Како започети као мрежни администратор

Како започети као мрежни администратор

Постоји много стаза за преузимање одговорности мрежног администратора. Неки људи који оснују сопствени посао или раде за мало предузеће, сматрају да извршавање нето административних задатака није неопходно, а не квалификација.. Већина, међутим, није таква срећа. Обично морате тренирати према циљу, а затим потражити положај јуниора који ће вам омогућити да проведете обуку на послу и студирате стручне испите..

У овом водичу ћете прочитати о томе образовне захтеве и могућности обуке то ће вас увести у редовну улогу мрежне администрације, а не надати се чистој глупој срећи.

Образовни захтеви

Морате добити високо образовање да бисте се квалификовали за посао мрежне администрације. То значи квалификацију коју стекнете након што сте завршили школу. Дакле, мораћете да провјерите своје локалне универзитете и колеџе да бисте напредовали.

Најбоље прилике ће вам доћи ако стекнете факултетску диплому. Међутим, ако немате времена, ако не можете тако дуго да приуштите да будете ван тржишта рада или ако једноставно не испуните услове за стицање дипломе, постоје краћи курсеви на које бисте могли положити доведе до тебе на лествици до успеха. У Сједињеним Државама морате потражити „сарадник“. У Великој Британији требали бисте размислити о „ХНД„.

Ако желите да искористите каријеру да бисте се преселили на посао у иностранство, имајте на уму да ћете имати већу шансу да уђете у другу земљу ако стекнете диплому. Сједињене Државе издаће радне дозволе само стручњацима квалификованим за специјализацију по захтеву. Срећом, посао мрежног администратора је квалификован. Међутим, мораћете да завршите четверогодишњи курс. Ако ваша земља нуди трогодишњи дипломирани првоступник, као у Великој Британији, курс који укључује радно искуство од једне године доводи до трајања студија до четири године и квалификује вас за америчку Х1-Б визу.

Ако имате квалификацију која је трајала мање од четири године, очекује се да ћете показивати три године радног искуства сваке године да вам је образовање било краће од четири године.

Даље истраживање

Да бисте постали потпуно квалификовани мрежни администратор, а не стални асистент, мораћете да наставите са учењем и стећи стручну спрему. Док се приближавате завршним испитима, морате почети да тражите посао. Ако ваш курс обухвата стаж, послодавац вам може понудити наставак радног времена у којем проводите своје радно искуство. У том случају, није необично да вам компанија нуди спонзорство за последњу годину студија и од вас се очекује да тамо почнете да радите са пуним радним временом чим завршите испите. Ако не решите посао пре него што завршите образовање, морате да одредите своје приоритете.

Водите рачуна да вам било који посао омогући да следите програм цертификације Цисцо. Нема смисла похађати те Цисцо курсеве без посла који вас контактира с мрежом, јер план курса подразумијева да радите и у индустрији. Пут за обуку Цисцо кошта пуно новца и захтева време за учење, тако да ћете морати да стекнете стаж који ће вам дати време за студирање и у којем послодавац пристаје да плати ваше накнаде.

Мала компанија или велика корпорација

Не постоји тешко и брзо правило о томе да ли је боље добити свој први посао у малој компанији или у великој корпорацији.

  15 најбољих мрежних топологија и алата за мапирање

У малој компанији, одмах ћете радити на „обуци за посао“ што генерално значи да ћете на дубински крај бити убачени приручником и телефоном који никада не престаје да звони са жалбама да бисте је решили..

Велике корпорације разумију каријерне путеве и програме обуке и стога ће вјероватније бити интегрисано Цисцо квалификације у ваш тренинг. Међутим, велика предузећа су много опрезнија у вези с киме пуштају своје мреже и првих пар година у овом окружењу може вас видети голубове у наизглед мртвој и монотоној ниши. Добијате мању ширину искуства радећи за велику компанију, јер такво место обично има велики тим за управљање мрежом.

У оба сценарија, размислите о својим циљевима пре него што одете на интервју. Ако кажете менаџеру велике мреже да желите да наставите са свим аспектима администрације, можда вас неће запослити. Ако кажете менаџеру мале компаније да вас занима само фокусирање на један аспект мреже, онда вероватно нећете добити ни тај посао.

