Az OSI modell magyarázata

Az OSI modell magyarázata

Az Nyissa meg a rendszer összekapcsolását (OSI) modell az egyik alapvető fogalom, amelyet a rendszergazdáknak meg kell ragadniuk a hálózat kezelésekor. Az OSI modell ütemtervként szolgál arra, hogy mi történik a hálózaton belül és segít megérteni, hogyan továbbítják az információkat egy hálózaton keresztül. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az OSI modell.

Az OSI modell méltó tervnek bizonyult a hálózati rendszergazdák számára annak létrehozása óta 1984. Az OSI modell egy javaslatból származik, amelyet a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. Az OSI modell célja, hogy elősegítse a gyártókat az egyetemes szabványoknak megfelelő technológia létrehozásában, amely meghatározza az eszközök kommunikációjának alapjait..

Mi az OSI modell??

Az OSI modell a számítógépes hálózati keret, amely hét rétegből áll. Az OSI modell rétegei és a rétegek összefoglalása a következők:

Réteg száma
Réteg neve
Leírás
7 Alkalmazás Az alkalmazásokat tartalmazó protokollok és szolgáltatások otthona
6 Bemutatás Gondoskodik arról, hogy az információ olyan formátumban kerüljön bemutatásra, amelyet a készülék megért
5 Ülés A csatlakoztatott számítógépek közötti kapcsolatokat és lezárásokat kezeli
4 Szállítás Az adatátvitelt kezeli, és az átvitt adatok ellenőrzése megegyezik a fogadott adatokkal
3 Hálózat Adatok címzése és hálózatok közötti továbbítás
2 Adat link Adatokat továbbít a hálózati médiumokon keresztül
1 Fizikai Biztosítja az eszközök közötti fizikai kapcsolatot

Észre fogja venni, hogy ezek a 7-1, nem az 1-7 helyett vannak felsorolva, ennek oka az, hogy az alkalmazásréteg a leginkább látható, és a felhasználókkal a leginkább együttműködik.

Az alkalmazásréteg (7. réteg)

Mint fentebb említettük, a Alkalmazási réteg az, amellyel a felhasználó ténylegesen kölcsönhatásba lép. Ha bármilyen számítógépes alkalmazással kapcsolatba lép, aktív vagy az Alkalmazás rétegben. Például, ha a Google Chrome-ot vagy a Skype-t használja, akkor a következő webhelyen működik együtt 7. réteg. Ez a réteg olyan protokollokat használ, mint a HTTP, Telnet, és FTP. Dióhéjban ez a réteg a végfelhasználói folyamatokra és az összes olyan alkalmazás szállítására koncentrál, amelyhez a felhasználó hozzáférni akar.

  A SolarWinds Wireshark válaszidő-megjelenítője: áttekintés

A bemutató réteg (6. réteg)

Az prezentációs réteg vagy 6. réteg Az OSI modell alkalmazásának célja az adatok előkészítése és lefordítása a hálózati formátumról az alkalmazás formátumára vagy fordítva. Ez a réteg meghatározza, hogy az egyes elemek miként jelenjenek meg az adatok szintaxisa és szerkezete szempontjából. A bemutató réteg sok esetben az adatok titkosításán és visszafejtésén keresztül látható. További példák a következők: ASCII, TIFF, JPEG, GIF, ESBCDIC, pic, JPEG, MPEG, és MIDI.

A munkamenet réteg (5. réteg)

5. réteg az OSI modellre Session Layer. Az Munkamenet réteg a réteg, amely felelős a különböző alkalmazások közötti kapcsolatok létrehozásáért, fenntartásáért és megszüntetéséért. Ez a réteg szabályozza azokat a feltételeket, amelyek között az alkalmazások kölcsönhatásba lépnek. Ennek kulcseleme az egyszerű koordináció, mint a Session Layer diktálja, hogy meddig vár a rendszer egy másik alkalmazás válaszától. Általában olyan protokollokat fog látni, mint például NetBIOS, NFS, RPC, és SQL ezen a rétegen működik.

A szállítási réteg (4. réteg)

Az Szállítás Réteg az OSI modell egyik legismertebb OSI rétege, mivel az a réteg, amely felelős az adatok végrendszerek és gazdagépek közötti továbbításáért. Azt diktálja, hogy hová küldik el, és mekkora részét küldik el. Ezen a szinten láthat olyan protokollokat, mint a TCP, UDP, és SPX. Ha valami rosszul fordul elő, akkor a Szállítási réteg szintén felelőssége end-to-end hiba helyreállítás.

