A végső útmutató a TCP / IP-hez

A végső útmutató a TCP_IP-hez

A TCP / IP a hálózati kapcsolatok kezelésére szolgáló szabványcsomag. A meghatározások csoportja számos különféle protokollt tartalmaz, de a csomag neve csak kettőből származik: a Átviteli vezérlő protokoll és a internet Protokoll. Ha még nem ismeri a TCP / IP-t, akkor a rendszerrel kapcsolatos fő téma a címzés körül fordul.

A szabványok létrehozásának alapja az volt, hogy közös szabálykönyvet hozzon létre mindenkinek, aki hálózati szoftvert akar létrehozni. A hálózatépítés korai szakaszában a szabadalmaztatott rendszerek uralták. A nagyvállalatok a hálózati módszertan tulajdonjogát alkalmazták arra, hogy az ügyfelek beszerezzék az összes berendezést egy forrásból.

A szabadon hozzáférhető közös szabályok megtörték a kommunikáció monopóliumát korábban néhány társaság birtokában volt.

Ha nincs időd elolvasni a teljes bejegyzést, és csak összefoglalót szeretne kapni az általunk ajánlott eszközökről, itt van az öt legjobb TCP / IP eszköz listája:

 1. SolarWinds IP-címkezelő (INGYENES KERESKEDÉS) Az első választásunk. Kettős stack IPAM, amely koordinálja a DHCP és a DNS kiszolgálókat. Fut a Windows Server rendszeren.
 2. Férfiak & Egér IP-címkezelés Ingyenes IPv4-ről IPv6-ra átmeneti eszköz vagy egy teljes, fizetett IPAM.
 3. IPv6 alagút bróker Ingyenes online IPv6 alagút proxy.
 4. Cloudflare IPv6 Translation Címfordítás a Cloudflare rendszervédelmi szolgáltatás részeként kínált élkiszolgálón.
 5. SubnetOnline IPv4 to IPv6 Converter Alhálózati címszámológép, amely konvertálást nyújthat az IPv4-ről IPv6-címekre.

Hálózati koncepciók

Bárki írhat programot az adatok küldésére és fogadására egy hálózaton keresztül. Ha azonban ezeket az adatokat egy távoli rendeltetési helyre küldik, és a megfelelő számítógépek nem ugyanazon szervezet ellenőrzése alatt állnak, szoftver kompatibilitási problémák merülnek fel.

Például egy társaság dönthet úgy, hogy létrehoz saját adatátviteli programot, és olyan szabályokat ír, amelyek szerint a munkamenet megnyitása „XYZ” üzenettel kezdődik, amelyre „ABC” üzenettel kell válaszolni. A kapott program azonban csak az ugyanazt a programot futtató más rendszerekhez tud csatlakozni. Ha egy másik szoftverház a világon úgy dönt, hogy adatátviteli programot ír, akkor nincs garancia arra, hogy a rendszer ugyanazokat az üzenetküldési szabályokat fogja használni. Ha egy másik társaság létrehoz egy kommunikációs programot, amely kapcsolatot létesít egy “PPF” üzenettel, és “RRK” választ vár, ez a két hálózati rendszer nem lenne képes kommunikálni egymással.

Ez egy nagyon szorosan leírja a hálózati világot, mielőtt a TCP / IP létezett. Amit még rosszabbá tette az, hogy a hálózati szoftvereket gyártó cégek titokban tartották a szabályaikat és az üzenetküldési konvenciókat. Az egyes hálózati rendszerek működési módjai teljesen összeegyeztethetetlenek voltak. Egy ilyen stratégiának kereskedelmi értelme volt, amikor az összes hálózati szoftverszolgáltató versenyez egy korlátozott földrajzi piacon. Azonban azok A piacon uralkodó vállalati erőfeszítések megakadályozták a hálózati technológiák terjedését az egész világon mert egyetlen hálózati társaság sem volt elég nagy ahhoz, hogy a világ minden országába eljuthasson és egyetemes szabványnak bizonyuljon. A rendelkezésre állás hiánya miatt a világ más részein működő vállalatok saját szabványaikat készítették, és a hálózati szoftverek inkompatibilitása csak súlyosbodott.

Nem szabadalmaztatott szabványok

Az Internet Protokollt olyan tudósok készítették, akiknek nem voltak kereskedelmi motivációi. Meg akarták feltérképezni egy közös formátumot, amelyet bárki használhat. Ez csökkentette azon néhány vállalat teljesítményét, amelyek uralták a hálózati technológiát, elsősorban az IBM és a Xerox.

Ezek a társaságok ellenálltak a közös szabványok felé tett törekvéseknek monopóliumuk védelme érdekében. Végül világossá váltak a közös szabvány kereskedelmi előnyei és a TCP / IP ellenállása elhalványult. A semleges, egyetemes szabványok lehetővé tették a vállalatok számára, hogy a hálózatépítés egyik aspektusára összpontosítsanak, például útválasztók gyártására vagy hálózati megfigyelő szoftver létrehozására..

Az átfogó kommunikációs rendszer létrehozásának megkísérlése, amely lefedi a hálózatépítés összes aspektusát, annyira fejlesztést és koordinációt igényelt az osztályok között, hogy egy új termék létrehozása nagyon hosszú és költséges feladat volt.. Az egyetemes szabványok azt jelentették, hogy a hálózatépítő társaságok a hálózati csomag minden elemét külön-külön engedhetik meg és versenyeznek azért, hogy a terméket integrálják a több gyártó környezetébe. Ez a fejlesztési stratégia sokkal kevesebb kockázattal jár.

TCP / IP előzmények

A TCP / IP az „Sebességváltó vezérlő program.Sokan azt állítják, hogy feltalálták az internetet, ám sokan gondolják Vint Cerf és Bob Khan az igaz alkotók. Cerf és Khan „Program csomagkapcsolt hálózatok közötti kommunikációhozEzt a tanulmányt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma szponzorálta, és az Elektromos és Elektronikus Mérnökök Intézete tette közzé.

ARPANet

A TCP / IP központi koncepciója a kezdetektől fogva a következő volt tegye közzé a szabványt bár a finanszírozás azt jelzi, hogy kezdetben katonai eszköznek tekintették. Valójában Vint Cerf, a Stanfordi Egyetem professzora 1974-ben csatlakozott Bob Khanhoz a Védelmi Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége ahol tovább fejlesztették az internetes koncepciót. A DARPA nélkülözhetetlen szerepet játszott az internet létrehozásában, és már az ARPANet nevű rendszer előfutára volt. Mind Cerf, mind Khan ARPANet projekten dolgozott, miközben az egyetemen tanult. Az ARPANet rendszerfejlesztése számos olyan technológia és eljárás biztosítását segített elősegíteni, amelyeket Cerf és Khan végül beépítették a TCP / IP-be.

Jon Postel

A sebességváltó-vezérlő program fő fejleménye az volt, hogy azt több különféle protokollra osztották fel. Az internetes technológia újabb alapítója, Jon Postel, bekapcsolódott a fejlesztési szakaszba, és bevezette a protokollkészlet koncepcióját. A TCP / IP protokollok rétegező rendszere az egyik erőssége, és a szoftver szolgáltatások korai, fogalmi példája..

