Mi a szexuális kínzás (példákkal) és hogyan lehet elkerülni?

Sextortion

Általánosságban elmondható, hogy a szexuális zaklatás szexuális jellegű anyagokat érintő zsarolás, de ennek különféle formái lehetnek. Ez a bűncselekmény a világ számos részén egyre növekvő aggodalomra ad okot, és a célcsoportok széles skáláját érinti, beleértve a férfiakat, nőket, kiskorúakat és felnőtteket. A bűncselekmény egyik fő problémája, az általa okozott pszichológiai és esetenként fizikai károkon kívül, az, hogy sok esetet nem jelentenek, mert az áldozatok túl zavarban vannak..

A közösségi média, az üzenetküldő alkalmazások és az online társkereső népszerűsége miatt az explicit anyagok online cseréje sokkal gyakoribb. Ráadásul a webkamerák nagyon egyszerűvé teszik az emberek számára, hogy magukat rögzítsék (vagy titokban rögzítsék). A szexuális zaklatás miatt elkövetett bűncselekmények elterjedésével fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mit kell vigyáznia.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázza, mi a szexuális kínzás és hogyan történik ez, beleértve néhány valós életbeli példát. Ezután tippeket fogunk nyújtani, amelyek segítenek elkerülni a szexuális kínzás következő áldozatává válását.

Mi a szexuális kínzás és ki a célpont??

Az FBI a szexuális zaklatást úgy határozza meg, mint „súlyos bűncselekményt, amely akkor következik be, ha valaki azzal fenyeget, hogy eljuttatja az Ön személyes és érzékeny anyagait, ha nem ad nekik szexuális jellegű képeket, szexuális előnyöket vagy pénzt”.

Általában az elkövetőnek van (vagy állítólag van) kompromittáló képei vagy videói vagy az áldozat. Ők azzal fenyeget, hogy online közzéteszi vagy megoszthatja barátaival, családtagok vagy kollégák, ha az áldozat nem nyújt több anyagot, nem vesz részt szexuális cselekedetekben, és nem ad át pénzt. És ezek a fenyegetések messze tétlen. A Thorn által kiadott infográfia azt mutatja, hogy az elkövetők riasztó 45% -a valóban fenyegetéseket tett.

A Thron infographic része.

Egy másik Brookings-tanulmányon alapuló infographic arról számolt be, hogy a szexuális kínzás legtöbb felnőtt nő. Ugyanakkor a szexuális zaklatást úgy határozta meg, hogy személyes információt használt az áldozatok szexuális tevékenységekbe kényszerítésére, és úgy tűnik, hogy nem tartalmaz pénzbeli zsarolást..

Szexuális zaklatás statisztika infographic.

Ha kiterjeszti a szexuális zaklatást olyan bűncselekményekre is, amelyekben az áldozatokat készpénz felkérésére kérik cserébe azért, mert nem osztanak meg intim képeket vagy videókat, hatalmas férfi célpont létezik. Az ilyen szexuális kínálat az Egyesült Királyságban kiemelésre került egy szexuális kínzáshoz kapcsolódó férfi öngyilkosság után.

Állítólag a Fülöp-szigeteken, Romániában, Marokkóban és a világ többi részén lévő bandák férfiakat céloznak meg, ideértve a fegyveres erők személyzetét is, szexuális kapcsolatot kereső nők leple alatt. Még telefonos ügyfélszolgálati irodákat is felállítottak, amelyekből működhet. Más szexuális zaklatási rendszerek kevésbé célzott és inkább az általános adathalászati ​​rendszerekhez hasonlóak.

A szexuális kínzás egyre növekvő aggodalomra ad okot

A szexuális zaklatás esetei egyre növekszenek. 2024 júliusában az FBI 13 000-nél több szexuális zaklatási panaszt kapott, mint az előző hónapban. Az Egyesült Királyságban 2024-ben több mint 1300 esetet jelentettek, ami háromszorosa a 2015-ös számnak. Plusz, ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, tekintettel arra, hogy oly sok esetet nem jelentenek..

Úgy gondolják, hogy a szexuális zaklatás egyre népszerűbb a bűnözők körében a bűncselekmény vonzó jellege miatt. Nagyon valószínű, hogy a célok megteszik fizessen be, ahelyett, hogy szembeszállna a kínos következményekkel hogy privát képeiket és videóikat megosszák a barátokkal, a családtagokkal, a kollégákkal és a nagyközönséggel.

