Hamis személyazonosság, szövetségi bűncselekmény: a személyazonosság-lopásról és a feltételezés elrettentéséről szóló törvény

Mi az ITADA?

Voltál-e személyazonosság-lopás áldozata?

Ha igen, akkor biztosan nem vagy egyedül.

Valaki más személyazonosságának szándékos felhasználása rosszindulatú tevékenységek, személyazonosság-lopás veszélyt jelent az áldozatok, a magánvállalatok és a bűnüldözés szempontjából is. 1998-ban a személyazonosság-lopás szövetségi bűncselekménnyé vált az Egyesült Államokban, a személyazonosság-lopásról és az asszisztencia-visszatartásról szóló törvénynek köszönhetően. Azóta más jogszabályok léptek életbe, hogy segítsék a bírósági fellépést. Ezek magukban foglalják a 2004. évi személyazonosság-lopás elleni büntetés fokozásáról szóló törvényt, valamint a 2008. évi személyazonosító adatok lopásának végrehajtásáról és visszatérítéséről szóló törvényt. E törvények együttesen jogi eszközök és szigorú büntetések révén próbálják csökkentni a személyazonosság-ellopásokkal kapcsolatos bűncselekményeket..

Mi az a személyazonosság-lopásról és a feltételezés elkerüléséről szóló törvény??

1997-ben Jon Kyl szenátor bevezette a személyazonosság-lopásról és a feltételezés elkerüléséről szóló törvényt (ITADA). A digitális technológia növekvő hulláma miatt az identitáslopások minden eddiginél könnyebbé váltak. A szövetségi törvénynek új eszközre volt szüksége a cselekvéshez.

Az ITADA először az Egyesült Államokban hozta létre a személyazonosság-lopás tömör meghatározását. Az ITADA alatt a személyazonosság-lopást akkor határozzák meg, amikor az elkövető:

tudatosan átruház vagy törvényes felhatalmazás nélkül használ egy másik személy azonosítására szolgáló eszközt bármilyen jogellenes tevékenység elkövetésére, elősegítésére vagy megtámadására, amely a szövetségi törvény megsértését jelenti, vagy amely bűncselekményt jelent bármely alkalmazandó állam vagy helyi törvény szerint törvény.  

Kritikusan az ITADA szerint a személyazonosság-lopás magában foglalhatja a személyes adatokkal való visszaélés eseteit is, a szankcionált nyilvántartásokon túl. A személyazonosság-lopás ITADA meghatározása kifejezetten az „azonosítási eszközökre” utal, az azonosító okmány mellett. 1998 előtt a személyazonosság eltulajdonítása csak ellopott dokumentumok bizonyítéka alapján váltható ki; értelmetlen az adatok másolása és beillesztése világában.

  Csalások elérhetősége a hitelintézetek számára - Experian, Equifax, TransUnion

Milyen hatáskörrel rendelkezik a személyazonosság-lopásról és a feltételezés elkerüléséről szóló törvény?

Először: az ITADA szövetségi bűncselekményként azonosítja a személyazonosság-lopást. A szankciók visszatartó erejűek a leendő tolvajok számára, beleértve mind a pénzbírságot, mind a börtön idejének lehetőségét. Az ITADA ítéletét befolyásoló tényezők a következők:

  • Az áldozatok száma az ügyben.
  • A hamis azonosításhoz felhasznált információ, beleértve annak megszerzésének módját. Például az állami adatbázis illegális feltöréséből származó adatokra magasabb büntetések vonatkoznak, mint a név és a cím borítékból történő olvasására.
  • Az egyes áldozatok veszteségek mérhető értékét a lopás következtében szenvedték el. Ide tartozik a jó hírnév káros hatása, a kellemetlenség és egyéb következmények.

