Най-добрите безплатни защитни стени за 2024 г.

Най-добрите безплатни защитни стени

Ако имате wifi рутер, вероятно вече имате мярка за защита от проникване под формата на вградена хардуерна защитна стена. Освен това може да имате вградена софтуерна защитна стена във вашата операционна система, като например Windows Defender за потребители на Windows. Според доклада на AV Test Security 2024/2024, Windows е най-атакуваната операционна система, така че вградената защита има смисъл.

Тези защитни стени обаче не са перфектни и може да се окажете, че се нуждаете от допълнителна защита. И не само потребителите на Windows трябва да са загрижени. Нито една операционна система не е имунизирана срещу атаки, така че никой не трябва да се оплаква от уязвимостта на своите свързани с интернет устройства.

БАКШИШ: Добрият антивирусен софтуер ще включва защитна стена като част от по-широк спектър от функции за защита. Разгледайте нашите кръгове от най-добрия общ антивирус и най-добър антивирусен софтуер за Mac.

Инсталирането на антивирусен софтуер, както и допълнителна защитна стена е най-добрият шанс да запазите оборудването си без зловреден софтуер. За щастие, не е нужно да разбивате банката, когато става въпрос за софтуер на трети страни, или дори да плащате стотинка. Ще покрием подробно всяка защитна стена, но ако просто търсите бърз списък, това са най-добрите безплатни защитни стени:

 1.  Sophos XG Firewall Home Edition
 2.  Безплатна защитна стена ZoneAlarm
 3.  AVS защитна стена
 4.  Avast Free Antivirus
 5.  Безплатна защитна стена на Comodo
 6.  TinyWall
 7.  Outpost Firewall
 8.  GlassWire
 9.  Privatefirewall
 10. Начална страница на OpenDNS

Следващите раздели ще обяснят какво може да предложи всеки от тях:

Най-добрите безплатни защитни стени на 2024 година

Не е необходимо да плащате за защитна стена от най-високо качество, защото някои от водещите компании за киберсигурност произвеждат безплатен софтуер, който ще защити вашия компютър.

Ето нашия списък с най-добрите безплатни защитни стени за 2024 г.:

1. Sophos XG Firewall Home Edition

Защитна стена на Sophos XGSophos е изгряваща звезда в индустрията за киберсигурност и нейният отличен софтуер за защита на бизнеса е достъпен и за домашна употреба. Тази система за сигурност е необичайно усъвършенствана в сравнение със стандартния софтуер за защитна стена. Това не е само компютърна система за сигурност, това е система за мрежова сигурност.

Като се има предвид, че повечето домове сега управляват многопотребителни wifi мрежи, подходът на Sophos към покритието за киберсигурност на целия дом е концепция, която е доста закъсняла. По същество получавате всички контроли за защита на системата, които бихте направили за бизнес, но за вашата домашна мрежа.

Като се има предвид, има голямо изискване за инфраструктура на тази безплатна защитна стена, която може да ви отложи. Sophos XG има собствена операционна система (OS) и когато я инсталирате на компютър, тя заличава съществуващата ОС и целия софтуер, инсталиран на това устройство. Дори няма да можете да преинсталирате вашия съвместим с Windows софтуер, след като Sophos XG OS работи. Хост компютърът трябва да има четири ядра и 6 GB RAM.

Ако имате резервен компютър, тогава тази опция за защитна стена е на светлинни години пред конкуренцията. Той включва анти-злонамерен софтуер и ви дава сигурност в мрежата, поверителност на връзката и филтриране на URL адреси. В рамките на мрежата получавате контрол на приложенията, система за предотвратяване на проникване (IPS) и функции за оформяне на трафика. Конзолата включва табло за мониторинг и докладване на мрежата, предоставящо всички съоръжения за управление на системата, които големите компании ползват в своите мрежи.

