Najbolje privatne tražilice koje vas neće pratiti u 2024. godini

Najbolje privatne tražilice koje vas ne prate (1)

Tražite najbolje privatne tražilice koje poštuju vašu privatnost i ne prate vaše podatke? Otkrivamo vam sve što trebate znati.

Google pokušava pratiti sve što radite na mreži, uključujući web stranice koje posjećujete, s kim komunicirate i koje proizvode biste mogli zanimati. Kada koristite Googleove usluge i mnoge povezane usluge, od kojih neke naizgled nemaju nikakve veze s Googleom, informacije o vašim interakcijama sakupljaju se i pohranjuju u obliku korisničkog profila.

Googleova značajka pretraživanja ne razlikuje se. Kad unesete pojam za pretraživanje, Google ga povezuje s osobnim identifikatorima i on postaje dio vaše povijesti pretraživanja i mrežnog profila.

Iako ovo može biti korisno jer Googleu omogućuje pružanje prikladnijih rezultata pretraživanja, za mnoge korisnike to izgleda invazija na privatnost. To je posebno slučaj u današnjem svijetu u kojem tražimo tražilice da odgovore na skoro sva naša svakodnevna pitanja, uključujući i osjetljiva.

Srećom, ako ste zabrinuti za Google, Bing i druge tražilice koje prate vaše pojmove za pretraživanje, imate druge mogućnosti. Mnoge su organizacije prepoznale potrebu za tražilicama koje pružaju pouzdane rezultate bez narušavanja privatnosti i smislile su diskretnije verzije.

U ovom postu otkrivamo najbolje privatne tražilice i detaljnije raspravljamo zašto biste mogli razmotriti napuštanje Googlea.

Što tražiti u najboljim privatnim tražilicama

Nakon što počnete gledati, vidjet ćete da postoji puno privatnih alternativa Google tražilici. Međutim, to nisu svi na istoj razini. Na primjer, neki nisu toliko privatni koliko tvrde, a drugi nude loše korisničko iskustvo. Naš popis najboljih privatnih pretraživača temelji se na sljedećim kriterijima:

 • Održava vašu privatnost (ne prati nikakve podatke)
 • Donosi odgovarajuće rezultate pretraživanja
 • Ima jednostavno sučelje
 • Pruža mogućnosti postavki za prilagođeno iskustvo

Vrijedi napomenuti da su neke privatne tražilice stvarne tražilice u smislu da zapravo pretražuju web stranice kako bi prikupili informacije potrebne za isporuku rezultata pretraživanja. Oni nude više privatnosti jer ne komuniciraju s Googleom ili Bingom, ali možda ne nude najbolje rezultate.

Drugi, u biti nazvani “metasearch motori”, u biti djeluju kao posrednik između korisnika i Googlea ili drugim web lokacijama što im omogućuje bolje opće iskustvo. Neki na ovom popisu se kombiniraju i koriste svoje alate za indeksiranje i povlačenje rezultata poput Googlea i Binga.

Najbolje privatne tražilice

Ovo je naš popis najboljih privatnih pretraživača koje možete upotrebljavati umjesto Googlea u 2024. godini:

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo najbolja privatna tražilica.

DuckDuckGo je vrlo popularan među ljubiteljima privatnosti i zadana je tražilica u pregledniku Tor. Usluga sa sjedištem u SAD-u ima vlastiti alat za indeksiranje (koji se naziva DuckDuckBot), ali također povlači informacije iz preko 400 drugih izvora. Oni uključuju Bing, Zakletvu (prethodno Yahoo) i Wikipediju.

Ova tražilica sprema pretraživanja, ali nisu vezana za pojedinog korisnika:

Također spremamo pretraživanja, ali opet, ne na osobni način prepoznavanja, jer ne pohranjujemo IP adrese ili jedinstvene nizove korisničkih agenata. Koristimo skupne, neosobne podatke pretraživanja za poboljšanje stvari poput pogrešno napisanih riječi.

DuckDuckGo prikazuje oglase za pridružena mjesta na desnoj bočnoj traci, što je malo manje agresivno od Googlea koji prikazuje oglase na vrhu rezultata pretraživanja. Donosi dodatnu zaradu od provizija s web lokacija poput Amazona i eBaya, tako da možda želite biti oprezni ako se ovi pojave puno pojave u rezultatima pretraživanja:

Slično tome, možemo dodati pridruženi kôd nekim web lokacijama e-trgovine (npr. Amazon & eBay) što rezultira vraćanjem malih provizija na DuckDuckGo prilikom kupovine na tim web lokacijama.

Usluga je postigla očekivane rezultate za naše testne pojmove za pretraživanje, uključujući jedno pretraživanje lokalnih usluga. To postavlja pitanje kako DuckDuckGo zna lokaciju korisnika. Kao što je u odgovoru Quore objasnio izvršni direktor DuckDuckGo-a, Gabriel Weinberg, tražilica koristi vašu IP adresu služiti lokalnim rezultatima. Iako ne pohranjuje vašu IP adresu, ona je vidljiva kada pošaljete svoj zahtjev za traženje. U osnovi se koristi za prepoznavanje vaše približne lokacije, a zatim se odmah briše.

