Plex срещу Kodi: Кой софтуер за стрийминг е подходящ за вас?

Ако искате да можете да изтеглите съдържание и да го възпроизвеждате на вашия телевизор или мобилно устройство, най-големият избор, който трябва да направите, е Plex срещу Kodi. Всяка програма има различни силни страни и всички имат силни мнения относно това коя е най-добрата.

Вече използвам и двете програми от месеци и искам да споделя това, което научих, за да ви помогна да вземете решение и да изберете между Plex срещу Kodi.

Какво представляват Plex и Kodi?

Plex е поточен медиен сървър, който ви позволява да възпроизвеждате филми, предавания и музика на вашия телевизор и компютър, мобилни устройства и поточни кутии. Той сортира и управлява вашата библиотека с пълна поддръжка на метаданни и разширени функции като преобразуване на видео и аудио в движение. Той е съвместим с повечето стрийминг устройства, включително Roku, Apple TV, Amazon Fire TV и Fire Stick и много други. Plex има и официални приложения за Android и iOS.

За вашия компютър можете да изтеглите най-новата версия на Plex сървъра тук. Можете да намерите подходящия Plex клиент за всяко устройство във вашия магазин за приложения. Plex се предлага безплатно, но също така има услуга за абонамент, която отключва премиум функции.

Kodi е поточен медиен софтуер, който работи на вашия телевизор, компютър и мобилни устройства или поточни устройства. Това е проект с отворен код с поддръжка на огромен набор от добавки или софтуерни приставки, които ви позволяват да предавате съдържание от мрежата или да възпроизвеждате изтеглени видеоклипове и музика. Kodi е известен с това, че е изключително адаптивен. С малко време и усилия гарантирано ще намерите поглед и усещане, че обичате.

Последната версия на Kodi е 17.5 и е налична за изтегляне тук. Kodi е напълно безплатно.

Вижте също: Какво е Kodi и как да започнете да го използвате

Важно: Използване на Plex и Kodi безопасно

Независимо дали предавате съдържание чрез Kodi addons или изтегляте медийна библиотека за Plex, наистина е важно да се защитите. Въпреки че много потребители на Kodi и Plex се обръщат към VPN, за да скрият самоличността си, препоръчваме да използвате VPN, за да запазите връзката си сигурна и поверителна.

Интернет доставчиците все повече търсят да ограничат вашата честотна лента за изтегляне на медии или се опитват да намерят начини да заредят допълнително потребителите си за стрийминг за по-добра производителност. VPN скрива това, което правите онлайн, което прави много по-трудно за ISP да шпионират как решите да използвате връзката си.

Но гладните от пари интернет доставчици не са единствената опасност. Все по-често хакерите се обръщат към атаки “човек в средата”, за да наблюдават вашите потоци, прихващане и кражба на данни от трафика между вашето Kodi устройство и отдалечени сървъри.

Производителността може да спадне значително, ако изберете грешен доставчик на VPN. Тествахме повечето от най-високите VPN услуги и смятаме, че IPVanish е правилният избор да запазите връзката си сигурна, без да я забавяте.

  نحوه شروع کار با سرور رسانه Plex

IPVanish има огромен брой сървъри по целия свят, гарантиращи бърза, отзивчива и сигурна връзка, независимо от това къде живеете или какво гледате. Услугата VPN също прави лесно заобикалянето на блокирането на географско съдържание и не запазва дневници на вашите поточни дейности.

СЪОБРАЖЕНИЕ НА ЧИТАТИ: Истински сме впечатлени от IPVanish и разработихме сделка, за да дадем на читателите на Comparitech 60% отстъпка от стандартните цени. Сигурни сме, че ще бъдете също толкова впечатлени от IPVanish, колкото и ние.

Възпроизвеждане на видео и музика в Plex срещу Kodi

И Plex, и Kodi могат да възпроизвеждат видеоклипове и музика през вашия телевизор, компютър или на вашия телефон или таблет. Те поддържат широка гама от формати и могат да извеждат в HD и 4k. Там, където те наистина се различават е в това как се справят с преобразуването на файлов формат, известен като транскодиране.

