CCNA: The Ultimate Guide

CCNA The Ultimate Guide

Най- CCNA Сертифицирането е един от най-уважаваните идентификационни данни в мрежата в света. Ако търсите квалификация, която цитира позицията ви на лидер в отрасъла, тогава този сертификат е начинът да продължите. CCNA ще послужи като свидетелство за вашите познания за работа, конфигуриране и отстраняване на проблеми в корпоративна мрежа и комутирана мрежа.

Има а обхват на CCNA изпити извън основния изпит, към който най-често се говори (CCNA Маршрутизиране и превключване). CCNA облак, CCNA сътрудничество, CCNA Cyber ​​Ops, CCNA Data CenteR, CCNA IndustrialCCNA сигурност, Доставчик на услуги на CCNA, и CCNA Wireless са всички други видове изпити за CCNA, които можете да вземете. Основната CCNA сертификация обаче е тази, която най-често се обсъжда.

Самият преглед отнема 90 минути. Изпитът обхваща следните теми:

 • Основи на мрежата
 • LAN комутационни технологии
 • Технологии за маршрутизиране
 • WAN Technologies
 • Инфраструктурни услуги
 • Сигурност на инфраструктурата
 • Управление на инфраструктурата

В изпита ще срещнете съдържание на OSI модел, IP адресиране, рутери, маршрутизиране на протоколи, мрежова сигурност, и WAN / LAN мрежов дизайн. С попълването на изпита ще можете да сигнализирате на настоящите и бъдещите работодатели, че сте добре запознати с тези предмети и сте готови да ги прилагате в жива среда.

Как да кандидатствам за изпита CCNA?

За да се регистрирате за CCNA, ще трябва да се свържете Pearson VUE. Pearson VUE е партньорска компания на Cisco, която осигурява изпитна среда за вас, в която да завършите теста. Можете да се регистрирате онлайн. CCNA струва $ 325 (£ 251). Все пак, ако щете ICND1 и ICND2 маршрут за изпит с два изпита, а не един, ще трябва да платите $ 165 (£ 127) за всеки.

Има тестови места, достъпни в целия свят. Когато се регистрирате за изпит, ще ви трябва законно име, Вашият Идентификационен номер на сертификат на Cisco или Идентификационен номер на теста, име на вашата компания, имейл адрес, и начин на плащане.

Как се вземат изпитите CCNA?

За да вземете CCNA изпита, трябва да отидете в оторизиран център за тестване. Важно е да се отбележи това тестът не може да бъде взет онлайн. Когато присъствате на изпита, ще трябва да донесете вашата идентификация. Нищо освен вашата лична карта няма да бъде разрешено в центъра за тестване. След като изпитате, ще ви бъде предоставена ламинирана хартия и маркер, които да използвате за изчисления и други бележки по време на изпита.

Изпитът (ите): и какво се случва, след като положите изпита

За да получите сертификацията си, трябва да издържите един от два изпита. Тези са:

 • ICND1 изпит (100-101) и ICND2 (200-101)
 • Комбиниран изпит CCNA (200-120)

След като издържите изпита, ще бъдете сертифицирани като CCNA одобрен за период от три години. След изтичане на този тригодишен период ще трябва да положите изпита отново, за да запазите сертификацията си. Този формат е причината CCNA да бъде толкова високо ценен. Повторно тествайки сертифицирани специалисти на всеки три години, Cisco гарантира, че стандартите остават високи. Това е особено важно предвид скоростта, с която се променя технологията. Повторното тестване ви принуждава да бъдете в крак с най-новите технологични разработки.

  Разликата между прави през, кросоувър и преобръщане кабели

Освен това имате възможност да отидете една крачка напред в други усъвършенствани сертификати като Сертифициран експерт по интернет работа на Cisco (CCIE) и Cisco Certified Network Professional (CCNA) сертифициране.

Подготовка за изпита

Въпреки че всеки може да вземе CCNA, самият изпит далеч не е лесен. Ако не си сложил време да учиш, няма да преминеш. Продължителността на времето, необходимо за подготовка за изпита, варира не само в зависимост от способността и отдадеността на лицето, което го полага, но и от това дали са самоуки или не. Работата с установен курс вероятно ще бъде най-добрият ви начин да се подготвите за изпита, тъй като ще имате помощта на опитен професионалист, който да ви преведе през.