A hálózati réteg (3. réteg)

Az Hálózati réteg Az OSI modellének feladata a hálózaton belüli útválasztás nagy részének kezelése. Ez a réteg a csomagok továbbításával foglalkozik, és meghatározza azt az útvonalat, amelyen a csomagok hálózaton keresztül haladnak. Egyszerűbben fogalmazva: Hálózati réteg meghatározza, hogy egy csomag hogyan jut el a rendeltetési helyére. Protokollok, mint például TCP / IP, AppleTalk, és IPX ezen a rétegen működnek.

  A helyi hálózat IP-címek keresése - Útmutató és eszközök

Az adatkapcsolat réteg (2. réteg)

Az OSI modell 2. rétegén megvan a Adatkapcsolat-réteg. Az Adatkapcsolat-réteg kezeli a csomópontok közötti adatátvitelt és alrétegekre osztható; A médiahozzáférés-vezérlés (MAC) Réteg és Logikai kapcsolat vezérlése (LLC) Réteg. Az MAC réteg meghatározza, hogy a csatlakoztatott számítógép hogyan fér hozzá az adatokhoz engedélyek alapján. Másrészről az LLC réteg olyan elemeket vezérl, mint például az áramlásvezérlés, a keret szinkronizálása és a hibák keresése. A kapcsolók ezen a rétegen működnek.

A fizikai réteg (1. réteg)

Nál nél 1. réteg megvan a Fizikai réteg. Az Fizikai réteg az OSI modell hardverrétege, amely hálózati elemeket, például hubokat, kábeleket, ethernet és ismétlőket tartalmaz. Például ez a réteg felelős az elektromos jelváltozások végrehajtásáért, például a lámpák kigyulladásához. Ezen a rétegen találkozni fogsz Ethernet, RS232, ATM, és FDDI. Az adminisztrátorok legtöbbször a Fizikai réteg hogy ellenőrizze, hogy a kábelek és az eszközök megfelelően vannak-e csatlakoztatva.

Miért fontos az OSI modell??

Ha olyan hálózati vizsgaként tanul, mint például a CCNA, akkor nagyon fontos az OSI-modell ismerete, hogy megszerezze a vizsgát, és megszerezze a tanúsítványt. Ezen az alapvető segédprogramon túl, az OSI-modell ismerete belülről és kívülről jobb megértést nyújt arról, hogy a hálózat egész területén az eszközök hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

Az OSI modell sok szempontból útmutatásként szolgál a Fizikai réteg egyenesen a Alkalmazási réteg hogy kapcsolatba lépsz a számítógépeddel. Ez az útmutató mindent elárul a protokollok és az OSI réteg közötti interakciótól a hálózat tényleges felépítéséig. Az útmutató megfelelő megértése lehetővé teszi, hogy navigáljon a hálózat adminisztrálásában és a szolgáltatás hibáinak elhárításában. Ha megismeri az OSI modellt belülről és kívülről, akkor erős pozícióban van a hálózat felügyeletéhez.

Az alábbiakban felsoroltunk néhány okot, hogy miért használják a réteges OSI-modellt:

 • A gyártók egységes szabványai – Az OSI modell szabványos modelleket határoz meg a gyártók számára, hogy termékeket építsenek körül. A végeredmény olyan termékek, amelyek együtt tudnak működni, nem pedig különálló termékek, amelyek nem ismernek fel közös alapot.
 • Könnyebb megérteni – A rétegelt modell használata sokkal könnyebb megérteni a hálózat működését. A rétegek elválasztása segít megkülönböztetni a hálózat fontos folyamatait.
 • Hibaelhárítás – A hibaelhárítási folyamat során bármely olyan protokoll vagy adat megcélozható, amely az OSI egyetlen rétegét elfoglalja. Ez lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy sokkal gyorsabban találjanak meg a problémákat és megtalálják a megoldásokat.
  10 legjobb eszköz a behatolás teszteléséhez

Lásd még: CCNA Ultimate útmutató

Hogyan kell emlékezni az OSI modellre

Az OSI modell nagyon nehéz lehet memorizálni, miután először megismerkedtél rajta. Van azonban néhány trükkö, amelyet megtehet a folyamat sokkal könnyebbé tétele érdekében. Az OSI modell emlékezetének legegyszerűbb módja a mnemonika használata. Ezek segítségével az OSI modell emlékezetes mondattá alakulhat. Az alábbiakban felsorolunk néhány mnemonikát, hogy segítsen az OSI-modell memorizálásában:

