Cum să localizați și să evitați schemele Ponzi online

Schemele Ponzi și piramidale online

Aproape toată lumea va fi expusă la Ponzi și scheme piramidale la un moment dat. Adesea, oamenii care participă nu își dau seama că sunt implicarea în activități ilegale, întrucât unele escrocherii sunt prezentate ca jocuri nevinovate sau schimburi de cadouri. La capătul înalt al orașului, acestea sunt escrocherii au costat investitorilor milioane de dolari. În alte situații, persoanele cu foarte puțini au fost păcăliți să investească bani băcăuani, în condițiile în care se fac promisiuni de profituri mari.

Acest ghid va explica care sunt diferențele dintre schemele Ponzi online și schemele piramidale online și cum vă puteți proteja împotriva căderii pentru ele. Vă vom anunța ce să faceți dacă localizați o schemă Ponzi online și cum să o raportați dacă credeți că ați fost fraudat.

Ce este o schemă Ponzi?

Schemele Ponzi și schemele piramidale sunt deseori considerate a fi nume diferite pentru același tip de înșelătorie, dar nu este așa. Schemele Ponzi se concentrează în special pe crearea de oportunități false de investiții, care oferă profituri ridicate cu profiluri de risc scăzut. Deoarece investițiile nu există, rentabilitățile sunt finanțate prin noi plăți pentru investitori. În realitate, escrocherul buzunarează majoritatea banilor.

Succesul unor scheme precum acestea se bazează pe două strategii. Primul este înșelăciune continuă a investitorilor cinstiți, inclusiv petiții pentru investiții suplimentare de capital, folosind documentație frauduloasă care indică succesul investiției. A doua strategie necesită aprovizionarea continuă a noilor investitori pentru finanțarea oricăror cereri de lichidare (pentru a prezenta un front autentic, cererile de plată sunt deseori îndeplinite, deși sunt puternic descurajate). Într-un caz recent, un escrocher a fost închis pentru că a fugit până la 150 de investitori în valoare de 85 de milioane de dolari. Schemele Ponzi au făcut titluri la începutul anilor 2000, când Bernie Madoff a fost închis faimos pentru 150 de ani după fraudând investitorii de peste 65 de miliarde de dolari.

Schema piramidală a lui Madoff

Ce este o schemă piramidală?

Schemele piramidale sunt adesea denumite scheme Ponzi, dar sunt ușor diferite. Ambele tipuri de înșelătorie se bazează pe victimele care investesc bani cu așteptarea primirii sume mari în schimb. Schemele piramidale operează oferind victimelor șansa de a investi o sumă fixă ​​de bani și în schimb primesc o sumă mult mai mare. În loc să se facă bogățiile promise prin investiții pasive, victima trebuie să găsească alte persoane pe care să le invite în sistem, deci se poate câștiga suma mai mare. Înșelătorie își câștigă numele datorită straturilor din ce în ce mai mari de oameni care sunt recrutați în înșelătorie, astfel încât banii să fie îmbinați în sus la câteva persoane din vârful piramidei.

Schemele piramidale pot opera utilizând mai multe formate diferite

Unul dintre cele mai vechi tipuri de scheme piramidale este litera de lanț. O scrisoare explică faptul că ar trebui să trimiteți o carte poștală, bani sau un cadou persoanei enumerate în partea de sus a scrisorii. Numele de sus ar trebui eliminat din listă, iar numele dvs. trebuie adăugat în partea de jos, apoi copii ale scrisoarea trebuie trimisă la 5 sau 10 persoane noi. Pe măsură ce scrisoarea trece de la o persoană la alta, numele tău o va face în partea de sus a listei și vei fi inundat cu bani sau cadouri. Acest stil de scrisoare există în continuare, fiind trecut mai întâi la fax, apoi la e-mail și acum la platformele de mesagerie de social media.

