10 най-добър софтуер за архивиране на сървъри

Най-добри инструменти за архивиране на сървъри

Въпреки силната надеждност на изчислителния хардуер, трябва да вземете предвид риска от повреда или поради повреда на околната среда или злонамерена дейност. Архивирането на вашите данни може да бъде под две форми: серия от периодични снимки или постепенни актуализации на първоначално копие.

Изборът на стратегията, която ще изберете ще зависи от стабилността на вашата среда. Например, в средите за разработка е по-често да се правят пълни периодични копия на всички данни, в случай че програмист направи грешна промяна в софтуера, което води до неправилно коригиране на данните.

Постепенните резервни копия се изпълняват много по-бързо. След първоначално копие на съдържанието на сървъра, всички допълнения или промени незабавно се извеждат към резервното копие, което прави копието a огледален сървър.

Просто копирането на съдържанието на един сървър на носител за съхранение или друг сървър, съхраняван на същия сайт, може да не е достатъчно. Пожар или наводнение в помещенията ви ще унищожи вашето архивно устройство, както и оригиналния сървър. По-добър план е да копирате данните си на устройство, което се намира физически на друго място. Благодарение на интернет, прехвърлянето на тези данни може да бъде настроено да се изпълнява автоматично като фонов процес, без да е необходимо да се използва преносим носител за съхранение.

Интернет трансферите на данни трябва винаги да бъдат защитени процедури за удостоверяване и криптиране. Трябва също така да се уверите, че поверителността на данните е гарантирана на резервния сайт, ако това е местоположение, което не се управлява от вашата организация.

Имате много опции, когато търсите външно съоръжение за архивиране. Благодарение на засилената конкуренция, наемането на пространство на облачните сървъри стана много евтино. Също така има синхронизиране на оферти да разгледаме, които комбинират софтуера и пространството, необходимо за архивиране на вашите сървъри в един сервизен пакет.

Най-добрият софтуер за архивиране на сървъри

Взехме предвид много различни обстоятелства, в които би се сблъсквал всеки бизнес, когато трябва да архивира сървър. Разгледахме и наличните софтуерни пакети и услугите за архивиране в облака, които разполагат с целия софтуер за управление, включен в цената на абонамента за съхранение..

Ето нашия списък с десетте най-добри софтуера за архивиране на сървъри:

 1. Резервно копие на SolarWinds MSP (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА) Услуга на софтуерното подразделение на SolarWinds MSP.
 2. Резервно копие на Cloudberry: Гама от резервни решения за различни размери на предприятието.
 3. Резервно копие на Acronis: Архивиране на сървъри за Linux и Windows Server.
 4. Veritas Backup Exec: Предишно Symantec Backup Exec.
 5. Резервно копие на Altaro VM: Резервни копия на виртуални сървъри.
 6. Резервно копие и репликация на Veeam: Гама от резервни решения за Windows, Linux и виртуални сървъри.
 7. Bacula: Безплатно архивиране за Windows, Linux и Unix сървъри.
 8. Аманда: Резервни копия за Windows, Linux, Unix и виртуални сървъри.
 9. Quest бързо възстановяване: Създава архивиране на Azure Cloud сървъри.
 10. Datto Virtual SIRIS: Резервни копия на Windows, Linux и виртуални сървъри.

Можете да прочетете повече за всяка от тези помощни програми в следващите раздели.

1. SolarWinds MSP архивиране (БЕЗПЛАТНА ПРОБА)

Резервно копие на SolarWinds

Резервно копие на SolarWinds MSP е част от набор от комунални услуги, произвеждани за управлявани доставчици на услуги (MSP). Инструментът обаче може да бъде закупен и експлоатиран отделно; тя е подходяща помощна програма за вътрешно ползване, както и необходимо съоръжение за компании, които извършват услуги за други компании.

Системата за архивиране е повече от софтуер, тъй като включва предоставянето на място за съхранение на отдалечени сървъри. Не е необходимо да инсталирате софтуера на сървърите си – това е софтуер като услуга (SaaS) и имате достъп до конзолата чрез уеб браузър.

  12 най-добри инструменти и софтуер за мониторинг на хардуера

Можете да управлявате множество ресурси чрез един и същ акаунт, а всички можете да получите достъп до началната страница на таблото за управление. Услугата за архивиране може да управлява съдържанието на виртуални сървъри както и физически сървъри.