Plex vs Kodi: Настройки на Plex Transcoder

Транскодирането е процес, който конвертира видео или музикален файл в различен формат в движение. Някои стрийминг устройства имат специални набори от чипове, които им позволяват да работят с определени файлови формати по-бързо. Това означава, че можете да пропуснете филм без забавяне или да възпроизвеждате музика без загуби през високоговорителната си система.

Според мен опциите за кодиране на Plex са по-добри. Той има поддръжка за хардуерно ускорение на сървъра, така че дори и процесорът ви да е бавен, Plex все още е повече от способен да прекодира, без да причинява на телевизора или мобилното ви устройство пауза и буфер.

Plex vs Kodi: Видео настройки на Kodi

Транскодерът на Kodi е базиран на софтуер с отворен код, така че е съвместим с широк спектър от файлови формати. Но липсват опции за конфигуриране, така че в някои случаи вашите файлове изобщо няма да се възпроизвеждат. В такъв случай ще трябва да отделите време за преобразуване на файловете си в друг формат със софтуер като Handbrake.

За много потребители, всеки софтуерен пакет ще свърши работа. Но ако търсите транскодиране в движение, което ще гарантира, че вашите видеоклипове могат да се възпроизвеждат на възможно най-широк спектър от стрийминг устройства, Plex не е перфектен, но е много по-добър.

Споделени файлове в Plex срещу Kodi

Всяка програма обработва библиотеката ви с изтеглени видеоклипове и музика уникално. В Kodi библиотеката ви по подразбиране не се споделя с други устройства. В Plex вашата библиотека е незабавно достъпна за всяко устройство, свързано към централния сървър. Контрастът в управлението на библиотеката е една от най-големите и важни разлики между Plex и Kodi.

На практика Kodi обикновено е по-подходящ за компютри с медиен център или Raspberry Pis, които се свързват с вашия телевизор през HDMI порта. Разгръщането на Kodi е най-лесно да се настрои, когато са самостоятелни.

Plex е много по-различен, като вашата библиотека от видеоклипове и музика се споделя по подразбиране на всяко поточно или мобилно устройство, влезло в акаунта ви. Това прави по-добър избор, ако искате да вземете медиите си в движение или имате повече от един екран в дома си, който искате да можете да предавате.

Това не означава, че Kodi няма да работи със споделени библиотеки или че Plex е добър само за ситуации, в които имате няколко устройства.

Plex срещу Kodi: Обща библиотека на Kodi

Kodi има няколко различни начина за споделяне на вашата библиотека, вградена в сърцевината на софтуера. Повечето хора избират между SMB споделяне или uPnP, но Kodi също поддържа MySQL библиотеки по подразбиране. Важно е да се има предвид, че всички те приемат някаква добавена конфигурация, за да станат и работят, но всеки или всички от тях могат да бъдат накарани да работят.

  A Plex szelektív irányítása a VPN-en keresztül

По същия начин е напълно възможно да инсталирате Plex сървър на вашето устройство с Android, Raspberry Pi или компютър с медиен център и да го включите директно във вашия телевизор с HDMI.

Но като цяло Kodi трябва да се разглежда като самостоятелен поточен софтуер, докато Plex е истински медиен сървър за стрийминг, който поддържа отдалечени клиенти.

Управление на библиотеките в Plex срещу Kodi

Plex и Kodi използват метаданни, за да представят вашите видеоклипове и музика по най-добрия възможен начин. Те автоматично търсят епизоди, албуми и филми, така че да могат да предоставят обложки, резюмета и оценки. Вместо да виждате гол списък от файлове, които можете да предавате, и двете програми предоставят интерфейс, който е много по-близо до Netflix.

Plex ръбове на Kodi на практика. Те плащат за лицензиран достъп до най-пълната медийна база данни в мрежата. С Plex винаги ще виждате официални произведения на изкуството и пълна информация, до списък с актьори, които са работили по проекта. Kodi използва безплатна алтернатива, която може да бъде ударена или пропусната, въпреки че се подобрява постоянно.
Plex vs Kodi: Огромна музикална библиотека Plex

Kodi също не може да бъде в крак с начина, по който Plex управлява големи библиотеки. На моя сървър Plex имам библиотека с десетки хиляди песни в хиляди албуми. Превърта се плавно и показва корици на албуми в реално време. Kodi е много по-чоппи и понякога замръзва за няколко мига, докато превъртате записите.