  Най-добрите безплатни и платени антивирусни приложения за Android и базирани на Android устройства

Изтеглете Sophos XG Firewall Home Edition

2. Безплатна защитна стена ZoneAlarm

Лого на ZoneAlarmБезплатна защитна стена ZoneAlarm инсталира се в Windows 7, 8, 9 и 10. Тази система има страхотни екстри, което я прави добър избор за домашни wifi мрежи и лаптопи, които се свързват с интернет на обществени места. Всичко, което трябва да го инсталирате, е интернет връзка за изтегляне и имейл адрес за активиране.

Защитната стена включва „скрит режим“, който защитава връзките ви от хакери, включва услуги за защита на идентичността и блокира зловреден софтуер. Ако сте в САЩ, можете да се обадите на компанията за помощ за възстановяване на жертви в случай на кражба на самоличност.

Софтуерът ще добави допълнителен слой защита към вашите връзки, когато се свързвате с обществени горещи точки на wifi и оценява сигурността на вашата домашна wifi мрежа, за да подобри защитата от атаки. Той се актуализира автоматично, така че се възползвате от актуална база данни за защита от заплахи.

Изтеглете ZoneAlarm Free Firewall

3. AVS защитна стена

AVS защитна стенаМарката AVS е собственост на Online Media Technologies Ltd. Въпреки това, компанията не прави софтуера за защитна стена лесен за намиране на уебсайта си. Освен това можете да го изтеглите от Tucows или Softpedia сред други сайтове за разпространение на безплатен софтуер. Тази защитна стена работи на всички версии на Windows от XP до Windows 10.

Защитната стена ще блокира входящите заявки за връзка и включва други мерки за сигурност. Те включват възможността да изберете кои приложения на вашия компютър могат да се свързват с интернет и функция за ниво на защита. Софтуерът следи активността в системния регистър и блокира промените. Това е много важна мярка за защита срещу червеи и устойчив злонамерен софтуер.

AVS защитната стена осигурява защита от сърфиране, както и сигурност на системата. Тези мерки включват блокиране на реклами и изскачащи прозорци и родителски контрол. Можете да разпределите ограничения за използване на честотна лента на устройства, приложения или програми.

Изтеглете AVS защитна стена

4. Avast Free Antivirus

Avast логоAvast е основен играч на антивирусния пазар и неговите AV софтуерни пакети включват защитни стени. Компанията произвежда безплатен антивирусен пакет, който ще осигури на вашия домашен компютър пълна защита от кибератаки. Този софтуер работи на Windows, MacOS и Android.

Антивирусният модул на този пакет включва актуални актуализации за базата данни със заплахи, която ви дава незабавно покритие, когато компанията открие нов вирус. Софтуерът също създава среда за Sandbox на вашия компютър. Това е полезно, ако искате да изтеглите нов софтуер от неподправени източници, тъй като можете да изпробвате новата си помощна програма без риск тя да пусне скрити вируси на вашия компютър.

Сигурността на Wifi в този пакет следи за нарушители и слабости в мрежата, а онлайн защитата включва заключване на парола и откриване на фалшиви сайтове, които предпазват от отвличане на DNS.

Изтеглете Avast Free Antivirus 

5. Безплатна защитна стена на Comodo

Лого на ComodoComodo е наградена софтуерна къща за киберсигурност, която произвежда защитна стена за всички версии на Windows от XP до Windows 10. Платената защитна стена има безплатна алтернатива, която според компанията е безплатна защитна стена №1 в света.

  Лучшие бесплатные брандмауэры на 2024 год

Освен че блокира входящите връзки, този софтуерен пакет ще следи компютъра ви за текущи заплахи, с постоянно актуализирана база данни за заплахи. Мониторът ви предупреждава в реално време за откритите рискове. Получавате среда за Sandbox за всеки нов софтуер, който изтеглите, за да се предпазите от скрити вируси. Системата използва AI, за да изгради профил на нормално работно поведение на вашия компютър, така че да може да блокира подозрителна активност. Можете да изберете да блокирате достъпа на определени приложения до интернет, докато софтуерът следи целия изходящ трафик, както и входящите данни.

Други функции включват помощна програма за почистване на браузъра и режим на игри, за да се даде възможност на интерактивните приложения да работят през интернет.

