Преглед на TFTPD32 TFTP Server (Тривиален протокол за прехвърляне на файлове)

TFTPD32 Преглед на TFTP сървъра

TFTPD32 е удобна програма за събиране и разпространение на системни файлове в малка мрежа. Инструментът е разработен от французина Филип Жунин и е достъпен за изтегляне безплатно на неговия уебсайт.

TFTPD32 се предлага и в 64-битова версия. Това се нарича TFTPD64. Инструментът работи на операционната система Windows от Windows 95 до Windows 10.

Инструментът не действа само като TFTP сървър, а ще функционира като TFTP клиент. Други функции в приложението са програма за DNS сървър, помощна програма за DHCP, Управление на системите, и SNTP клиент. Помощната програма има GUI предна част и кодът е с отворен код, така че можете да прочетете програмата, за да видите как работи.

working_tftpd32

Относно TFTP

Най- Тривиален протокол за прехвърляне на файлове е лека система за преместване на малки файлове по мрежа. Протоколът не включва услуги за криптиране, така че не е подходящ за прехвърляне на файлове през интернет. Основната употреба на тази система е за разпространение на конфигурационни файлове да мрежови устройства, докато те стартират. TFTP се използва като част от BOOTP и средата за изпълнение преди стартиране. Протоколът е дефиниран в RFC 1350.

Тъй като BOOTP вече не се използва широко, полезността на TFTP намалява. Процесът на DHCP става все по-популярен. въпреки това, TFTP все още е полезен за прехвърляне на снимки на конфигурация в централен магазин и за връщане на тези данни в случаите, когато конфигурацията на устройството трябва да бъде върната обратно. TFTP работи над UDP и контакт се инициира на порт 69.

  7 най-добрият софтуер за мрежова защитна стена

TFTPD32 за TFTP

Полезността на съоръжението TFTPD32 за TFTP е, че има няколко допълнителни екстри, които подобряват голия TFTP стандарт. Условията на трансфера могат да бъдат оптимизирани чрез настройване на TFTP опции (които са част от стандарта), като напр. tsize, размер на блока, и изчакване.

TFTP не включва никакви функции в директорията и дори не можете да изброявате файлове на отдалечения компютър. Въпреки това, TFTPD32 добавя тези възможности. Дисплеят включва лента за напредък, което е удобно допълнение, особено ако някога го използвате за прехвърляне на големи файлове.

TFTPD32 за DHCP

Ако внедрите DHCP в мрежата си, не е необходимо да отидете и да инвестирате във фантастичен DHCP сървърен инструмент, тъй като той е вграден в TFTPD32. Модулът DHCP сървър може да разпространява неограничен брой IP адреси и може да разпределя статични адреси както и предоставяне на автоматично разпределение на IP адрес система.

Когато настроите DHCP услугата, просто трябва да въведете началния IP адрес и размера на пула. Можете също да въведете името на домейна по подразбиране, маската и рутера по подразбиране за DHCP процедури.

TFTPD32 за DNS

Не е нужно да стартирате DNS услугата на същия компютър като DHCP сървъра, но ако имате малка мрежа, вероятно ще го направите. Интерфейсът за TFTPD32 поставя двете услуги в един и същ прозорец, но в различни раздели. Преминаването от един раздел в друг не изключва услугите на скритите раздели, всички те ще продължат да работят независимо дали ги гледате или не.

Ако решите да поставите DNS услугата на друг компютър, тогава просто трябва да инсталирате друго копие на TFTPD32 на този компютър и да използвате само раздела DNS в неговия интерфейс.

  Обяснени системи за откриване на проникване: Прегледани 12 най-добри IDS инструменти

TFTPD32 за управление на Syslog

Разделът Syslog в TFTP32 ви позволява да вижте Syslog съобщения докато циркулират в мрежата. Можете също посочете името на файла за Syslog съхранение. Интерфейсът не предоставя никакви възможности за анализ на Syslog, но вие сте в състояние да управлявате файловете Syslog и можете заредете съобщения в зрителя на интерфейса от файл.

Вижте също: 15 най-добри безплатни Syslog сървъра за Linux и Windows

TFTPD32 използва

Комбинацията от функции в TFTPD32 спестява ви много пари защото премахва разходите за закупуване на DHCP система, DNS сървър, Syslog сървър и мениджър на конфигурация. Във всеки модул TFTPD32 просто предоставя основните услуги, които са ви необходими за управление на всяка от вашите мрежови задачи. Например, няма функции за съвместяване на DHCP / DNS и няма инструмент за управление на IP адреси там, който да проверява за изоставени адреси.

TFTPD32 е идеален стартов инструмент за администриране на мрежата за малки мрежи. С разрастването на вашата мрежа ще намерите повече аналитични възможности и повече автоматизация на задачите. Така, в крайна сметка ще надраснете TFTPD32. В малка мрежа предоставянето на основни функции и липсата на функции е предимство, защото ако управлявате мрежата сами, вероятно няма да имате време да използвате тези допълнителни функции. В по-големите системи, вашите отговорности за управление на конфигурацията и управление на адреси бързо ще станат неуправляеми без повече автоматизация на процесите и прогнозни предупреждения.

Използвате ли TFTPD32 за вашата мрежа? Смятате ли, че предоставя всички функции, които са ви необходими за управление на вашата мрежа? Добавяте ли допълнителни инструменти, за да гарантирате, че имате всички необходими възможности за успешно управление на вашата мрежа? Оставете съобщение в секцията за коментари по-долу и ни уведомете за вашия опит с TFTPD32.

About the author

Comments

  1. нацията на TFTP, DHCP, DNS и Syslog услугите в едно приложение като TFTPD32 е много удобна за малки мрежи. Инструментът е достъпен за изтегляне безплатно и има много полезни функции като оптимизация на трансфера на файлове, разпределяне на IP адреси и съхранение на Syslog съобщения. TFTPD32 е съвместим с операционната система Windows и е с отворен код, което позволява на потребителите да разберат как работи програмата. Въпреки че TFTP не се използва толкова широко, TFTPD32 все още е полезен за прехвърляне на конфигурационни файлове на мрежови устройства и за управление на Syslog съобщения.

  2. много време и усилия при събиране и разпространение на системни файлове в малки мрежи. TFTPD32 е много удобен инструмент, който предлага не само TFTP сървър, но и TFTP клиент, програма за DNS сървър, помощна програма за DHCP, управление на системите и SNTP клиент. Това го прави много полезен за администраторите на мрежи, които искат да управляват мрежовите си устройства по-ефективно. TFTPD32 е достъпен за изтегляне безплатно на уебсайта на Филип Жунин и работи на операционната система Windows от Windows 95 до Windows 10. TFTPD32 е с отворен код, така че можете да прочетете програмата, за да видите как работи. В общи линии, TFTPD32 е много полезен инструмент за администраторите на малки мрежи, които искат да управляват мрежовите си устройства по-ефективно.

Comments are closed.