Sve u svemu, ovo je najbolja privatna tražilica s obzirom na korisničko iskustvo, posebno ako vas zanimaju lokalni rezultati pretraživanja. S druge strane, ako radije uopće ne upotrebljavate svoju IP adresu, možda bi vam bilo bolje s nekom od ostalih pretraživača na ovom popisu.

Sučelje DuckDuckGo vrlo je slično onome Googleu i drugim popularnim tražilicama. Možete pretraživati ​​cijeli web ili poboljšati pretragu slike, videozapise, vijesti, karte, značenja ili kupovinu. Filtri uključuju sadržaj za odrasle i vremenski okvir rezultata.

Dostupan je niz postavki koje vam pomažu u prilagođavanju vašeg pretraživanja. Na primjer, možete omogućiti značajke poput beskonačnog pomicanja i automatskog prijedloga i postaviti veze za otvaranje na novoj kartici.

Postavke DuckDuckGo najboljih privatnih tražilica.

Iznesene su neke sumnje u legitimitet DuckDuckGo-ovih tvrdnji o privatnosti. Sve se vrti oko činjenice da je izvršni direktor tvrtke nekada vodio sada neispravno web mjesto za društvene mreže pod nazivom Names Database (legalno Opobox).

Tvrtka je nakon toga prodana Classmates.com zajedno sa svim preostalim korisničkim podacima, za višemilijunsku svotu. Čini se da Weinbergovo sudjelovanje u bazi podataka imena predstavlja kontradiktorne vrijednosti u odnosu na one na kojima se temelji DuckDuckGo, otuda i sumnje.

Gabriel se s tim problemima pozabavio u Reddit-u za 2024. godinu gdje brani prakse privatnosti svoje bivše tvrtke i objasnio da mu je pokretanje prethodne tvrtke pomoglo u izradi politika privatnosti za DuckDuckGo.

Preuzeo sam ove ideje o privatnosti na DuckDuckGo, i shvatio da je u slučaju pretraživanja weba minimalna količina potrebnih informacija zapravo nula.

DuckDuckGo reddit nit.

DuckDuckGo je dostupan putem preglednika, ali nudi i aplikacije za iOS i Android i proširenje za preglednik Edge.

2. MetaGer

MetaGer najbolja privatna tražilica.

MetaGer ima sjedište u Njemačkoj, a njime upravlja neprofitna organizacija, SuMa-eV. Pruža rezultate na nekoliko različitih jezika: engleskom, njemačkom i španjolskom. MetaGer ima svoje web indekse i indeksere, ali to je prvenstveno meta pretraživač, koji upituje do 50 tražilica, uključujući Yahoo i Bing. Većina vrhunskih rezultata tijekom našeg testiranja stigla je iz Binga.

Softver koji stoji iza ove tražilice je otvorenog koda, što znači da svatko može vidjeti i pregledati njegov kod. MetaGer ima .onion web mjesto kojem se može pristupiti putem Tor mreže.

Osim MetaGer-a, SuMa-eV ima aplikaciju i u drugom području kojim dominira Google. Njegova karta usluga i planer putanja (Maps.MetaGer.de) ne bilježe niti prate lokacije korisnika.

  Kako koristiti VPN za promjenu zemlje na Google Playu

Kada odlučujete koji će se rezultati prikazati, MetaGer nastoji služiti korisnicima raznolikost. Kao takav, ne koristi se brojem klikova koje web stranica prima kao faktor rangiranja. Poslovni model uključuje donacije, članarine i ne ciljano oglašavanje na stranicama s rezultatima.

Vaša se IP adresa pohranjuje, zajedno s vremenskom oznakom, do 96 sati (četiri dana). To je zato što MetaGer ograničava broj pretraživanja po IP adresi u određenoj količini vremena i treba mu neki način da to prati.

Za komponentu svog ciljanog oglašavanja, MetaGer prikuplja neke podatke. Omogućuje oglašivačima skraćene IP adrese (koje mogu pružiti približne podatke o lokaciji) i podatke o korisničkom agentu, uključujući iz kojeg preglednika i operativnog sustava dolazi upit za pretraživanje. Nijedan od tih podataka ne može identificirati korisnika.

Tražilice sam testirao s nekoliko pojmova, a rezultati su bili relevantni, osim lokalnog pojma za pretraživanje koji je dao raspršene rezultate.

MetaGer dodaje dodatni sloj privatnosti pružajući vam mogućnost otvaranja web stranice anonimno. Na ovaj način tražilica djeluje kao proxy i sakriva vašu IP adresu od odredišne ​​web stranice.

MetaGer anonimno pregledavanje.

MetaGer sučelje nije toliko rafinirano kao ostali na ovom popisu, ali je ipak lako za korištenje. Nemate toliko opcija pretraživanja kao na nekim drugim platformama, ali možete pretraživati ​​cijeli web ili samo slike ili kupovati. Ostale opcije uključuju filtriranje po datumu ili jeziku ili upotrebu sigurne pretrage (za filtriranje sadržaja za odrasle).

Stranica postavki ne daje vam mnogo dodatnih opcija. Samo vam pokazuje filter i omogućava vam da odlučite koje tražilice, na primjer, Bing, koriste se za postizanje rezultata.

Postavke najboljih privatnih tražilica MetaGer-a.

