10 најбољих алата за аутоматизацију ИТ-а

10 најбољих алата за аутоматизацију ИТ-а

Аутоматизација радног оптерећења и заказивање посла помажу ИТ одељењима да постигну велики обим посла. ИТ аутоматизација шири ефикасност на сва одељења организације и брине се о заморним задацима које нико не жели да ради.

ИТ аутоматизација је широко поље и креће се од малих батцх датотека које сваки паметни ИТ радник саставља како би убрзао рутину истраге система и редовне административне задатке. Поље такође укључује неке врло свеобухватне алате за управљање системом и софтвер за обраду података у канцеларији.

Ми смо у дубини ушли у свако од решења која наводимо у даљем тексту, али ако желите само резиме, ево нашег списак десет најбољих ИТ софтвера за аутоматизацију:

 1. АцтивеБатцх Флексибилна алатка за аутоматизацију и алат за заказивање посла.
 2. Цонтрол-М Општи планер послова и менаџер шаржних датотека за ИТ одељења.
 3. Редвоод РунМиЈобс Аутоматизација задатака за ЕРП-ове, моторе за извештавање и пројекте миграције.
 4. ЈАМС Ентерприсе Јоб Сцхедулер Менаџер скупа различитих платформи.
 5. Турбономско управљање ресурсима апликација Аутоматизовани алат за оптимизацију система који побољшава испоруку софтвера преко мреже или из облака.
 6. ЦоннецтВисе Аутомате Систем за аутоматизацију управљања мрежом усмјерен на МСП.
 7. Атера Софтвер утемељен на облаку који подржава МСП и укључује аутоматизацију радног тока.
 8. БМЦ ТруеСигхт Аутоматион за сервере Овај алат аутоматизује многе задатке за надгледање и одржавање безбедности сервера на лицу места, удаљеним и облачним серверима.
 9. Одговорно Аутоматизира задатке управљања инфраструктуром.
 10. Аутоматизирати Систем заказивања задатака за крајње тачке и сервере.

Аутоматизовани ИТ процеси

На њих се могу поставити многи алати трчање по временски одређеном распореду. Ако се преко ноћи раде стандардни извештаји штеди се потреба да седи и чека излаз, а смањује се и оптерећење система током радног времена. Распореди послова су обично врло лако подесити и укључују само давање почетног времена извођења скупа.

Много задатака за обраду података, као што су увоз, индексирање и сортирање, могу ефикасно обављати само рачунари. Међутим, за ове задатке за обраду података обично је потребан човек да би их покренуо. Размотрите поступак учитавања података у базу података из текстуалне датотеке. Посао захтева неколико различитих процеса да би се покренуло у низу, при чему људски оператер мора да сачека да се свака фаза заврши пре покретања следеће.

Постављање ИТ техничара да сједи пред рачунаром и чека да се заврши свака фаза расипање ресурса. Боље је само да те команде ставите у батцх датотеку, а затим пустите да та датотека чека да се заврши сваки процес, пре него што крене да изврши следећу наредбу у датотеци.

Аутоматизирани пословни процеси

Пословни процеси се међусобно повезују. Одјељење за потраживања мора знати да ли је посао одјављен прије издавања рачуна; У одељку „Салдаконта добављача“ потребно је видети робу примљену белешке и наруџбенице пре него што уплате долазне рачуне. Аутоматизација протока података између одељења смањује дуготрајне задатке за унос података која може на крају увести људску грешку у пренос података.

Преласком понављајућих, досадних послова на аутоматизовану обраду ослобађају се скупи људски ресурси за профитабилнији рад.

Стратегије ИТ аутоматизације

Концепт ИТ аутоматизације варира од једноставних радних пакета и алата техничара до временског распореда послова и даље комплетни пословни ЕРП системи. Будући да је у извјесној мјери сав софтвер представља пакет за аутоматизацију, овај извјештај ће се фокусирати на само једну нишу у пољу ИТ аутоматизације: алати за системску администрацију.

  Što je Microsoft Azure?

Софтвер за аутоматизацију постоји у свим угловима ИТ одељења. Одељење поседује дубоко поље техничког знања и обично, ако шеф неће испоручити софтвер за аутоматизацију који сваки техничар жели, вероватно ће га сам написати. Дакле, вероватно имате много више софтвера за аутоматизацију који ради у вашем послу него што знате.

Ако обезбедите професионални софтвер за аутоматизацију ИТ-а, мање је вероватно да ће ваши техничари отићи у скитницу и написати своје.