TCP / IP protokoll verem

A hálózaton keresztül működő alkalmazás specifikációjának írásakor számos különféle szempontot kell figyelembe venni. A protokoll célja az, hogy meghatározza a közös szabályokat. Az adatok hálózaton keresztüli cseréjének számos funkciója közös az összes alkalmazás számára, például az FTP, amely fájlokat továbbít. A kapcsolatot létrehozó eljárások ugyanakkor megegyeznek a Telnet eljárásaival. Tehát nincs értelme az FTP szabványokba írni a kapcsolat létrehozásához szükséges összes üzenet szerkezetet. A közös funkciókat külön protokollokban határozzák meg, és az ezeknek a protokolloknak a szolgáltatásain alapuló új rendszereknek nem kell megismételniük a támogató funkciók meghatározását. A protokollok támogató koncepciója a protokoll-verem koncepció létrehozásához vezetett.

A verem alsó rétegei szolgáltatásokat nyújtanak a magasabb rétegeknek. Az alsó rétegek funkcióinak feladat-specifikusaknak kell lenniük, és olyan univerzális eljárásokat kell bemutatniuk, amelyekhez a magasabb rétegek is hozzáférhetnek. Ez a feladatmegszervezés csökkenti az alsó rétegű protokollokban ismertetett feladatmeghatározások megismétlésének szükségességét.

Protokoll modell

Az Internet Protocol Suite, A TCP / IP verem hivatalos neve négy rétegből áll.

TCP / IP modell

Az Link réteg a verem alján előkészíti az adatokat a hálózatra. Ezen felül a Internet réteg, amely a csomagok címzésével és irányításával foglalkozik, hogy át tudják lépni az összekapcsoló hálózatokat, hogy távoli hálózat távoli helyére érkezzenek.

Az Szállítási réteg felelős az adatátvitel irányításáért. Ezek a feladatok tartalmazzák a titkosítást és a nagy fájl darabokra szegmentálását. A fogadó szállítási réteg programnak újra össze kell állítania az eredeti fájlt. Az Alkalmazási réteg nem csak azokat az alkalmazásokat tartalmazza, amelyekhez a számítógép felhasználója hozzáférhet. Egyes alkalmazások más alkalmazások számára is szolgáltatásokat nyújtanak. Ezeknek az alkalmazásoknak nem kell foglalkozniuk az adatok továbbításának módjával, csupán azzal, hogy elküldik és fogadják.

Protokoll absztrakció

Az rétegzés koncepciója bemutatja az absztrakció szintje. Ez azt jelenti, hogy a fájl küldésének feladata az FTP-től eltérő folyamat, mint a TCP, IP és PPP számára. Míg az FTP fájlt küld, a TCP egy munkamenetet indít a fogadó számítógéppel, feldarabolja a fájlokat darabbá, összecsomagolja az egyes szegmenseket, és egy porthoz címezi. Az IP minden TCP szegmenst felvesz, és a címsorra és az útvonalra vonatkozó információkat hozzáadja a fejlécbe. A PPP minden csomagot megcímez, és elküldi a csatlakoztatott hálózati eszköznek. A magasabb rétegek az alsóbb rétegek által nyújtott szolgáltatások részleteit egyetlen funkciónévre csökkenthetik, absztrakciót eredményezve.

OSI fogalmak

Az Nyílt rendszerek összekapcsolása A modell egy alternatív protokollkészlet a hálózatépítéshez. Az OSI újabb, mint a TCP / IP. Ez a verem sokkal több réteget tartalmaz, és így pontosabban meghatározza a sok TCP / IP réteg protokoll által végrehajtott feladatokat. Például az OSI-halom legalacsonyabb rétege a fizikai réteg. Ez a hálózat hardver szempontjaival és az átvitel tényleges végrehajtásának kérdésével foglalkozik. Ezek a tényezők magukban foglalják a csatlakozók huzalozását és a feszültséget, amely nullát és egyt jelent. A fizikai réteg nem létezik a TCP / IP veremben így ezeket a meghatározásokat bele kell foglalni a Link Layer protokoll követelményeibe.

OSI verem

Az OSI magasabb rétegei osztják a TCP / IP rétegeket ketté. A TCP / IP kapcsolat rétege fel van osztva az OSI adatkapcsolati és hálózati rétegeire. A TCP / IP szállítási rétegét az OSI szállítási és munkamenet rétegei képviselik, a TCP / IP alkalmazás rétegét pedig az OSI bemutatási és alkalmazás rétegei osztják.

OSI és TCP

Bár az OSI verem sokkal pontosabb és végső soron sokkal hasznosabb, mint az Internet Protocol Suite, az Internet, az IP, TCP és UDP protokollját mind a TCP / IP verem határozza meg.. Az OSI nem olyan népszerű, mint egy fogalmi modell. E két modell megléte azonban némi zavart okoz abban, hogy mely számrétegben működik egy protokoll vagy függvény.

Általában, ha egy fejlesztő vagy mérnök rétegeket számmal beszél, akkor az OSI veremre utal. Erre a zavarra példa a 2. réteg alagút protokollja. Ez létezik a TCP / IP kapcsolat rétegen. A Link réteg az alsó réteg a veremben, tehát ha számot kap, akkor az 1. réteg legyen. Tehát, az L2TP TCP / IP szempontból egy 1. rétegű protokoll. Az OSI-ban a fizikai réteg a fizikai réteg fölött fekszik. Az L2TP egy 2. rétegű protokoll az OSI terminológiájában, és itt kapja a nevét.

  10 лучших инструментов мониторинга PostgreSQL

TCP / IP dokumentáció

Bár a TCP / IP első meghatározását az IEEE tette közzé, a legtöbb hálózati protokoll kezelésének felelőssége átkerült az Internet Engineering Taskforce-ba.. Az IETF-et John Postel 1986-ban hozta létre és eredetileg az amerikai kormány finanszírozta. 1993 óta az Internet Society részlege, amely egy nemzetközi nonprofit szervezet.

Megjegyzések iránti kérelmek

A hálózati protokollok közzétételi közegét „RFC.”Ez a”megjegyzés kérése”És a név azt sugallja, hogy az RFC egy fejlesztés alatt álló protokollt ír le. azonban, az IETF adatbázisban szereplő RFC-k véglegesek. Ha a protokoll készítői azt akarják adaptálni, akkor új RFC-ként kell felírniuk.

Tekintettel arra, hogy a felülvizsgálatok új dokumentumokká válnak, nem pedig az eredeti RFC-k módosításaivá válnak, minden protokollnak lehet sok RFC-je. Egyes esetekben az új RFC egy protokoll teljes átírása, másokban csak a változásokat vagy a kiterjesztéseket írják le, tehát a teljes kép elérése érdekében el kell olvasni a protokoll korábbi RFC-jeit..

Az RFC-k ingyenesen elérhetők. Ezek nem szerzői jogi védelem alatt állnak, ezért letöltheti és felhasználhatja fejlesztési projektjére anélkül, hogy díjat kellene fizetnie a protokoll szerzőjének. Itt található a legfontosabb RFC-k listája, amelyek a TCP / IP veremhez kapcsolódnak.