 • Minden embernek adatfeldolgozásra van szüksége
 • Egy pingvin azt mondta, hogy senki sem iszik Pepsi-t
 • Minden profik keresése a legkiválóbb fánk helyekben
 • Kérjük, ne dobja el a kolbászpizzát
 • Az embereknek nem kell látniuk Paul Allen-t
 • Kérjük, ne mondjon semmit az eladónak
 • Kérjük, ne tanítsa meg a hülye emberek rövidítéseit

Mint láthatja, az OSI modell memorizálható mind előre, mind hátra. Az is jó ötlet, hogy saját magával hozzon létre az emlékezet megkönnyítésére. A legjobb mnemonikákat könnyű megjegyezni, és a humor eleme is hozzáadható.

OSI modell: A hálózatépítés alapjai

Az OSI-modell megtanulása félelmetesnek tűnhet, de ha átolvassa a modell általános elveit és használ egy pár fényes mnemonikát, akkor megbizonyosodhat arról, hogy mindig képes visszahívni a rétegeket. Akár vizsgára készül, akár csak hálózati ismereteinek fejlesztésére törekszik, az OSI modell hasznos rendszer, amely óriási segítséget nyújt a hálózat hibaelhárításának teljes folyamatában..

Az OSI modell ugyanolyan fontos, ha hálózati vagy telekommunikációs rendszeren dolgozik. A kéz hátuljának ismerete lehetővé teszi a tájékozott hálózatfigyelést. Végül is, ha nem érti az OSI modellt, akkor nem látja teljes körűen a hálózat minden rétegében zajló eseményeket. Ez rossz helyzetben hagyja a hálózat hosszú távú fenntartását.

Lásd még:
A végső útmutató a TCP / IP-hez
Hogyan kezdje el hálózati rendszergazdaként?

About the author

Comments

 1. P/IP, UDP, és SCTP. A szállítási réteg biztosítja az adatok megbízható és hatékony továbbítását a hálózaton keresztül.

  A hálózati réteg (3. réteg) A Hálózati réteg az OSI modell egyik legfontosabb rétege, mivel az adatok címzéséért és továbbításáért felelős. Ez a réteg határozza meg, hogy az adatok hogyan jutnak el az egyik hálózati eszköztől a másikig, és hogyan kerülnek átirányításra, ha szükséges. Az IP protokoll például ezen a rétegen működik.

  Az adatkapcsolat réteg (2. réteg) Az Adatkapcsolat réteg az OSI modell egyik legfontosabb rétege, mivel az adatok továbbításáért és fogadásáért felelős a hálózati eszközök között. Ez a réteg biztosítja az adatok megbízható továbbítását a hálózati eszközök között, és ellenőrzi az adatok hibáit. Az Ethernet protokoll például ezen a rétegen működik.

  A fizikai réteg (1. réteg) A Fizikai réteg az OSI modell legalsó rétege, és az eszközök fizikai kapcsolatáért felelős. Ez a réteg biztosítja az adatok átvitelét a hálózati eszközök között, és az adatok átalakítását a digitális formátumból az analóg formátumba, ha szükséges. Az Ethernet kábel például ezen a rétegen működik.

  Miért fontos az OSI modell? Az OSI modell fontos, mert segít a rendszergazdáknak megérteni, hogyan működik a hálózat, és hogyan továbbítják az információkat a hálózaton keresztül. Az OSI modell segít a hálózati problémák diagnosztizálásában és megoldásában, és elősegíti az egyetemes szabványoknak megfelelő technológia létrehozását.

  Hogyan kell emlékezni az OSI modellre? Az OSI modell emlékezéséhez használható mnemotechnikus segédanyagok, például a “Please Do Not Throw Sausage Pizza Away” vagy a “All People Seem To Need Data Processing” mondatok.

  OSI modell: A hálózatépítés alapjai Az OSI modell az alapja a hálózatépítésnek, és segít a rendszergazdáknak megérteni, hogyan működik a hálózat. Az OSI modell rétegei segítenek a hálózati problémák diagnosztizálásában és megoldásában, és elősegítik az egyetemes szabványoknak megfelelő technológia létrehozását. Az OSI modell megértése fontos a hálózatépítésben és a hálózatkezelésben.

Comments are closed.