Korak po korak vodič za siguran pristup mračnoj mreži i dubokom webu

plamen
Google indeksira samo mali dio interneta. Prema nekim procjenama, web sadrži 500 puta više sadržaja od onoga što Google vraća u rezultatima pretraživanja. Veze koje Google i druge tražilice vraćaju prilikom upisivanja upita poznata su kao "površinski web", dok se sav ostali sadržaj koji ne može pretraživati ​​naziva "duboki web" ili "nevidljivi web".

Većina tih podataka je skrivena samo zato što se velika većina korisnika neće smatrati relevantnim. Veći dio toga je skriven u bazama podataka za koje Google ne zanima ili im je zabranjeno indeksiranje. Puno toga je staro i zastarjelo. Sadržaj iPhone aplikacija, datoteke na vašem Dropbox računu, akademski časopisi, sudske evidencije i privatni profili društvenih medija sve su primjeri podataka koje Google ne mora nužno indeksirati, ali još uvijek postoje na internetu.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Tor

Upozorenje: Vaš ISP može otkriti da koristite Tor

Veliki se dio ovog članka vrti oko korištenja mreža anonimnosti poput Tor-a, koje se koriste za pristup mračnoj mreži. Davatelji internetskih usluga mogu otkriti kada se upotrebljava Tor jer su IP čvorovi Tor javni. Ako Tor želite koristiti privatno, možete upotrijebiti ili VPN ili Tor mostove (Tor čvorovi koji nisu javno indeksirani). Američki Tor korisnici posebno bi trebali htjeti koristiti VPN koji će biti brži i pouzdaniji.

Nedavne izmjene američkog zakonodavstva pružaju davatelje internetskih usluga slobodni prodavati i dijeliti podatke o svojim kupcima, uključujući njihove navike pregledavanja. Kada koristite VPN, vaš davatelj internetskih usluga neće moći vidjeti da ste povezani na ulazni čvor Tor, samo šifrirani tunel na VPN poslužitelju.

NordVPN je izbor broj 1 za Tor i dizajniran je za korisnike Tor-a.

Dubok web vs tamna mreža

Dubina mreža često se miješa s tamnom mrežom, koja se naziva i tamna mreža, crna mreža i crna mreža. Jednostavno rečeno, dubinski web svi su podaci pohranjeni na mreži koji tražilice ne indeksiraju. Za pristup dubokom webu ne trebaju vam posebni alati ili preglednik s mračnim mrežama; samo trebate znati gdje gledati. Specijalizirane tražilice, direktorij i wiki mogu pomoći korisnicima da pronađu podatke koje traže.

Mnoge od najboljih web pretraživača općenito su se ugasile ili stekle, poput Alltheweb i CompletePlanet. Ipak, nekoliko vas se druži kako biste započeli:

  • DeeperWeb - Duboka web tražilica koja koristi Google pretraživanje
  • WWW Virtual Library - Izvorni indeks weba, ali više od direktorija nego tražilice.
  • Surfwax - indeksira RSS feedove. Nije sigurno da to još uvijek radi ...
  • IceRocket - Pretražuje blogosferu i Twitter

Sve su u redu, ali specijalizirane tražilice obično su bolje od općih za pronalaženje informacija na dubokom webu. Na primjer, ako tražite sudski postupak, upotrijebite pretraživanje javnih zapisa svoje države ili države. Ako su vam potrebni akademski časopisi, pročitajte naš članak o korištenju dubokih web pretraživača za akademska i znanstvena istraživanja. Što konkretnije možete biti, to je bolje, ili ćete u suprotnom na kraju dobiti iste rezultate pretraživanja kao i na Googleu. Ako vam je potrebna određena vrsta datoteke, poput Excelove datoteke ili PDF-a, naučite kako odrediti pretraživanja za tu vrstu datoteke (npr., Upišite "filetype: PDF" u vaš DeeperWeb upit).

Tamna mreža mali je dio dubokog spleta koji se namjerno čuva skrivenim. Web stranice i podaci na tamnom webu obično traže poseban alat za pristup. Vrsta web stranice koja se najčešće povezuje s mračnim mrežama su tržišta na kojima se kupuju i prodaju nedozvoljena roba poput opojnih droga, vatrenog oružja i ukradenih brojeva kreditnih kartica. Najtamniji kutci koriste se za zapošljavanje hitmera, bavljenje trgovinom ljudima i razmjenu dječje pornografije. Više od toga, mračni web sadrži sadržaj i podatke kojima se može pristupiti anonimno. To može biti blog, forum, chat soba ili privatni igrački poslužitelj.