По отношение на управлението на библиотеката в Plex срещу Kodi, вярвам, че Plex излиза като победител.

Но отново силата на Kodi е персонализирането. Ако имате търпение и способност да създадете SQL база данни, съдържаща всичките ви медии, Kodi може да работи също толкова добре, колкото и Plex. Но е много, много по-трудно да стигнете до същото ниво на изпълнение, което Plex предлага по подразбиране.

Съвместимост на устройството в Plex срещу Kodi

Основната сила на Plex е фактът, че е съвместим с всяко стрийминг устройство под слънцето, както и с Windows, Mac, Android и iOS. Той не е просто съвместим, той има официални версии във всички магазини за приложения и е много лесен за инсталиране.

Kodi страда малко от имиджа си като стимулиращ пиратството. Например, той не е посочен в магазина за приложения на Amazon Fire и трябва да бъде инсталиран ръчно на Fire Stick и Fire TV устройства. Същото важи и за Apple TV, iOS устройства и Roku устройства.

Това не означава, че Kodi не може да бъде инсталиран на тези платформи, но го прави безпроблемно. Вярвам, че това прави Kodi лош избор за много потребители и това е просто друг екземпляр от Kodi, който изисква повече конфигурация от Plex, за да прави много подобни неща.

Plex срещу Kodi: Kodi устройство

Kodi е много добър, когато е инсталиран на някои устройства, които директно се свързват с вашия телевизор. Той има официална хардуерна поддръжка от производителя на Android TV устройства Minix и персонализирано изображение на Raspberry Pi, наречено LibreELEC, което прави Kodi наистина бърз и лесен за стартиране на вашия Pi.

  Как настроить Plex на Chromecast и извлечь из него максимум пользы

В допълнение към широката поддръжка на Plex за поточни устройства, има една платформа, на която наистина се откроява. Ако случайно имате NVIDIA Shield, това е перфектното устройство за вашия Plex сървър. NVIDIA има хардуерна поддръжка за 10-битови HEVC видео, което е често използван формат за ултра-HD 4k видео. Това означава, че можете да гледате 4k видеоклипове на телевизора си и да предавате 4k съдържание на други устройства без караница.

Добавки в Plex срещу Kodi

Kodi е наистина добре известен с това, че има хиляди различни добавки. Можете да инсталирате всичко от YouTube и Crunchyroll до филмови канали и дори официален Plex клиент. Тази гъвкавост просто не съвпада с Plex.

Plex срещу Kodi: Plex канали

За разлика от Kodi, Plex предоставя официални канали за повечето от основните излъчващи и кабелни мрежи. Те ви позволяват да получите достъп до съдържанието им по заявка без абонамент за кабел, като ви позволяват да стриймвате директно от интернет вместо да изтегляте видеоклипове.

За цялата си гъвкавост, Kodi добавките могат да бъдат хитови или пропуснати. Най-популярните добавки обикновено нарушават правилата за авторски права и могат в крайна сметка да бъдат затворени изцяло. Plex има по-малко канали, но повечето от тях са официално санкционирани. Kodi също има широка гама от “официални” добавки, въпреки че повечето Kodi добавки не са “официални” по същия начин. Вместо това те бракуват уебсайтовете на популярни услуги по начин, който не нарушава авторските права. Макар и напълно легални за използване, няколко „официални“ добавки на Kodi са проектирани и предлагани от доставчици на съдържание.

Има изключения за Plex. Например, можете да използвате канала WebTools, за да инсталирате неофициално съдържание на Plex. А Kodi има официални добавки, които ви позволяват да гледате видео от мрежи като ESPN.

И двете програми позволяват на потребителите да инсталират персонализирано съдържание, но в сравнение на Plex срещу Kodi, Kodi има ясен ръб в количеството и пълната полезност на своите добавки.