Postoji dodatak MetaGer Firefox i možete postaviti MetaGer kao zadanu tražilicu za Chrome i Edge. Korisnici Androida mogu preuzeti izvornu aplikaciju.

3. Qwant

Qwant najbolja privatna tražilica.

Qwant ima sjedište u Francuskoj i donosi rezultate na više od desetak jezika, uključujući engleski, francuski i talijanski. Ova tražilica ne prati vas ili vaš uređaj i obećava da neće zabilježiti vašu povijest pretraživanja.

Ne koristimo nijedan uređaj za praćenje (piksela, otisci prstiju …). Ne prikupljamo i ne pohranjujemo povijest ili vaša pretraživanja.

Ovo je metasearch motor koji prvenstveno uzima Bing rezultate pretraživanja i isporučuje ih korisniku. Također ima svoje mogućnosti indeksiranja.

Profitni model ove tvrtke uključuje udružene ponude sa web lokacijama kao što su eBay i Trip Advisor, tako da ćete za neka pretraživanja možda imati nepravednu prednost u pogledu ostvarivanja istog na vrhu stranica s rezultatima..

Većina testnih pretraživanja dala je očekivane rezultate, ali lokalni rezultati pretraživanja uglavnom nisu bili primjereni. Qwant ima jedinstveno i estetski ugodno sučelje i omogućuje vam pretraživanje interneta ili sužavanje rezultata na vijesti, slike, društvene mreže ili videozapise. Osim toga, možete filtrirati rezultate prema dobi (“svježinu”).

Postavke omogućuju prilagođavanje početne stranice, uključujući opcije prikazivanja trendnih tema, vijesti i postova na društvenim mrežama te otvaranje veza i videozapisa na novim karticama.

Qwant settigns.

Qwant ima i druge proizvode koji se natječu s Googleovim proizvodima i proizvodima drugih tvrtki, uključujući Qwant Maps, Qwant Music, Qwant Boards (sličan Pinterestu) i Qwant Junior (za djecu od 6 do 13 godina).

Postoje proširenja Qwant za Chrome i Firefox, a aplikacije su dostupne za iOS i Android. Ako vam je potrebna brža i lakša tražilica, na primjer, ako koristite stariji web preglednik, Qwant Lite je dizajniran posebno za tu svrhu.

4. Searx

Najbolja privatna tražilica Searx.

Searx je metasearch motor koji je otvorenog koda i dostupan na GitHub-u. Ovo je neprofitna inicijativa, tako da nećete vidjeti oglase na vrhu stranice s rezultatima pretraživanja. Iako postoji glavno web mjesto Searx (searchx.me), ovu tražilicu pronaći ćete na mnogim drugim web lokacijama jer je moguće pokrenuti ih sami.

To će imati na umu da, ako planirate pokrenuti vlastiti primjerak za osobnu upotrebu, imajte na umu da se upiti za pretraživanje neće objediniti s onima drugih korisnika. To znači manju anonimnost. Također imajte na umu da ako koristite instancu pretraživanja koja nije službena, to ste povjerenje administratoru te instance s vašim podacima.

Searx nudi opciju proxyja koja vam omogućuje da i dalje maskirate svoj identitet kada kliknete na web mjesto. Sučelje je osnovno i relativno jednostavno. Rezultati pretraživanja bili su odgovarajući, ali tražilica ima problema s Googleom i drugim izvorima pa se pogreške isporučuju za neke pojmove.

Searx greška.

Da biste prilagodili svoje osnovne postavke pretraživanja, možete kliknuti na Napredne postavke odmah ispod trake za pretraživanje. Na primjer, između ostalih opcija možete odabrati pretraživanje weba ili datoteka, slika ili vijesti.

Postoji mnogo više prilagodljivih značajki kada kliknete Postavke u gornjem desnom kutu. Na primjer, u Općenito na kartici možete prilagoditi ponašanje tražilice i izgled stranica s rezultatima tražilice. I u Dodaci na kartici, vidjet ćete mogućnosti za omogućavanje ili onemogućavanje određenih dodataka poput HTTPS prepisati i Beskonačno pomicanje.

Searx postavke.

Searx ima Android aplikaciju i dodatak Firefox.

5. Početna stranica

Početna stranica najbolja privatna tražilica.

Početna stranica (koja se ranije zvala IXquick) je metajezični motor sa sjedištem u Nizozemskoj. Svoje rezultate uzima Google i isporučuje ih korisniku. Kao takav, on u osnovi djeluje kao proxy da korisnici mogu pregledavati rezultate Google pretraživanja, a da ih kompanija ne prati. Početna stranica nedavno je okrunjena najboljom dostupnom tražilicom, čak je i pobijedila Google.

Usluga ne prati bilo koje vaše podatke, uključujući vaše upite za pretraživanje. Kratka verzija pravila o privatnosti glasi:

Startpage.com ne bilježi niti dijeli vaše osobne podatke. Ne pratimo vas. Ne profilujemo vas. Razdoblje.

Pravila o privatnosti početnih stranica.

Ako želite koristiti tražilicu kao proxy poslužitelj za anonimno posjećivanje web mjesta, jednostavno kliknite Anonimni pogled pored rezultata.