  Frauda de identitate pe Upwork și alte site-uri independente amenință integritatea economiei

Diagrama schemei piramidale

Un alt tip comun de scheme piramidale se concentrează pe crearea ierarhiilor formale de plăți. Fiecare persoană implicată este responsabilă pentru a găsi alte două persoane sub ele pentru a plăti în plan. Când arborele are patru straturi, iar persoana inițială are 14 sub ele, banii sunt transferați „căpitanului” și încasează sistemul. Cei doi „co-piloți” devin apoi topul a doi noi copaci sau lanțuri pentru investitori și trebuie să găsească mai multe persoane care să plătească, astfel încât să poată deveni căpitani și să își strângă recompensa.

De ce schemele piramidale sunt escrocherii

Unele dintre aceste scheme piramidale pot suna ispititoare în primă instanță. Sistemele de social media sunt deseori deghizate în „femei care susțin femeile” sau schimburi de carte, par inofensive sau un pic de distracție. Acestea sunt ilegale, deoarece nu există nicio modalitate posibilă prin care fiecare persoană care poate participa poate accesa recompensa promisă. în cele din urmă populația pământului este finită, iar ultimele niveluri de oameni care participă nu pot să recruteze pe nimeni altcineva. Suma de oameni care pierd bani pe aceste scheme este întotdeauna mult mai mare decât cei care fac bani, motiv pentru care sunt ilegali.

Scheme de Cryptocurrency Ponzi

Tranzacționarea criptocurrențelor este o industrie extrem de nereglementată, ceea ce face o zonă ușoară pentru escroci să funcționeze. Monedele alternative sunt utilizate pentru a tranzacționa schemele Ponzi, victimele nesatisfăcute fiind încurajate să cumpere cu promisiuni de reveniri nerealiste și recompense pentru recrutarea altora. Un caz recent din Japonia a văzut că 68 milioane de dolari s-au răscolit de la victime. Criptocurrențele au fost folosite pentru a manipula victimele și în alte scheme conexe.

Schemele de pompare și scurgere au istoric în cadrul mediilor tradiționale de tranzacționare a stocurilor, dar escrocii au aplicat această metodă și la criptomonedele.

scheme cryptocurrency ponzi

Noile monede sau monede sunt puternic promovate sau „pompate”, ceea ce determină multe persoane să cumpere și să crească prețul în creștere. Când se atinge prețul dorit, escrocii apoi „aruncă” moneda, încasează profiturile în moneda fiat și lasă investitorii de nădejde cu monede digitale fără valoare.

O schemă similară cunoscută sub numele de înșelătorie de ieșire funcționează în același mod, dar de multe ori moneda este creată cu această strategie de pompare și descărcare ca unic scop al monedei. Deținătorii majoritari de monede exagerează moneda și încurajează creșterea prețurilor, apoi vând – prăbușind piața și păstrând profiturile.

O schemă finală în cryptocurrency, în stil Ponzi, este de urmat Schema ICO. O ofertă inițială de monede este, în esență, o apelare pentru investitorii timpurii pentru a achiziționa o criptomonedă recent creată. Aceste ICO adesea adună sume substanțiale de bani într-un timp scurt. Din cauza natura nereglementată a industriei, nu există nicio garanție că investitorii vor vedea vreun randament al investiției lor. Au fost cazuri în care escrocii au lansat ICO-uri și apoi pur și simplu s-au îndepărtat de banii investiți. Un exemplu vietnamez a promis un randament de 48%, plus 8% comisioane pentru investitorii care au recrutat alții – o adevărată schemă Ponzi în acțiune care a costat victimele peste 660 milioane USD.

Marketing pe mai multe niveluri

Planurile de marketing pe mai multe niveluri sunt uneori denumite scheme piramidale, deși tehnic nu sunt considerate a fi așa. MLM-urile, cunoscute și sub numele de planuri de partid, se bazează pe recrutarea de noi membri pentru a vinde produse în numele companiei-mamă. Comisioanele sunt plătite în lanț în mod identic cu schemele piramidale tradiționale, dar, deoarece veniturile sunt generate din vânzările de produse și nu din investiții nebuloase, acestea sunt legale. FTC are câteva informații suplimentare despre legalitatea planurilor de marketing pe mai multe niveluri.