Сървърите могат да бъдат архивирани до операционната система, включително и към тях. Възможно е също да архивирате съдържанието на работните станции. Можете да създадете резервно копие на централното хранилище на документи с инструмента, както и да архивирате работещите пощенски сървъри Microsoft Exchange. Sharepoint файлове и MySQL бази данни могат да бъдат репликирани с тази система. Ако използвате OneDrive за облачен базиран файлов сървър, можете да създадете резервно копие с SolarWinds Backup.

Прехвърлянето на данни в тази среда се разгръща компресия за да ускорите времето за архивиране и възстановяване. Вместо да управлява един централен център за данни, SolarWinds има сервизни точки, стратегически разположени по целия свят.

И трансферите, и съхранението са защитени от AES криптиране с 256-битов ключ – най-силното криптиране в търговска употреба днес. Това криптиране се прилага от край до край, което означава, че няма междинна точка във връзката, където снайперисти или дори персоналът на центъра може да има достъп до вашите данни.

Актуализации на файлове могат да бъдат архивиран, позволявайки ви достъп до по-ранни версии за възстановяване. Възстановяването на данни може да се извърши с голи метали, от физически към виртуални или от виртуални към виртуални. Конзолата SolarWinds Backup ви позволява да командвате всеки от тези сценарии, а софтуерът за архивиране се грижи за всички подробни задачи, необходими за възстановяване на вашите данни..

SolarWinds Backup е наличен в безплатна 30-дневна пробна версия.

30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия на SolarWinds MSP BackupBegin

2. Резервно копие на Cloudberry

Резервно копие на Cloudberry

Cloudberry предлага облачни бази данни за архивиране на MSP, за малки предприятия и за физически лица. Пакетът MSP се нарича Managed Backup. Услугата позволява на MSP сами да брандират конзолата, продавайки я на своите клиенти по какъвто и начин да изберат.

Тази услуга включва архивиране на изображения, архивиране на ниво файл както и директна поддръжка за данни, генерирани от Продукти на Microsoft. Системата, базирана на изображения, работи на ниво блок. След като бъде направено първоначално копие, само блокове, които показват промени, ще бъдат копирани върху. Прехвърлянето на данни се ускорява чрез използването на компресия. Въпреки че не отговаря за сигурността на доставчика на съхранение, Cloudberry защитава преноса на данни с AES криптиране с помощта на 256-битов ключ.

Софтуерът за тази услуга за архивиране работи на устройството, което е защитено. Това може да е сървър или настолен компютър. Софтуерът работи Windows, Windows Server, Linux, и Mac OS. Виртуални сървъри, съставени от VMWare и Hyper-V може да бъде архивирано с Cloudberry. Също така е възможно да архивирате и възстановите целия сървър до операционната система, който се нарича „възстановяване на основен метал”(BMR).

Cloudberry не включва съхранение заедно със софтуера за архивиране. Вместо това предприятията могат да избират от панел от съвместими доставчици на съхранение в облак, включително AWS и Google Cloud Platform.

Въпреки че управляваното архивиране се предлага за Msps, той също би бил подходящ за използване от централизирания отдел за поддръжка на ИТ на голям бизнес.

По-малките фирми биха били по-добри за достъп до софтуера на Cloudberry Standalone Backup. Това е достъпно за Windows системи, включително Windows Server. Той също така ще архивира Exchange Server и SQL Server. Можете да получите 15-дневна безплатна пробна версия на този софтуер, а настолната версия е безплатна за лична употреба.

Версията за Linux сървърите и крайните точки ще работят на Ubuntu, Debian, Fedora, RHEL, CentOS и Suse Linux. Компанията произвежда безплатна версия на този пакет за лична употреба. Има и версии за работни станции на Mac с 15-дневна безплатна пробна версия за бизнес и безплатен лиценз за лична употреба.

Софтуерът за архивиране на малкия бизнес ще покрие VMWare и Hyper-V виртуализации и може също така да бъде настроен да архивира дейностите на Office 365 и G Suite.

  8 най-добри инструменти и софтуер за актуализиране на Windows Server (WSUS)

3. Резервно копие на Acronis

Резервно копие на Acronis

Acronis предлага три услуги: архивиране, възстановяване при бедствия и облачно съхранение. Те могат да се използват поотделно или като пакет. Бизнесът би бил най-заинтересован от софтуера за архивиране на сървъри, предлаган от Acronis. Това продължава Windows Server и Linux.