Въпреки това, клас CCNA вероятно ще струва доста над $ 1000. Това е висока цифра и насърчи мнозина, които се стремят към сертифициране, вместо да учат самостоятелно. Ако обаче предпочитате да го направите сами, тогава има достатъчно безплатни и платени ресурси навън за да ви позволи да правите точно това. Ако сте посветени и изучавате по няколко часа всеки ден, тогава може да успеете да преминете след един или два месеца.

Основни ресурси за преминаване на CCNA

Сега CCNA е толкова популярен, че има буквално стотици онлайн ресурси, по които можете да се обадите, за да научите какво трябва. Независимо дали предпочитате книги, статии, курсове или видеоклипове, трябва да смесвате съдържанието, което консумирате, за да сте сигурни, че имате най-широки познания. Включихме кратък списък на някои от най-добрите книги на CCNA, за да ви помогнем в началните етапи на вашето обучение:

 • Cisco CCNA Маршрутизиране и превключване 200-125 Официална библиотека на Cert Guide (2016) – Ви предоставя пълен поглед върху изпита CCNA. Той също така включва CCNA Network Simulator, лабораторни упражнения и множество въпроси за изпит.
 • 101 лаборатории за изпита за Cisco CCNA: 200-125 и 100-105 – Това ръководство има практически фокус, който ви принуждава да научите как да решавате проблеми с мрежата на живо. Това е безценно, за да сте сигурни, че не пренебрегвате практическите си знания.
 • Пълно ръководство за маршрутизиране и превключване на CCNA – Ръководството за CCNA на Todd Lammle е едно от най-уважаваните на пазара. Това е така, защото осигурява комбинация от достъпен подход към CCNA с въпроси за практика, лаборатории и мрежов симулатор.
 • CCNA Ръководство за маршрутизиране и превключване на портативни команди – Това е книга, предназначена да ви помогне да прегледате кои команди са свързани с маршрутизиране и превключване. Ако трябва да потърсите ключова дума или подкана, това е ресурсът за вас.
 • 31 дни преди вашия CCNA изпит за маршрутизиране и смяна – Тази книга е за онези, които са в близост до данните от изпита и искат да ударят някои трудно преглед, преди да завършат изпита. Това се ръководи от календар, който задава ежедневна тема, заедно с контролен списък от дейности, които трябва да изпълнявате.

Колко трудна е CCNA?

Едно от най-очевидните неща, които ще повлияят на вашето решение да вземете CCNA, е трудността на изпита. Трудността на CCNA Маршрутизиране и превключване изпита до голяма степен зависи от вашите знания и вашия опит. Ако обаче не сте дълбоко интимни с технологията Cisco, тогава ще трябва да научите много нова информация.

Изпитът CCNA има склонност към неясна информация на моменти. Това означава, че дори да учиш усилено за продължителен период от време, все още можеш да се провалиш много лесно. Много е лесно да пренебрегнете малки теми или джобове от знания, които имат голяма разлика в крайния ви резултат. Трудността на изпита е една от причините хората избират да положат два изпита (ICND1 и ICND2) вместо един. Разделяйки CCNA изпита на два изпита, можете да разградите темите много по-лесно и да насочите съответно прегледа си.

  Ръководство за UDP (User Datagram Protocol)

Защо трябва да получа сертификат?

Има много ползи от получаването на сертификат за CCNA, по целия път от гордост и работоспособност до по-висока заплата. Факт е, че CCNA е широко уважаван и притежателите на сертификати имат доказателство за значителни познания в мрежата. В резултат на това знанието Администраторите, които преминат CCNA, могат да командват по-висока заплата от тези без сертификат.

Увеличение на заплатата

Шансът за по-висока заплата е една от най-честите причини администраторите да решат да работят за сертифициране. Според неотдавнашно проучване средният диапазон на заплатите за CCNA е бил 39 000 – 119 000 долара (30 226 £ – 92 225 британски лири). По същия начин, според Cisco средната заплата за CCNA е 79 942 долара (£ 61,995) .