Iskustvo početne stranice vrlo je slično iskustvu Googlea. Sučelje je gotovo isto, osim s manje opcija. Možete pretraživati ​​web ili tražiti slike ili videozapise i odabrati dob rezultata. Možete obaviti i naprednu pretragu s postavkama sličnim onima Googleove opcije za napredno pretraživanje.

Kao što se očekivalo, rezultati pretraživanja više su u skladu s Googleovim rezultatima od ostalih na ovom popisu, tako da ako tražite privatnu verziju Googlea, ovo je vjerojatno dobar izbor. Izuzetak su, međutim, bili lokalni rezultati pretraživanja. Probna lokalna pretraga dala je neke rezultate koji su bili u neposrednoj blizini naše trenutne lokacije, ali ne toliko blizu kao što su rezultati isporučeni od DuckDuckGo.

To znači da početna stranica možda koristi skraćenu verziju vaše IP adrese da bi dobila približno približnu lokaciju i dala pristojne lokalne rezultate. Međutim, to se nagađa i tvrtka nije potvrdila.

Postavke početne stranice uključuju opcije jezika i izgleda i preklopnike za značajke pretraživanja, poput prijedloga, karata i trenutnih odgovora na Wikipediji. Također postoji nekoliko postavki privatnosti i sigurnosti, koje uključuju obiteljske filtre, stranice za provjeru zlonamjernog softvera i povezivanje samo s određenim poslužiteljima.

  Najbolji VPN-ovi za Instagram kako bi dobili pristup tamo gdje je cenzuriran

Postavke početne stranice

Početna stranica sadrži aplikacije za iOS i Android te proširenja preglednika za Chrome i Firefox.

6. Swisscows

Najbolja privatna tražilica Swisscows.

Swisscows ima sjedište u Švicarskoj i dostupan je na osam jezika, uključujući engleski, talijanski i španjolski. Partner je s Bingom, tako da je većina rezultata pretraživanja upravo s te tražilice. Ipak, Swisscows se razlikuje od ostalih tražilica u načinu na koji daje rezultate. Koristi semantičku tehnologiju da bi odredio najkorisnije rezultate za korisnika.

To ne pohranjuje i ne prati nikakve osobne podatke korisnika kao što su IP adresa ili upiti za pretraživanje. Tvrtka se ponosi činjenicom da se svi poslužitelji nalaze u Švicarskoj, zemlji poznatoj po snažnim zakonima o privatnosti.

Ako tražite privatnu tražilicu za upotrebu svoje obitelji, Swisscows bi mogao biti dobro raspoložen. Cilj mu je biti pretraživač prilagođen djeci filtriranjem sadržaja za odrasle poput pornografije i nasilja.

Obiteljski natpis Swisscows.

Ova se tvrtka oslanja na donacije korisnika i tvrtki tako da nećete vidjeti oglase koji iskaču među vašim rezultatima pretraživanja.

Sučelje je moderno i jednostavno. Osim pretraživanja interneta, možete tražiti posebno slike, videozapise ili glazbu. Možete filtrirati pretraživanje po zemlji ili sortirati rezultate prema dosadašnjoj popularnosti.

Swisscows nudi nekoliko dodatnih alata, uključujući prevoditelja koji djeluje slično kao Google Translate. Zatim je alat “Digest”, koji vas poziva da ispustite datoteku ili vezu da otkrijete suštinu onoga što sadrži. Ovo je zapravo plaćeni softver, ali možete ga isprobati unutar Swisscows pretraživačkog sučelja.

Upiti pretraživanja uglavnom daju očekivane rezultate. Popisi za lokalne izraze nisu bili relevantni, ali koristeći birač regije, bili su barem iz prave države.

Za razliku od ostalih pretraživača na ovom popisu, nema zasebnog zaslona postavki koji bi vam pomogao da prilagodite svoje iskustvo.

Koje su informacije Google praćenje i zašto?

Google, Bing i druge popularne tražilice bilježe upite pretraživanja zajedno s drugim informacijama. Evo što se može snimiti:

 • Vaša IP adresa
 • Tvoja lokacija
 • Jedinstveni identifikatori preglednika, aplikacija i uređaja
 • Pojmovi za pretraživanje

Kada razmišljate o tome koliko puta dnevno unesete pojam za pretraživanje na Googleu, lako je vidjeti koliko bi bilo lako za tvrtku izgraditi profil koji svakodnevno odražava ono što radite. Na primjer, skloni smo tražiti tonu tema koje se odnose na naš osobni život, na primjer:

 • Pojedinačni proizvodi ili trgovine
 • Kućne usluge, kao što su vodovod ili čišćenje prozora
 • Banke i ulaganja
 • Mjesta za jelo
 • Vikend aktivnosti
 • Odmor odredišta
 • Upute do prijateljeve kuće ili mjesta događanja
 • Stvari povezane s našom djecom (kao što su škole i aktivnosti)
 • Medicinske probleme koje možda imamo

… Plus bilo koji broj stvari koje se odnose na naš posao ili posao.

Sve ove informacije predstavljaju lonac zlata za oglašivače. Oglasi su prema nama ciljani na temelju naše mrežne aktivnosti, jer često odražavaju naše izvanmrežne aktivnosti. Google i pridruženi oglašivači mogu stvoriti vrlo precizan profil o tome kako živi svatko od nas i prodaje nam se u skladu s tim.