Internet architektúra

 •        RFC 1122
 •        RFC1349
 •        RFC3439

TCP / IP fejlődés

 •        RFC 675
 •        RFC 791
 •        RFC 1349
 •        RFC 1812

internet Protokoll

 •        RFC 1517
 •        RFC 1883
 •        RFC 1958
 •        RFC2460
 •        RFC 2474
 •        RFC 3927
 •        RFC 6864
 •        RFC 8200

TCP

 •        RFC 793
 •        RFC6093
 •        RFC6298
 •        RFC6528

UDP

 •        RFC 768

Link réteg protokollok

A sebességváltó vezérlő programot két protokollra osztották, amelyek a verem különböző rétegein vannak elhelyezve. Ezek voltak a Átviteli vezérlő protokoll a közlekedési rétegen és a internet Protokoll az Internet rétegen. Az Internet réteg adatcsomagokat kap a számítógépről egy másik eszközre a világ másik oldalán. De sok munkára van szükség ahhoz, hogy a számítógépről a routerre juthasson, és ez nem az internetes protokollok aggodalma. Tehát a TCP / IP tervezői egy másik rétegben csúsztak az internetréteg alatt.

Ez a Link réteg és a hálózaton belüli kommunikációval foglalkozik. A TCP / IP-ben minden, ami magában foglalja a csomagnak a számítógépről egy ugyanazon hálózat végpontjára jutását, Link Layer feladatnak minősül.

Számos hálózati szakember rendelkezik olyan protokollal, amelyet a Link Layer kulcsfontosságú standardjának tekint. Ez azért van, mert A TCP / IP által a Link-réteghez rendelt feladatok széles spektruma számos különféle munkacímet alátámaszt, például hálózati kábelezési mérnök, hálózati rendszergazda és szoftverfejlesztő. Vitathatatlanul a legfontosabb, a „Link rétegbe” becsavarozott rendszer a Média-hozzáférés-vezérlés (MAC).

Média hozzáférés-vezérlés

A MAC-nak semmi köze sincs az Apple Mac-ekhez. A név hasonlósága a szabvány és a számítógépes modell között teljes véletlen egybeesés. Az adatok vezetékre jutásának feladatai a MAC felelõssége. Az OSI terminológiában a MAC az adatkapcsolat-réteg felső alszakasza. Ennek a rétegnek az alsó szakasza teljesül Logikai kapcsolat vezérlése funkciók.

Bár az Internet Engineering Taskforce-ot az összes hálózati szabvány kezelésére hozták létre, az IEEE nem volt hajlandó feladni az alacsonyabb szintű szabványok irányítását. Így, amikor eljutunk a linkréteghez, sok protokolldefiníció része az IEEE könyvtárának.

A munkamegosztásban a Link Layer protokollok között, a MAC elem gondoskodik a hálózatokon keresztüli átvitelt kezelő szoftverről. Mint ilyen, olyan feladatok, mint a helyi címzés, a hibák észlelése és a torlódások elkerülése, mind a MAC felelőssége.

Hálózati rendszergazdaként naponta többször is kapcsolatba lép a „MAC” rövidítéssel. A MAC szabvány legszembetűnőbb része a Mac cím. Valójában ez egy hálózati kártya sorszáma. Egyik eszköz sem tud csatlakozni a hálózathoz hálózati kártya nélkül, és így a világ minden hálózati kompatibilis berendezésének MAC-címe van. Az IEEE vezérli a MAC címek kiosztását és biztosítja, hogy mindegyik megvan egyedülálló az egész világon. Ha hálózati kábelt csatlakoztat a számítógéphez, akkor az egyetlen azonosítója a MAC-címe.

A Link rétegen a MAC-cím fontosabb, mint az IP-cím. Azok a rendszerek, amelyek automatikusan kiosztanak IP-címeket az eszközöknek, a kezdeti kommunikációt a MAC-cím használatával működtetik. A MAC címet minden hálózati kártyára nyomtatják, és beágyazzák a firmware-be.

Protokollok és felszerelés

Valószínűleg számos hálózati berendezés van az irodájában. Lesz útválasztója, de valószínűleg van egy kapcsolója, és talán egy híd és / vagy ismétlő is. Mi a különbség ezek között??

Az útválasztó, a kapcsoló, a híd és az ismétlő közötti különbséget leginkább az eszköz helyzetének a TCP / IP és OSI halmokhoz viszonyított helyzetének megvilágításával lehet megvilágítani..

Router

Az útválasztó az adatokat továbbítja az interneten keresztül. Ez a helyi hálózat végpontjaival is foglalkozik, de csak akkor, ha az útválasztó tartományán kívül kommunikálnak. A router otthona a Internet réteg. OSI szempontjából ez a 3. réteg eszköz.

Kapcsoló

Egy kapcsoló köti össze a hálózat összes számítógépét. Minden számítógépnek csak egy kábelre van szüksége, amelyből ki kell vezetnie, és ez a kábel egy kapcsolóhoz vezet. Az irodában sok más számítógépnek kábele is lesz ugyanazon a kapcsolón. Tehát egy üzenet a számítógépről a kapcsolón keresztül egy másik irodai számítógépre kerül. A kapcsoló rétegen egy kapcsoló működik. Az OSI veremben a A médiahozzáférés-vezérlés az adatkapcsolat-réteg alszintje. Ez teszi a 2. réteg eszköz.

Híd

Egy híd köti össze az egyik kerékagyat a másikkal. Hidat használhat a LAN és a vezeték nélküli hálózat összekapcsolásához. A híd egy kapcsoló csak egy csatlakozással. A kapcsolókat néha többportos hidaknak hívják. A hidaknak nincs szükségük nagyon bonyolult processzorokra. Ezek csak átjárók, tehát főként Fizikai réteg eszközöket. Mivel azonban foglalkoznak a címzéssel, van nekik is Link réteg képességeit. Ez teszi őket (OSI) 1. és 2. réteg készülékek.

Ismétlő

Az ismétlő meghosszabbítja a jel tartományát. Kábeleken az elektromos impulzus eloszlik a távolságon keresztül, és wifi esetén a jel gyengébbé válik az utazás során. Az ismétlőt emlékeztetőnek is nevezik. A kábeleken új lendületet ad az átvitelnek és a vezeték nélküli hálózatoknak, továbbadja a jeleket. Az ismétlőnek szinte nincs szüksége szoftverre. Ez tisztán fizikai eszköz, tehát valójában nincs semmilyen kapcsolatban a TCP / IP veremben található protokollokkal. Az OSI-ban ez a Fizikai réteg eszköz, amely ezt teszi 1. réteg.

TCP / IP címzés

Az Internet Protokoll fő jellemzője a hálózati eszközök címzésére szolgáló szabvány. A postai rendszerhez hasonlóan, két végpontnak nem lehet ugyanaz a címe. Ha két számítógép csatlakozik ugyanazzal a címmel, akkor a világ útválasztói nem tudnák, melyik volt a címzett átvitel szándéka..

A címeknek csak egy címtérben kell lennie. Ez nagy előnye a magánhálózatoknak, mivel létrehozhatják saját címkészletüket és eloszthatják címeiket, függetlenül attól, hogy ezeket a címeket már használják-e a világ más hálózatain..