Најбољи софтвер и алати за аутоматизацију

Гледајући у поље аутоматизација за ИТ одељења, тржиште је и даље веома широко. Међутим, истражили смо доступне могућности и идентификовали неке уштеде времена које је вредно исплатити. Ова листа укључује комплетне системе за аутоматизацију система и мање алате за аутоматизацију задатака.

1. АцтивеБатцх

АцтивеБатцх

АцтивеБатцх првобитно се звао Батцх Куеуе Манагемент Систем, који је био распоред послова. Програмер АцтивеБатцх, Адванцед Систем Цонцептс, софтвер је додатно развио и додао могућности платформи, могућност заказивања задатака у дистрибуираним окружењима и графичко корисничко сучеље.

Предњи крај омогућава администратору да креира ток рада. Софтвер АцтивеБатцх интерпретира тај процес рада упутства командне линије за сваку апликацију која је укључена у тијек рада. Ова је скрипта скупа тада доступна за имплементацију тока рада и администратор може одредити време и датум извршења и да ли се ток рада мора извршавати периодично или само једном.

Једна од главних предности које има АцтивеБатцх су његове лакоћа коришћења. Софтвер такође може да ради на цлоуд серверима и може да оптимизира виртуализацију ВМ-а до динамичке алокације сервера. Функција извештавања на интерфејсу омогућава вам да видите колико ресурса је потребно за сваку серију, дајући вам до знања оптерећење које сваки ваш аутоматизовани процес поставља на процесоре вашег сервера и мрежне уређаје.

2. Цонтрол-М

Цонтрол-М

Цонтрол-М је алат за оркестрацију радног тока од БМЦ Софтваре-а. Администратор гради аутоматизовану скрипту креирањем процеса рада у интерфејсу Цонтрол-М. Систем затим интерпретира оне графичке приказе потребних корака задатка у скрипту. Та се скрипта тада може похранити и извршити на захтјев или предвиђено за касније извршење. Радни ток се такође може поставити као понављајући процес који се покреће у редовним интервалима, као што је свако вече у поноћ.

Радни токови се могу извршити широм оперативних система. Такође се могу применити на удаљене системе и цлоуд сервере. Два важна задатка ИТ администрације за која је Цонтрол-М погодан су аутоматизовани пренос датотека између различитих ресурса и управљање виртуализацијама.

Софтвер за Цонтрол-М инсталира на Виндовс и Уник хостове. БМЦ нуди бесплатну пробну верзију Цонтрол-М-а.

3. Редвоод РунМиЈобс

Редвоод РунМиЈобс

Редвоод Ворклоад Аутоматион је услуга заснована у облаку која може аутоматизовати радне токове преко платформи, а такође покретање послова на цлоуд серверима. Алат је у могућности да се повеже са ЕРП системима да аутоматизује многе задатке за ручно управљање подацима које изостављају њихови процеси протока података.

РунМиЈобс је такође користан алат за помоћ у миграционим пројектима. Пренос података из једног система у други може бити посебно интензиван кадровским ресурсима, иако за тај процес треба веома мало вештина. РунМиЈобс је идеалан алат за аутоматизацију таквих задатака.

Остали задаци које РунМиЈобс често обавља укључују редовне трансфер датотека за апликације као што су Сислог сервер и оптимизација инфраструктуре за побољшање пратеће инфраструктуре која испоручује софтвер и услуге до крајњих тачака. Такође је у могућности да га имплементира обликовање саобраћаја да одредите приоритет апликација на мрежи, као што су ВоИП, што захтева додатну брзину.

  8 најбољих платформа ДДоС заштите

Уместо да наплаћује месечну претплату, Редвоод користи модел цена заснованог на потрошњи, слично као АВС. Редвоод Софтваре нуди 30-дневно бесплатно пробно време РунМиЈобс.

4. ЈАМС Ентерприсе Јоб Сцхедулер

ЈАМС Ентерприсе Јоб Сцхедулер

ЈАМС Ентерприсе Јоб Сцхедулер је у стању да покрене скрипте на различитим платформама и чак може да извршава задатке који захтевају да се линије покрећу на различитим домаћинима.

Интерфејс за ЈАМС је врло једноставан за употребу. Користи команде и услове природног језика, па би чак и нетехничко особље могло алат користити покретање пакетних скрипти. Покретач послова такође може да извршава скрипте ПоверСхелл-а.