Услугата за архивиране работи като виртуализация на която и да е от двете VMWare или Hyper-V. Можете да го използвате за архивиране на прикачено към мрежата хранилище, мрежа за съхранение, друг локален сървър, лента или услуга за съхранение в облак, която може да бъде услугата Acronis Cloud Storage.

Можете да архивирате вашите виртуализации директно, ако те се управляват от Citrix XenServer, VMWare vSphere, Hyper-V, виртуализация на Red Hat, Oracle VM Server и Linux KVM. Много от вашите сървъри за приложения могат да бъдат огледални директно. Те включват Exchange Server, SQL Server, Sharepoint, Active Directory и бази данни Oracle.

Конзолата на софтуера е базиран на браузър и можете да получите достъп до него от всяко място, стига хост сървърът да е свързан към интернет.

Acronis също така произвежда версия, съобразена с MSP и резервен софтуер за лична употреба. Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на софтуера Acronis Backup за бизнеса.

4. Veritas Backup Exec

Veritas Backup Exec

Veritas Backup Exec е претърпял редица промени в собствеността през годините. Той е създаден през 1980 г. от Maynard Electronics, която беше поета от компании, които в крайна сметка бяха поети от Технология на Seagate, която използва софтуера като част от неговите решения за съхранение за бизнеса. Това разделение е купено от Veritas през 1999 г., която от своя страна беше купена от Symantec през 2005 г. Symantec разработва и пуска на пазара Backup Exec до 2016 г., когато Veritas беше обособен като отделна компания, като взе Backup Exec с него. Все още има версии на Symantec Backup Exec в употреба днес.

Backup Exec работи като мрежов контролер на зона за съхранение. Инсталирате го на собствен сървър, работещ Windows Server и устройства за съхранение са прикачени към този сървър. Backup Exec сървърът комуникира с другите ви сървъри и крайни точки по мрежата. Източниците на данни, които трябва да бъдат архивирани, се наричат ​​„клиенти.”Сървърът Backup Exec може да изтегля данни от отдалечени сайтове през интернет и също така може да замести отдалечени или облачни сървъри за носителя за съхранение.

Услугата Backup може да отразява виртуализациите, Microsoft Hyper-V и VMWare vSphere. Данните могат да се съхраняват в AWS S3, Microsoft Azure и Google Cloud Platform.

Можете да получите Veritas Backup Exec на 60-дневна безплатна пробна версия.

5. Резервно копие на Altaro VM

Резервно копие на Altaro VM

Altaro е специализиран в архивирането на виртуални сървъри. Възможностите му са фокусирани върху VMWare и Hyper-V виртуализации. Тази система е предназначена основно за подпомагане на бизнеса да копира своите виртуални сървъри на един или всички други сайтове чрез този софтуер. Това външно копие може също толкова лесно да се съхранява на облачен сървър. Има и версия, насочена към MSPs и дистрибутори на SaaS – може да бъде с бели етикети, за да носи марката на посредника.

Първоначалната процедура за архивиране идентифицира копия на едни и същи данни и ги прехвърля и съхранява само веднъж, като маркира оригиналните дублирани места, така че те все още да могат да бъдат възстановени на всяко от тези места. Друга функция за оптимизация е неговата функция за непрекъсната защита на данните (CDP), която проверява за промени в данните на всеки пет минути и само ги копира. Отделни виртуални машини могат да бъдат архивирани едновременно за повече увеличения на скоростта. Файловете могат да бъдат архивирани, а не само да бъдат архивирани, което означава, че по-старите версии на файловете се съхраняват, а не да се презаписват.

Други функции за трансфер на данни с този софтуер са компресия и криптиране. Ако искате да използвате облачен сървър за резервно съхранение, Altaro предоставя безплатен контролер, наречен Altaro Offsite Server, който предоставя услуги за сигурност и връзка.

  12 най-добри софтуера и инструменти за управление на достъпа

Компанията се гордее със своя отдел за поддръжка на клиенти, като твърди, че на всички обаждания за поддръжка се отговаря в рамките на 30 секунди. Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на софтуера VM Backup.