Egy másik koncepció, amelyet szem előtt kell tartani a címek kezelésekor, ez az csak egyszerre kell egyedinek lenniük. Ez azt jelenti, hogy egy személy egy címet használhat az interneten keresztüli kommunikációhoz, és offline állapotban tartózkodás közben valaki más is használhatja ezt a címet. Az a tény, hogy a magánhálózatokban szereplő címeknek nem kell egyedinek lenniük az egész világon, és az egyediség fogalma abban a pillanatban elősegítette az IP-címek kiosztásának sebességét. Ez jó dolog, mert a rendelkezésre álló IPv4-címek száma a világon megszáradt.

IPv4

Mire az Internet Protokoll működőképes állapotban volt, azt módosították és újraírták a negyedik verziójára. Ez az IPv4, és a címstruktúrája továbbra is működik. Valószínű, hogy a hálózatán használt IP-címek mindegyike az IPv4 formátumot követi.

Az IPv4 cím négy elemből áll. Minden elem egy oktett, ami azt jelenti, hogy egy 8 bites bináris szám. Minden oktettet pont („.”) Választ el egymástól.. A használat megkönnyítése érdekében ezeket az okteteket általában tizedes számokkal jelölik. A legnagyobb tizedes szám, amelyet egy oktett elérhet, 255. Ez binárisan 11111111. Így, a lehetséges legmagasabb IP-cím 255.255.255.255, ami valójában 11111111.11111111.11111111.11111111 az alapul szolgáló binárisban. Ez a szekvenálási módszer teszi összesen 4 294 967 296 cím áll rendelkezésre. A rendelkezésre álló egyedi címekből kb. 288 millióra van fenntartva.

A rendelkezésre álló IP-címek eloszlását az Internet hozzárendelt számok hatósága ellenőrzi. Az Az IANA-t 1988-ban alapította Jon Postel. 1998 óta az IANA a Hozzárendelt nevek és számok internetes vállalata (ICANN), amely egy nemzetközi nonprofit szervezet. Az IANA rendszeresen osztja a címsorozatokat minden részlege számára, úgynevezett Regionális internetes nyilvántartások. Az öt RIR mindegyike a világ nagy területét lefedi.

Privát hálózati címzés

Magánhálózaton belül, nem kell jelentkeznie az IANA-nál vagy annak részlegein, hogy IP-címeket szerezzen. A címeknek csak egy hálózaton belül kell lennie. Megállapodás szerint a magánhálózatok a következő tartományon belüli címeket alkalmazzák:

 •         10.0.0.0 – 10.255.255.255 – 16 777 216 elérhető cím
 •         172.16.0.0 – 172.31.255.255 – 1 048 576 elérhető cím
 •         192.168.0.0 – 192.168.255.255 – 65 536 elérhető cím

A nagy hálózatok torlódást okozhatnak, mivel a fizikai kábelhez nagyszámú eszköz próbál hozzáférni. Emiatt, általános a hálózatok felosztása alszakaszokra. Ezeknek az alhálózatoknak mindegyikük számára exkluzív címkészletekre van szükségük.

Ezt a címtartomány-megosztást nevezzük alhálózatok és erről a címzési technikáról bővebben az Alhálózat végső útmutatójában olvashat.

IPv6

Amikor az Internet Protokoll alkotói az 1970-es években dolgoztak az ötletükön, a terv olyan hálózat létrehozása volt, amelyhez bárki hozzáférhet a világon. azonban, Khan, Cerf és Postel soha nem tudta volna elképzelni, milyen széles lesz a hozzáférés. Ez a több mint 4 milliárd című készlet elég nagynak tűnt ahhoz, hogy örökre fennmaradjon. Tévedtek.

Az 1990-es évek elejére, világossá vált, hogy az IP-címkészlet nem volt elég nagy ahhoz, hogy örökre kielégítse a keresletet. 1995-ben az IETF megbízást adott egy új címprotokoll tanulmányozására, amely elegendő címet szolgáltatna. Ezt a projektet IPv6-nak hívták.

Mi történt az IPv5-rel?

Soha nem volt az Internet Protocol 5. verziója. Van azonban egy Internet Stream Protokoll, amelyet 1979-ben írtak. Ez volt a VoIP előfutára és célja volt egy párhuzamos csomag fejléce. Az IPv4 és a streaming fejléc közötti különbséget az IP fejlécben található verziószám jelzi. Az Internet Stream Protokollot azonban felhagyták, és így soha nem fog találkozni az IPv5 csomag fejlécével.

IPv6 cím formátum

Az IP-cím kimerülésének legegyszerűbb megoldása az volt, hogy csak több oktetet adtak a szokásos IP-címhez. Ez a stratégia nyerte meg. Az IPv6 cím 16 oktetet tartalmaz, négy helyett az IPv4 címen. Ez megadja a címet összesen 128 bit és teszi egy több mint 340 dekilillió címet tartalmazó készlet. Az egy alsó milliárd milliárd milliárd milliárd ember, és 36 nullával utána írják.

  7 лучших бесплатных серверов SCP для Windows, Linux и Mac

Az IPv6 cím végleges elrendezését 2016 februárjában tették közzé RFC 4291 néven. A meghatározást azóta a későbbi RFC-k felülvizsgálták és kibővítették..

Az IPv6 címek okos tulajdonsága az a záró nullák kihagyhatók. Ez sokkal egyszerűbbé teszi a visszamenőleges kompatibilitást. Ha a jelenlegi IP-címe 192.168.1.100, akkor az 19v.168.1.100.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0 IPv6 címe is van..

Bonyodalom az IPv6 jelölésében rejlik, amely nem ugyanaz, mint az IPv4. Az IPv6 címet 2-oktet részekre bontják. Minden szakasz hexadecimálisan van írva, és négy számjegyből áll. A cím minden karakterjele a rágcsál, ami az alapul szolgáló bináris szám 4 bitje. A végső különbség az, hogy az elválasztó pontból („.”) Kettősponthoz („:”) vált. Tehát előbb IPv4-címet IPv6-címmé alakítsunk konvertálja a cím decimális számát hexadecimálisan.

192.168.1.100

= C0.A8.01.64

Következő, összekapcsolják az 1. és 2., valamint a 3. és a 4. szegmenst. Válassza el őket kettősponttal.

= C0A8: 0164

Hozzáad hat nulla szegmens egy IPv6 cím méretének kiszámításához.

= C0A8: 0164: 0000: 0000: 0000: 0000: 0000: 0000

A jelölés változásai nem befolyásolhatják az IP-címek feldolgozását, mivel a számítógépekben és a hálózati hardverekben a címeket hosszú bináris karakterláncnak tekintik. A pontszerű és kettőspont jelölés, valamint a decimális vagy hexadecimális átalakítás csak megjelenítés céljából történik.

IPv6 megvalósítása

Az IPv6 most élő. Valójában, Az IPv6 címek 2006 óta állnak rendelkezésre. A legutóbbi IPv4-címeket az IANA 2011 februárjában osztotta ki a RIR-knek az első regionális hatóság, amely kimerítette az előirányzatokat, az ázsiai-csendes-óceáni információs központ volt. Ez 2011 áprilisában történt. Ahelyett, hogy átváltanának az egyik rendszerről a másikra, a két címző rendszer párhuzamosan működik. Mint fentebb kifejtettük, az IPv4 címet az IPv6-kompatibilis eszközök kezelhetik, egyszerűen nullákkal kitöltve..