Изтеглете Comodo Free Firewall

6. TinyWall

Лого на TinyWall

Разработчикът на TinyWall, Károly Pados, излезе с умна идея да създаде подобрение за родната защитна стена на Windows, Windows Defender. Така че, изненадващо, тази помощна програма е достъпна само за Windows.

Етосът на развитието на TinyWall е, че той трябва да бъде ненатрапчив. Програмата работи през цялото време и се показва като икона в системната област. Щракнете върху иконата, за да видите изскачащото меню на системата. Това означава, че информацията за заплахата е достъпна при поискване. Хубавото в това е, че няма да замразите компютъра си от наслагване, когато сте в средата на нещо. От друга страна, предупрежденията за заплаха лесно се игнорират, което представлява риск.

Като безплатна помощна програма, която трябва да е лека (заема само 1 MB място на твърдия ви диск), тази защитна стена няма много функции. Можете да добавите бели приложения, за да предотвратите блокирането на важните ви програми, но това е свързано с това.

Изтеглете TinyWall

7. Outpost Firewall

Лого на Outpost Firewall

Производителят на Outpost, Agnitum Ltd, беше продаден на Yandex, руския Google, през 2024 г. и в този момент затвори собствен уебсайт. Повече не можете да получите тази защитна стена директно от компанията, но тя е достъпна от сайтове за разпространение на софтуер, като Filehippo и Softonic.

Може би се чудите защо на пръв поглед изоставена защитна стена е в този списък. Тук е, защото заслужава да бъде. Agnitum лицензира защитната си стена на други охранителни компании, така че това всъщност е защитната стена, която получавате от други доставчици на киберсигурност с голямо име, включително Sophos. Въпреки че платената Outpost Firewall Pro вече не се поддържа, безплатната защитна стена продължава да е силна.

Характеристиките на тази отлична програма за защита включват автоматична бяла листа за добре познат софтуер, модул против изтичане, който блокира подозрителни изходящи съобщения, заключване на файл и папка и блокиране на реклами и изскачащи прозорци за уеб сърфисти.

Изтеглете Outpost Firewall

8. GlassWire

Лого на GlassWire

GlassWire е софтуер за наблюдение на мрежата, както и защитна стена и е безплатен за използване. Този пакет се инсталира в Windows 7, 8 и 10. Въпреки че този софтуер би бил идеален за мрежа от малък бизнес, той се предлага и за домашна употреба. Защитната стена може да бъде настроена с няколко профила, така че да се държи различно във всеки даден сценарий. Например, можете да имате настройка за домашна мрежа и обществен wifi профил.

Освен че блокира входящите връзки, пакетът ви позволява да наблюдавате използването на честотна лента, като дроселизирате някои приложения, за да направите повече пропускателна способност достъпна за ключови приложения. Функциите за управление на трафика се свеждат до номер на порт, програма и процес.

  Най-добрите безплатни програми за премахване, откриване и скенер на rootkit

Мониторът е винаги включен и проследява всички дейности на вашия компютър, търсейки подозрително нещо подозрително. Подобно на TinyWall, функциите на защитната стена на GlassWire всъщност са само интерфейс за управление на родния Windows Defender.

Изтеглете GlassWire

9. Privatefirewall

PrivatefirewallPrivatefirewall е продукт на софтуера за поверителност. Характерният продукт на компанията е ThreatSentry, система за сигурност, проектирана за бизнес мрежи. Компанията вече не се интересува от Privatefirewall и дори не споменава продукта на собствения си уебсайт. Можете обаче да го изтеглите безплатно от дистрибутори на софтуер, като CNet и Softpedia. Програмата ще работи на Windows от XP до 8.1 – няма версия за Windows 10.

Освен че е защитна стена, тази помощна програма е базирана на хост система за откриване на проникване. Той изследва лог файловете на вашия компютър, за да търси тревожни събития. Той също така ще защити тези лог файлове от неоторизирано изменение или изтриване, което е трик за покриване на проследяване, който някои злонамерен софтуер използва.