Ljepota tamne mreže je anonimnost. Nitko ne zna tko je još tko u stvarnom svijetu, sve dok poduzimaju potrebne mjere opreza. Korisnici su bez znatiželjnih očiju vlada i korporacija.

Mračni web i Tor često novinari i zviždači koriste za razmjenu osjetljivih informacija, uključujući i samog Edwarda Snowdena. Na primjer, deponij podataka Ashley Madison objavljen je na web mjestu dostupnom samo Torovim korisnicima.

Kako sigurno pristupiti Mračnom webu

Mračni web nije jedno, centralizirano mjesto. Baš kao i površinska mreža, raspršena je po serverima širom svijeta. Ovaj će vam članak uputiti kako pristupiti tamnom webu putem Tor-a, ukratko za Onion Router. Mrežni URL-ovi web stranica često su dodani s ".onion" umjesto ".com" ili ".org", što ukazuje da su oni dostupni samo Tor korisnicima.

tor dijagram

Tor je mreža dobrovoljnih releja preko kojih se preusmjerava korisnička internetska veza. Veza je šifrirana i sav promet skače između releja koji se nalaze širom svijeta, čineći korisnika anonimnim.

dobrodošli u Tor preglednik

Pa kako doći do Tor mreže? Najlakši način je preuzimanje i instaliranje Torsovog preglednika. Na temelju Firefoxa, možete surfati webom kao i bilo koji drugi web preglednik, osim što se sav vaš promet automatski usmjerava preko Tor mreže. Obavezno preuzmite Tor preglednik samo sa službene web stranice, kako ne biste riskirali preuzimanje zlonamjernog softvera, špijunskog softvera ili nekog drugog virusa na svoj uređaj. Službeno, Tor preglednik dostupan je samo na Windowsima, Mac-u i Linuxu, pa mnogi stručnjaci savjetuju da se ne koriste treći mobilni preglednici koji koriste Tor mrežu.

Kako pristupiti tamnom webu na Androidu putem preglednika Tor (UPDATE)

Službeni preglednik Tor sada je dostupan na Androidu. Možete ga dobiti u Trgovini Play ili na stranici za preuzimanje Tor-a. Kad pišemo, Tor Browser za Android i dalje je alfa i dodatno zahtijeva da instalirate Orbot kao preduvjet.

Preglednik Tor je najpopularniji web preglednik s tamnim okvirom. Nakon što je instaliran Tor Browser, sada možete pristupiti tim web-lokacijama .onion dark net.

Kretanje mračnom mrežom

Sada možete sigurno pregledavati tamne web stranice i skrivene wikije, ali ako namjeravate učiniti nešto više od toga, morat ćete poduzeti nekoliko mjera opreza. Ako planirate kupiti na mračnom mrežnom tržištu kao što je Silk Road, kako biste nabavili one lijekove koje vaša umrla majka tako očajnički treba da preživi, ​​na primjer, morat ćete stvoriti lažni identitet. To znači postavljanje šifrirane e-pošte s novom adresom e-pošte, pseudonimom, postavljanje anonimnog bitcoin novčanika, onemogućavanje Javascripta u pregledniku Tor, istraživanje dobavljača i još mnogo toga.

tor preglednik wikileaks url bar

Očito je da je pronalazak tih .onion web-lokacija prvi izazov, jer se oni neće pojaviti u rezultatima Google pretraživanja. Ne možete samo Google "Silk Road" i nadati se da ćete sletjeti na tamnu web stranicu. Nekoliko mračnih mrežnih pretraživača koji indeksiraju .onion web mjesta uključuju Onion.city, Onion.to i NotEvil. Da biste pretražili više tržišnih mjesta za određene proizvode, posebno droge i opojne droge, postoji i Grams.

Reddit je također dragocjen resurs za pronalaženje mračne mreže ili duboke web stranice koju tražite. Pokušajte s / r / deepweb, / r / luk i / r / Tor podredovima. Skriveni wiki mape poput ove također mogu biti korisni kako bi vam olakšali sužavanje pretraživanja.

Opet, ne možemo dovoljno naglasiti da su sigurnost i anonimnost najvažniji za one na tamnim web stranicama. Vaš davatelj internetskih usluga i vlada možda neće moći vidjeti vašu aktivnost kada su na mreži Tor, ali oni znaju da ste na mreži Tor, a samo to je dovoljno da podignete obrve. U stvari, nedavna presuda Vrhovnog suda SAD-a ukazivala je da je jednostavno korištenje Tor-a dovoljan vjerojatni povod za provođenje zakona za pretraživanje i oduzimanje bilo kojeg računala širom svijeta.