Az a probléma az interneten nem minden készülék IPv6-kompatibilis. Sok otthoni útválasztó nem tudja kezelni az IPv6 címeket és az a legtöbb internetszolgáltató nem zavarja a rendszer bevezetését. A kétcsomagos szolgáltatásokat mindkét címrendszer kiszolgálására szolgáló szolgáltatások általában lassabbak, mint azok a szolgáltatások, amelyek teljesen figyelmen kívül hagyják az IPv6-ot.

Noha a szakértők túlnyomórészt támogatják az IPv6-ra való áttérést, A kereskedelmi hálózatok rendkívül vonakodnak a költözésről. Ennek oka lehet az, hogy időre van szüksége, és az idő költségekkel jár. Úgy tűnik, hogy a vállalkozások nem hajlandóak költségvetést fordítani az IPv6-ra való áttéréshez, amíg ez alapvető üzleti prioritás. Úgy tűnik, hogy a hálózati rendszergazdák nem kapnak jutalmat a vezetők által az előre tervezésért.

Tehát, ha hálózati adminisztrátor vagy, szoros pénzügyminiszterrel, okosan kell játszania a hálózati adminisztrációs eszközökkel. Ingyenes eszközök használatával átvághatja az IPv6 átmenetet, vagy ellenőrizheti, hogy a következő nagy hálózati adminisztrációs szoftvervásárlás tartalmaz-e egy lehetőséget az IP-cím átállítására. Erről bővebben később.

Transzportréteg-protokollok

Az Internet Protokoll a TCP / IP csillaga, mert a nevét adott az internetnek, amelyet mindenki szeretett. A szállítási réteget a TCP / IP együttes csillagának, a Átviteli vezérlő protokoll. Emlékezik A TCP / IP-t eredetileg Transmission Control Programnak hívták. Tehát az átvitel vezérlése Cerf és Khan fejében állt, amikor kidolgozták ezt a protokollkészletet.

A TCP / IP terv eredeti gondolata az volt, hogy a szoftvertervezők választhatnak. Vagy kapcsolatot létesíthetnek a TCP-vel, vagy megkerülhetik a csatlakozási eljárásokat, és közvetlenül az IP-vel küldhetik el a csomagokat. A Postel ragaszkodása a veremrétegek érvényesítéséhez azt jelentette, hogy szükség van egy csomagolási folyamatra a folyamok előkészítéséhez a közvetlen átvitelhez. Ez vezetett a Felhasználói adatgram protokoll (UDP). Az UDP a TCP fő alternatívája. A protokoll iránti érdeklődés hiányát szemlélteti a létrehozott RFC-k rövid listája. Az UDP eredeti meghatározása továbbra is aktuális, és soha nem lett frissítve.

Tehát nézzük meg közelebbről a TCP / IP szállítási réteg két pillérét.

Átviteli vezérlő protokoll

A TCP kapcsolatot létesít. Gondolhatja, hogy minden átvitel kapcsolatban áll, ám a kifejezés valódi jelentése azt eredményezi munkamenet létrehozása és fenntartása. Ehhez a feladathoz adminisztratív üzenetek szükségesek. Így, A TCP minden hálózati tranzakcióhoz kicsit általános költségeket hoz létre.

A jó hír az, hogy a TCP eljárásai nem különböznek egymástól a távoli számítógépek internetkapcsolatánál, mint az ugyanazon a hálózaton lévő eszközök közötti kapcsolatoknál. A TCP munkamenet három fázisa: létrehozás, menedzsment és megszüntetés.

A TCP-nek vannak bizonyos gyengeségei, amelyeket a hackerek és a támadók kihasználhatnak. Egy tipikus elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadás a TCP munkamenet-létrehozási eljárásait használja, de a folyamat befejezetlen marad. A TCP munkamenet-létrehozási folyamatban a kezdeményező eszköz egy SYN csomag. A fogadó számítógép válaszol: a SYN-ACK, és az iniciátor befejezi a beállítást egy ACK üzenet. A DDoS támadás SYN-t küld, de ACK-val nem válaszol a SYN-ACK-ra. Ez hagyja a címzettet egy ideig lógni, várva. A vevő időt veszít, de ez a néhány másodperces késés összekapcsolja a szervert, és nagyon hatékony SYN-üzeneteket eredményez a valódi forgalom blokkolásában.

A TCP szolgáltatás felelős a következőkért: egy adatfolyam vagy egy fájl szétválasztása szegmensekre. Az egyes szegmensek körül egy keretet helyez el, fejlécet adva neki. A TCP fejléc nem tartalmazza az IP-címet vagy a MAC-címet, de van egy másik szintű címe: a port száma. A fejléc tartalmazza az eredeti és a cél port számát. A port száma az alkalmazás azonosítója a kapcsolat mindkét oldalán részt vesz az adatcserében.

A fejléc sorszámot is tartalmaz. Ez ugyanazon szegmensekre vonatkozik folyam. A fogadó TCP program a sorozatszám alapján újra összeszereli az adatfolyamot. Ha egy szegmens nem érkezik sorozatból, akkor a vevő megtartja, és megvárja a hiányzó részt, mielőtt befejezné az adatfolyamot. Ez a folyamat pufferolást foglal magában, és késéseket okozhat a kért alkalmazásba érkező továbbított adatokról. Egy másik fejléc mező egy ellenőrző összeg. Ez lehetővé teszi a vevő számára, hogy észlelje, hogy a szegmens ép-e.

A kapcsolatban részt vevő két TCP program létrehoz egy szabályos felmondás amikor az átvitel befejeződik,kecses degradáció„.

Felhasználói adatgram protokoll

Míg a TCP funkcionalitását a rendszer kezdetétől 1974-ben beépítették a TCP / IP-be, az UDP meghatározása jóval később, 1980-ban jelent meg.. Az UDP a TCP alternatívájaként szolgál. Az eredeti szándék egy logikus útvonal volt a TCP-n keresztül, hogy létrejöjjön egy kapcsolat és egy alternatív útvonal, amely éppen egyenesen az IP-eljárásokhoz ment, kikapcsolva a kapcsolódási folyamatokat. Ennek a stratégiának azonban megkövetelnie kellett volna a feltételes ágakat az internetprotokoll meghatározásába, ami szükségtelenül bonyolultabbá tette a protokoll követelményeit.. Az UDP-t a TCP szegmens-létrehozási funkcióinak emulálására szolgáltak, bármilyen csatlakozási eljárás nélkül.

Mivel a TCP adat egységet a szegmens, az UDP verziót a datagram. Az UDP csak üzenetet küld és nem ellenőrzi, hogy az üzenet megérkezett-e vagy sem. Az UDP fogadó megvalósítása eltávolítja az datagram fejlécét, és továbbítja azt az alkalmazáshoz.

Az UDP fejléce sokkal kisebb, mint a TCP fejléc. Csak négy mezőt tartalmaz, amelyek mindegyike két bájt széles. A négy mező forrás port száma, rendeltetési port száma, hossza és ellenőrző összege. Az ellenőrző összeg mező lehetőséget kínál a csomagok megsemmisítésére, amelyek sérültek a szállítás során. Ez a mező nem kötelező, és ritkán használják, mert az UDP-ben nincs olyan mechanizmus, amely az elveszett csomag kérését újratelepíti. Nincs olyan mechanizmus az adatok szekvenálására, amelyek visszaállíthatják azokat az eredeti sorrendbe. Az egyes fogadott datagramok terhelését feldolgozás nélkül továbbítják a rendeltetési alkalmazáshoz.