  10 általános csalás a szabadúszók számára (és hogyan lehet elkerülni őket)

A vállalatok és a kormányok számára is aggodalomra ad okot, hogy az áldozatok mennyire áldoznak ezekre a rendszerekre. A vállalati alkalmazottak könnyen rávehetők a munkavállalói hitelesítő adatok és egyéb információk átadására a jövőbeli bűncselekményekhez való felhasználás céljából.

A katonai személyzet elsődleges célpontjai, mivel viselkedésüket szorosan figyelemmel kísérik, így valószínűbb, hogy megfelelnek az igényeknek. Ez különösen aggasztó, ha úgy gondolja, hogy nyújthatnak egy hátsó ajtó a minősített információkhoz, sőt akár a nemzeti biztonságot is veszélyeztetheti.

A szexuális zaklatáshoz kapcsolódó öngyilkossági esetek számának növekedése rámutat e bűncselekmények nagyon súlyos természetére. Ezek a bűnözők tönkreteszik és életüket fejezik be, tehát a társadalmi hatás óriási.

A szexuális zaklatás módszerei

A szexuális zaklatás különféle módszerekkel történhet, de itt van néhány általános forgatókönyv:

E-mail adathalász rendszerek

A beérkező levelekben e-mail érkezik, amelyben kijelenti, hogy a feladónak van valamelyik jelszava (amelyet be fognak építeni az e-mailbe). Fenyegetnek azzal, hogy közzéteszik intim fényképeit vagy videóit, hacsak pénzt vagy explicit anyagot nem küld, vagy szexuális cselekedeteket hajtanak végre. Ezeknek a csalásoknak a nagy része a jelszó begyűjtésén alapul, és ha még mindig nincs érzékeny adathordozója egy régi webhelyen, ez blöffölés lehet.

Közösségi média

Sok szexuális csalás csalással kezdődik látszólag ártalmatlan találkozókkal a közösségi médiában vagy a randevú-oldalakon. Végül az elkövető arra kényszeríti az áldozatot, hogy explicit képeket küldjön, kamera nélkül meztelenül jusson, vagy kamera közben szexuális cselekedeteket hajtson végre. A kapott képeket és videókat ezután váltsák meg.

Összefüggő: Hogyan lehet megvédeni magánéletét a Facebook-on

Feltört fiókok

Ha valaha explicit képeket vagy videókat küldött a közösségi médián vagy egy csevegőalkalmazáson keresztül, vagy tárolta őket ezen platformok valamelyikén, valaki megkaphatja a kezét rájuk, ha becsapódik a fiókjába. Arra is felhasználhatják az Ön fiókját, hogy megosszák a képeket barátaival, családtagjaival és kollégáival, ha nem teljesíti a követelményeket.

Feltört webkamerák

A szextortálás legfélelmetlenebb esetei között szerepel a rosszindulatú programok letöltése az áldozat eszközére. Azonban lehetővé teszi a hackerek számára, hogy átvegyék a kamerák és a mikrofonok irányítását, és telepítsék a keyloggereket. Ez azt jelenti, hogy valaki megfigyelheti minden mozdulatát (a számítógép közelében). A keyloggerek segítségével felfedezhetik az összes fiók hitelesítő adatait. Ez valószínűleg nagyon hangosan hangzik, de gyakrabban fordul elő, mint gondolnád.

Összefüggő: A webkamera rögzítése

Valós példák a szexuális kínzásra

Mintha ez nem elég ahhoz, hogy óvatosabbá tegye az online (és offline) tevékenységeit, íme néhány valódi életbeli példa a szexuális zaklatás eseteire..

Luis Mijangos: 2010-ben Luis Mijangos bűntudatot vállalt a számítógépes zaklatás és a vezetékes meghallgatás ügyében, amelyben több száz nő, köztük tucatnyi kiskorú volt szexuális zaklatása. Készítette a saját rosszindulatú programját, amelyet az áldozatok tudattalanul töltöttek le, és így irányíthatta a számítógépeiket. Mijangos videókat rögzített a célpontjairól, levetkőzni, zuhanyozni és szexelni, és azzal fenyegette, hogy megosztja a videókat, ha nem küldnek neki több pornográf képet és videót. Végül hat év börtönre ítélték, de bűncselekményeinek áldozataira gyakorolt ​​hatása kétségtelenül ennél sokkal hosszabb ideig tart..