Az utolsó pont rávilágít egy újabb hatalmas változásra abban, hogy az ITADA miként terheli az embereket. Az ITADA előtt a személyazonossági vádak nem tartalmazták az áldozatra gyakorolt ​​hatást. A FindLaw.com és a Thomson Reuters szerint egy hírhedtebb esetben az ITADA elfogadása előtt egy bűncselekmény az áldozat ellopott személyazonosságát felhasználta, hogy több mint 100 000 dollárt gyűjtsön hitelkártya-kölcsönökből, és szövetségi lakáshitelt kapjon. Házak, motorkerékpárok és kézifegyverek vásárlásával kényszerítették az áldozatot, hogy évekig töltse a nevét. Amíg végül vádot vettek fel, a sértettnek való visszatérítést nem vették figyelembe. Az ilyen történetek jelentős szerepet játszottak az ITADA előrehaladásában.

Lásd még:
Hogyan lehet megvédeni magát a személyazonosság-lopás ellen
Személyazonosság-lopás: Itt van a teendő, ha személyazonossága ellopták

A személyazonosság-lopás büntetés-fokozásáról szóló törvény

2004-ben az ITADA-val egy másik törvény csatlakozott: a személyazonosság-lopás-javító törvény (ITPEA). Nevezetesen, az ITPEA a szeptember 11-i tragédia után fordult a bíróságokhoz. A támadások kivizsgálása során kiderült, hogy a tizenkilenc terrorista közül hat hamis útlevelet használt. A személyazonosság eltulajdonítása hirtelen sokkal súlyosabb bűncselekmény: a terrorizmus eszközévé válhat.

Az ITPEA, ahogy a neve is sugallja, magasabb büntetéseket szab ki a súlyos bűncselekmény miatt. Míg az ITADA-ügyekben figyelembe veszik az áldozatok számát, a lopott információt és a személyes veszteségeket, addig az ITPEA a személyazonosság-lopás használatára összpontosít a bűncselekmény súlyosságával. A törvény most minimum két év börtönbüntetést szab ki „egy másik személy azonosítására szolgáló eszköz tudatos átadására, birtoklására vagy törvényes felhatalmazás nélküli használatára meghatározott bűncselekmények elkövetésekor és azokkal kapcsolatban”. Az ITPEA alapján büntetendő bűncselekmények közé tartozik a közpénz vagy vagyon eltulajdonítása, az elrablás, a társadalombiztosítási csalások, a bevándorlási csalások, a hamis információk felhasználása a lőfegyver megszerzéséhez és a csalások, ha a veteránok haszonnal járnak. A törvény további finanszírozást tartalmazott az Igazságügyi Minisztérium számára a személyazonosság-ellopásokkal kapcsolatos ügyek kivizsgálására és üldözésére: 2005-ben 2 000 000 dollár, további 4 000 000 dollár pedig az azt követő négy évben.

  Intelius Identity Protect felülvizsgálat

Az ITPEA nyomon követése a 2008. évi személyazonossági lopások végrehajtásáról és újjáélesztéséről szóló törvény (ITERA) volt. K kritikai szempontból az ITERA jobb jogorvoslatot kínál az áldozatok számára. Az ITERA szerint a bűncselekmény szövetségi büntetőeljárás alá vonható, még akkor is, ha az áldozat és az alperes ugyanabban az államban vannak. Ezt a változást megelőzően a szövetségi törvény csak akkor lépett hatályba, ha az adatokhoz államközi hozzáférés történt. Az ITERA emellett kártérítést nyújt az áldozatoknak időben és az általa elkövetett személyazonosság-lopás károsodásának kijavításához felhasznált forrásokkal.

Egyéb személyazonossági csalások elleni cselekedetek

Az ITADA-n, az ITPEA-n és az ITERA-n kívül más jogszabályok léteznek a személyazonosság-lopás megakadályozására és az áldozatok kártalanítására. A körülményektől függően más aktusokra is sor kerülhet, ideértve:

  • Az alabama állampolgárságú személyek védelméről szóló törvény
  • A személyi lopások védelméről szóló Michigan-törvény
  • A szociális biztonsági számú csalás megelőzéséről szóló törvény
  • A bankcsalás alapszabálya

Az Állami Törvényhozók Nemzeti Konferenciája jó listát ad az identitáslopásokkal kapcsolatos állami törvényjavaslatokról, cselekedetekről és bűncselekmények osztályáról. E törvények alkalmazása gyakran függ a felhasznált információk típusától és az, hogy milyen csalárd célokat szolgálnak. Példa erre a banki csalások, a postai csalások és a társadalombiztosítási számmal kapcsolatos csalások, valamint olyan bűncselekmények, amelyeket ellopott adatokkal el lehet követni.

