5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

Što je alat Wake-on-LAN?

Wake-on-LAN (skraćeno WoL) industrijski je standardni mrežni protokol koji se koristi za daljinsko izvođenje računala iz načina rada male energije – to jest, Spavanje ili hibernacija načini.

Stoga je alat Wake-On-LAN alat za mrežnu administraciju koji koristi za buđenje uređaja na lokalnoj mreži (LAN) od strane slanje WoL protokola ili “čarobnog paketa” na odabir strojeva s omogućenom značajkom Wake-On-LAN u svojim BIOS konfiguracijama. Naravno, kao što ćemo tek vidjeti, mrežna kartica (NIC) također bi trebala podržavati značajku i omogućiti je.

Vidi također: 11 najboljih LAN monitora

U međuvremenu, čarobni paket je jednostavan, lagani okvir za emitiranje koji u svom korisnom opterećenju iznosi 102B: 6 bajtova maske podmreže all-255 (FF FF FF FF FF FF FF u heksadecimalnoj fazi) i 48-bitne MAC adrese ciljnog računala ponovljene šesnaest puta.

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

Gornja slika prikazuje dijagram WoL čarobnog paketa koji se šalje od 192.168.2.26 do 255.255.255.255:9.

Ako želite samo kratki pregled, evo našeg sažetka popis 5 najboljih alata za buđenje na LAN-u:

 1. SolarWinds Wake-on-LAN s setom alata za inženjere (BESPLATNO ISPITIVANJE) Stvara čarobne pakete za buđenje udaljenih računala povezanih s mrežom iz stanja mirovanja ili hibernacije. Jedan od 60 alata za umrežavanje u setu.
 2. Aquila tehnologija Wake-on-LAN Omogućuje pristup značajki WoL u intuitivnom GUI-u koji prikazuje mrežno povezana računala i status putem MAC adrese.
 3. EMCO WakeOnLan Dobar za otkrivanje mreže može otkriti računala u domenama i radnim skupinama obavljanjem sveobuhvatnog mrežnog skeniranja.
 4. NirSoft WakeMeOnLan Može skenirati dijelove mreže i otkriti računala s omogućenom značajkom WoL i prikazati MAC i IP adrese.
 5. Probudite se na LAN X Uključuje mogućnosti serijskog ponovnog pokretanja što je izvrsno za rad s ažuriranjima.

Postavljanje Wake-on-LAN-a na PC-u

Pogledajmo kako na PC računalu možete omogućiti WoL i učiniti ga dostupnim za daljinsko pokretanje:

 1. Uđite u BIOS – ponekad poznat kao i izbornik za postavljanje – koristeći metodu specifičnu za vaše računalo.

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

 1. Omogući WoL– vjerojatno ćete morati iskopati malo dublje kako biste pronašli tačan podizbornik koji sadrži opcije (obično je pod naprednim opcijama napajanja i zadana postavka je “Onemogućeno”).

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

 1. Zatim omogućite udaljene budne mogućnosti NIC-a – idite na Upravitelj uređaja, proširite “Mrežni adapteri”, desnom tipkom miša kliknite svoj NIC, idite na Svojstva, kliknite karticu “Napredno” i omogućite “Probudi se na čarobnom paketu”.
  Објашњени системи за откривање провале: 12 прегледаних најбољих ИДС алата

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

 1. OS bi također trebao biti konfiguriran tako da dopušta samo WoL – Na kartici “Upravljanje napajanjem” omogućite “Dopusti ovom uređaju da probudi računalo” i “Dopusti samo čarobnom paketu da probudi računalo.”

5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

I to je to; vaše je računalo sada spremno prihvatiti WoL pakete i uključiti ili isključiti napajanje, ovisno o uputama. Ne zaboravite, postavke na MAC ili Linux strojevima malo su drugačije od onoga što smo vidjeli ovdje. Isto tako, ne zaboravite na ruterima omogućiti upravljanje emitiranjem paketa.

BILJEŠKA: Na svoje računalo možete instalirati njuškalo WoL paketa treće strane kako biste pratili WoL pakete.