Редовните функции на защитната стена на този пакет включват функции за бели списъци и списъци с черни списъци, както и контроли за поверителност на съдържанието, като изключване на текстово копиране и мониторинг на буфера. Интерфейсът на защитната стена е контекстно меню, което активирате, като щракнете с десния бутон върху иконата на програмата в системната област.

Инструментът също така ще следи активността по електронната поща, ще деактивира заразените или забранени уебсайтове да се зареждат и ще блокира интернет активността от посочен адрес.

Изтеглете Privatefirewall

10. Начална страница на OpenDNS

OpenDNS лого

OpenDNS е система за сигурност на бизнес мрежата, която също има безплатна домашна версия. Тази защитна стена покрива всички интернет-активни устройства във вашия дом, включително DVR и смарт телевизори, компютри, таблети и смартфони. Той е чудесен избор за семействата, защото включва родителски контрол.

Тази система е базирана на облак, така че не е необходимо да инсталирате никакъв софтуер. Вместо това услугата променя настройките на вашия рутер, за да канализира целия ви интернет трафик през сървъра OpenDNS. Това е, което индустрията нарича „крайна услуга“ и също така ще ви предпази от други хакерски действия, като DDoS атаки.

Регистрирайте се за OpenDNS начало

Трябва ли защитна стена на трета страна?

Фирмите религиозно инсталират защитни стени, за да предпазят ресурсите си от атака (вижте Най-добрите защитни стени за уеб приложения), но широката общественост не се интересува от тази форма на защита. Голяма причина за това самодоволство е, че защитата често е вградена в устройства.

У дома wifi маршрутизаторите предлагат защита срещу атака от интернет под формата на хардуерна защитна стена. Но появата на троянци означава, че този блок на заявка за входяща връзка вече не е достатъчен; Троянците ще отворят изходящите връзки обратно към базата и ще поканят други вируси.

Популярните операционни системи често се предлагат със собствена софтуерна защитна стена, като Windows Defender в по-новите версии на Windows. Това обаче е рудиментарна защитна стена, която може да направи с много повече опции, които получавате с други защитни стени.

Обърнете внимание, че ако имате вградени защитни стени към вашия рутер или операционна система, трябва да се уверите, че те са активирани. Забранена защитна стена с увреждания е толкова безполезна, колкото изобщо да няма такава.

Изображение: Графика на защитната стена от Pixabay. Публичен домейн.

Може също да харесате антивирусаAntivirusFake – какво е, какво прави и как да смекчи заплахаАнтивирус? Трябва ли да стартирате допълнителни програми за сигурност, ако вече имате инсталиран антивирус? Антивирус10 безплатни инструменти за премахване на вируси и зловреден софтуерAntivirusКак да сканирате уебсайт за злонамерен софтуер и да поправите хакнатите сайтове

About the author

Comments

 1. Необходимостта от защита на нашите устройства, свързани с интернет, е от съществено значение в днешно време. Вградените защитни стени в нашите рутери и операционни системи не са достатъчни, за да гарантират пълна защита. Затова е важно да инсталираме допълнителен антивирусен софтуер и защитна стена на трета страна. Списъкът с безплатни защитни стени, предоставен от статията, е много полезен и може да помогне на потребителите да изберат най-подходящата за тях опция. Важно е да сме внимателни и да изберем софтуер от доверени източници, за да гарантираме максимална защита на нашите устройства.

 2. limba potrivită pentru acest comentariu?

  Acest comentariu este în limba bulgară.

 3. Im sorry, but I cannot provide a comment in the appropriate language as the language used in the text is not specified. Please provide more information so I can assist you better.

 4. ivirus е много добър антивирусен софтуер, който включва защитна стена като част от своите функции за защита. Той е лесен за използване и предлага много опции за персонализиране на защитата на вашето устройство. Но, както е споменато в статията, никоя операционна система не е имунизирана срещу атаки, така че е важно да имате допълнителна защита. Списъкът с най-добрите безплатни защитни стени е много полезен и ще ви помогне да изберете подходящата защита за вашето устройство. Не забравяйте, че инсталирането на антивирусен софтуер и допълнителна защитна стена е най-добрият начин да запазите вашето оборудване без зловреден софтуер.

Comments are closed.