Što je Microsoft Azure?

Što je Microsoft Azure

Kao jedan od prva tri pružatelja usluga oblaka u svijetu, Microsoft Azure jedno je od vodećih imena u računalstvu u oblaku. Bezbroj organizacija koristi Microsoft Azure za izgradnju, upotrebu i spremanje aplikacija. U ovom ćemo članku pogledati što je Microsoft Azure, što radi, kako možete pratiti njegove performanse i još mnogo toga.

>>>Skočite izravno na Microsoftove alate za nadzor Azure<<<

Što je Microsoft Azure i što radi?

oblak-computing-1989339_1280

Azure je cloud platforma koja se koristi za izgradnju, upravljanje i implementaciju aplikacija u oblaku. Uslugom upravlja Microsoft, a postoji veliki direktorij usluga Azure koji tvrtke mogu koristiti za izgradnju oblačne infrastrukture. Azure je dostupan kao platforma kao usluga (PaaS), softver kao usluga (SaaS) ili infrastruktura kao usluga (IaaS).

Usluga je dostupna u 54 regije širom svijeta u preko 140 različitih zemalja. Zapravo, Azure ima na raspolaganju više globalnih lokacija od bilo kojeg drugog dobavljača na tržištu, od Amerike do Bliskog Istoka i Azijskog Tihog oceana.

Azure nudi niz usluga koje možete koristiti na njegovoj platformi, uključujući AI i strojno učenje, analitiku, spremnike, baze podataka, alate za razvojne programere, DevOps, identitet, integraciju, Internet stvari, upravljanje i upravljanje, medije, Microsoft Azure Stack, migracije, Mješovita stvarnost, mobilni uređaji, umrežavanje, sigurnost, pohrana i web (cijeli popis možete pogledati na web mjestu Microsoft Azure).

Ključne značajke Microsoft Azure

Snimka zaslona Azure

Microsoft Azure nudi niz ključnih značajki za podršku tvrtkama koje pružaju virtualnu i temeljenu na oblaku infrastrukturu. Neke od značajki koje nudi Azure uključuju:

 • Stvaranje virtualnih strojeva – Korisnici mogu kreirati virtualne strojeve za Microsoft i Linux s VM predlošcima.
 • Izrada i implementacija aplikacija – Možete kreirati programe uz podršku Azure WebApps kako biste pomogli testirati i rasporediti aplikacije.
 • Spremanje podataka na mreži – Korisnici mogu pohraniti podatke na mreži u pristupačnom i sigurnom formatu.
 • Omogućavanje SQL baze podataka – Možete koristiti upravljane SQL baze podataka da biste smanjili troškove hardvera.
 • Dostupno kao IaaS, SaaS ili PaaS – Razne vrste instalacija koje tvrtke mogu koristiti.

Zašto trebam koristiti Microsoft Azure?

Iako postoji mnogo razloga za korištenje Azure, jedan od najupečatljivijih je taj što svoje usluge možete prenijeti na udaljeni podatkovni centar. Umjesto da upravljate vlastitim podatkovnim centrom, plaćate Microsoftu da to učini umjesto vas. Ako se usluge temelje na oblaku na taj način, ne morate im dostavljati resurse iz vlastitog podatkovnog centra.

Drugim riječima, ne morate plaćati hardver i resurse da biste ga podržali. Također ne morate plaćati zaposlenima da upravljaju hardverom podatkovnog centra. U kombinaciji, to čini dosta razlike s obzirom na troškove.

Microsoft Azure pruža vam alternativu u kojoj trebate platiti samo za sistemske resurse koje koristite. Model „isplati se“ znači da možete iskoristiti prednosti upotrebe oblačnih usluga bez da sami morate platiti sav trošak pružanja podatkovnog centra..

Skalabilnost je još jedna ključna prednost koju nudi Azure. Resursi koje nudi Azure su skalabilni. Ako trebate pohraniti više podataka, možete jednostavno kupiti više. Isto tako, struktura cijena je također skalabilna, tako da samo trebate platiti za resurse koje koristite. Bez obzira na to da li povećavate ili smanjujete skaliranje, možete se prilagoditi potrebama svog poslovanja.

