Cum se face: Testarea de referință a procesorului

Cum se face: Testarea de referință a procesorului

CPU-ul unui computer joacă un rol integral în „sănătatea” și performanțele sale generale. Funcționează non-stop, de-a lungul întregii sale vieți, pentru a vă asigura că dispozitivul rulează la niveluri maxime de performanță. Și, în timp, suprasolicitarea acestei părți de bază poate duce la deteriorarea performanței sale, care se reflectă direct în performanțele generale ale calculatorului. Devine din ce în ce mai lent, în mod nebunesc lent și (dacă rămâne necorectat) ceea ce ar putea duce la o prăbușire completă.

Prin urmare, se recomandă ca testul de referință al CPU să fie efectuat în mod regulat. Testul, care poate fi făcut în mod singular sau ca parte a unei evaluări generale a performanței hardware, ajută la determinarea stării actuale de sănătate a procesorului.

Ce este un test de referință al procesorului?

Unitatea centrală de procesare (CPU), cunoscută și sub numele de „inima” dispozitivelor electronice, este responsabilă de executarea instrucțiunilor care îi sunt date de programe. Aceste instrucțiuni includ logici, calcule aritmetice de bază, operații de intrare / ieșire (I / O) și secvențe de control.

Fapt amuzant: Spre deosebire de convingerea populară, procesoarele nu se găsesc doar în computere, laptopuri și servere – le puteți găsi și în switch-uri și routere. Chiar și dispozitivele precum smartphone-urile și televizoarele cu ecran plat au unul.

Companii tehnice Intel și AMD (Advanced Micro Devices) sunt principalii producători de procesoare. Produsele Intel sunt marcate cu nume precum Celeron, Pentium, și miez în timp ce AMD face Sempron, Athlon, și Phenom.

Un test de referință al CPU este definit ca …

Un test de referință al procesorului este o evaluare a capacității efectuată folosind un test standard, general, pentru a măsura performanța procesorului..

Testele sunt efectuate de obicei folosind instrumente de comandă locale sau pachete software disponibile pe piață. Există, de asemenea, site-uri web care oferă servicii de testare de referință a procesorului.

De ce aveți nevoie de un test de referință al procesorului?

Există multe motive pentru care oricine ar dori să efectueze un test de referință al procesorului. Printre aceste motive găsim:

 • jucătorii care au nevoie de calculatoare din ce în ce mai rapide – întrucât fiecare nouă generație de jocuri mănâncă din ce în ce mai multe resurse în timpul jocului – trebuie să știe exact câtă putere de procesare au la dispoziție; acest lucru este valabil mai ales pe tărâmul concurenților profesioniști.
 • întreprinderile trebuie să știe că au suficientă putere de procesare disponibilă pentru a-și îndeplini sarcinile – în unele industrii, supraviețuirea unei companii poate depinde de fapt de viteza proceselor sale (care este facilitată cu ajutorul unei puteri bune de procesare).
 • Deciderea ce procesor să aleagă – între Intel și AMD, de exemplu – oricine și-ar da seama că poate fi dificil, deoarece, în timp ce viteza ceasului este un indicator important al puterii de procesare, două procesoare cu aceeași viteză de ceas pot performa diferit; prin urmare, un test de referință pentru a găsi cel mai bun dintre cei doi.
 • Administratori de sistem și de rețea trebuie să fie deasupra problemelor care ar putea împiedica un mediu de procesare lin. O astfel de problemă este blocarea proceselor într-un procesor. Un test de referință al procesorului poate identifica procesele care blochează timpul procesorului și face ca alte procese să aștepte într-o coadă prea mult timp
  Sophos Intercept X Endpoint Protection Review

Abia după analizarea rezultatelor testelor de referință ale procesorului pot fi întreprinse acțiuni corective pentru rezolvarea problemelor legate de performanță. Dupa toate acestea, nicio cantitate suplimentară de memorie, spațiu pe disc sau lățime de bandă nu va rezolva problemele procesorului.

Cât de corecte sunt aceste teste?

O unitate de procesare centrală (CPU) utilizează un reper metode de testare standardizate pentru a măsura performanța procesorului.

De fapt, producătorii de cipuri folosesc aceleași repere pentru a-și comercializa și promova noile CPU-uri sau pentru a-și extrage concurenții. Desigur, unele dintre pretențiile lor de performanță s-ar putea să nu reflecte utilizarea din lumea reală, deoarece performanțele fiecărui procesor variază în funcție de modul în care a fost configurat, ce aplicații rulează pe acesta și numărul sau tipul de procese pe care trebuie să le gestioneze.