Най-общо казано, по-малко усъвършенстваното сертифициране като A + ще ви стартира от около $ 30 000 (£ 23 250) и CCNA може да ви стартира от около $ 40 000 (£ 31 000). Важно е да се отбележи, че имате и кариерен път, при който печалбите могат да нараснат значително в шестцифрен диапазон. Това е още по-вярно, ако използвате CCNA, за да преминете към друг усъвършенстван сертификат.

Достъп до по-разширени сертификати

Разбира се, след като издържите CCNA изпита под колана си, не е нужно да почивате на лаврите си; можете да преминете направо към получаване на други сертификати. Допълнителен Cisco сертификати Както и CCIE, CCNP, CCNA Сигурност, и CCNA Wireless ще ви позволи да надграждате знанията си още повече. Това не само ще ви помогне по време на ежедневната ви работа, но и ще ви помогне да определите пътя за по-нататъшно развитие на кариерата и увеличаването на заплатите надолу по линията.

Изграждане на вашите знания

Една от най-ясните мотивации за вземане на CCNA е просто да подобрите знанията си. Няма въведени изисквания за влизане, които да ви попречат да вземете изпита. Дори и да сте напълно нови в мрежовата администрация, можете да започнете и да научите уменията, които да ви направят успешен администратор. Ще научите микс от практически и теоретични знания, които можете да вземете със себе си до края на кариерата си.

Потенциални възможности за работа

Преминаването на CCNA ви поставя в група от професионалисти с проверени познания за работа в мрежа и мрежова администрация. Кариерните пътеки, спечелени от CCNA са доста широки и често ще видите мрежови инженери, техници, инженери по поддръжка, администратори и анализатори, които държат изпити за CCNA. Въпреки че отговорностите на вашата работа варират от позиция на позиция, това са типичните заглавия, за които CCNA отваря врати.

Защо не трябва да полагам изпита?

Въпреки че CCNA изпитът все още има много над потенциалните кандидати, има редица причини, поради които CCNA не е толкова престижна, колкото беше преди. Въпреки че CCNA все още притежава реална стойност по отношение на това да ви помогне да разберете основните концепции за работа в мрежа, важно е да бъдете реалисти за ограниченията на този сертификат.

 • CCNA става остаряла

Светът на мрежите се промени с потресаващ темп с нарастването на новите технологии, VOIP телефонните системи, облачните услуги и SDN нарушава традиционните концепции, заложени в изпита CCNA. Традиционният подход в мрежа, който се използва CCNA Маршрутизиране и превключване е достатъчно, за да ви разбере основите, но не е достатъчно, за да ви помогне да се ориентирате сами по този бързо движещ се пейзаж.

 • CCNA Ви предоставя ограничени знания

В резултат на това има голяма пропаст в познанията в мрежата, която получавате от изпита CCNA и тази, която трябва да станете специалист по работа в мрежа. Когато влизате в CCNA е важно да се отбележи, че ще трябва да развиете допълнителни умения и опит, ако искате да извлечете максимума от кариерата си. Въпреки че CCNA все още държи на силна степен на уважение в мрежовата общност, не прави грешката да мислиш, че тази квалификация е достатъчна, за да те носи.

 • Трябва да инвестирате много време и пари
  13 най-добри инструменти и софтуер за Active Directory

За да издържите CCNA изпита, трябва да инвестирате значителна сума време и пари в подготовката си. Издържането на изпита за CCNA се свежда до часове практика и освен ако не познавате Cisco технологията много добреаз няма да можете да заобиколите този процес. Освен това нямате гаранция, че ще постигнете сертификат, дори ако поставяте часовете всеки ден.

Имам ли нужда от лаборатория за обучение за моя изпит CCNA? (И вместо това мога ли да използвам симулатор ?!)

Един от най-често задаваните въпроси от стремежа към CCNA е дали лабораторията е от съществено значение за преминаването на CCNA. Въпреки че не се нуждаете от лаборатория, за да завършите изпита, препоръчваме ви да използвате домашна лаборатория. Ако имате опит с продуктите на Cisco, прескачането на лабораторията не е най-лошото нещо в света, но ако опитът ви тук е ограничен, вие със сигурност ще искате да получите ръцете си в домашна лаборатория.