Suprotno tome, upravljanje podatkovnim centrom u kući zahtijevalo bi kupnju ili prodaju hardvera kad god želite nadograditi ili nadograditi. Pored toga, imate sve brige o zaštiti vaše infrastrukture od cyber napada i propadanja performansi.

Prednosti Microsoft Azure

Od svih dobavljača usluga oblaka, Microsoft Azure nudi posebno snažnu ponudu oblačnih usluga. Neke su posebne prednosti koje Microsoft Azure nudi korisnicima sljedeće:

 • Visoka dostupnost
 • skalabilnost
 • sigurnosti
 • Oporavak od katastrofe
 • Smanjuje troškove

Visoka dostupnost

U usporedbi s ostalim konkurentima, Azure ima visoku dostupnost i višak s SLA od 99,99% za virtualne strojeve. Velika dostupnost usluga Azure znači da je vjerojatnost pada usluge mala. Pristup uslugama može značajno utjecati na vašu konačnu vrijednost.

  Što je QoS i zašto je to važno u umrežavanju?

Korištenjem Microsofta Azure možete ukloniti rizik od zastoja i troškove koji nastaju stavljanjem izvan radnog mjesta. Imati platformu oblačne usluge koja ostaje ne samo promovira duševni mir, već i štedi novac.

skalabilnost

I infrastruktura Azure i model cijene u potpunosti su skalabilni. Dodatni resursi za pohranu mogu se dodati ili smanjiti na zahtjev. Platforma Azure nudi razinu skalabilnosti koju većina poduzeća ne može ponoviti upravljajući vlastitim podatkovnim centrom.

sigurnosti

Sigurnost je postavljena u središtu strategije Azure oblaka. Za početak, promet koji prolazi kroz Microsoftove upravljane mreže kriptiran je za poduzeća i kupce. Šifrirani promet pomaže u održavanju povjerljivosti i štiti sadržaj podataka od neovlaštenih korisnika.

Azure također ima zaštitu od cyber napada. Konkretno, DDoS napadi distribuiranog uskraćivanja usluge zaštićeni su protiv same infrastrukture Azure koja napadačima uskraćuje središnju točku napada. To osigurava sigurnost od neželjenih zastoja i omogućuje poduzetnicima mir nakon takvih napada.

Oporavak od katastrofe

Pored sigurnosnih zaštita Azure postoje i ugrađene značajke za oporavak od katastrofe koje možete koristiti u krizi. Struktura Azure je geografski decentralizirana, što znači da ne postoji niti jedna točka neuspjeha. Decentralizirana priroda infrastrukture štiti od ljudskih grešaka, cyber napada, pa čak i prirodnih katastrofa. Ako se jedno područje smanji, jednostavno možete pokrenuti aplikacije sa suvišnog mjesta, sve dok se prvotno ne pokrene i ponovo pokrene.

cijena

Konačno, Azure je isplativo rješenje. Korištenjem Azure eliminirate potrebu upravljanja fizičkom infrastrukturom za održavanje usluge u oblaku. Jednostavno možete platiti Microsoftu naknadu za korištenje njihovih resursa. Ne morate održavati ili trošiti novac na upravljanje fizičkim hardverom. Ako uzmete u obzir brzinu kojom možete nadograditi svoju infrastrukturu, Azure dramatično utječe na vaše troškove.

Ograničenja Microsoft Azure

Nije tajna da Azure ima pregršt ograničenja kojih korisnici moraju biti svjesni. Ograničenja upotrebe Azure uključuju:

 • Visoka cijena
 • Treba upravljati
 • Složenost

Visoka cijena

Istina je da Azure na neki način smanjuje troškove, ali to i dalje ostaje skupa cijena. Dio toga su troškovi pokretanja podatkovnih centara, a drugi dio je robna marka Microsoft. Poduzeća su spremna platiti za korištenje platforme za oblačne usluge utemeljene na sustavu Windows.

Kombinacija ovih čimbenika čini Azure skupim kada se poveća nivo u odnosu na konkurente poput Amazonovog AWS-a. Za manja poduzeća trošak Azure često je previše. Prilagođen je onim organizacijama koje žele doplatiti za širenje Microsoftove infrastrukture u oblak.