Vannak olyan jogszabályok is, amelyek segítenek megvédeni magát. Például a tisztességes és pontos hitelügyletekről szóló törvény lehetővé teszi az Egyesült Államokban élők számára, hogy megvédjék személyazonosságukat azzal, hogy szabadon hozzáférnek saját hiteljelentésükhöz, hogy szokatlan tevékenységeket keressenek. A magánélet védelmére vonatkozó törvények egyre nagyobb hatalommal bírnak abban, hogy a szervezetek megfelelő módon védjék és kezeljék a személyes adatokat. Az ITADA és annak utódjai visszatartó erőként működnek, míg az erősebb fogyasztóvédelem csökkenti az identitáslopás lehetőségét.

Haladni előre

Van-e gyengeség a szövetségi személyazonosság-lopásról szóló törvényekben? Sajnos igen: bár a törvények óriási álláspontot képviselnek a személyazonosság-lopások elleni küzdelemben, nem tökéletesek. Először is, a törvények hatalmas hátrányt jelentenek a digitális bűnözés terén. Egyszerűen fogalmazva: egy olyan világban, ahol a személyes adatok rendszeresen folyamatban vannak, túl sok lehetőség van annak ellopására. 2024-ben a Javelin Strategy megerősítette, hogy a személyazonosság-lopás csupán Amerikában 16,7 millió áldozatot ért el. Az ügyészek vonakodnak a bíróság elé fordulni személyazonossági csalások iránti kérelmekről is, mivel úgy érzik, hogy nem érik meg az erőfeszítéseket. Végül nehéz vádolni személyazonosság-lopás ellen, ha az áldozatok nem tesznek jelentést; ha áldozat volt, fontolgassa meg előbbre lépését. Lehet, hogy személyazonossága nem az egyetlen, amelyet visszaélnek.

  Személyazonossági statisztikák és tények: 2024 - 2024

Összefüggő:
Azon erőforrások listája, amelyek megakadályozzák az identitáscsalásokkal szembeni védelmet
50+ személyazonosság-lopás statisztika & tények

William Igazságszobor alatt engedélyezett CC 2,0-ig

Lehet, hogy tetszeni fog az identitáslopás elleni védelemA fogyasztói érdeklődés a hitelképességek ellenőrzése iránt 230 százalékkal ugrott fel egy évtized alatt. Ez az oka annak, hogy ez egy veszélyes tendenciaIdentitáslopás-védelemTanulj meg, mit kell megrontani: A dokumentumok megsemmisítése megakadályozza a személyazonosság-lopástIdentitás-lopás-védelemHogyan tudja befagyasztani a hitelképességétAzonosság-lopás elleni védelemBen Bernanke – személyazonosság-lopás áldozata

About the author

Comments

  1. tette az áldozatot a hatalmas adósságokra. Az ITADA elfogadása után azonban az áldozatoknak joguk van a kártérítésre, amelyet az elkövetőnek meg kell fizetnie. Ez a jogi változás jelentős előrelépést jelent a személyazonosság-lopás elleni küzdelemben. Az ITADA hatálya alá tartozó bűncselekmények közé tartozik a hitelkártya-csalás, a banki csalás, a számítógépes csalás és a postai csalás. Az ITADA hatálya alá tartozó bűncselekményeket szigorúan büntetik, és az elkövetőknek hosszú börtönbüntetést és jelentős pénzbírságot kell fizetniük. Az ITADA hatékony eszköz a személyazonosság-lopás elleni küzdelemben, és segít megvédeni az emberek személyes adatait és azonosságát.

Comments are closed.