  Mai mult de 35 de inițiative pentru a spori mai multe femei în securitate cibernetică

Social media și scheme Ponzi online

Atenție la postările de pe social media care încurajează donarea de bani în schimbul unei sume mai mari de primit de la viitorii participanți. Aceste scheme pot arăta ca jocuri nevinovate de cadouri, dar sunt, de fapt, scheme piramidale ilegale. Better Business Bureau raportează că participarea la scheme este ilegală și există șanse foarte mari în acest sens veți pierde bani dacă veți participa. Unele dintre aceste postări în stil de lanț încurajează trimiterea de bani sau cărți către persoana din partea de sus a listei, în speranța că în cele din urmă numele tău va fi în topul listei, oferindu-ți șansa de a primi multe cadouri.

Rețelele de socializare care atrag publicul mai tânăr sunt, de asemenea, folosite pentru continuarea unor noi iterații ale planului de ierarhie al căpitanului prezentat mai sus. Tinerii contribuie cu 150 de dolari pentru a se alătura utilizând o aplicație de plată populară numită Venmo, cu persoana din partea de sus care solicită 1200 USD. Este un joc rapid și atractiv pentru tineri, care de obicei au un control al impulsului mai slab și poate nu sunt conștienți de ilegalitatea schemelor piramidale.

Cum să identificați o schemă Ponzi online

Unii escroci iau elemente atât ale schemelor Ponzi, cât și ale schemei piramidale, estompând linia dintre oportunitățile de investiții și planurile de recrutare. Există câteva comportamente și fraze cheie pe care ar trebui să le aveți grijă. Există, de asemenea, întrebări pe care le puteți pune și lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja de căderea unei scheme Ponzi.

Escrocii creează un mediu de înaltă presiune făcând ca victimele să simtă că vor pierde o oportunitate uriașă dacă nu acționează imediat. Acest lucru îi determină pe victime să predea bani înainte să poată gândi acest lucru și să vadă că este o înșelătorie. Luați-vă timp pentru a lua în considerare orice ofertă de investiții făcută și refuzați să fiți presionați să acționați.

Scamatorii de investiții în schema Ponzi reușesc adesea, deoarece creează un fals sentiment de exclusivitate. Se prefac că oferă investiția unor persoane limitate, special selectate. Secretul și iluzia elitismului descurajează, de asemenea, victimele să vorbească despre asta cu alții, ceea ce îi protejează în continuare pe escroci.

Întrebați-vă dacă oferta este prea bună pentru a fi adevărată. Nu există o investiție cu risc scăzut, cu randamente peste medie. Aveți grijă dacă o persoană oferă un plan de investiții care este în pas cu comportamentul general al pieței.

Investiția schemei Ponzi

Escrocii folosesc actori plătiti pentru a oferi mărturie mincinoasă a succesului cu escrocherii de investiții pe scară largă. Fii atent la orice oameni care par încurajatori și susținători, dar sunt prea apăsători și puternici. Rețineți că escrocii pot selecta actori care se potrivesc sexului dvs., apartenența religioasă sau etnia pentru a insufla un sentiment de credibilitate.

Dacă succesul „investiției” se bazează pe recrutarea altor persoane în sistem, este probabil o schemă piramidală ilegală. Acest lucru este valabil și dacă vi se oferă recompense pentru aducerea altora în sistem.

Investitorii sinceri vor fi la curent cu detaliile planului de investiții, inclusiv cu respectarea cerințelor lor legale. Dacă vi se solicită să investiți bani fără nicio informație despre gestionarea financiară a investițiilor și nu vor dezvălui „informații de tranzacționare proprie”, plan financiar sau declarații, este probabil o înșelătorie..