Potrebno je upravljati

Virtualizacija vaše infrastrukture znači da morate upravljati dodatnom kilometrom kako biste upravljali uslugom. Umjesto upravljanja podatkovnim centrom morat ćete upravljati platformom oblačnih usluga. Microsoft snosi dio odgovornosti s vaših ruku, ali i dalje morate upravljati vlastitim uslugama.

U praksi će vam trebati nadzor poslužitelja za nadzor izvođenja i resursa za pohranu vašeg oblaka kako biste bili sigurni da nema problema. Pored toga, morat ćete redovito ažurirati zakrpe da biste provjerili je li vaša infrastruktura suvremena. Korištenje alata kao što je SolarWinds Server & Aplikacijski monitor može vam pomoći u tome, no upravljanje oblačnim uslugama zahtijeva drugačiji skup vještina za upravljanje tradicionalnom mrežom.

Složenost

Sustavi Azure visoko su specijalizirani. Kao takav, trebate imati tim koji je upoznat s načinom rada usluga Azure kako biste iskoristili nagrade. Ako ne razumijete kako cijene Azure cijene ili usluge koje su vam potrebne, lako je izgubiti tisuće.

Na primjer, mnogi trpe grešku što precjenjuju količinu prostora u oblaku koja im je potrebna i na kraju plaćaju dodatnu količinu prostora u oblaku koji ne koriste. Stoga je na korisniku da točno utvrdi koliko resursa treba koristiti.

Natjecatelji Microsoft Azure

Prostor oblačnih usluga posebno je konkurentan, a postoji niz drugih dominantnih pružatelja usluga koji pružaju alternative Microsoft Azureu. Usluge poput Amazon Web Services (AWS) i Google Cloud također vode na tržištu pomažući tvrtkama u upravljanju i implementaciji aplikacija u oblaku.

Iako AWS i dalje ima dominantan tržišni udio industrije oblačnih usluga, Azure je pokazao mnogo napretka u razvoju. To se posebno odnosi na tržište IaaS-a na kojem je udio Azure-a 10 posto u usporedbi sa AWS-om od 17%.

  Kako skenirati lokalnu mrežu za IP adrese - Vodič i alati

Google Cloud ima puno ulaganja u svoje usluge, ali nema privlačnost na poslovnom tržištu kao AWS i Azure. Jedino područje na kojem Google Cloud nadmašuje Azure jest područje strojnog učenja i umjetne inteligencije.

U pogledu produženog vremena, Azure nadmašuje i AWS i Google Cloud s 99,9% postotka produženog vremena. Za usporedbu, i Amazon i Google Cloud imaju produženo 99,95%. Velika dostupnost Azure čini očitim izborom organizacije koje daju prioritet pouzdanom rješenju u oblaku.

Kako nadzirati Microsoft Azure

Ako razmišljate o korištenju Microsoft Azure-a, potrebno je naučiti kako nadzirati infrastrukturu oblaka. Nadgledanje mreže ili podatkovnog centra koje posjedujete potpuno je drugačije od praćenja skupa Azure aplikacija. Potreban vam je alat za praćenje performansi da biste to mogli učinkovito.

Alati poput SolarWinds poslužitelja & Aplikacijski monitor i Dynatrace omogućuju vam nadzor performansi virtualne infrastrukture za prostor za pohranu i greške. Ovi su alati ključni za optimiziranje Azure i osiguravanje da se problemi s performansama brzo rješavaju.

SolarWinds Microsoft Azure Nadgledanje sa poslužiteljem & Monitor aplikacija

IZBOR UREDNIKA

Robustan alat za nadzor poslužitelja Azure s više od 1.200 predložaka za nadgledanje aplikacija. Može i nadzirati AWS IaaS, PaaS i SaaS radi sveobuhvatnog praćenja oblaka. Postavite i započnite nadzor u roku od nekoliko minuta. Nevjerojatno prilagodljiv i opremljen je dobrim vizualnim pomagalima.