Zašto bi vam trebali Wake-on-LAN alati?

Evo dva scenarija koji zahtijevaju usluge alata WoL:

 • Možda ne možete ući u ured, ali trebaju vam neki podaci s vašeg računala; najlakši način da se ovaj problem reši bilo je uključivanje alata WoL i pristupanje udaljenom.
 • Administratori mogu raditi na računalu ili poslužitelju koji je na drugoj lokaciji kao da su uz njega – čak i ako su na drugom kontinentu.

Sve što je potrebno u oba slučaja je probuditi računala uz nekoliko klikova na dobar alat WoL.

Dakle, koji su najbolji Wake-on-LAN alati?

Ispod imamo 5 alata za koje smo ustanovili da su najbolji u klasi WoL alati, koji su učinkoviti, jednostavni za upotrebu i imaju lagan otisak.

1. SolarWinds Wake-on-LAN s setom alata za inženjere (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SolarWinds - WoL izbornik

SolarWinds Wake-on-LAN jedan je od najpopularnijih alata WoL vani i stalno mu daju izvrsne kritike zadovoljnih mrežnih administratora. Možda je ono što većina privlači većini njegovih obožavatelja činjenica da donosi ono što bi trebao raditi – daljinsko napajanje mrežnog računala; nema mussa, nema buke.

Ali jedno je sigurno, alat shvaća svoj posao ozbiljno: šalje više WoL paketa – u intervalima – kako bi osigurao da stignu na svoje odredište. To se može primijetiti na većim mrežama ili onima s velikim prometom gdje administrator može čak stvoriti i batch datoteke koje automatiziraju posao.

SolarWinds Wake-On-LAN ugodan je alat za korištenje s sučeljem koje je lako za navigaciju pomoću kojeg možete upravljati računalima koja su na istom LAN-u kao i računalo administratora. Mogu djelovati kao i udaljeni kojima se može pristupiti daljinski – čak i putem Interneta.

Ovaj WoL alat može se preuzeti kao samostalni alat ili ga se može kupiti kao dio moćnog premium alata SolarWinds: Skup alata za inženjere i dostupan je na 14-dnevno besplatno probno razdoblje za preuzimanje i procjenu.

SolarWinds Wake-on-LAN s Engineer-ovim Toolset-om preuzmite 14-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

  Vrhunski vodič za umrežavanje (uključujući 10 najboljih kalkulatora podmreže)

2. Aquila tehnologija Wake-on-LAN

Izbornik AquilaWOL WoL

Iz Aquila tehnologija dobivamo alat WoL koji je bogat značajkama koje doista mogu pomoći administratorima, na primjer, pingingom računala i izvršavanjem udaljenog pristupa radnoj površini i zatvaranjem u hitnim slučajevima.

Uz pomoć svog jednostavnog GUI-a, administratori također mogu slati WoL pakete na MAC adrese putem emitiranog IP-a ili u potpuno kvalificirano ime domene. Tada dobiveni odgovor može pomoći u otkrivanju i dodavanju računala u direktorij alata, a može slušati i WoL pakete – što znači da nema potrebe za dodatnim softverom za praćenje paketa..

Konfiguracija se može eksportirati i pohraniti izvanmrežno za buduću upotrebu, dok Aquila zapisi događaja mogu pomoći u rješavanju problema.

Aquila’s WoL dopušta i CLI (sučelje naredbenog retka) i GUI sučelja, a može se koristiti i na mrežama DHCP i statičkim IP adresama, a može se koristiti i za gašenje Linux strojeva.

3. EMCO WakeOnLan

izbornik emco WoL

Iako EMCO nudi besplatne i premium verzije svog WoL alata, bivša neće razočarati administratore. Zapravo, ovaj je alat namjerno dizajniran kao alat za opterećenja koji je usmjeren na veće ili korporativne mreže s velikim prometom.

Jedinstveno prodajno mjesto za EMCO WoL je da mrežni administratori mogu probuditi više udaljenih računala odjednom i prema rasporedu; ovo štedi vrijeme.