A csatlakozási eljárások vagy az adatok integritásának ellenőrzése hiánya miatt az UDP alkalmassá válik a rövid kérés / válasz tranzakciókra, például egy DNS-keresést és a Network Time Protocol kéréseket.

Az UDP datagram rövid fejléce sokkal kevesebb fölösleget hoz létre, mint a TCP fejlécei. Ez a kis adminisztratív kiegészítő még tovább csökkenthető, ha a maximális datagrammot sokkal nagyobbra állítja, mint a maximális IP-csomagméret. Ezekben az esetekben a nagy UDP datagramma fel lesz osztva és több IP-csomag hordozza. Az UDP fejlécet csak az első csomag tartalmazza, a fennmaradó csomagokat pedig az UDP fölött nem kell feltölteni..

Noha az UDP-nek teljes hiánya van az adminisztratív eljárásokkal, ez a valós idejű alkalmazások számára preferált szállítási mechanizmus, úgymint videó közvetítés vagy interaktív hang adások. Ezekben a helyzetekben azonban, Az UDP nem lép közvetlen kapcsolatba az alkalmazással. Video streaming alkalmazások esetén a Valós idejű streaming Protocol, az Valós idejű szállítási protokoll, és a Valós idejű vezérlőprotokoll üljön az UDP és az alkalmazás között, hogy biztosítsa a kapcsolatkezelést és az adatkezelést.

A hangos alkalmazások a Munkamenet-kezdeményezési protokoll, az Patakvezérlő átviteli protokoll, és a Valós idejű szállítási protokoll az UDP átfedésére és a hiányzó munkamenet-kezelési funkciók biztosítására.

TCP / IP alkalmazások

A TCP / IP csomag protokollként meghatározott alkalmazásai: nem a végfelhasználói funkciók, hanem a hálózati adminisztrációs eszközök és szolgáltatások. Ezen alkalmazások némelyike, például a File Transfer Protocol (FTP), meghatározza azokat a programokat, amelyekhez a felhasználó közvetlenül hozzáférhet.

Az alkalmazásrétegben található protokollok között található a HTTP és a HTTPS, amelyek kezelik a weboldalak kérését és továbbítását. Az e-mail kezelési protokollok Internetes üzenet-hozzáférési protokoll (IMAP), az Post Office Protocol (POP3), és a Egyszerű levéltovábbítási protokoll (SMTP) a TCP / IP alkalmazásokba is besorolva vannak.

Hálózati rendszergazdaként érdekli a DNS, DHCP és SNMP alkalmazások. Az Egyszerű Hálózatkezelési Protokoll egy hálózati üzenetküldési szabvány, amelyet a hálózati eszközökben általánosan alkalmaznak. Számos hálózati adminisztrációs eszköz az SNMP-t használja.

Domain név rendszer

A Domain Name System (DNS) lefordítja a webcímeket a tényleges IP-címekre a weboldal internetes elérése érdekében. A DNS alapvető szolgáltatás a magánhálózatokon. Együttműködik a DHCP rendszerrel és az IP Address Manager (IPAM) által biztosított koordinációval, hogy létrehozzák a DDI néven ismert hálózati címmegfigyelő eszközcsoportot (DNS /DHCP /énPAM).

Dinamikus gazdagép konfigurációs protokoll

Annak ellenére, hogy az IPv4 címek együttese 2011-ben elfogyott, a vállalatok és az egyének továbbra is vonakodnak átváltani az IPv6-ra. Az IPv6 bevezetése 2006-ban kezdődött. Ez azt jelenti, hogy öt év telt el, amikor a hálózatépítő iparban mindenki tudta az IPv4 címzésének végét, de még mindig semmit sem tett az új rendszerre való áttéréshez..

2016-ban az IPv6 eltelt 20 évvel a kezdetektől és tíz évig a kereskedelmi telepítés óta, és a világ böngészőinek kevesebb mint 10% -a tölthet be webhelyeket egy IPv6 címen keresztül..

Az IPv4 árokba vonakodása vezetett stratégiák a cím kimerültségének csökkentésére. Az IP-címkészletek maximalizálásának fő módszerét a DHCP biztosítja. Ez a módszer megosztja a címkészletet a nagyobb felhasználói csoport között. Az a tény, hogy az IP-címeknek csak egy egyedinek kell lenniük az interneten egy adott pillanatban, lehetővé teszi az internetszolgáltatók számára a címek kiosztását a felhasználói munkamenetek időtartamára. Tehát, amikor egy ügyfél leválasztja az internetet, ez a cím azonnal elérhetővé válik egy másik felhasználó számára.

  10 лучших систем обнаружения нарушений

A DHCP-t széles körben használják a magánhálózatokban is mert automatikus IP-cím-kiosztási módszert hoz létre, és csökkenti azokat a kézi feladatokat, amelyeket a hálózati rendszergazdának végre kell hajtania egy nagy hálózat összes végpontjának beállításához.

hálózati cím fordítása

Egy másik TCP / IP alkalmazás, hálózati cím fordítása, hozzájárult az IPv4 címek iránti kereslet csökkentéséhez. Ahelyett, hogy egy vállalat minden nyilvános IP-címet kiosztana az egyes munkaállomásokhoz, most a hálózat címeit bizalmasan kezeli.

A NAT átjáró portszámot csatol a kimenő kérésekhez amelyek hagyják a magánhálózatot az interneten keresztül utazni. Ez lehetővé teszi a nagyvállalatok számára, hogy az összes külső kommunikációjukat elvégezzék az interneten csak egy IP-cím. Amikor megérkezik a kérésre adott válasz, a portszám jelenléte a fejlécben lehetővé teszi az átjárónak, hogy a csomagokat a kérés kezdeményezőjéhez irányítsa a magánhálózaton.

NAT átjárók nem csak segít csökkenteni az IPv4 címek iránti igényt de ők is hozzon létre egy tűzfalat mert a hackerek nem tudják kitalálni az átjáró mögött lévő egyes végpontok privát IP-címét. A otthoni használatra szánt wifi útválasztók elterjedése szintén hozzájárul az IPv4 címek iránti kereslet csökkentéséhez, mivel a NAT használatával az ingatlan összes eszközét egy nyilvános IP-címmel ábrázolják..

A legjobb TCP / IP eszközök

Jelenleg a legnagyobb TCP / IP probléma az IPv6 címekre való áttérés a hálózaton. Ha a vállalat nem valószínű, hogy kifejezetten ehhez a feladathoz ad költségvetést, akkor keressen olyan adminisztrációs eszközöket, amelyek „kettős veremKépességek és átmeneti tervezési szolgáltatások. Másik lehetőségként választhat ingyenes szerszámok hogy elősegítse az összes hálózati cím IPv6-ra való áttérését.

Szerencsére a legfontosabb DHCP és DNS szerver szolgáltatók már működtek legalább egy évtizedig tudatában van az IPv6-ra való áttérésnek. Bármelyik szolgáltatótól kapja meg a szerverszoftvert, biztos lehet benne, hogy az IPv6-kompatibilis, így nem kell újra kezdenie ezeket a szolgáltatásokat.