6. Резервно копие и репликация на Veeam

Резервно копие и репликация на Veeam

Veeam Backup and Replication е много подобен продукт на системата Altaro VM Backup. Този инструмент се фокусира върху репликирането на виртуализации и е в състояние да работи с VMWare vSphere и Microsoft Hyper-V. Софтуерът на агента за тази система може да работи на Windows сървър и Linux. На разположение са и други агенти за архивиране на IBM AIX и Oracle Solaris сървъри.

Системата за архивиране и репликация е самостоятелен продукт и също е част от платформата на Veeam Availability. Този пакет комбинира системата за архивиране с инструмента за управление на мрежата Veaam One. Можете да получите 30-дневна безплатна пробна версия на Veeam Backup and Replication. Лека версия на Backup and Replication е достъпна за малки фирми. Това се нарича Backup Essentials и можете да получите този софтуер в 30-дневна безплатна пробна версия.

7. Бакула

Bacula

Бакула е а Безплатно, отворен код помощна програма за архивиране за Linux. Изходният код е достъпен и за Windows и Mac OS. Софтуерният пакет е съставен от пет елемента, който включва графичен интерфейс, файлов сървър за управление на трансфери на данни и мениджър за съхранение, който работи на резервния сървър и приема и връща файлове. Той също има модул, който може да копира бази данни. Трябва да инсталирате клиентска програма на всяка машина, която се обслужва от системата за архивиране.

Нямате никакво пространство за съхранение в пакет с този софтуер, така че изборът на мястото, където да запазите резервните си файлове, зависи от вас. С този софтуер можете да внедрите както пълни, така и постепенни архиви. Процесите могат да бъдат автоматизирани чрез скриптов език. Голям недостатък на този софтуер е, че той не криптира прехвърлянето на данни. Можете обаче да сложите в система за криптиране на трети страни чрез скриптовия език.

8. Аманда

Снимка на Amanda

Това е безплатен софтуер за архивиране с отворен код, написан за Linux, който може да архивира сървъри и крайни точки, работещи под Linux, Unix, Mac OS или Windows. Името на инструмента е съкращение за „Разширено архивиране на автоматичен мрежов диск на Мериленд.”Устройствата за съхранение могат да бъдат лентови или локални дискове. По същество това е контролер за свързана към мрежата система за съхранение на архиви.

9. Quest бързо възстановяване

Quest бързо възстановяване

Quest Software беше известен като Dell Software до 2016 г., когато Dell продаде дивизията на рискови капиталисти. Инструментът за бързо възстановяване е един от основните продукти на компанията.

Тази резервна система се инсталира на Windows Server, но не и на Core версиите на операционната система. Агентите се инсталират на Windows и RHEL, SuSE, CentOS, Debian и Ubuntu Linux. Софтуерът може да копира и управлява възстановяването за VMware ESXi и Microsoft Hyper-V virtualizations. Освен това е в състояние да архивира данни от облачни сървъри: Microsoft Azure, Amazon S3 и Glacier, Rackspace и Google, или всякакви OpenStack реализации. Резервните копия могат да бъдат записани на диск в локалния сайт, на отдалечен сайт или в облачно хранилище.

Интерфейсът на тази резервна система е базиран на браузъра, който дава достъп до вашия сървър за възстановяване отвсякъде.

10. Datto Virtual SIRIS

Datto SIRIS

SIRIS ще защити вашата локални сървъри, виртуални сървъри, и облачни сървъри. Софтуерът действа като NAS контролер, но можете да съхранявате в облачно съхранение, както и прикачено място за съхранение. Системата Datto използва резервни копия на изображения и можете да копирате в насипно състояние или да зададете инкрементални архиви. Както и да архивирате вашите Windows Server и Linux сървъри, този софтуер може да архивира работещите станции Windows, Linux, и Mac OS.

Datto предлага собствено решение за съхранение в облак, което да се свърже със софтуера за възстановяване. Съхранените данни са защитени от криптиране, както и всички комуникации с отдалечения сървър и трансфери на данни. И в транзит, и в покой, 256-битов ключ за криптиране AES осигурява защита.

About the author

Comments

 1. и бизнес. Софтуерът предлага гъвкави опции за архивиране, включително пълни и инкрементални резервни копия, както и възможност за архивиране на целия сървър или само на определени файлове и папки. SolarWinds MSP Backup

Comments are closed.