Zašto Google prati problem?

Nekima bi moglo biti korisno posluživanje oglasa na web stranicama, unutar društvenih medija i u e-porukama koje su prilagođene njihovim osobnim ukusima. Zapravo, to je osnovna pretpostavka na kojoj Google i slične tvrtke opravdavaju svoje intenzivno praćenje na mreži. Obično će reći nešto u skladu s “bolje služiti kupcima” ili “pružiti poboljšano iskustvo našim korisnicima”.

Doista se događa da ste vi, ili barem vaši podaci, proizvod koji se može prodati oglašivačima ili drugim trećim stranama, bez obzira ko je najpovoljniji. Mnogi korisnici smatraju ovu nametljivu i čak potpuno jezivu. Osim što netko zna da skuplja mnoštvo detalja o vama, kako bi mogli shvatiti kako najbolje prodati vam proizvode i usluge, postoje i druge implikacije ciljanog oglašavanja. Evo samo nekoliko neugodnih scenarija:

 • Pokušavate pokazati kolegi web mjesto povezano s poslom, ali to je pokriveno oglasima za web lokacije za upoznavanje.
 • Pregledali ste zaručničke prstenove i srodne oglase prikazuju se na svim svojim kućnim uređajima, pokvarivši iznenađenje za vaše značajne druge.
 • Sramotni medicinski oglasi počinju se pojavljivati ​​na web lokacijama dok radite iz prepune kafića.

Također postoje ozbiljnije posljedice izloženosti vaše povijesti pretraživanja ciljanim oglašavanjem ili nekim drugim sredstvima. Na primjer, određeni ljudi, poput onih u nasilničkim odnosima ili koji žive u potlačenim zajednicama, mogu biti izloženi ozbiljnoj šteti,.

Činjenica da su svi ovi podaci negdje pohranjeni također ga čine metom hakera. I ne zaboravimo potencijal ljudske pogreške koja može izazvati nenamjerno izlaganje podataka. Na primjer, u slučaju 2006. AOL je javnosti objavio povijesti pretraživanja više od 650.000 svojih korisnika. Slučaj je na kraju riješen 2013. godine, a AOL je pristao platiti 5 milijuna dolara, ali to ne znači da se ne bi moglo ponoviti.

Kako promijeniti zadanu tražilicu na svom pregledniku

Ako ste se odlučili prebaciti na neku od gore navedenih pretraživača, bez sumnje ćete htjeti stvari učiniti što je moguće zgodnijim. Ako vam je zadana tražilica trenutno postavljena na Google ili Bing, to je obično jednostavno promijeniti, mada postupak nije uvijek posve očit.

Samo slijedite korake u nastavku za svoj preglednik:

Google Chrome

Evo kako promijeniti zadanu tražilicu u Chromeu:

 1. Kliknite ikonu izbornika s tri točke u gornjem desnom kutu zaslona i odaberite postavke od padajućeg.
 2. U postavke zaslona, ​​pomaknite se prema dolje do Pretraživač.
 3. U padajućem pored Tražilica koja se koristi u adresnoj traci, trebali biste vidjeti nekoliko opcija, uključujući Google, Bing i Yahoo! Jedina privatna tražilica na popisu prema zadanim postavkama je DuckDuckGo. Ako je ovo onaj koji želite koristiti, idite naprijed i odaberite ga s padajućeg izbornika. Ovo će biti vaša nova zadana tražilica. Ako želite dodati drugu privatnu tražilicu kao zadanu, prijeđite na sljedeći korak.

Zaslon postavki Chromea.

 1. Kliknite strelicu desno od Upravljanje tražilicama.
 2. U Upravljanje tražilicama stranicu, odaberite Dodati.

Chrome Upravljanje stranicama tražilice.

 1. Ispunite polja u Uređivanje tražilice stranica. U primjeru u nastavku dodajemo početnu stranicu. Za Pretraživač unesite ime tražilice. U Riječ unesite u tekstnu prečicu koju ćete koristiti u adresnoj traci. Za krajnje polje upišite URL tražilice s „% s“ na mjesto upita. Da biste dobili ovaj URL, jednostavno unesite pojam za pretraživanje u tražilicu, a zatim zamijenite pojam za pretraživanje s “% s” (bez navodnika).

Chrome Uređivanje stranice tražilice.

 1. Nakon što su polja ispunjena, pritisnite Uštedjeti.
 2. Nova tražilica sada bi trebala biti opcija ispod Upravljanje tražilicama. Kliknite ikonu s tri točke desno od tražilice i odaberite Napraviti zadani.
  Kako deblokirati Paramount mrežu iz inozemstva (izvan SAD-a)

Mozilla Firefox

Evo kako promijeniti zadanu tražilicu u Firefoxu:

 1. Kliknite ikonu hamburgera u gornjem desnom kutu.
 2. Odaberi Opcije > traži.
 3. U padajućem mjestu ispod Zadana tražilica, trebali biste vidjeti nekoliko opcija, uključujući Google, Bing, eBay, Twitter i Wikipedia. Kao i kod Chromea, jedina privatna tražilica na popisu prema zadanim postavkama je DuckDuckGo. Ako želite koristiti ovaj, možete ga odabrati i gotovi ste. Ako biste radije koristili drugu privatnu tražilicu, prijeđite na sljedeći korak.
 4. Još u traži, pomaknite se prema do Tražilice jednim klikom i odaberite Pronađite više tražilica.