За који год тип компаније завршите, само запамтите да грешке у администрацији мреже могу да упропасте компанију, па вам менаџери неће опростити ако направите нешто погрешно. Ако сте тип особе која воли изазов и која може успети под било којим условима, можда ћете бити боље погодни за радни модел „Јацк оф Алл Траде“ који нуди мала компанија. Ако сте склони грешкама или сте једноставно несретни, фокусирајте се више на „штанд послови,“Као што је подршка првог реда где ћете комуницирати са корисницима и решавати једноставне проблеме следећи скрипте. Једном када се упознате са мрежом и редовним решењима стандардних проблема, постаћете сигурнији да се пријавите на позиције које захтевају дубље техничке вештине, као што су подршка друге линије или технички програмер.

Цисцо пут тренинга

Чак и ако компанија за коју радите нема ниједан Цисцо мрежни уређај, морате да кренете на Цисцо курс јер сертификација коју они дају је индустријски стандард. Након што можете изменити поставке на Цисцо усмјеривачу, то можете учинити на свим другим моделима рутера. Једина разлика је у томе што је структура менија на конзоли можда мало другачија. Међутим, на Цисцо курсевима ћете научити о томе како подесити ДХЦП и ДНС сервере, како планирати подмрежу, све о управљању ИП адресама, типовима каблова и капацитетом и мрежним системима за слање порука, између осталих тема.

Велики део курсева односи се углавном на практичне мрежне вештине, а не на конкретно коришћење Цисцо производа.

ЦЦЕНТ

Први ниво који треба да постигнете је ЦЦЕНТ, а то је Цисцо сервисни техничар за умрежавање квалификација. Многи курсеви информатичког образовања везани за умрежавање интегришу ову квалификацију, тако да ако узмете једну од њих, ову цертификацију ћете већ имати под својим појасом прије него што започнете са радом.

  8 najboljih alata i softvera za zaštitu od neželjene pošte

Алтернатива ЦЦЕНТ је Цисцо цертифицирани техничар (ЦЦТ) курс. Ако се надате да ћете постати мрежни администратор са неким ауторитетом, немојте дозволити да вас послодавац примени за овај курс уместо за ЦЦЕНТ. ЦЦТ вас не квалификује да напредујете у ЦЦНА.

ЦЦНА

ЦЦНА значи Цисцо цертифицирани мрежни сарадник. Сви послодавци тамо желе ЦЦНА, па ако желите зарадити велике паре, требат ће вам та цертификација. Чак и ако не желите да пребаците посао и радите у некој другој компанији, чињеница да постоји ред послодаваца који желе да ангажују техничаре који су квалификовани за ЦЦНА задржаће вашег тренутног послодавца и држе плату у складу са понудама које бисте могли доћи негде другде.

Ако желите да пронађете посао у иностранству, са неколико година искуства, диплому, И ЦЦНА значи да ће вас прекоморске компаније ангажовати након само телефонског разговора, а можда ће и платити трошкове лета и пресељења. У основи, ЦЦНА би вам требао бити циљ у каријери.

Нажалост, у последњих неколико година пејзаж ЦЦНА постао је прилично компликован. Не постоји ниједан ЦЦНА курс; уместо тога постоји специјализован курс за сваки вид умрежавања. Дакле, пре него што почнете да студирате за ЦЦНА, морате да одлучите у коју област умрежавања желите да се упустите. Ево снимка екрана са веб локације Цисцо Леарнинг Нетворк која показује све различите путеве каријере које можете следити Цисцо сертификатом.

Цисцо нивои сертификата

Као што видите са графикона, постоји много верзија ЦЦНА:

 • ЦЦНА Цлоуд
 • ЦЦНА сарадња
 • ЦЦНА ЦиберОпс
 • ЦЦНА центар података
 • ЦЦДА
 • ЦЦНА Индустриал
 • ЦЦНА Усмеравање и пребацивање
 • ЦЦНА Сецурити
 • ЦЦНА СП
 • ЦЦНА Вирелесс

На нивоу ЦЦНА стигли сте као мрежни администратор. Ако желите да напредујете даље у вишем менаџменту или чак да се попнете у управну собу, постоје још веће квалификације за које бисте могли да наставите.

Такође видети: ЦЦНА: Врхунски водич

ЦЦНП

Цисцо цертифицирани мрежни професионални посао ће вам помоћи устати на руководеће место. Међутим, ако тражите стаж, оно што тражите, ЦЦНП квалификација неће бити довољна. Ваша компанија ће такође морати да вам обучи управљање пројектима, управљање особљем, закон о запошљавању и планирање буџета. Још један пут каријере који бисте могли одабрати са ЦЦНП-ом у свом животопису су специјалисти за теме, консултантске услуге претпродаје и лицитирања и улоге владе у законодавству, или можете поставити свој властити посао.