Lucas Michael Chansler: Ez az ember majdnem 350 lányt terrorizált az Egyesült Államokból, Kanadából és az Egyesült Királyságból. Különböző tizenéves fiúként pózol, és rábeszélte a lányokat, hogy küldjenek meztelen képeket. Fenyegette, hogy megosztja ezeket a képeket a lányok barátaival, ha nem küldnek el többet, és követte ezeket a fenyegetéseket. Chanslert végül 105 évre börtönbe küldték.

Román banda: Ír tinédzsert, Ronan Hughes-t becsapta egy román banda, amely potenciális szerelmi érdeklődésre számot tartó „Emily Magee” -nek hívta rá őket. Amikor nem tudott fizetni, a képeket online osztották meg, és arra késztette a 17 éves gyermeket, hogy öngyilkosságot kövessen el. Hasonló esetekben az Egyesült Királyságban és Írországban ugyanabban az időben legalább négy másik ember is megölte magát.

Filippínó banda: Egy fiatal brit ember, akit csak Simonnak neveznek, beismerte, hogy zavarban van, amikor szexuális kínzás áldozata lett. Megkíséreltek maszturbálni, és a fülöp-szigeteki bandák 600 fontért (782 dollárért) próbálták kivetni őt. A banda rendelkezett barátai, családtagjai és munkatársai elérhetőségeivel, így fizetett nekik a váltságdíjat.

  A Windows 10 laptop vagy PC távoli törlése (vagy lezárása)

Régi jelszavak: Egy népszerű csalás, amely jelenleg körbejár, régi jelszavakkal jár. Lehet, hogy ezek a jelszavak évekkel ezelőtt részt vettek az adatok megsértésében, így valószínű, hogy az áldozatok már nem is használják őket. A régi jelszó e-mailben való látása azonban elegendő lehet arra, hogy azon tűnődjön, vajon a feladónak van-e valami kompromittáló tényező. A csalók állítása szerint intim képeket vagy videókat tartalmaznak, és azzal fenyegetnek, hogy megosztják azokat névjegyekkel vagy online feladják, bár gyakran blöffölnek, és nincs semmi, amit felfedjenek. Ennek ellenére ez nagyon jövedelmező taktika.

Hírességek szexuális zaklatása: Az Egyesült Királyságban egy ismert televíziós műsorvezetőt, Dan Lobb-t zsarolták ki, miután titokban maszturbáltak. Ahelyett, hogy elengedte volna, Dan úgy döntött, hogy készít egy filmet, a Celebrity Sextortion nevű filmet, amely dokumentálja útját, hogy megtudja, hogy a kazetta hogyan került felvételre. Egyéb szexuális zaklatási ügyekben részt vevő hírességek között szerepel Gene Simmons, John Stamos és Cameron Diaz.

Anton Martynenko: Ez az eset több mint 150 fiú életét érintette, elsősorban az USA középnyugati részén. Martynenko a fiatal férfi sportolókkal foglalkozott azzal, hogy vonzó nőként jelenik meg a közösségi médiában, és meggyőzte áldozatait, hogy meztelen képeket küldjenek el. Ezután azzal fenyegette, hogy a képeket online közzéteszi, ha nem küldnek többet, és bizonyos esetekben megpróbálta rávenni a fiúkat, hogy vegyenek részt szexuális cselekedetekben. Úgy gondolják, hogy két áldozata saját életét fejezte be. 38 év börtönre ítélték.

Justin Bieber poszter: 2024-ben Bryan Asrary-t letartóztatták egy kilenc éves lány szexuális megkísértésének gyanúja miatt, Justin Bieber popsztárként jelentkezve. Állítólag bevallotta a bűncselekményt, és több más hasonló ügyben be is jelentette magát.

Hogyan lehet elkerülni a szexuális kínálatot és kezelni azt?

Könnyűnek tűnik elkerülni, hogy a fenti helyzetek egyikébe kerüljön, de meglepő az emberek száma, akik véletlenül beleragadtak ezekbe a rendszerekbe. Ez különösen igaz, tekintettel a megnövekedett kapcsolatokra, amelyek a közösségi médián és az online társkereső oldalakon keresztül alakulnak ki. Íme néhány tipp a biztonság fenntartásához.