Систем бележи метрике о извршењу сваке скрипте и упозорава оператера остављајући поруку у интерфејсу ако се процеси не заврше нормално. А ЈАМС процес у могућности је да споји низове послова, чинећи сваки зависним од завршетка других послова или покретањем послова који се могу одвијати паралелно. Сва обавештења која настају током извршења процеса уписују се у дневник, заједно са оперативним детаљима као што су вријеме почетка и завршетка сваког посла у групи и сваке скрипте у задатку.

ЈАМС је више фокусиран на заказивање послова и нема опсежне функције праћења и санације које могу да обављају неки други алати на овој листи..

5. Турбономско управљање ресурсима апликација

Турбономско управљање ресурсима апликација

Турбономиц је врло добар монитор за ресурсе и виртуализације засноване на облаку. Алат ће пратити перформансе удаљених локација ВАН-ове инфраструктуре на лицу места и хибридне архитектуре. Сам Турбономиц се испоручује као Цлоуд-базиран софтвер као услуга.

Монитор користи процес аутоматског откривања да састави листу инфраструктуре, услуга и софтвера. такође евидентира све ресурсе који подржавају виртуализације и саставља мапу сваке имплементације ВМ-а. Турбономиц ствара радни ток из односа између ВМ ресурса и пази на свако, приказујући статусе у боји на статусној табли.

Монитор је компатибилан са ВМВаре, Хипер-В, и КсенСервер. Након процене виртуализације, Турбономиц даје листу препорука за конфигурацију које би боље распоређивале ресурсе за обезбеђивање тих ВМ-ова.

Турбономиц задржава надгледање статуса ресурса и упозорења где се појаве проблеми. Администратор може поставити аутоматске акције санације које ће Турбономиц извести за сваки потенцијални проблем.

Овај алат је погодно за употребу од стране управљаних провајдера услуга као и ИТ одељења. Виши планови система укључују предлошке за самопослуживање, што ће у великој мери смањити број позива на Хелп Деск-у из корисничке заједнице. Турбономиц је доступан у бесплатној пробној верзији од 30 дана.

6. ЦоннецтВисе Аутомате

ЦоннецтВисе Аутомате

ЦоннецтВисе Аутомате је пакет подршке за управљане провајдере услуга. Алат је платформа за даљинско надгледање и управљање (РММ) која, као што и име каже, укључује доста аутоматизације процеса. Алат започиње претраживањем система како би открио и забележио сву опрему на мрежи клијента.

Систем се аутоматизује техничко праћење акције и укључује библиотека скрипти који аутоматизују радне токове за стандардне задатке подршке. Оне се проширују на ажурирања вредности базе података, а такође се ресетују и лозинке. Задаци надгледања, попут скенирања стања на опреми, такође су аутоматизовани.

Ажурирање и закрпа софтвера је такође аутоматизовано помоћу овог алата и могуће је аутоматски укрцати нове крајње тачке са библиотеком потребног софтвера. Након тога следи профил крајње тачке који вам омогућава да креирате групе потребних софтверских пакета по улози корисника.

ЦоннецтВисе Аутомате је пакет базиран на облаку, тако да вам није потребно инсталирати ниједан софтвер да бисте га користили – приступ конзоли је преко било којег прегледача, а контролна табла се може прилагодити према улози техничара. Сва комуникација између МСП канцеларија, ЦоннецтВисе сервера и локације клијента је шифрована због приватности.

  10 najboljih alata za mapiranje aplikacija

7. Атера

Атера

Атера је још једна услуга аутоматизације система заснована на облаку усмерени на МСП. Ово је комплетан пакет софтвера који би сваки МСП требао, укључујући и РММ апартман, а такође и аутоматизација професионалних услуга (ПСА) софтвер који МСП менаџменту треба да надгледа рад особља и води посао.

Као систем у затвореном кругу, Атера укључује много аутоматизација протока података. Међутим, такође укључује специфичне системске истраге и аутоматизацију задатака. Систем покреће услугу надгледања када се нови клијент пријави скенирањем система тог клијента поступак откривања мреже. Ово аутоматски бележи сву опрему и ствара мрежну мапу.

Процеси мрежних мапирања и даље раде током Атеровог животног века надгледањем удаљеног клијентског места. Ово се примећује када се било која опрема дода, уклони или премести.

РММ пакет укључује библиотека скрипти. Ове скрипте обављају рутинске и свакодневне задатке управљања системом, ослобађајући људске ресурсе за сложеније задатке. Атера нуди 30-дневно бесплатно пробно пуњење РММ и ПСА пакета.