Az IPv6-ra való áttéréskor azokra a kulcsfontosságú eszközökre van szükség, amelyeket a hálózati monitorok és az IP-címkezelők használnak.

Három különböző stratégiát alkalmazhat az IPv4 és az IPv6 címzés közötti áthidaláshoz. Ez az öt szoftvercsomag lehetőséget nyújt a választott megközelítés megvalósítására. Az egyes stratégiákról az alábbi eszközök leírásában olvashat.

1. SolarWinds IP címkezelő (INGYENES Kísérlet)

Solarwinds IP címkövető

A SolarWinds által gyártott IP-címkezelő a DDI megoldás mert képes kommunikálni mind a DHCP-vel, mind a DNS-kiszolgálókkal, és megszervezheti az ezekben az adatbázisokban elérhető címeket. Az IPAM azonban nem helyettesíti a DHCP vagy a DNS szervereket, ezért ellenőriznie kell a gyártót, hogy válthat-e az IPv6-ra

A SolarWinds az IP-címkezelőt „kettős verem”Rendszer, ami azt jelenti, hogy képes működni az IPv6 címekkel és az IPv4-kel. Az eszköz tartalmazza olyan szolgáltatások, amelyek segítenek a hálózati címzési rendszer áttelepítésében az IPv4-ről az IPv6-ra.

SolarWindskettős IP veremA rendszer teszi a hálózat minden csomópontja egy potenciális IPv6 / IPv4 csomópontot tartalmaz. Be kell állítania az irányítópult minden csomópontjának a konfigurációját. Egy csomópont lehet Csak IPv4, Csak IPv6, vagy mind az IPv4, mind az IPv6. Tehát, amikor az átmenet,

Indítsa el az IPv4 csomópontokkal. Állítsa be őket mindegyikre IPv6 / IPv6 csomópontokra, és állítsa be újra a DHCP és a DNS kiszolgálókat az IPv6 címekkel való együttműködéshez. Miután bebizonyosodott, hogy ez a konfiguráció hatékonyan működik, egyszerűen kapcsolja ki az IPv4 képességeit IPv6 hálózat létrehozásához. A SolarWinds ezt „kettős verem átmeneti módszer.”

Az IPAM tartalmaz egy tervezési eszközt az IPv4-re való áttéréshez. Új címeket alhálózatonként vezethet be. A szoftver kezeli az IP-cím ütközéseket az átmenet során. Taz alhálózat hatókörei eltérnek az IPv4-en elérhetőktől, így a SolarWinds IP Address Manager alhálózati szolgáltatásai, amelyek tartalmaznak egy alhálózati számológépet is, segítenek nyomon követni az áttérést.

Amint az új címzési rendszer a helyén van, akkor nem kell aggódnia a két címző rendszer közötti kompatibilitás miatt a teljes hálózat IPv6 formátumban lesz. Az IP-címkezelő folyamatosan keresi a hálózatán az IP-címeket, és összehasonlítja azokat a DHCP-kiszolgálón regisztrált allokációkkal. Ez lehetővé teszi az IPAM számára észleli az elhagyott címeket és visszaküldik őket a medencébe. Az időszakos rendszer-ellenőrzések segítenek felismeri a hálózatban szélhámos eszközöket, és ellenőrizheti a betolakodókat és a vírusokat azonosító szabálytalan tevékenységeket is.

Nézze meg az IP-címkezelőt a 30 napos ingyenes próbaverzió. Csak a következőre telepíthető: Windows Server.

"SolarWinds
"Letöltés

"}" adatok-lemezek-userformat ="{"2": 9444099,"3": [Null, 0],"4": [Null, 2,16777215],"11": 4,"12": 0,"14": [Null, 2,1136076],"15":"arial, sans-serif","23": 2,"26": 400}"> SolarWinds IP-címkezelőTöltse le a 30 napos ingyenes próbaverziót a SolarWinds.com webhelyen

2. Férfiak & Egér IP-címkezelés

Férfiak és egerek IPAM

A Men and Mice hálózati menedzsment szoftvert állít elő, beleértve egy DDI csomagot. Az IP-címkezelő eszköz része ennek a készletnek. A cég az IP-címkezelő segédprogramjának korlátozott verzióját kínálja az IPv4-ről az IPv6-címekre történő áttérés megvalósításához. Ez a csökkentett funkcióú változat: ingyenes. Ha teljes IPAM-et vásárol, akkor az áttelepítési rendszereket tartalmazza. Férfiak & Az egerek ingyenes próbaverziót is kínálnak a DDI szoftvercsomaghoz.

A férfiak és egerek által felvázolt cím-migrációs stratégia új mezőt vezet be az IPAM-csomópontok jelentésében, amely rögzíti az egyes eszközök állapotát. Ezzel rögzítheti, hogy egy eszköz IPv6-kompatibilis-e. Azon kompatibilis eszközök esetében, amelyek a legtöbb eszköz lesz, vegye figyelembe, hogy az eszközt tesztelték-e egy IPv6 címmel, és mikor készen áll az átvitelre.

A műszerfal tartalmazza munkafolyamat-kiegészítő, amely nyomon követi az egyes eszközök címformátumának változásait. Ezután eszközöket válthat elemekre vagy alhálózatokra. A közép-átmeneti hálózat összes címének kompatibilitását az IPAM kettős stack-architektúrája támogatja.

Nagyszerű lehetőség az IP címkezelő rendszer ingyenes verziója. Mivel azonban csak a címátmenetet képes végrehajtani, és nem teljes mértékben tudja kezelni az IP-címzési rendszerét, akkor két IPAM párhuzamos futtatását fogja végezni. Jobb lenne az ingyenes próbaverziót egy új IP-címkezelő rendszer bevezetésének párhuzamos értékeléseként használni és hajtsa végre a címsor átmenetet a próba alatt. Ha elégedett a jelenlegi IPAM-szal, akkor próbálja ki a férfiakat & A címek áttelepítésére szolgáló egérrendszer időigényes feladat lenne, anélkül, hogy az új szoftverek beszerzése maximális előnye lenne.

3. IPv6 alagút bróker

Alagút bróker

A dual-stack módszer az IPv6-címek átmeneti három lehetséges átmeneti stratégiájának egyike. Egy másik módszert „alagútolásnak” hívnak. Ebben a forgatókönyvben az egyik módszerrel címzett csomagokat a másik címzési módszer szerint csomagolják. Ennek a stratégiának a legvalószínűbb iránya tegyen IPv6 csomagokat az IPv4 csomagokba.

Az alagút az IPv6 címeket konvertálja úgy, hogy IPv4 hálózata képes kezelni őket. Amint a beágyazott IPv6 csomagok megérkeznek a megfelelő eszközhöz, a hordozószerkezet meg lesz szakítva, így a kérelmező alkalmazás képes feldolgozni az eredeti IPv6 csomagot.

Az alagút az inkább késleltetett stratégia az átmenet elhalasztására és az esetleges kompatibilitási aggályok leküzdésére. Az alagút módszerét az IETF birtokában lévő dokumentum ismerteti. Ez az RFC 4213: Alapvető átmeneti mechanizmusok az IPv6-állomások és útválasztók számára. Ezzel a módszerrel teljes mértékben megtarthatja hálózatát IPv4-en, és a szokásos módon kommunikálhat az IPv4 külső erőforrásokkal. Az összes IPv6 címet átalakítják IPv4-re, hogy a hálózati átjáró képes legyen velük foglalkozni. A szándék az, hogy valamikor átváltja a verziókat, teljes hálózatává válva IPv6-ként, és alagútba lép minden olyan külső címen, amely továbbra is használja az IPv4-et..