Mondjatok el rólad

Bár mindannyian azt akarjuk hinni, hogy az igaz szerelem létezik, ha egy védőnő túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg ez egy átverés. Nem azt mondjuk, hogy teljesen cinikusnak kell tekintenie az online társkereső világát, de hozzáértőnek kell lennie. Ismerje meg magukat a gyakori csalásokról, és mindig próbáljon ésszerűen gondolkodni az online találkozásain.

Végezzen néhány háttér-ellenőrzést

Ha kétségei vannak, nem árt egy kicsit mélyebbre mélyíteni, hogy megtudja, kivel valójában beszél. Sok csaló hamis profilokat hoz létre, ezt a gyakorlatot úgynevezett „kifogásnak” nevezik, hogy csábítsák zsákmányaikat. Vannak olyan webhelyek, mint a Romance Scam és a Scamdigger, amelyek elkötelezték magukat a csalók felhívása mellett, de a csalók ilyen könnyű új webhelyeket felállítani..

A Scamdigger webhely.

Néhány lusta bűnöző ugyanazt a képet több álnév alatt fogja használni, sőt vannak olyan eszközök is, amelyek segítségével ellenőrizhetik, hogy egy képet korábban használtak-e. Még ha valaki is átadja ezeket az ellenőrzéseket, ez még nem jelenti azt, hogy legitimek-e.

Soha ne küldjön intim videókat vagy fényképeket

Ez magától értetődik, de mindig kerülje az intim képek vagy videók küldését olyan személyeknek, akikben nem bíznak teljesen. De amint mondják, a szerelem vak, és a bűnözők rendkívül manipulatívak lehetnek. Hasonlóképpen, kerülje az intim fotók vagy videók tárolását az internethez csatlakoztatott eszközökön. Ha megkísérelte bizonyos típusú rosszindulatú programok letöltését, akkor a bűnözők számára teljes hozzáférést biztosíthat a számítógépéhez.

Használjon erős jelszavakat

A szexuális zaklatás áldozatait gyakran célba veszik egy fiók feltörése után. A bűnöző felhasználhatja a fiókban tárolt képeket vagy videókat, valamint használhatja a kapcsolatokat, ha fenyegetéseik során követi nyomon. Fontos, hogy minden fiókját erős jelszavakkal védje. Ez csökkenti annak esélyét, hogy az elkövető kitalálja a jelszót egy brute force támadás során.

  A jelszókezelők előnyei és hátrányai - Lee Munson és Simon Edwards

A Jelszógenerátor eszközA Jelszógenerátor eszközünk segítségével erős jelszavakkal állhat elő.

Ezenkívül minden fiókhoz mindig más jelszót kell használnia. Ha tudatosan vagy tudattalanul részt vett egy adat megsértésében, akkor hitelesítő adatai a sötét webpiacokon fordulhatnak elő. Csak valakinek tennie kell az összegyűjtött hitelesítő adatokat, hogy megpróbáljon bejelentkezni a népszerű platformokra, és remélje a legjobbat. Ha minden fiókhoz más jelszót használ, akkor ezeknek nincs szerencséjük.

Ne nyissa ki a mellékleteket olyan emberektől, akiket nem ismersz

A legtöbb e-mail platformon és üzenetkezelő rendszeren elég tisztességes spamszűrők vannak. Lehetnek azonban olyan e-mailek, amelyek átcsúsznak a repedések között. Ha véletlenül üzenetet kap valakitől, akit még nem ismer, akkor győződjön meg arról, hogy nem nyitott meg mellékleteket. Ez a hackerek számára egyszerű módja annak, hogy megfertőzzék a számítógépet rosszindulatú programokkal, amelyek lehetővé teszik számukra a billentyűloggerek telepítését, és akár az eszköz irányítását is..

Hasonlóképpen, kerülje az e-mailekben található linkek nyomon követését, ha nem biztos abban, hogy honnan jönnek. Ezek hamis webhelyekhez vezethetnek, amelyek felszólítanak a hitelesítő adatok megadására, amelyek felhasználhatók az valódi fiókjai feltörésére.

Kapcsolja ki vagy takarja le a fényképezőgépeket, ha nem használja

Remélhetőleg senki sem tudja ellenőrizni a webkamerát vagy a mikrofont, de jobb, ha biztonságos, mint sajnálom. Mindig a legjobb, ha kikapcsolja vagy letakarja a fényképezőgépet, és kikapcsolja a mikrofont, ha nem használja, csak arra az esetre, ha valaki meglátja, mit csinál.