Alatom mrežnog skeniranja možete koristiti za otkrivanje računala u domenama i radnim skupinama. Nakon što ih pronađe, može pronaći njihove MAC adrese pomoću jedne od četiri metode – Neighbor Discovery (ND), NetBIOS, WinAPI ili WMI.

Još jedna iznimna značajka koju ovaj alat donosi u tablicu je njegova sposobnost praćenja mreža u stvarnom vremenu i njegova dobro opisana upozorenja putem e-pošte. A to čak i ne uzima u obzir internetski API izvješćivanja i povezanosti sigurnosnih događaja.

4. NirSoft WakeMeOnLan

Izbornik NirSoft WoL

S WoL tvrtke NirSoft, Administratori imaju mogućnost odabrati koji odjeljak – ili podmrežu – mreže koju žele skenirati, a zatim raditi. To je zato što alat omogućuje postavljanje raspona IP adresa prije nego što započne skeniranje.

Nakon što učinite, rezultat skenirane mreže može se tada spremiti na popis koji sadrži relevantne informacije poput MAC i IP adresa. Pomoću ovog popisa alat šalje WoL pakete sljedeći put kada se zatraže njegove usluge – sve što je potrebno da bi se računalo probudilo je klik gumba. Naravno, postoji i mogućnost pokretanja iz CLI-ja.

NirSoft osigurava redovitu nadogradnju svog alata koji je dostupan za Windows 8 i Windows 10, a također je apsolutno besplatan.

5. Probudite se na LAN X

Izbornik WakeOnLANx WoL

Probudite se na LAN-u X je alat dizajniran s obzirom na administratore i prilično je robustan niz značajki koje vam omogućuju izvršavanje zadataka poput uključivanja ili isključivanja računala, pa čak i ponovno pokretanje u serijama ako je potrebno.

  Što je IP multicast usmjeravanje?

To je WoL alat koji se može pokrenuti pomoću GUI i CLI načina koji se lako mogu konfigurirati za bolje performanse i detaljne rezultate.

Jedinstvena značajka koju ovaj alat nudi ljubaznošću je ta što može obavijestiti administratore prilikom posljednjeg pokretanja računala. Ako vas to ne impresionira, šta kažete na činjenici da može reći koliko je prostora na disku dostupno na računalu, kao i koje su sistemske usluge na njemu postavljene na “Automatski” ili su jednostavno u praznom hodu.

Ipak niste impresionirani? Pa, što je s činjenicom da se može koristiti za daljinski pristup? Sve to, besplatno, i dobivate sliku zašto je na ovom popisu.

Iako smo obećali da ćemo vam ponuditi pet najboljih alata Wake-On-LAN, za vas imamo još nekoliko “dobrota”:

Najbolji CLI WoL

Za one od nas koji vole raditi stvari isključivo koristeći sučelja naredbenog retka imamo:

 • MatCode MC-WOL – ovaj je za administratore koji žele WoL alat bez gluposti koji može uključiti računala čak i ako su na istom ili različitim LAN segmentima.
 • Gammadyne WOL – ovaj se WoL alat može koristiti na računalima koja zahtijevaju lozinke prije nego što se mogu uključiti i kojima se može pristupiti preko određenog porta.

Wake-on-LAN sa vašeg pametnog telefona

Osim što koriste računalo ili prijenosno računalo za slanje WoL paketa, administratori mogu upotrebljavati i svoje telefone za kontrolu strojeva na svojoj mreži. Sljedeći video prikazat će kako je to moguće, a istovremeno prikazuje i kako konfigurirati računalo za rad sa WoL paketima.