Još jedna vitalna mjera opreza je osigurati da vaši .onion URL-ovi budu točni. Luk URL-ovi obično sadrže niz naizgled nasumičnih slova i brojeva. A budući da se HTTPS koristi vrlo malo na mreži, provjera je li web lokacija zakonita upotrebom SSL certifikata ili nije. Preporučujemo da potvrdite URL iz tri odvojena izvora prije upotrebe bilo koje web lokacije u mračnoj mreži. Nakon što ste sigurni da imate točan URL, spremite ga u šifriranu bilješku - Torčev preglednik neće ga spremiti u predmemoriju za kasnije. U suprotnom, postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtvom lažne prevare poput ove lažne mješavine bitkoina.

Iz tog razloga toplo preporučujemo korištenje drugog sloja sigurnosti putem VPN-a.

VPN nad Torom u odnosu na Tor preko VPN

VPN omogućava korisniku da kriptira sav internetski promet koji putuje do i sa svog uređaja i usmjeri ga preko poslužitelja na mjestu koje odabere taj korisnik. VPN u kombinaciji s Torom dodatno doprinosi sigurnosti i anonimnosti korisnika.

Iako nešto slično, Tor naglašava anonimnost, a VPN naglašava privatnost.

Kombinacijom tih sredstava smanjuje se rizik, ali postoji važna razlika u interakciji ova dva alata. Prvo razgovaramo o Toru preko VPN-a.

Ako se povežete s VPN-om i aktivirate Tor preglednik, koristite Tor preko VPN-a, ovo je daleko najčešća metoda. Sav internetski promet vašeg uređaja prvo ide na VPN poslužitelj, a zatim prelazi preko Tor mreže prije nego što stigne na krajnje odredište. Vaš ISP vidi samo šifrirani VPN promet i neće znati da ste na Toru. Web lokacijama .onion možete normalno pristupiti.

VPN ON TOR

Prebacivanje VPN-a zahtijeva pouzdanje vašeg davatelja VPN-a, koji može vidjeti da upotrebljavate Tor i čuvate zapise metapodataka, mada on zapravo ne može vidjeti sadržaj vašeg šifriranog Tor prometa. VPN bez dnevnika, koji ne pohranjuju nikakve zapisnike prometa niti zapisnike sesija, vrlo je preporučljiv. Dnevnici prometa sadrže sadržaj vašeg internetskog prometa, poput upita za pretraživanje i web mjesta koje ste posjetili, dok zapisnici sesija sadrže metapodatke poput vaše IP adrese, kada ste se prijavili u VPN i koliko je podataka preneseno. Zapisi o prometu veća su briga od zapisnika sesija, ali nisu dobri.

Za ugrađenu Tor preko VPN funkcionalnost, NordVPN upravlja poslužiteljima koji vas automatski usmjeravaju kroz Tor mrežu (detaljne detalje ovdje). Ne morate čak ni koristiti Tor preglednik, ali imajte na umu da ostali preglednici i dalje mogu putem mreže prosljeđivati ​​identifikacijske podatke. Alternativno, postoji IPVanish koji tvrdi da je prvi svjetski VPN za Tor i dolazi visoko preporučljiv, ovdje možete uštedjeti 60% na godišnjem planu.

OBAVIJEST: NordVPN IS ima dvogodišnji ugovor s ogromnim popustom od 66%.

Preklapanje putem VPN-a također ne štiti korisnike od zlonamjernih izlaza Torinih izlaznih čvorova. Budući da se Tor čvorovi sastoje od volontera, ne igraju se svi po pravilima. Završni relej prije nego što vaš promet krene na odredišno web mjesto poznat je kao izlazni čvor. Izlazni čvor dešifrira vaš promet i na taj način može ukrasti vaše osobne podatke ili unijeti zlonamjerni kôd. Osim toga, izlazne čvorove Tor često blokiraju web stranice koje im ne vjeruju, a Tor preko VPN-a također ne može učiniti ništa u vezi s tim..

Onda su tu i manje popularni VPN preko Tor, što se savjetuje protiv službenog Projekta Tor. Samo dva VPN davatelja koja poznajemo, AirVPN i BolehVPN, nude ovu uslugu, mada niti jedan od njih ne daje velike brzine. U tom se slučaju prebacuje redoslijed dvaju alata. Internetski promet prvo prolazi kroz Tor mrežu, a potom preko VPN-a. To znači da VPN davatelj ne vidi vašu stvarnu IP adresu i VPN vas štiti od tih loših izlaznih čvorova.

Velika je mana što će vaš davatelj internetskih usluga znati da koristite Tor, što na nekim mjestima izaziva zabrinutost i zbog toga će mnogi odbaciti ovu metodu. I u ovom je slučaju važno koristiti VPN koji ne smije koristiti i plaćati Bitcoin ako možete ostati anonimni. Tehnika VPN over Tor također je osjetljiva na krajnji napad vremena, iako je vrlo malo vjerovatno.