Ha aggódik amiatt, hogy rosszindulatú programokat telepített a számítógépére, használhatja egy rosszindulatú programok eltávolító eszközét, hogy megszabaduljon tőle. Bölcs, hogy víruskereső szoftvert is használ, bár ezeknek nem garantált a mindenféle rosszindulatú program észlelése és blokkolása..

Figyelemmel kísérheti gyermeke online tevékenységeit

Amint a fenti példákból kiderül, az áldozatok gyakran kiskorúak. Ha Ön szülő, akkor egyértelműen meg akarja óvni gyermekét a szexuális kínzás okozta pszichológiai és akár fizikai károktól is. Ha gyermeke használja az internetet, akkor potenciális célpont lehet, tehát fontos, hogy megértse a kockázatokat.

uKnowKids honlap.Az uKnowKids egyike azon társaságoknak, amelyek közösségi médiafigyelést kínálnak.

Adott esetben figyelemmel kell kísérnie online tevékenységüket, vagy legalább nyílt vitát kell tartania erről a témáról, és lépéseket kell tennie a személyes adatok online védelme érdekében. Talán a legfontosabb: tudathatja velük, hogy el kell mondania neked vagy más megbízható felnőttnek, ha szexuális kínzás gyanúja alá kerülnek..

Titkosítsa az eszközöket

Ha bármilyen érzékeny adatot tárol a készüléken, függetlenül attól, hogy munka dokumentumok vagy explicit képek vagy videók jelennek meg, akkor feltétlenül fontolóra kell vennie a készülék vagy legalább a szóban forgó fájlok és mappák titkosítását. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kezét veszi a számítógépére, laptopjára vagy mobilkészülékére, akkor a jelszó (vagy PIN-kód vagy hasonló zár) nélkül nem tudja visszaállítani a titkosított információkat..

Használjon VPN-t

A virtuális magánhálózat (VPN) titkosítja az internetes forgalmat, és egy közvetítő kiszolgálón keresztül átjárja. A titkosított forgalom olvashatatlan senkinek. Ez azt jelenti, hogy ha egy hacker kémked az internetes forgalmán, például egy középpontbeli támadás esetén, akkor nem tudnak felfedni semmilyen információt.

Szexuális zaklatás jelentése

Mint már említettem, a szexuális kínálat egyik hatalmas problémája az, hogy ez kínos téma, és valószínűleg nem annyira beszélt róla, mint amilyennek lennie kellene. Ha azonban kifejezett képek vagy videók küldését kéri, vagy szexuális zaklatásban vett részt, fontos, hogy jelentést tegyen. A bűnüldözés nem csak segíthet, hanem megakadályozhatja, hogy az elkövető több áldozatot célozzon meg.

Hívja a helyi rendőrséget, hogy jelentsék ezeket a bűncselekményeket, vagy ha kiskorú vagy, aki nem érzi jól magát a rendőrség hívásában, akkor mondhatja el a szülőnek vagy egy megbízható felnőttnek. Az Egyesült Államokban a kiskorúak szexuális zaklatást is bejelenthetnek az eltűnt országos központnak & Kihasználta a gyermekek CyberTipline-jét. Egy másik lehetőség, ha nem áll készen a kapcsolatba lépéssel a rendészeti szervekkel, vagy nem mondja el valakivel, akit ismeri, akkor vegye fel a kapcsolatot a Thorn jótékonysági szervezettel, a „THORN” szöveges üzenettel 741741-re..

Ritka, ha az elkövető kezeli az eszközöket vagy a fiókokat, előfordulhat, hogy képesek olvasni az online levelezését vagy figyelni a telefonhívásokat. Mint ilyen, talán a legjobb egy „biztonságos” telefon használata – például otthoni telefon vagy valaki más mobiltelefonja – az ilyen események jelentésére..

Kép jóváírása: “Munkaasztal”A CC BY 2.0 alapján engedélyezett

About the author

Comments

  1. az előző évhez képest. Az online térben történő szexuális zaklatás különösen aggasztó, mivel az interneten könnyebb elrejtőzni és az áldozatokat könnyebb megtalálni. A szexuális zaklatás nem csak a nőket és a lányokat érinti, hanem a férfiakat és a fiúkat is. Ez egy olyan probléma, amely mindenkit érint, és fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogyan lehet elkerülni és kezelni a szexuális zaklatást. Az oktatás és a tudatosság növelése kulcsfontosságú a szexuális zaklatás elleni küzdelemben.

Comments are closed.