ЦЦИЕ

ЦЦИЕ сертификат ће вас одвести до врха ваше специјализације. Због тога се квалификација назива Цисцо цертифицираним стручњаком за интернет рад. Мало људи узима Цисцо сертификат до овог нивоа. У ствари, већина администратора мреже зауставља Цисцов пут образовања уз ЦЦНА. Ако пређете на ниво ЦЦИЕ, требали бисте бити циљ водећи консултант или партнер у консултантском послу.

  Шта је ИЦМП?

Ако постанете независни фрееланцер, ЦЦИЕ ће се сматрати преквалификованим. Нећете заиста моћи да повећате стопу од онога што бисте зарадили ЦЦНП-ом или чак новцем који имају дугогодишње искуство и ЦЦНА квалификацију.

Очекивања од плата

Ако сте ушли у администрацију мреже да зарадите новац, велика плата стварно почиње тек када постигнете ЦЦНА. Једном када стекнете квалификацију, можете очекивати да ћете зарадити 55.000 УСД годишње, али ова квалификација ће вам донијети до 90.000 УСД или чак до шест цифара у року од три или четири године, према Паисцале-у.

Новац који зарађујете зависи од тога где живите и врсте компаније у којој радите. Направит ћете горњи крај љествице плата у великим градовима, попут Нев Иорка или Сан Франциска, али имајте на уму да су трошкови живота у тим мјестима врло високи. Генерално посматрано, консултантске компаније плаћају још више. Међутим, од вас ће се очекивати да преузмете било који смештај било где у земљи, што може значити да живите у хотелу, далеко од породице месецима касније.

Ако имате ЦЦНА и неколико година искуства, могли бисте размотрити и одлазак на слободу. Ово ће платити још више у виду месечног дохотка, али нећете добити бенефиције без плата, попут плаћене обуке, боловања или плаћеног одмора.

У Великој Британији, ЦЦНА ће вам зарадити од 37.000 до 52.000 фунти. Опет, локација на којој радите ће утицати на зараде које Лондон нуди највећим платама, али ће имати и највеће трошкове живота. Ипак, ваге плата не изражавају у потпуности потенцијал зараде за мрежне администраторе у Великој Британији веома је уобичајено да искусни техничари постану самостални.

Високе бенефиције које се нуде запосленима у Великој Британији значе да постоји велика разлика између плата запослених и стопа које плаћају фрееланцери. ЦЦНА фрееланцер изван Лондона може очекивати да ће направити 350 £ дневно а у Лондону је стопа око 450 £ дневно.  Ако желите да останете запослени, потражите отварање у некој од великих консултантских фирми да бисте повећали плате. Такође, компаније за безбедност стручњака обично плаћају много више од просека за искусне мрежне администраторе.

Започните са својом каријером

Никада није досадан тренутак када сте мрежни администратор. Ваше прво пристаниште требало би да буде могући курс који бисте могли да пратите да бисте се квалификовали за посао. Иако су на располагању бројни онлине курсеви, послодавци заиста траже људе који имају универзитетску или факултетску квалификацију. Дакле, претражите на интернету образовне установе у вашој близини и сазнајте које курсеве нуде.

Да ли сте отишли ​​на универзитет да бисте радили на мрежној администрацији или сте пронашли другу прилику да изађете на терен? Да ли сада полажете испите за ЦЦНА и да ли сте задовољни због струје коју сте одабрали? Да ли сте могли да путујете или се преселите у иностранство захваљујући вашем избору каријере за мрежног администратора? Поделите своја искуства тако што ћете оставити поруку у одељку Коментари испод.

Слике:

 • Мрежни администратор из Пикабаи-а. Јавни домен.
 • Цисцо нивои сертификације из Цисцове мреже за учење. Поштено коришћење.

About the author

Comments

 1. rodošli u svijet mrežne administracije! Kao što se može vidjeti iz ovog teksta, postoji mnogo puteva za preuzimanje odgovornosti mrežnog administratora. Obrazovni zahtjevi su visoki, ali postoje i kraći tečajevi koji mogu pomoći u stjecanju kvalifikacija. Važno je imati na umu da je kontinuirano učenje ključno za postizanje uspjeha u ovoj industriji. Bez obzira radite li u maloj tvrtki ili velikoj korporaciji, važno je pronaći posao koji vam omogućuje da slijedite svoje ciljeve i steknete potrebno iskustvo. Sretno u vašoj karijeri mrežnog administratora!

Comments are closed.