8. БМЦ ТруеСигхт Аутоматизација за сервере

БМЦ ТруеСигхт Аутоматион за сервере

Тхе ТруеСигхт систем се фокусира на надгледање и одржавање сервера. Може да управља серверима на сајту, у удаљене локације, и на облаку. Алат за аутоматизацију сервера користи скрипте које се периодично и аутоматски покрећу ради прикупљања информација о статусима атрибута сервера. Овај алат је посебно заинтересован сигурносне рањивости.

ТруеСигхт систем проверава исправке софтвера и оперативног система и закрпе их аутоматски примењује. Алат такође укључује управљање конфигурацијом које ствара резервне копије конфигурација и враћа их уколико се открију неовлашћене промене. Алат такође функционише као систем санације претњи, идентификује рањивости и пажљиво их надгледа због сумњивих активности.

ТруеСигхт Аутоматион за сервере надгледаће сервере, поправљаће проблеме, спречава неовлашћено дирање и упад и враћа овлашћене статусе где је то потребно без икакве људске интервенције. Ефективно, овај софтвер омогућава предузећима да безбедно обезбеде и раде на својим серверима без да ангажују стручњаке.

9. Одговорно

Одговорно

Одговорно је производ од Ред Хат, Инц. која је организација која стоји иза Ред Хат Ентерприсес Линука (РХЕЛ). Одговорни покреће се на том оперативном систему. Такође ће се инсталирати на ЦентОС и Убунту Линук. Алат је у могућности да аутоматизује надгледање и управљање инфраструктуром, укључујући мреже, апликације и сервере на лицу места и у облаку.

Процеси аутоматизације Ансибле ће применити безбедност система и управљање контејнерима и виртуализацијама. Алат има атрактивну контролну таблу која представља визуализацију статуса и перформанси. Међутим, менаџеру система не би требало да троши превише времена гледајући конзолу јер би Ансибле аутоматски требало да реши све проблеме које открије.

Алат ради на Линуку, али може покренути процесе на серверима са другим оперативним системима. То је корисно средство за оптимизација мрежа и путем интернетских веза мере обликовања саобраћаја. Правовремено ће испоручивати софтвер и апликације и надгледати и подржавати ваш фиревалл и ИДС и СИЕМ безбедносне системе. Одговор је доступан на бесплатној пробној верзији.

10. Аутоматизирати

ХелпСистемс Аутомате

ХелпСистемс производи три издања система Аутомате. Су Аутомате Десктоп, Аутомате Плус, и Аутомате Ултимате. Сва три укључују “роботску аутоматизацију процеса”.

Аутоматизација радне површине укључује подешавање софтвера, лоцирање података, пренос датотека и аутоматизацију веб прегледача. Предузећа су вероватније заинтересована за Плус и Крајњи верзије Аутомате. Те верзије укључују безбедносне поступке, вођење евиденције акција и ревизију система. Такође укључују објекат за креирање токови рада тај низ заједно поступа и оне се тумаче у скрипте за аутоматизацију.

Систем за аутоматизацију једноставан је за употребу и на својим екранима користи природни језик, а не технички жаргон. То значи да системом може да управља особље које нема техничку стручност.

Уђите у аутоматизацију

Аутоматизација рутинских задатака ослободиће особље за важнији и интелигентнији рад. Свакодневни задаци преноса датотека са записницима, испирања меморије и чишћења дискова не треба људски ум да се спроводи.

Да ли користите било које алате за аутоматизацију за своје задатке ИТ подршке? Користите ли неки од алата на овој листи? Оставите поруку у Коментари одељак испод да поделите своје искуство.

About the author

Comments

 1. Automatizacija radnog opterećenja i zakazivanje posla pomažu IT odjeljenjima da postignu veliki obim posla. IT automatizacija širi efikasnost na sva odjeljenja organizacije i brine se o zamornim zadacima koje niko ne želi da radi. IT automatizacija je široko polje i kreće se od malih batch datoteka koje svaki pametni IT radnik sastavlja kako bi ubrzao rutinu istraživanja sistema i redovne administrativne zadatke. Polje takođe uključuje neke vrlo sveobuhvatne alate za upravljanje sistemom i softver za obradu podataka u kancelariji. Mi smo u dubini ušli u svako od rešenja koja navodimo u daljem tekstu, ali ako želite samo rezime, evo našeg spiska deset najboljih IT softvera za automatizaciju.

Comments are closed.