De exemplu, cel mai cunoscut KPI pentru un procesor este viteza ceasului său. Dar, acest lucru poate fi redus sau crescut (de exemplu, sub și overclocking, în funcție de preferințele utilizatorilor). Acest lucru va avea un impact corespunzător asupra rezultatelor testelor de referință.

Fapt amuzant: Viteza ceasului procesorului măsoară numărul de instrucțiuni pe care le poate prelucra într-o secundă. Astfel, un 4.0 GHz poate procesa 4 miliarde de instrucțiuni pe secundă.

Dar, Viteza ceasului singur nu va picta întreaga imagine când vine vorba de performanța procesorului, deoarece de obicei au mai multe nuclee – procesoare independente care procesează individual datele și instrucțiunile. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă viteza de ceas a unui singur multi-procesor modern nu este cu atât mai rapidă decât cele mai vechi procesoare cu un singur nucleu, ei pot efectua mai multe instrucțiuni – și, astfel, să lucreze mai repede – pur și simplu pentru că chipset-urile multiprocesor pot face mult mai mult într-un ciclu de ceas decât pot procesoarele cu un singur nucleu.

Prin urmare, alți factori trebuie să fie incluși în testele de referință. Aceste caracteristici includ:

 • Numărul de instrucțiuni executate – de obicei măsurată în GHz
 • Apeluri de registru pe ciclu – de câte ori este deschisă, citită și închisă o cheie de registru
 • Factorii generali de competență hardware – inclusiv arhitectura și construirea hardware-ului
 • Disponibilitatea ventilatorului și / sau temperatura stare – supraîncălzirea are un efect negativ asupra procesorului și este ceva care ar fi cauzat de eșecul unui ventilator
 • Eficienta energetica – cât de multă energie electrică se utilizează față de cât de multe date sunt procesate și cât de mult afectează temperatura
 • Putere de procesare brută – cât de rapid sunt procesate datele
 • Eficiența procesării – cât de multe date sunt procesate în același timp în fiecare nucleu, de exemplu
 • Test de stres – cât timp un procesor poate prelucra datele în mod eficient și la capacitate maximă

După ce aceste aspecte au fost verificate și nivelurile de performanță ale acestora, acestea vor fi comparate cu valorile de referință stabilite de producătorii de unități CPU folosind aceleași teste. Acest lucru va determina cât de bună este performanța unui procesor în comparație cu standardul.

Cum efectuați un test de referință al procesorului?

Ei bine, există multe modalități prin care puteți testa performanțele procesoarelor dvs. folosind instrumente de testare de referință ale procesorului. Să aruncăm o privire la câteva:

PERFMON – Comandă locală Windows

PERFMON - instrument pentru linia de comandă

PERFMON – o comandă Windows CLI – rulează Performance Monitor care poate fi utilizat pentru a monitoriza și analiza performanțele procesorului și sarcini precum identificarea blocajelor de rețea. Dar, informațiile despre utilizarea procesorului și a memoriei pe care le oferă pot fi utilizate și pentru evaluarea comparativă.

  Ghid final pentru Windows Server

Nu este nevoie decât pentru a rula această comandă Windows tastați PERFMON în interfața liniei de comandă (CLI):

PERFMON - linie de comandă WIN

Sau în ALERGA căsuță de dialog:

PERFMON - RUN

După ce interfața instrumentului funcționează, monitorul poate fi găsit navigând către:

Seturi de colectoare de date -> Sistem

În continuare, faceți clic dreapta Performanta sistemului apoi făcând clic start începe monitorul să funcționeze:

PERFMON - Panou de bordJobul începe să ruleze și să colecteze informații care aceasta stochează într-un raport după rularea timp de 60 de secunde.

PERFMON - Raport

Raportul poate fi accesat accesând Sistem – > Performanta sistemului și făcând clic pe numele computerului.

După cum se poate observa din raportul de mai sus, PERFMON pictează o imagine completă a procesorului (și multe alte dispozitive).

Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds (TRIAL GRATUIT)

SolarWinds este o companie de tehnologie binecunoscută, care este renumită pentru performanțele sale de rețea și soluțiile software de administrare. Nu este o surpriză atunci de asemenea, are un flagship Monitor de performanță al rețelei (NPM) soluție care poate fi utilizată pentru a monitoriza performanța procesorului precum și cel al altor dispozitive conectate sau periferice.