Promjena VPN-a zahtijeva da imate povjerenja u svog davatelja VPN-a, ali ne i u davatelja internetskih usluga, a najbolje je ako želite pristupiti .onion web stranicama. VPN over Tor zahtijeva da vjerujete u svoj ISP, ali ne i vaš VPN i da je najbolje ako želite izbjeći loše Tor izlazeće čvorove. Neki smatraju da je VPN nad Torom sigurniji jer održava anonimnost tijekom cijelog postupka (pod pretpostavkom da VPN plaćate anonimno). Iako se službeni Tor projekt savjetuje protiv VPN-a nad Torom, obje su metode superiornije od toga da se VPN uopće ne koristi.

Glavni upozorenje je brzina. Zbog svih čvorova kroz koje prolazi vaš promet, Tor sam po sebi značajno ograničava propusnost. Ako mu dodate VPN, čak i brz poput IPVanish-a učiniće ga još sporim, pa vas molimo za strpljenje.

I2P

I2P je alternativna anonimna mreža za Tor. Za razliku od Tor-a, on se ne može koristiti za pristup javnom internetu. Može se koristiti samo za pristup skrivenim uslugama specifičnim za I2P mrežu. I2P se ne može koristiti za pristup .onion web lokacijama jer je to potpuno odvojena mreža od Tor-a. Umjesto toga, I2P koristi vlastitu marku skrivenih web mjesta nazvanih "eepites".

Pa zašto biste umjesto Torta koristili I2P? Uostalom, mnogo je manje popularan, ne može se upotrebljavati za pristup uobičajenim web lokacijama i nije tako jednostavan za upotrebu, između ostalih nedostataka. Oboje se oslanjaju na strukturu usmjeravanja usporedivih sustava u kombinaciji s slojevitim šifriranjem za pregledanje privatnim i anonimnim.

I2P, međutim, ima nekoliko prednosti. Iz tehničkih je razloga mnogo brži i pouzdaniji od Tor-a. Struktura usmjeravanja od strane vršnjaka naprednija je i ne dobiva pouzdan direktorij za dobivanje informacija o ruti. I2P koristi jednosmjerne tunele, tako da prisluškivač može hvatati samo izlazni ili ulazni promet, a ne oba.

Postavljanje I2P-a zahtijeva veću konfiguraciju na korisnikovu dijelu nego Tor. I2P se mora preuzeti i instalirati, nakon čega se vrši konfiguracija putem konzole usmjerivača. Tada se pojedinačne aplikacije moraju zasebno konfigurirati za rad s I2P. Na web-pregledniku morat ćete konfigurirati postavke proxy-a preglednika za upotrebu ispravnog porta.

Freenet

Kao I2P, i Freenet je samostalna mreža unutar mreže koja se ne može koristiti za pristup web lokacijama na javnom webu. Može se koristiti samo za pristup sadržaju učitanom na Freenet, koji je distribuirana podatkovna prodavaonica s vršnjakom. Za razliku od I2P i Tor, ne treba vam poslužitelj za hostiranje sadržaja. Jednom kada nešto prebacite, ono ostaje tamo u nedogled čak i ako prestanete koristiti Freenet, sve dok je popularno.

Freenet omogućava korisnicima da se povežu u jednom od dva načina: darknetu i opennetu. Darknet način rada omogućuje vam da odredite koji su vaši prijatelji na mreži i samo povezujete i dijelite sadržaj s njima. To omogućava skupinama ljudi da stvaraju zatvorene anonimne mreže sačinjene isključivo od ljudi koje poznaju i u koje imaju povjerenja.

Korisnici se mogu povezati u otvorenom načinu, koji automatski dodjeljuje vršnjake na mreži. Za razliku od darkneta, opennet koristi nekoliko centraliziranih poslužitelja pored decentralizirane mreže peer-to-peer.

Konfiguracija je prilično jednostavna. Jednostavno preuzmite, instalirajte i pokrenite. Kada otvorite zadani preglednik, Freenet će biti spreman i pokrenuti se putem svog web sučelja. Imajte na umu da biste trebali koristiti poseban preglednik od onog koji obično koristite da biste osigurali anonimnost.

Freenet je još uvijek eksperiment osmišljen da se odupre napadima uskraćivanja usluge i cenzuri.

Korisni linkovi:

IPVanish
NordVPN
Preuzmite preglednik Tor
BolehVPN
AirVPN

"Plamen" Aarona Escobara licenciran pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 66 = 69

Adblock
detector