Stranica postavki Firefox pretraživanja.

 1. Bit ćete usmjereni na stranicu dodataka za Firefox. U polje za pretraživanje upišite tražilicu koju želite koristiti, na primjer, Qwant.
 2. Kliknite tražilicu na popisu rezultata, a na rezultirajućoj stranici odaberite + Dodajte u Firefox.

Stranica dodataka za Firefox.

 1. Vidjet ćete skočni prozor koji potvrđuje dodatak. Odaberi Dodati.
 2. Trebao bi se pojaviti još jedan skočni prozor sa pitanjem želite li tražilicu postaviti kao zadanu. Klik Da.

Pojavni prozor potvrde dodatka za Firefox.

 1. U slučaju da vam nedostaje potvrda, uvijek se možete vratiti na Opcije > traži. Sada, pod Zadana tražilica, trebali biste vidjeti svoju novo dodanu tražilicu kao opciju na padajućem izborniku.

Padajući izbornik tražilice Firefox.

Microsoft Edge

Evo kako promijeniti zadanu tražilicu u programu Microsoft Edge:

 1. Idite na početnu stranicu tražilice, na primjer, www.swisscows.com.
 2. Kliknite ikonu tri točke (više radnji) u gornjem desnom kutu i odaberite postavke > Napredna.
 3. Pod, ispod Pretraživanje adresne trake, Odaberi Promijenite pretraživača.
 4. Tražilica do koje ste navigirali u prvom koraku trebala bi se pojaviti na popisu s riječi “otkriveno” u zagradama nakon naziva. Odaberite ga i pritisnite Postavi kao zadano.

Postavke ivica

iOS (Safari)

Evo kako promijeniti zadanu tražilicu za Safari:

 1. U Safariju nije moguće dodati dodatne tražilice na zadane opcije. DuckDuckGo je ugrađena opcija, pa ako je ovo što želite, onda ćete imati sreće. Ići postavke > Safari > Pretraživač, i odaberite DuckDuckGo.

Postavke tražilice za iOS.

 1. Ako ne, postoji mogućnost da svoju omiljenu tražilicu dodate na početni zaslon za brz i jednostavan pristup. Dođite do početne stranice tražilice koju želite dodati, na primjer, www.searx.me.
 2. Odaberite gumb za dijeljenje, pomaknite se prema dolje i odaberite Dodaj na početni zaslon. Tražilica će sada biti dostupna na vašem početnom zaslonu, tako da sljedeći put kada želite pretražiti, pritisnite tipku umjesto da ulazite u Safari.

iOS dodaje novu tražilicu.

Android (Chrome)

Evo kako promijeniti zadanu tražilicu za Android:

 1. Na pregledniku Chrome posjetite stranicu tražilice koju želite koristiti, na primjer, MetaGer, i izvršite pretraživanje. Imajte na umu da ako ne pretražite, pretraživač se neće pojaviti na popisu u koraku 4 u nastavku.
 2. Odaberite ikonu izbornika s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite postavke.
 3. Pod, ispod Osnove, klik Pretraživač.
 4. Ovdje bi trebala biti opcija tražilica kojom ste navigirali. Odaberite ga s popisa i to će vam sada biti zadana postavka.

Android dodaje tražilicu.

I dalje želite koristiti Google? Koristite VPN

Ako se zaista ne želite odreći korištenja Googleove tražilice, barem biste trebali razmisliti o zaštiti sebe uglednim VPN-om. Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira sav vaš web promet tako da nije čitljiv trećim stranama, poput vašeg davatelja internetskih usluga i potencijalnih hakera. On također tunelira vaš promet putem sekundarnog VPN poslužitelja i zamjenjuje vašu stvarnu IP adresu onom koja odgovara VPN poslužitelju.

Taj se poslužitelj može nalaziti na vašem izboru i IP adresa će biti povezana s tom lokacijom. Google i bilo koje druge odredišne ​​web stranice više neće vidjeti vašu stvarnu IP adresu i lokaciju, već će umjesto toga vidjeti VPN. Kombinacija VPN-a s anonimnim ili privatnim načinom pregledavanja prilično je sigurna opklada da biste spriječili da vas Google prati.

U skladu s tim, male su šanse da će Google još uvijek moći sastaviti korisnički profil na temelju drugih identifikatora, poput jedinstvenih identifikatora preglednika ili uređaja. Nekim se njima može upravljati u postavkama vašeg preglednika ili uređaja, ali drugi, poput IMEI broja mobilnog telefona, ne mogu. Iako Google obavještava korisnike da se ovi identifikatori koriste, prilično je nejasno s obzirom na to kako i kada se koriste. Kao takav, vaš najbolji oblik zaštite bilo bi potpuno izbjegavanje Googlea, čak i ako imate VPN.

Nije loše koristiti VPN uz privatnu tražilicu. Naišli smo na nekoliko navodno privatnih pretraživača s upitnim pravilima o privatnosti koji sugeriraju da se IP adrese mogu na neki način koristiti. S VPN-om privatna tražilica vidjet će samo vašu VPN IP adresu, tako da se ne treba brinuti.