Ennek a módszertannak jó tulajdonsága, hogy harmadik fél által biztosított proxykiszolgálóval, úgynevezett alagút brókerekkel valósítható meg. IPv6 alagút bróker és Hurricane Electric két ilyen átalakítási szolgáltatás. A vállalatok proxykiszolgálókkal rendelkeznek az Egyesült Államok és a világ számos városában. Ezek az alagút brókerek teljesen ingyenesek.

4. Cloudflare IPv6 fordítása

CloudFlare

Az IPv4-ről az IPv6-ra történő áttérés harmadik ajánlott módszere a címkonverzió. Számos felhőalapú szolgáltatás integrálja az IPv6 fordítását. A Cloudflare erre példa. A társaság elsősorban kínál védelem a DDoS támadások ellen. Előtérként szolgál minden bejövő üzenethez. Amikor feliratkozik a Cloudflare szolgáltatásra, a világ összes, a kiszolgálóira vonatkozó DNS-bejegyzése megváltozik, és ehelyett egy Cloudflare szerverre mutat. A Cloudflare eltávolítja a rosszindulatú kapcsolatokat, és továbbítja az eredeti forgalmat a szerverekre.

A társaság Pszeudo IPv4 Ez a funkció ingyen szerepel az összes védelmi tervben. Az IPv6 címeket konvertálja IPv4 címekké, mielőtt megérkeznének a hálózati átjáróra. Ez egy nagyszerű megoldás, ha régebbi készülékei nem képesek kezelni az IPv6 címeket. Ennek elősegítenie kell egy kis extra élettartam kiürítését, mielőtt új hálózati eszközöket kell vásárolnia. Mivel az összes hálózati berendezés-szolgáltató most integrálja a kettős verem architektúrát alapértelmezetten, az IPv6 kompatibilitási problémák eltűnnek, amikor a berendezést cseréli.

5. Alhálózat Online IPv4 to IPv6 Converter

Alhálózat Online

A hálózati címfordító szerver a nyilvánvaló helyszín a dinamikus címkonverzióhoz. A legtöbb új NAT-kiszolgáló konverziós képességeket tartalmaz. A hálózati berendezés gyártójának világában a címek IPv4 és IPv6 közötti konvertálási folyamatát „protokoll fordításnak” hívják.

A negyedik lehetőség létezik, azaz az összes cím manuális módosítása. Ez a kis hálózatok számára megvalósítható stratégia. Ha DHCP-t használ, beállíthat egy kétrészes DHCP-kiszolgálót az IPv6-címzés használatához. Ugyanez a stratégia érhető el a DNS-kiszolgálókkal. Ha azt állítja, hogy az IPAM csak az IPv6-ot használja, akkor az IPv4 jelenléte a hálózaton véget ér.

A címzési rendszer átváltása lesz hatással van az alhálózati cím allokációjára. Az alhálózati cím hatókörét maga is kiszámolhatja. A Subnet Online IPv4 to IPv6 Converter segít Önnek abban a feladatban.

Saját címeinek konvertálásával a külső IPv4 cím adaptálásához és a műveletekbe történő integrálásához a NAT-átjáró konverziós beállításain kell támaszkodnia..

TCP / IP relevancia

Annak ellenére, hogy az egyik legrégebbi hálózati menedzsment rendszer, a TCP / IP nem fogja öregedni. Valójában, az idő múlásával, A TCP / IP egyre nagyobb hangsúlyt kapott a területen. A magánhálózatok és az internet cseréjének képessége előnyt jelent a TCP / IP-n, és ez tette a legvonzóbb megoldássá a hálózati rendszerek számára. Miután megértette, hogyan működik a TCP / IP, elképzelheti, hogyan működik az összes vállalati kommunikáció, és ez sokkal könnyebbé teszi a hálózati szolgáltatások kibővítését vagy a problémák megoldását..

TCP / IP jövő

A TCP / IP-vel szemben az egyetlen rivális az OSI volt, és ez a modell beágyazódott a hálózatépítés zsargonjába.. Zavaró lehet, hogy az OSI rétegszámokat szokásosan használják, még akkor is, ha olyan berendezésekre hivatkozunk, amelyek a TCP / IP szabályok mentén működnek. Ez egy olyan iparág, amelyet elfogadni fog, és mint második nyelvet fog használni.

Az IPv4 cím kimerülése furcsa zavar a TCP / IP elfogadásának pályáján. Ez a hiányosság nem kényszerítette a hálózatvezetőket más módszertanra való váltásra. Ehelyett a rendelkezésre álló címek csökkenő készletének maximális kihasználásának szükségessége olyan új technológiákat és stratégiákat hozott létre, amelyek maximalizálják az IP-címek felhasználását. A címek hiánya miatt felmerült nagy probléma a DHCP rendszerhez, az IPAM-okhoz és a hatékonyabb IP-címkezeléshez vezetett. Mindezek révén a TCP / IP sokkal vonzóbb hálózati menedzsment rendszer.

TCP / IP felhasználás

Sok, még sok más protokoll vesz részt a TCP / IP-ben. Ez az útmutató azonban a legfontosabb módszertanokra összpontosít, amelyeket meg kell értenie a hálózat hatékony kezelése érdekében.

Emlékezz arra a protokoll nem szoftver. Ez csak egy szabálykészlet, amelyet a szoftverfejlesztők a programleírás alapjául használnak. A protokollok biztosítják az egyetemes kompatibilitást, és lehetővé teszik a különböző szoftverházak számára, hogy más szoftverekkel együttműködő, egymással versengő termékeket állítsanak elő.

Még átalakította a hálózatát IPv6-ra? Befolyásolta-e az új címzési rendszer a csatlakoztathatóságot? Dual-stack módszert használt egy IPAM-ban mind az IPv4, mind az IPv6 címek lefedésére? Tudassa velünk tapasztalatait azáltal, hogy üzenetet hagy az alábbi Megjegyzés szakaszban.

Képek: Európai Hálózat a PXHere-től. Közösségi terület

TCP / IP modell: MichelBakni. A CC BY-SA 4.0 alatt engedélyezett

OSI és TCP, Marinanrtd2014. A CC BY-SA 4.0 alatt engedélyezett

About the author

Comments

 1. A TCP / IP egy olyan szabványcsomag, amely a hálózati kapcsolatok kezelésére szolgál. A csomag neve két protokollból származik: az Átviteli vezérlő protokoll és az internet Protokoll. A szabványok létrehozásának célja az volt, hogy közös szabálykönyvet hozzon létre mindenkinek, aki hálózati szoftvert akar létrehozni. A TCP / IP protokoll verem számos protokollt tartalmaz, amelyek közül a legfontosabbak az IPv4 és az IPv6. A TCP / IP szabványok létrehozása megtörte a kommunikáció korábbi monopóliumát, amely csak néhány társaság birtokában volt. A TCP / IP eszközök közül az öt legjobb a SolarWinds IP-címkezelő, a Férfiak

Comments are closed.