékkártyákkal vagy banki átutalásokkal küld pénzt. Ne csináld.

A csalók elriasztják az áldozatokat a harmadik felek tanácsától. Ha befektetést fontolgat, akkor kutatást kell végeznie annak igazolása érdekében. Használjon független forrásokat, amelyeket nem a befektetést kínáló emberek szolgáltatnak.

Legyen szkeptikus minden kapott ajánlat ellen. E-mailek, webcímek, hívófél-azonosító képernyők – mindent hamisíthat, utánozhat és letörölhet. Legyen nagyon óvatos minden olyan ajánlatnál, amely a kék színből fakad. Ha a barátja hirtelen felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy befektetési lehetőséget biztosítson, valószínűleg a csalók feltörték számláját. Ellenőrizze, ha egy másik csatornával kapcsolatba lép velük.

Ha jelentős összegek beruházását fontolgatja, végezzen átvilágítást a vállalat megbízhatóságának vizsgálata érdekében. A SEC webhely hasznos lehet.

Biztosított vagy biztosított-ea befektetés? Mielőtt bármibe fektetne, kérdezze meg magától, hogy megengedheti-e magának az összeg elvesztését anélkül, hogy szenvedne a követő következményektől.

Ha látsz egy Ponzi-sémát vagy piramis-sémát

Jelentés erről a Better Business Bureau Scam Trackernek.

Jelentés erről a webhelynek, amely az üzenetet tárolja. Például, ha látja a rendszerhez való csatlakozási ajánlatot a Facebook-on, jelentse a bejegyzés csalásként a Facebook jelentési mechanizmusa segítségével.

Hagyja figyelmen kívül, törölje, és ha barátait vagy családtagja ösztönzi, ne vegyen részt, és bátorítsa őket, hogy ne.

Ha átverés történt

Ha gyanítja, hogy becsaptak egy Ponzi befektetési csalásba vagy egy piramis-átverésbe való részvételbe, akkor intézkedéseket tehet a bűncselekmény bejelentésére. Lehet, hogy nem tudja visszatéríteni pénzét, de a bűncselekmény bejelentése segíthet a hatóságoknak felderíteni és megállítani a rendszert, vagy figyelmeztetni másoknak a csalást.

Azonnal hagyja abba a csalókkal folytatott kommunikációt. Ne küldjön több pénzt vagy ajándékot.

Jelentse a gyanús Ponzi-sémát vagy piramisrendszert az Értékpapír- és Tőzsdebizottságnak.

Ha a csalás online történt, jelentse azt az Internet Bűncselekmények Panaszközpontjában.

Ha úgy gondolja, hogy a csalás az Egyesült Államokon kívülről származott, jelentse azt a fenti ügynökségeknek, valamint a következő címre: ecommerce.gov.

Kanada

A kanadai értékpapír-adminisztrátorok webhelyén ellenőrizze, hogy a befektetés regisztrált-e és jogszerű-e.

Jelentés a befektetési csalásokról a Pénzügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottság számára. Gyűjtse össze annyi információt, amennyit csak képes az eset dokumentálásához.

UK

Az Egyesült Királyságban a befektetési csalásokkal küzdenek egy kampány, a The Devil’s in Details. Az erőfeszítéseket az ActionFraud, a Financial Fraud Action UK, a Pénzügyi Magatartási Hatóság és a Get Safe Online koordinálja. A Pénzügyi Magatartási Hatóság összeállította a problémás befektetések figyelmeztető listáját. Előfordulhat, hogy ellenőrzi a befektetési javaslatokat a lista alapján.

Jelentés a Ponzi rendszerekről és a befektetési csalásokról az ActionFraudnak.

Ausztrália

Ha a Ponzi-sémát vagy a piramisrendszert az interneten keresztül hajtották végre, akkor fel kell venni a kapcsolatot az ausztrál számítógépes bűnözés online jelentési hálózatával (ACORN)..

Az ausztráliak beszámolhatnak arról is, hogy csalás vagy csalás online módon történik a helyi rendõri állomáson.

Madoff Auction grafika, amelyet a Tiffany Farrant a CC BY 2.0 alapján engedélyezett
Piramis-rendszer: az Egyesült Államok Szövetségi Govtjának Biztonsági és Tőzsdebizottsága.
A Cryptocurrency érmék felülnézete a CC BY 4.0 alapján engedéllyel rendelkező Quote Inspector által
100 amerikai dollár – pénz photoo.uk/ keresztül freeforcommercialuse.org – a #FFCU által a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

About the author

Comments

  1. özösen osztják szét az összeget. Az áldozatoknak általában nagy összeget kell befizetniük a rendszerbe, és csak akkor kapnak pénzt, ha sikerül új embereket toborozniuk a rendszerbe. A piramis sémák általában gyorsan összeomlanak, mivel a folyamatos új tagok toborzása fenntarthatatlan.

    A Ponzi és a piramis sémák nagyon veszélyesek lehetnek, és sok ember veszíti el az életét és a megtakarításait ezekben a csalásokban. Fontos, hogy mindig legyen óvatos, és ne higgyen azoknak az ajánlatoknak, amelyek túl jónak tűnnek, hogy igazak legyenek. Ha gyanús tevékenységet észlel, jelentse azonnal a hatóságoknak, hogy megakadályozza másokat abban, hogy áldozatokká váljanak. Az online Ponzi és piramis sémák az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek, és fontos, hogy tudja, hogyan lehet azonosítani és elkerülni ezeket a csalásokat. Vigyázzon magára és a pénzére, és ne hagyja, hogy a csalók átverjék Önt.

Comments are closed.