Cum se face: Testarea de referință a procesorului

NPM monitorizează, alerte și rapoarte despre valorile cheie ale procesorului ca încărcarea de utilizare, temperatura și viteza ventilatorului. Este un instrument extrem de configurabil permițând administratorilor să țină evidența cu ușurință a evenimentelor și să rămână la început de probleme.

Odată ce toate informațiile sunt capturate și stocate – în timp real, nu mai puțin – instrumentul îl poate converti în grafice pentru un consum ușor și o înțelegere rapidă a situației disponibile. Graficele și rapoartele sunt interactive, ceea ce face ca înțelegerea informațiilor să fie foarte ușoară și nu doar plăcută de privit.

SolarWinds are un Disponibil proces gratuit de 30 de zile pentru descărcare.

SolarWinds Monitor Performance Performance Network Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile

Monitorizare procesor Paessler cu PRTG (TRIAL GRATUIT)

Monitorizarea procesorului cu PRTG poate ajuta la evaluarea performanței procesorului (precum și a celorlalte componente) în servere, routere și comutatoare.

Passler - Main

Acest instrument de referință poate rula pe sisteme de operare Windows, Linux sau macOS. De asemenea vine cu peste 200 de senzori pre-configurați, care pot fi personalizați ca puncte de referință optime. Astfel, orice divergență de la aceste repere personalizate poate fi apoi monitorizată în timp ce alertele pot fi trimise prin SMS sau e-mail.

Câteva dintre caracteristicile deosebite pe care le oferă acest instrument includ:

 • Senzor proces Windows: care este utilizat pentru a monitoriza procesele și aplicațiile pentru a obține o perspectivă asupra celor care provoacă întârzieri sau blocaje într-un procesor
 • Senzor de încărcare a procesorului Windows: o caracteristică utilizată pentru a măsura și a afișa utilizarea procesorului de către toate procesoarele sale, precum și încărcarea totală în procente
 • Senzor mediu de încărcare SNMP Linux: aceasta este versiunea pentru sisteme Linux și Unix a gabaritului de încărcare a sistemului care folosește SNMP (Simple Network Management Protocol)

Monitorul CPU este ușor de instalat și utilizat și este compatibil cu mobilul. Este un 30 de zile de încercare gratuită disponibil de la Paessler pe site-ul lor web.

Monitorizare procesor Paessler cu PRTGDescarcă încercare GRATUITĂ de 30 de zile

Site-uri de referință pentru CPU

Deși nu există mulți dintre ei, există câteva site-uri web de referință a procesorului pe Internet care efectuează teste online. Un astfel de site este CPU Expert.

Utilizatorii pot rula instrumentul direct de pe pagina de testare și pot obține un rezultat afișat la final.

  10 cele mai bune instrumente de monitorizare a site-urilor web

EXPERTUL CPU - Main

Desigur, este recomandat să luați aceste rezultate cu un bob de sare și să folosiți celelalte instrumente ca mod de a vă asigura că sunt corecte.

Mai multe instrumente de referință pentru procesor

În cele din urmă, și înainte de a merge mai departe, trebuie să menționăm că există alte site-uri web care oferă instrumente de evaluare comparativă a procesorului, dar necesită utilizatorilor să descarce aceste instrumente înainte de a putea fi utilizate.

Inutil să spun, acesta este un lucru riscant de făcut – în special atunci când software-ul nu a fost validat – și nu am recomanda acest lucru.

Dar, dacă credeți că mai doriți să mergeți înainte și să încercați oricum, aici sunt trei site-uri web populare pe care le puteți găsi pentru a găsi instrumente de referință pentru procesor:

 • Cinebench Acesta este un instrument de referință gratuit, care este o alegere ideală pentru persoanele care caută o vedere în profunzime a hardware-ului lor. Cu acest instrument – care este disponibil pentru sistemele Windows și MacOS – scenariile din viața reală sunt testate pentru analize de performanță mai realiste.
 • Novabench Acesta este un alt popular și instrument gratuit de referință al procesorului care testează performanțele mai multor componente hardware. După efectuarea testului, rezultatele sunt comparate online cu alte sisteme similare. În versiunea gratuită sunt incluse analiza de performanță GPU, memorie și citire / scriere a discului.
 • Descărcați SiSoftware Acest instrument de referință, de asemenea gratuit, a obținut recent o actualizare și, prin urmare, a adăugat mai mult reputației sale deja solide. În afară de capacitățile sale obișnuite de testare a procesorului, acesta oferă acum „analize la distanță, evaluare comparativă și funcții de diagnostic pentru computere, servere, dispozitive mobile și rețele.” Din păcate, acest instrument este disponibil în prezent doar pentru sistemele Windows.