Stvari koje morate uzeti u obzir s najboljim alatima Wake on LAN

Prije nego što vas ostavimo s našim izborom najboljih alata Wake On LAN, razmotrimo nekoliko važnih stvari prije nego što počnete koristiti ih:

 • WoL paket jedinstveno je “upućen” na svako računalo i može probuditi samo jedan stroj. Korisni teret paketa namjerno se održava svjetlom s kratkim uputama, tako da ga lako može izvršiti strujni krug prisutan na NIC-u – koji obično radi s minimalnim potrebama. To znači da ćete možda trebati poslati više paketa kako biste bili sigurni da je isporučen i izvršen.
 • Minimalni zahtjev za slanje WoL paketa je ciljna MAC adresa. U stvari, IP adrese i DNS imena nisu toliko važni koliko paket radi na razini koja je neovisna o slojevima protokola..
 • Budući da je WoL paket u osnovi UDP paket, potvrde isporuke nisu poslane natrag nakon isporuke; u stvari, nema garancije da će paket uopće biti isporučen. Stoga je potrebno poslati više paketa (uz pomoć batch datoteka) kako bi se osiguralo da je ciljno računalo doista nadograđeno – možda pomoću naredbe ping.
 • WoL čarobni paketi su emitirani paketi (zbog broja „FFFFFFFFFFFF“ čvora) koji se obično namršte na LAN-u. U većim, usmjerenim mrežama, to je, dakle, konfiguracija koju je potrebno napraviti kako bi UDP paketi mogli prelaziti preko usmjerivača i probuditi računala u drugim segmentima..

Nakon što se ove točke uzmu u obzir, samo je pitanje odabira jednog od najboljih alata Wake on LAN koji je gore naveden i njegova primjena..

About the author

Comments

 1. o svom računalu s bilo kojeg mjesta na mreži.

  Drugi scenarij je kada želite uštedjeti energiju i novac. Ako imate više računala u vašoj mreži, a ne koristite ih sve istovremeno, možete ih staviti u stanje mirovanja ili hibernacije i koristiti alat WoL za buđenje samo onih koje trenutno trebate. To će vam pomoći uštedjeti energiju i smanjiti troškove računa za struju.

  Dakle, koji su najbolji Wake-on-LAN alati?

  Postoji mnogo alata WoL dostupnih na tržištu, ali ovdje su neki od najboljih:

  1. SolarWinds Wake-on-LAN s setom alata za inženjere (BESPLATNO ISPITIVANJE)

  Ovaj alat omogućuje vam stvaranje čarobnih paketa za buđenje udaljenih računala povezanih s mrežom iz stanja mirovanja ili hibernacije. Također dolazi s setom od 60 alata za umrežavanje.

  2. Aquila tehnologija Wake-on-LAN

  Ovaj alat omogućuje vam pristup značajki WoL u intuitivnom GUI-u koji prikazuje mrežno povezana računala i status putem MAC adrese.

  3. EMCO WakeOnLan

  Ovaj alat je dobar za otkrivanje mreže i može otkriti računala u domenama i radnim skupinama obavljanjem sveobuhvatnog mrežnog skeniranja.

  4. NirSoft WakeMeOnLan

  Ovaj alat može skenirati dijelove mreže i otkriti računala s omogućenom značajkom WoL i prikazati MAC i IP adrese.

  5. Probudite se na LAN X

  Ovaj alat uključuje mogućnosti serijskog ponovnog pokretanja što je izvrsno za rad s ažuriranjima.

  Najbolji CLI WoL

  Ako želite koristiti naredbeni redak, evo nekoliko alata koje biste trebali razmotriti:

  – Wakeonlan
  – Wolcmd
  – PowerOff

  Wake-on-LAN sa vašeg pametnog telefona

  Ako želite koristiti svoj pametni telefon za buđenje računala, evo nekoliko aplikacija koje biste trebali razmotriti:

  – Wake On Lan
  – Fing – Network Tools
  – TeamViewer

  Stvari koje morate uzeti u obzir s najboljim alatima Wake on LAN

  Kada odaberete alat WoL, evo nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

  – Podržava li vaša mrežna kartica značajku WoL?
  – Je li vaš BIOS konfiguriran za omogućavanje WoL?
  – Je li vaš OS konfiguriran za omogućavanje WoL?
  – Je li vaš ruter konfiguriran za omogućavanje upravljanja emitiranjem paketa?
  – Je li vaš alat WoL kompatibilan s vašim računalom i mrežom?

  Uzimajući u obzir ove stvari, možete odabrati najbolji alat WoL za vaše potrebe i uštedjeti energiju i novac dok daljinski upravljate svojim računalom.

Comments are closed.