Причината е, че изпитът CCNA се основава в голяма степен на вашата влажност с оборудване на Cisco като рутери и превключватели. Ако всъщност не можете да наблюдавате тези компоненти в жива мрежова среда, няма да предавате CCNA. Включването на лаборатории във вашето изследване почти винаги ще ви бъде от полза, когато става въпрос за деня на изпита.

Ако не искате да изберете маршрута на лабораторията, тогава можете да използвате симулатори. Симулаторите имитират поведението на истински рутери и превключватели, за да ви дадат макетна среда за наблюдение. Това е по-добре от нито една лабораторна работа, но няма същите възможности като стандартната. Симулаторите също имат навика да се намесват в автоматична корекция и да ви предпазват от грешки.

Искате да имате предвид, че има голяма разлика между конфигурирането на истински рутер и конфигурирането на такъв на мрежов симулатор. Ако имате опит само със симулирани маршрутизатори, тогава първият път, когато взаимодействате с истински, вероятно ще се окаже нервност. Практикуването в мрежова лаборатория ви предоставя възможност да изградите своята увереност така че сте готови да изпълните, когато достигнете жива среда.

Онлайн общност

Един от най-добрите начини за действие, ако искате да предприемете CCNA, е да се присъедините към общността, която го заобикаля. Има много различни форуми онлайн, посветени на споделяне на информация, прозрения и ресурси на изпита CCNA. Те също така предоставят области, в които можете да разговаряте със съмишленици и да задавате свои въпроси относно изпита.

Две от най-добрите онлайн общност включват Cisco Learning Network и CCNA subreddit на Reddit. Тези форуми са активни с много потребители. Въпреки че онлайн общностите могат да бъдат отличен ресурс, ще искате да проверите отново част от информацията, която виждате, с повече официални решения, само за да сте сигурни, че е правилна. Въпреки че девет пъти от десет няма да има проблеми, не можете да проверите знанията на всеки, с когото влизате в контакт онлайн, така че проверката с официален ресурс е добър начин да се пресече справка.

CCNA: Заслужава борбата  

Както можете да видите процесът за започване на CCNA изпита е лесен. Няма ограничения за влизане и при условие, че кандидатствате и платите таксата за изпит, ще можете да вземете теста, независимо от текущите ви сертификати. След като кандидатствате, от вас е да учите усилено за големия ден. Въпреки че CCNA е голям ангажимент, това е печеливша битка.

Независимо дали сте избрали самостоятелно обучение или се запишете в клас, ще стигнете до там, докато работите усилено. CCNA не е нещо, което можете да преминете само с частична инвестиция във времето и ще трябва да дадете най-доброто от себе си, ако искате да успеете. Когато получите сертификацията си, ще бъдете повече от възнаградени от нарастването на знанията, перспективите и заплатата, което идва с новата ви намерена експертиза.

Вижте също:
Намиране на първата ви работа в Киберсигурността – Ръководство

About the author

Comments

 1. Най-CCNA сертифицирането е наистина едно от най-уважаваните идентификационни данни в мрежата в света. Този сертификат е начинът да продължите кариерата си и да се утвърдите като лидер в отрасъла. CCNA ще ви даде свидетелство за вашите познания за работа, конфигуриране и отстраняване на проблеми в корпоративна мрежа и комутирана мрежа. Също така, има много други видове изпити за CCNA, които можете да вземете, като CCNA облак, CCNA сътрудничество, CCNA Cyber ​​Ops, CCNA Data Center, CCNA Industrial, CCNA сигурност, Доставчик на услуги на CCNA и CCNA Wireless. Изпитът обхваща много теми, като основи на мрежата, LAN комутационни технологии, технологии за маршрутизиране, WAN Technologies, инфраструктурни услуги, сигурност на инфраструктурата и управление на инфраструктурата. Със сигурност, този сертификат ще ви помогне да се утвърдите като професионалист в отрасъла и да получите по-добри възможности за работа.

Comments are closed.