Prilikom odabira VPN-a, obavezno odaberite jedan s zapisom o zaštiti privatnosti korisnika, kao što je ExpressVPN. Ključne značajke na koje morate paziti su istinska pravila o nepojavljivanju zapisnika i zaštita od curenja informacija.

Vidi također:

 • Najbrži VPN-ovi
 • Najbolji VPN-ovi za Tor
 • Najbolji VPN-ovi za Windows 10
 • Najbolji VPN-ovi za Mac

Kako izbrisati Google povijest pretraživanja

Ako ste se odlučili prebaciti na privatniju tražilicu ili nastaviti koristiti Google putem VPN-a, postoji još jedan problem. Google i druge tražilice i dalje će imati evidenciju svih podataka koje su do danas prikupili o vama.

Te podatke možete (uglavnom) ukloniti brisanjem svoje aktivnosti. Čak i kada je Google izbrisao vaše podatke, podaci se čuvaju. Na primjer, ako izbrišete povijest pretraživanja, pojam za pretraživanje više se neće pohranjivati, ali činjenica da ste tada nešto pretraživali ostat će zabilježena. Međutim, Google je nejasan u vezi sa količinom informacija. Ova je crta posebno nejasna:

Ponekad određene podatke zadržavamo duže vrijeme kako bismo zadovoljili određene poslovne potrebe ili zakonske zahtjeve.

Google pravila o brisanju.

Bez obzira na to, većinu povijesti pretraživanja trebali biste moći izbrisati.

Evo kako izbrisati svoju Google povijest:

 1. Idite kod Googlea Moja aktivnost na lijevoj bočnoj traci odaberite Izbriši aktivnost korisnika.

Stranica aktivnosti pretraživanja Google Delet.

 1. U rezultatskom skočnom prozoru možete odabrati vremensko razdoblje za koje želite izbrisati aktivnost.

Izbriši skočni prozor Aktivnosti na webu i u aplikacijama.

 1. Tada morate potvrditi brisanje. Odaberi Izbrisati.

Izbriši skočni prozor za potvrdu.

 1. I to je to. Sada biste trebali vidjeti zaslon za potvrdu.

Zaslon za potpunu potvrdu brisanja.

Imajte na umu da također možete izbrisati svoju aktivnost s Google početne stranice tako da otvorite postavke > Vaši podaci u pretraživanju, i pomaknite se prema dolje Izbrišite svoju pretraživačku aktivnost odjeljak.

Problem je ako nastavite koristiti Google, i dalje će pohranjivati ​​podatke o vama. Stoga ćete želite isključiti aktivnost za budućnost. Na Moja aktivnost stranica, vidjet ćete nekoliko okvira, od kojih se lijevo odnosi na praćenje aktivnosti. Odaberi Promijenite postavku.

Kutije aktivnosti

U rezultirajućem zaslonu poništite oba okvira. Prvo, ako je označeno, omogućuje Googleu da vas prati putem Chromea i web lokacija koje koriste Googleove usluge. Drugi omogućuje tvrtki spremanje snimaka vaših glasovnih i audio ulaza za Googleove govorne usluge. Najvažnije je okrenuti prekidač pokraj mreža & Aktivnost u aplikaciji u isključeni (sivi) položaj.

Zaslon Aktivnost na webu i u aplikacijama

Vraćajući se do dva okvira na ulazu Moja aktivnost Ako odlučite Google dopustiti da nastavlja snimanje vaše aktivnosti iz bilo kojeg razloga, pomoću desnog okvira možete odlučiti koliko dugo ih tvrtka čuva: 18 mjeseci, tri mjeseca ili dok je ručno ne izbrišete.

Zaslon razdoblja brisanja.

About the author

Comments

 1. štitu privatnosti korisnika tako što blokira praćenje oglasa i omogućuje enkripciju pretraživanja. 2. MetaGer MetaGer je njemačka tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisnike. Oni tvrde da ne pohranjuju nikakve podatke o pretraživanju i ne prikazuju oglase. Umjesto toga, MetaGer koristi donacije kako bi održao svoju uslugu. Tražilica također omogućuje korisnicima da pretražuju web stranice, slike, videozapise i vijesti. 3. Qwant Qwant je francuska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisnike. Oni tvrde da ne pohranjuju nikakve podatke o pretraživanju i ne prikazuju oglase. Qwant također nudi mogućnost pretraživanja web stranica, slika, videozapisa i vijesti. 4. Searx Searx je open-source tražilica koja koristi više izvora za prikupljanje informacija i ne prati korisnike. Searx omogućuje korisnicima da odaberu izvore koje žele koristiti za pretraživanje i omogućuje im da blokiraju određene izvore. Tražilica također omogućuje korisnicima da pretražuju web stranice, slike, videozapise i vijesti. 5. Početna stranica Početna stranica je tražilica koja koristi Google za prikupljanje informacija, ali ne prati korisnike. Oni tvrde da ne pohranjuju nikakve podatke o pretraživanju i ne prikazuju oglase. Početna stranica također omogućuje korisnicima da pretražuju web stranice, slike, videozapise i vijesti. 6. Swisscows Swisscows je švicarska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisnike. Oni tvrde da ne pohranjuju nikakve podatke o pretraživanju i ne prikazuju oglase. Swisscows također omogućuje korisnicima da pretražuju web stranice, slike, videozapise i vijesti. Korištenje privatnih tražilica može biti korisno za one koji su zabrinuti za svoju privatnost na mreži. Međutim, važno je napomenuti da privatne tražilice možda neće pružiti najbolje rezultate pretraživanja kao Google ili Bing. Korisnici bi trebali razmotriti svoje prioritete i potrebe pri odabiru tražilice.