Toate instrumentele software gratuite pe care tocmai le-am văzut au versiuni premium care vin cu mai multe funcții care pot fi folosite pentru a efectua alte teste aprofundate.

Odată făcută alegerea dvs. pentru instrumentele de referință ale procesorului …

Odată ce a fost luată decizia cu privire la instrumentele care vor fi utilizate, tot ce este nevoie pentru a efectua un test de referință al procesorului este de a rula unul – sau mai multe dintre ele și apoi afla dacă într-adevăr procesorul funcționează la fel de bine,.

Dacă totul este bine și bine, atunci grozav; dacă nu, citiți mai departe pentru a găsi soluții posibile înainte de re-testare …

Ce faci DUPĂ rezultate?

Ultimul pas în procesul de testare de referință al procesului este partea de soluționare a problemelor: dacă există un procesor lent, înfundat, singura cale de înaintare este să îl deconectați.

Cel mai motive plauzibile pentru un procesor lent sau cu performanțe reduse – și modalitățile de rezolvare a acestora – sunt:

 • Procese suspendate sau cu bucle: ucideți procesele care durează prea mult pentru a termina. Acest lucru este valabil mai ales dacă au depășit timpii de funcționare normale.
 • Prea multe înregistrări de procesat: nu are rost să trimiteți un număr foarte mare de înregistrări care să fie procesate dacă sufoca CPU și blochează întregul proces. Poate că procesarea s-ar putea face în loturi folosind sarcini programate și după ore.
 • Configurare greșită a aplicațiilor instalate: uneori, aplicațiile pot sfârși prin sufocarea procesorului doar pentru că nu au fost configurate corect. Administratorii trebuie să se asigure întotdeauna că respectă instrucțiunile de configurare pentru o configurație optimă. Monitorizarea regulată a vârfurilor de utilizare a procesorului și modificarea aplicațiilor care le determină ar trebui să scape în cele din urmă de problemă.
 • Aplicații inutile sau voluminoase: orice aplicație sau funcții care nu sunt utilizate adesea, dacă este cazul, trebuie să fie dezactivate sau, mai bine, încă dezinstalate. Acest lucru este valabil în special pentru serverele de producție care au nevoie de resurse cât mai multe.
 • Obținerea unui procesor nou: dacă toate eșuează, atunci CPU-ul și-a dat cursul și trebuie înlocuit; uneori, nu se poate face nimic cu un procesor defect, cu excepția înlocuirii acestuia.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm că urmărirea problemelor procesului și remedierea acestora este un proces non-stop, care trebuie făcut regulat într-o programare.

About the author

Comments

 1. re blocajele și poate ajuta la remedierea lor înainte ca acestea să afecteze performanța generală a sistemului. În plus, un test de referință al procesorului poate ajuta la identificarea problemelor de supraîncălzire, care pot duce la deteriorarea procesorului și la scăderea performanței generale a sistemului. Cât de corecte sunt aceste teste? Testele de referință ale procesorului sunt concepute pentru a fi cât mai precise posibil, dar trebuie să țineți cont de faptul că performanța procesorului poate fi influențată de mulți factori, cum ar fi temperatura ambientală, viteza de ceas, memoria RAM și alți factori hardware. Prin urmare, este important să efectuați mai multe teste de referință și să le comparați pentru a obține o imagine mai precisă a performanței procesorului. Cum efectuați un test de referință al procesorului? Există mai multe instrumente disponibile pentru a efectua un test de referință al procesorului, inclusiv: PERFMON – Comandă locală Windows, Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds (TRIAL GRATUIT) și Monitorizare procesor Paessler cu PRTG (TRIAL GRATUIT). De asemenea, există site-uri web care oferă servicii de testare de referință a procesorului. Odată făcută alegerea dvs. pentru instrumentele de referință ale procesorului, este important să urmați instrucțiunile cu atenție și să efectuați mai multe teste pentru a obține o imagine mai precisă a performanței procesorului. Ce faci DUPĂ rezultate? După ce ați efectuat un test de referință al procesorului, este important să analizați rezultatele și să luați măsuri în consecință. Dacă performanța procesorului este scăzută, puteți încerca să îmbunătățiți performanța prin actualizarea driverelor sau prin îmbunătățirea sistemului de răcire. În cazul în care performanța procesorului este satisfăcătoare, puteți continua să utilizați sistemul fără probleme. În orice caz, un test de referință al procesorului este un instrument util pentru a vă asigura că dispozitivul dvs. rulează la niveluri maxime de performanță și pentru a preveni problemele de performanță în viitor.

Comments are closed.