  Securitatea BYOD: Care sunt riscurile și cum pot fi atenuate?

Schemele piramidale vă solicită adesea să trimiteți bani online unei persoane pe care nu ați întâlnit-o niciodată. Acest lucru este riscant și aproape întotdeauna irecuperabil. Acest lucru este valabil mai ales dacă o victimă trimite bani prin mijloace de neatestat, cum ar fi carduri cadou sau transferuri bancare. Nu o face.

Escrocii vor descuraja victimele să ceară sfaturi părților terțe. Dacă aveți în vedere să faceți o investiție, ar trebui să efectuați cercetări pentru a vă asigura că este legitim. Folosiți surse independente care nu sunt furnizate de persoanele care oferă investiția.

Fii sceptic cu privire la fiecare ofertă pe care o primești. E-mailuri, adrese de site-uri web, afișări ale ID-ului apelantului – totul poate fi falsificat, imitat și eliminat. Fii foarte prudent de orice ofertă care iese din senin. Dacă prietenul tău te contactează brusc pentru a oferi o oportunitate de investiții, este posibil ca contul lor să fi fost hacked de către escroci. Verificați contactându-le folosind un canal diferit.

Dacă aveți în vedere să investiți sume importante, efectuați diligența necesară pentru a investiga fiabilitatea companiei. Site-ul SEC poate fi util.

Investiția este asigurată sau este asigurată? Înainte de a investi în orice, întrebați-vă dacă vă puteți permite să pierdeți suma fără a suferi consecințe ulterioare.

Dacă vedeți o schemă Ponzi sau o schemă piramidală

Raportează-l la Tracker-ul înșelătoriei Better Business Bureau.

Raportați-l pe site-ul web care găzduiește mesajul. De exemplu, dacă vedeți oferta de a vă alătura schemei pe Facebook, raportați postarea ca o escrocherie folosind mecanismele de raportare Facebook.

Ignorați-l, ștergeți-l și, dacă sunteți încurajați de prieteni sau familie, nu participați și încurajați-i să nu o facă.

Dacă ați fost înșelat

Dacă bănuiți că ați fost păcălit să participați la o escrocherie de investiții Ponzi sau o escrocherie piramidală, există acțiuni pe care le puteți întreprinde pentru a raporta crima. Este posibil să nu vă puteți recupera banii, dar raportarea infracțiunii poate ajuta autoritățile să urmărească și să oprească schema sau să avertizeze pe alții despre înșelătorie.

Nu mai comunicați imediat cu escrocii. Nu mai trimiteți bani sau cadouri.

Raportați schema Ponzi sau schema piramidă suspectată Comisiei Securities and Exchange.

Dacă înșelăciunea a avut loc online, raportați-o la Centrul de Reclamație pentru Internet.

Dacă credeți că escrocheria a luat naștere în afara Statelor Unite, raportați-o agențiilor de mai sus și, de asemenea, la adresa: ecommerce.gov.

Canada

Folosiți site-ul web al administratorilor de valori mobiliare canadiene pentru a verifica dacă investiția este înregistrată și legală.

Raportați frauda de investiții către Comisia pentru servicii financiare și pentru consumatori. Colectați cât mai multe informații pentru a vă documenta cazul.

Regatul Unit

În Marea Britanie, se face față fraudei investiționale cu o campanie numită, The Devil’s in Details their. Efortul este coordonat de ActionFraud, Financial Fraud Action UK, Autoritatea de Conduită Financiară și Get Online Safe. Autoritatea de conduită financiară a întocmit o listă de avertizare a investițiilor cu probleme. S-ar putea să doriți să verificați orice propunere de investiții în listă.

Raportați schemele Ponzi și frauda de investiții către ActionFraud.

Australia

Rețeaua australiană de informare online a informațiilor informatice (ACORN) ar trebui să fie contactată dacă schema Ponzi sau schema piramidă a fost realizată pe internet. Raportați eventualele scheme Ponzi către Comisia de valori mobiliare și investiții australiene (ASIC).