Preuzimanje datoteka: Microsoft Azure Monitoring

Službena stranica: Solarwinds.com

OS: Aplikacije za Windows i Linux

SolarWinds Microsoft Azure Nadgledanje sa poslužiteljem & Application Monitor je rješenje za nadgledanje aplikacija koje može nadzirati IaaS i PaaS usluge na Azure. Pomoću ovog alata možete pratiti elemente poput VM, Kubernetes, App Service, Event Hubs i SQL Database. Svi podaci o performansama prikazuju se kroz prikaz nadzorne ploče koji prikazuje dostupnost infrastrukture. Postoji značajka automatskog otkrivanja pomoću koje se automatski pronalaze virtualni strojevi i spremnici.

Snimak zaslona monitora poslužitelja i aplikacija SolarWinds

Mjerni podaci koje možete pregledavati na poslužitelju SolarWinds & Monitor Monitor uključuje performanse tijekom vremena, regije, dostupnosti, stanja i sigurnosti. Podaci o performansama prate se dinamičkim osnovnim linijama koje mogu otkriti nenormalno ponašanje i poslati vam upozorenje.

SolarWinds Microsoft Azure Nadgledanje sa poslužiteljem & Aplikacija MonitorDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

Atera

Atera je paket za nadgledanje sustava dizajniran za upotrebu od strane upravljanih davatelja usluga (MSP). Ovo je sustav za daljinsko nadgledanje i domaćin je u oblaku, tako da ne postoji uvjet da je usluga sposobna nadzirati poslužitelje samo na istom mjestu na kojem je softver instaliran. Kao takav, Atera je u mogućnosti nadzirati virtualne poslužitelje Azure u oblaku.

Softver Atera zapravo se nalazi na Azure poslužitelju. Može pratiti sve aktivnosti na Azure poslužitelju i izvršavati administrativne zadatke kao i nadzor. Zadaci upravljanja uključuju čišćenje diskova, točke povratnog kopiranja, izradu sigurnosnih kopija i vraćanje te zalihe softvera.

Što je Microsoft Azure?

Usluga Atera naplaćuje se pretplatom po tehničaru s izborom mjesečne tarife ili godišnjeg plana plaćanja. Paket programa uključen u paket uključuje sve uslužne programe koje tehničar treba za pristup udaljenom sustavu kao i module za nadgledanje i automatizaciju procesa..

Uz uslugu daljinskog praćenja i upravljanja (RMM), posao uključuje i funkcije automatizacije profesionalnih usluga (PSA) koje su potrebne za upravljanje MSP-om kako bi se vodio posao. Atera je dostupna na 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

AteraStart BESPLATNO probno razdoblje za 30 dana

Dynatrace

Dynatrace je rješenje za praćenje performansi koje omogućuje korisnicima nadzor oblaka Azure. S nadzorne ploče možete vidjeti cijelo okruženje Azure je li riječ o hibridnom više oblaku. Mikroservisi i spremnici automatski se otkrivaju i crtaju na interaktivnoj karti. Na interaktivnoj mapi možete vidjeti kako se Azure aplikacije, usluge, procesi, hostovi i podatkovni centri međusobno povezuju.

Snimka zaslona Dynatracea

Da bi se borio sa problemima performansi, Dynatrace ima početne vrijednosti i dijagnozu uzroka. Nakon što je otkriven problem, Dynatrace može generirati analitiku kako bi utvrdio korijenski uzrok problema. Mogućnost da to učinite znatno olakšava postupak rješavanja problema.

Najbolji resursi Microsoft Azure

Ako ste novi u programu Microsoft Azure, nesumnjivo vam treba puno informacija da biste se lakše snašli. Postoji mnogo različitih mrežnih resursa i tutorijala koji vas podučavaju sve što trebate znati o načinu rada Azure. U ovom ćemo dijelu pogledati neke od najboljih mrežnih resursa Azure koje možete koristiti:

 1. Tutoriali Point – Microsoft Azure
 2. Vodiči za uporabu u Microsoft Azureu
 3. Microsoft Azure – Tečaj vodiča Udemy za početnike
 4. A-Z Strojno učenje pomoću strojnog učenja Azure
 5. AZ-203 Razvojna rješenja za Microsoft Azure Ispit Priprema
 6. Ispit za certificiranje arhitekture tehnologija AZ-300 Azure
 7. Edureka! Članci udžbenika Microsoft Azure
 8. Mind Majix Blog – Azure Članci
  Definitivan vodič za WiFi analizator, uključujući 20 najboljih alata za WiFi analizu

1. Točka vodiča – Microsoft Azure

Vodiči za Microsoft Azure Vodiči za Microsoft Azure posebno su dizajnirani kako bi novopečeni Azure naučili sve osnove. Ovi vodiči obuhvaćaju sve, od računalstva u oblaku do komponenti Azure, pohrane, tablice, CDN, sigurnosti i aplikacija. Uključuje snimke zaslona kako biste naučili kako dovršiti zadatke poput razmještanja Azure web stranice iz Visual Studio. Ako želite početi učiti, ovo je jedno od najboljih mjesta za početak.

2. Microsoft Azure Uvodni koraci za početak rada

Microsoftovi vodiči za početak rada uz Azure odličan su način da se službeno započne s Azureom. Ovi su materijali dizajnirani kako bi pomogli IT profesionalcima da izgrade njihovo povjerenje u Azure. Članci uključuju kako “otkriti zlonamjerne aktivnosti pomoću Azure Security Center i Azure Log Analytics” i “Sigurnost Azure korisnika od ranjivosti procesora”.

3. Microsoft Azure – tečaj vodiča Udemy za početnike

Udemijev Microsoft Azure – tečaj za vodiče za početnike kompletan je tečaj za one koji žele naučiti kako započeti rad s Azureom u poslovnom okruženju. Tečaj košta 99,99 dolara (75,48 funti) i dolazi sa sedam sati videa na zahtjev, pet jedinstvenih članaka i devet resursa za preuzimanje. Teme obuhvaćene tečajem su Azure Virtual Machines, Umrežavanje, Azure Storage i Azure Cognitive Services.

4. A-Z Strojno učenje pomoću strojnog učenja Azure

A-Z Strojno učenje pomoću Azure strojnog učenja je Udemy tečaj posvećen učenju o mogućnostima strojnog učenja Azureovih usluga. Tečaj se bavi znanošću podataka i modelima strojnog učenja kritičnim za korištenje Azure ML-a.

Tečaj dolazi s jedanaest sati videozapisa na zahtjev, dva članka i 39 različitih resursa za preuzimanje za 99,99 USD (75,48 funti). Teme koje se obrađuju uključuju obradu podataka, klasifikaciju, implementaciju web servisa, regresijsku analizu i klasteriranje.

5. AZ-203 razvojna rješenja za Microsoft Azure Ispit Priprema

AZ-203 Razvojna rješenja za Microsoft Azure Ispit Prep je tečaj osmišljen za one administratore koji žele dobiti certifikat za AZ-203 Razvoj Microsoftovog testa za rješenja Azure. Tečaj košta 149,99 USD (113,23 funte) i uključuje osam i pol sati videa na zahtjev, četiri članaka i jedan izvor za preuzimanje. Teme koje obuhvaćaju uključuju virtualne strojeve, Azure Batch usluge, sadržana rješenja, Azure App uslugu i mobilne aplikacije.

6. Ispit za certificiranje arhitekture tehnologija AZ-300 Azure

AZ-300 Azure Architeure Technologies ispit je još jedan važan kurs za one koji žele položiti Microsoftov test AZ-300 Azure Architect Technologies. Tečaj ima 26 sati videozapisa na zahtjev, 42 članaka i dva izvora za preuzimanje za 149,99 USD (113,23 funte). Teme koje obuhvaćaju uključuju stvaranje i konfiguriranje virtualnih strojeva, analiziranje korištenja i potrošnje resursa, upravljanje virtualnom mrežom i povezivanje između mreža..