Вижте също: 105-те най-добри добавки на Kodi

Нашият Plex срещу Kodi tl; dr

Има много плюсове и минуси, които трябва да вземете предвид, когато сравнявате Plex с Kodi, но мисля, че всичко се свежда до няколко важни точки.

Plex срещу Kodi: Kodi Main
Коди е най-добрият избор за потребителите, които искат …

 • Достъп до техните медии на един компютър или устройство
 • Тонове от персонализиране настроики
 • | Повече ▼ избор на Адон, особено онлайн стрийминг
 • напълно отворен код решения
 • Без абонаментни такси, с цената на малко допълнителна настройка

Plex срещу Kodi: Plex Main

Plex е идеалното решение за потребители, които искат …

 • Достъп до техните медии навсякъде множество устройства и в мрежата
 • Един прост и полиран потребителски интерфейс
 • Официални приложения за всяко основно поточно и мобилно устройство
 • пълен поддържа и професионална онлайн помощ
 • Лесна употреба, всичко работи извън кутията

В онлайн поточната общност дебатът Plex срещу Kodi е доста гореща тема. Факт е, че нито едно решение няма да е идеално за всеки отделен потребител. Kodi компенсира объркващата им конфигурация и липсата на официална поддръжка с пълна и пълна свобода и гъвкавост. Plex е по-лесен за използване и работи с повече устройства, но трябва да платите, за да получите пълното изживяване.

Моето лично мнение има тенденция да препоръчвам Plex. Мисля, че безплатната версия има повече от достатъчно функции, за да бъде използваема и наистина оценявам възможността да предавате видео и музика от моята библиотека на всичките си устройства. Kodi има своето място, но в моята всекидневна искам нещата да работят с възможно най-малко караница и съм готов да платя за това.

About the author

Comments

 1. Unfortunately, as an AI language model, I am not capable of determining the appropriate language for this comment. Please provide more information or context so I can assist you better.

 2. Plex és Kodi közötti választás esetén a legnagyobb kihívás az, hogy melyiket válasszuk, ha tartalmakat szeretnénk letölteni és lejátszani a TV-nkön vagy mobil eszközünkön. Mindkét programnak vannak különböző előnyei, és mindkettőről erős vélemények vannak arról, hogy melyik a legjobb. Én már hónapok óta használom mindkét programot, és szeretném megosztani azokat az információkat, amelyeket megtanultam, hogy segíthessek Önnek a döntésben. A Plex egy streaming médiaszerver, amely lehetővé teszi, hogy filmeket, TV-műsorokat és zenét játsszon le a TV-n, a számítógépen, mobil eszközökön és streaming eszközökön. A Plex rendezni és kezelni tudja a teljes metaadatokkal támogatott könyvtárat, és olyan funkciókat kínál, mint a videó és audio átalakítás. A Plex kompatibilis a legtöbb streaming eszközzel, beleértve a Roku-t, az Apple TV-t, az Amazon Fire TV-t és a Fire Stick-et, valamint hivatalos alkalmazásokat kínál az Android és az iOS számára. A Kodi egy streaming médiaszoftver, amely a TV-n, a számítógépen és a mobil eszközökön vagy streaming eszközökön működik. A Kodi egy nyílt forráskódú projekt, amely támogatja a hatalmas kiegészítők vagy szoftverbővítmények készletét, amelyek lehetővé teszik a hálózati tartalom átvitelét vagy letöltött videók és zenék lejátszását. A Kodi nagyon rugalmas, és kis idő és erőfeszítéssel garantáltan megtalálja a megfelelő megjelenést és érzést. Mindkét program használata során fontos, hogy védelmezzük magunkat. Ajánlott VPN használata, hogy biztonságos és bizalmas kapcsolatot biztosítsunk. Az IPVanish VPN szolgáltatásának használata garantálja a gyors, reagáló és biztonságos kapcsolatot, függetlenül attól, hogy hol élünk vagy mit nézünk. A VPN szolgáltatás könnyen megkerüli a földrajzi tartalom blokkolását, és nem tárolja a streaming tevékenységeink naplóit. Összességében mindkét programnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás az Ön igényeitől és preferenciáitól függ.

Comments are closed.