De asemenea, australienii pot raporta orice caz de a fi înșelat sau de a fi fraudat online la secția de poliție locală.

Grafic de licitație Madoff de Tiffany Farrant sub licență CC BY 2.0
Schema piramidală de către comisia de securitate și schimb, guvernul federal al Statelor Unite.
Monedele Cryptocurrency sunt vizualizate de sus de către Quote Inspector autorizate sub CC BY 4.0
100 de dolari americani – Money photoo.uk/ prin freeforcommercialuse.org – de #FFCU licențiat în baza CC BY 2.0

About the author

Comments

 1. lizare. Alte forme de scheme piramidale includ vânzarea de produse sau servicii inutile sau supraevaluate, precum și investiții în afaceri inexistente sau neperformante.

  De ce schemele piramidale sunt escrocherii? Schemele piramidale sunt escrocherii pentru că promit profituri mari și rapide, dar în realitate, banii sunt obținuți prin recrutarea continuă a altor investitori. În cele din urmă, piramida se prăbușește atunci când nu mai există suficienți investitori noi pentru a finanța cererile de plată ale celor existenți. În acest moment, majoritatea investitorilor pierd banii investiți, iar escrocul care a inițiat schema dispare cu profiturile.

  Scheme de Cryptocurrency Ponzi Schemele Ponzi care implică criptomonede sunt o problemă tot mai mare în ultimii ani. Acestea implică promisiuni de profituri ridicate prin investiții în criptomonede, dar în realitate, banii sunt obținuți prin recrutarea continuă a altor investitori. În cele din urmă, piramida se prăbușește, iar investitorii pierd banii investiți.

  Marketing pe mai multe niveluri Marketingul pe mai multe niveluri (MLM) este o altă formă de scheme piramidale care implică vânzarea de produse sau servicii inutile sau supraevaluate. Participanții sunt încurajați să recruteze alți participanți și să primească o parte din vânzările acestora. Cu toate acestea, majoritatea participanților pierd bani, iar profiturile sunt obținute doar de către cei din vârful piramidei.

  Social media și scheme Ponzi online Schemele Ponzi online sunt tot mai comune în era digitală, iar social media este un mediu popular pentru promovarea acestora. Escrocii folosesc adesea reclame plătite și postări pe rețelele sociale pentru a atrage investitori. Este important să fiți vigilenți și să verificați întotdeauna autenticitatea unei oportunități de investiții înainte de a investi bani.

  Cum să identificați o schemă Ponzi online Există câteva semne de avertizare care ar trebui să vă facă să fiți precauți în legătură cu oportunitățile de investiții online. Acestea includ promisiuni de profituri ridicate cu riscuri scăzute, cereri de plată în avans sau recrutarea continuă a altor investitori. De asemenea, este important să verificați întotdeauna autenticitatea unei oportunități de investiții și să faceți cercetări înainte de a investi bani.

  Dacă vedeți o schemă Ponzi sau o schemă piramidală Dacă vedeți o schemă Ponzi sau o schemă piramidală, este important să raportați imediat autorităților competente. Acestea pot include poliția, organizațiile de reglementare financiară sau organizațiile de consumatori.

  Dacă ați fost înșelat Dacă ați fost înșelat într-o schemă Ponzi sau o schemă piramidală, este important să raportați imediat autorităților competente și să luați măsuri pentru a vă proteja împotriva altor escrocherii. Aceste măsuri pot include blocarea conturilor bancare și schimbarea parolelor pentru a preveni accesul escrocilor la informațiile dvs. personale și financiare.

  În concluzie, este important să fiți vigilenți și să verificați întotdeauna autenticitatea unei oportunități de investiții înainte de a investi bani. Schemele Ponzi și schemele piramidale sunt escrocherii periculoase care pot duce la pierderea banilor și a informațiilor personale și financiare.

Comments are closed.