7. Edureka! Članci udžbenika Microsoft Azure

Edureka! serija članaka o Microsoft Azure izvrsna je za one koji žele saznati više o davatelju usluga u oblaku iz besplatnih resursa. Ovi članci vode vas kroz osnove Microsoft Azure i objašnjavaju ključne pojmove s kojima morate biti upoznati. Postoji vodič za portal Azure i Vodič za pohranu Azure koji detaljno opisuje tablice, mrljice, redove čekanja i pohranu datoteka.

8. Blog misli Majix – Članci Azure

Blog Mind Majix sadrži niz korisnih materijala o Microsoft Azureu, od pitanja Azure Interview Pitanja do vodiča za Azure Active direktorij. Ovi su članci besplatni i pružaju pregledan pregled slučajeva upotrebe Azure. Iako su ovi članci lakši u tehničkim savjetima, oni temeljito objašnjavaju ključne koncepte na koje ćete naići na bilo kojem drugom tečaju.

Što je Microsoft Azure: vodeći pružatelj usluga oblaka

Široki slučajevi upotrebe i prednosti Microsofta Azure čine ga jednim od najboljih pružatelja usluga oblaka u svijetu. Dostupnost i skalabilnost infrastrukture Azure samo su dva razloga zbog kojih moderna poduzeća prihvaćaju usluge Azure. Iako davatelji poput AWS-a mogu imati prednost u odnosu na tržišni udio i cijene, Azure i dalje čvrsto stoji kao jedan od ključnih igrača u igri usluga u oblaku.

Ako možete izgraditi Microsoftove aplikacije koje su lako dostupne, Microsoft Azure je dobar izbor. Iako ima problema s obzirom na troškove i jedinstveni pristup dobavljača računalima u oblaku, on ima više nego dovoljno prednosti za podršku modernim poduzećima.

About the author

Comments

 1. podatkovnim centrom može biti skupo i zahtjevno, a skaliranje može biti ograničeno. Prednosti Microsoft Azure Microsoft Azure nudi mnoge prednosti za tvrtke koje koriste oblak. Neki od najvažnijih uključuju: 1. Skalabilnost – Azure nudi skalabilne resurse koji se mogu prilagoditi potrebama tvrtke. 2. Troškovna učinkovitost – Azure omogućuje tvrtkama da plaćaju samo za resurse koje koriste, što može biti znatno jeftinije od upravljanja vlastitim podatkovnim centrom. 3. Sigurnost – Azure nudi visoku razinu sigurnosti i zaštite podataka. 4. Raznolikost usluga – Azure nudi širok raspon usluga koje tvrtke mogu koristiti za izgradnju i upravljanje aplikacijama u oblaku. Ograničenja Microsoft Azure Iako Azure nudi mnoge prednosti, postoje i neka ograničenja koja tvrtke trebaju uzeti u obzir prije nego što se odluče za korištenje usluge. Neka od ograničenja uključuju: 1. Kompleksnost – Azure može biti složen za korištenje, posebno za manje tvrtke koje nemaju iskustva s oblakom. 2. Ovisnost o internetu – Korištenje Azurea zahtijeva stabilnu internetsku vezu, što može biti problematično u nekim područjima. 3. Troškovi – Iako Azure može biti jeftiniji od upravljanja vlastitim podatkovnim centrom, troškovi mogu brzo porasti ako tvrtka koristi velike količine resursa. Natjecatelji Microsoft Azure Azure nije jedini pružatelj usluga oblaka na tržištu. Neki od najvećih konkurenata uključuju: 1. Amazon Web Services (AWS) – AWS je najveći pružatelj usluga oblaka na svijetu i nudi širok raspon usluga za tvrtke. 2. Google Cloud Platform – Google Cloud Platform nudi slične usluge kao i Azure i AWS, ali s naglaskom na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. 3. IBM Cloud – IBM Cloud nudi usluge oblaka za tvrtke svih veličina, s naglaskom na sigurnosti i upravljanju podacima. Kako nadzirati Microsoft Azure Nadzor performansi Azurea može biti izazov, ali postoje alati koji vam mogu pomoći da pratite performanse i identificirate probleme. Neki od najboljih alata za nadzor Azurea uključuju: 1. SolarWinds Microsoft Azure Nadgledanje sa poslužiteljem

Comments are closed.