 2. štitu privatnosti korisnika tako što blokira praćenje oglasa i omogućuje enkripciju pretraživanja. 2. MetaGer MetaGer je njemačka tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Yahooa za prikupljanje informacija. MetaGer također nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja po datumu i filtriranja rezultata prema državi. 3. Qwant Qwant je francuska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Qwant također nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja po kategorijama i filtriranja rezultata prema državi. 4. Searx Searx je open-source tražilica koja koristi više izvora za prikupljanje informacija, uključujući Google, Bing i Yahoo. Međutim, korisnici mogu odabrati koji će izvori biti korišteni za njihovo pretraživanje. Searx ne prati korisničke podatke i nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja po kategorijama i filtriranja rezultata prema državi. 5. Početna stranica Početna stranica je tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Početna stranica nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja po kategorijama i filtriranja rezultata prema državi. 6. Swisscows Swisscows je švicarska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Swisscows nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja po kategorijama i filtriranja rezultata prema državi. Koje su informacije Google praćenje i zašto? Google prati mnoge informacije o korisnicima, uključujući pretraživanja, lokaciju, povijest pregledavanja, interakcije s drugim Googleovim uslugama i još mnogo toga. Ove informacije se koriste za pružanje prikladnijih rezultata pretraživanja i ciljanje oglasa. Zašto Google prati problem? Google prati korisničke podatke kako bi pružio bolje iskustvo pretraživanja i ciljao oglase. Međutim, mnogi korisnici smatraju da je to invazija na privatnost. Kako promijeniti zadanu tražilicu na svom pregledniku Ako želite promijeniti zadanu tražilicu na svom pregledniku, slijedite ove korake: Google Chrome 1. Kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu preglednika i odaberite “Postavke”. 2. U odjeljku “Pretraživanje” odaberite “Upravljanje tražilicama”. 3. Odaberite željenu tražilicu i kliknite na “Postavi kao zadano”. Mozilla Firefox 1. Kliknite na tri linije u gornjem desnom kutu preglednika i odaberite “Opcije”. 2. U odjeljku “Pretraživanje” odaberite “Upravljanje tražilicama”. 3. Odaberite

 3. štitu privatnosti korisnika tako što blokira praćenje oglasa i omogućuje enkripciju pretraživanja. 2. MetaGer MetaGer je njemačka tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Yahooa za prikupljanje informacija. MetaGer također nudi dodatne značajke poput blokiranja neželjenih oglasa i enkripcije pretraživanja. 3. Qwant Qwant je francuska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Qwant također nudi dodatne značajke poput blokiranja neželjenih oglasa i enkripcije pretraživanja. 4. Searx Searx je open-source tražilica koja koristi više izvora za prikupljanje informacija, uključujući Google, Bing i Yahoo. Međutim, korisnici mogu odabrati koji izvori žele koristiti i mogu blokirati praćenje oglasa. Searx također nudi dodatne značajke poput enkripcije pretraživanja i mogućnosti postavljanja vlastitog servera. 5. Početna stranica Početna stranica je tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Početna stranica također nudi dodatne značajke poput blokiranja neželjenih oglasa i enkripcije pretraživanja. 6. Swisscows Swisscows je švicarska tražilica koja koristi vlastiti alat za indeksiranje i ne prati korisničke podatke. Oni također koriste druge izvore poput Binga i Wikipedia za prikupljanje informacija. Swisscows također nudi dodatne značajke poput blokiranja neželjenih oglasa i enkripcije pretraživanja. Koje su informacije Google praćenje i zašto? Google prati mnoge informacije o korisnicima, uključujući pretraživanja, lokaciju, povijest pregledavanja, interakcije s drugim Googleovim uslugama i još mnogo toga. Oni to rade kako bi pružili bolje personalizirane usluge i oglase. Međutim, mnogi korisnici smatraju da je to invazija na privatnost. Zašto Google prati problem? Google prati korisničke podatke kako bi pružio bolje personalizirane usluge i oglase. To im omogućuje da zarade više novca od oglašavanja. Kako promijeniti zadanu tražilicu na svom pregledniku Ako želite promijeniti zadanu tražilicu na svom pregledniku, slijedite ove korake: Google Chrome 1. Kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu preglednika i odaberite “Postavke”. 2. U odjeljku “Pretraživanje” odaberite “Upravljanje tražilicama”. 3. Odaberite željenu tražilicu i kliknite na “Postavi kao zadano”. Mozilla Firefox 1. Kliknite na tri linije u gornjem desnom kutu preglednika i odaberite “Opcije”. 2. U odjeljku “Pretraživanje” odaberite “Pretraživanje” i odaberite željenu tražilicu. 3. Kliknite na “Post

Comments are closed.