Lépésről lépésre a sötét hálózat és a mély háló biztonságos eléréséhez

a láng
A Google csak az Internet egy apró részét indexeli. Néhány becslés szerint az internet 500-szor több tartalmat tartalmaz, mint amit a Google a keresési eredmények között ad vissza. Azokat a linkeket, amelyeket a Google és más keresőmotorok visszatérnek a lekérdezés beírásakor, „felszíni webnek” nevezzük, míg az összes többi, a keresés nélküli tartalomra „mély web” vagy „láthatatlan web” hivatkozunk..

Ennek az információnak a nagy része rejtett egyszerűen azért, mert a felhasználók túlnyomó többsége nem találja relevánsnak. Ennek nagy részét olyan adatbázisokba rakják, amelyekben a Google vagy sem érdekli, vagy megakadályozza a bejárást. Nagyon régi és elavult. Az iPhone alkalmazások tartalma, a Dropbox-fiókjában található fájlok, a tudományos folyóiratok, a bírósági nyilvántartások és a magán közösségi média profiljai mind olyan adatok példái, amelyeket a Google nem feltétlenül indexel, de továbbra is létezik az interneten.

Lásd még: A legjobb VPN-ek a Tor számára

Figyelem: Az internetszolgáltató észlelheti, hogy Tor-ot használ

A cikk nagy része anonimitási hálózatok, például a Tor használatának köré fordul, amelyeket a sötét hálózat elérésére használnak. Az Internet szolgáltatók észlelhetik a Tor használatát, mivel a Tor csomópont IP-jei nyilvánosak. Ha a Tor-t magántulajdonban szeretné használni, akkor használhat VPN-t vagy Tor-hidakat (Tor-csomópontok, amelyek nem vannak nyilvánosan indexelve). Különösen az USA Tor felhasználóinak érdemes használni a VPN-t, amely gyorsabb és megbízhatóbb.

Az Egyesült Államok jogszabályainak legutóbbi változásai azt jelentik, hogy az internetszolgáltatók szabadon értékesíthetik és megoszthatják az ügyfeleikre vonatkozó adatokat, ideértve a böngészési szokásaikat. VPN használatakor az internetszolgáltató nem látja, hogy Tor-bemeneti csomóponthoz van-e csatlakoztatva, csak egy titkosított alagút a VPN-kiszolgálóhoz..

A NordVPN a Tor első számú választása, amelyet a Tor felhasználók számára szem előtt tartva terveztek.

Mély háló vagy sötét háló

A mély hálót gyakran összekeverik a sötét hálóval, amelyet sötét hálónak, fekete hálónak és fekete hálónak is neveznek. Egyszerűen fogalmazva: a mély web az interneten tárolt összes információ, amelyet a keresőmotorok nem indexelnek. Nincs szükség semmilyen speciális eszközre vagy sötét böngészőre a mély internet eléréséhez; csak tudnia kell, hol kell keresnie. A speciális keresőmotorok, könyvtárak és wikik segítségével a felhasználók megtalálhatják a keresett adatokat.

A legtöbb általános mély internetes keresőmotor leállt vagy megvásárolt, például az Alltheweb és a CompletePlanet. Néhányan még lógnak az induláshoz:

  • DeeperWeb – mély internetes keresőmotor, amely kiaknázza a Google Search szolgáltatást
  • A WWW virtuális könyvtár – a web eredeti indexe, de inkább egy könyvtár, mint egy keresőmotor.
  • Surfwax – RSS-hírcsatornákat indexel. Nem biztos, hogy ez továbbra is működik …
  • IceRocket – A blogoszféra és a Twitter keresése

Mindez rendben van, de a speciális keresőmotorok általában jobbak, mint az általános keresőmotorok, ha információkat keresnek a mély weben. Ha például bírósági ügyet keres, használja az állam vagy az ország nyilvános nyilvántartása alapján végzett keresést. Ha akadémiai folyóiratokra van szüksége, olvassa el a mély webes keresőmotorok tudományos és tudományos kutatáshoz történő használatáról szóló cikket. Minél konkrétabb lehet, annál jobb, különben ugyanazokkal a keresési eredményekkel fog végezni, mint a Google-on. Ha szüksége van egy adott fájltípusra, például egy Excel fájlra vagy egy PDF fájlra, akkor tanulmányozza meg, hogyan határozhatja meg az adott fájltípus keresését (például írja be a “filetype: PDF” fájlt a DeeperWeb lekérdezésben)..

A sötét háló a mélyháló egy kis része, amelyet szándékosan rejtve tartanak. A sötét internetes webhelyekhez és adatokhoz általában speciális eszköz szükséges. A sötét webhöz leggyakrabban kapcsolódó webhelytípusok a piacterek, ahol tiltott termékeket, például kábítószereket, lőfegyvereket és ellopott hitelkártya-számokat vásárolnak és adnak el. A sötétebb sarkokat bérgyilkosok felvételére, emberkereskedelembe való bevonására és gyermekpornográfia cseréjére használják. Ennélfogva a sötét web olyan tartalmat és adatokat tartalmaz, amelyekhez név nélkül hozzáférhet. Lehet blog, fórum, csevegőszoba vagy privát játékkiszolgáló.

  5 legjobb VPN Dániában 2024-ban

A sötét háló szépsége névtelen. Senki sem tudja, ki más a valós világban, mindaddig, amíg megteszik a szükséges óvintézkedéseket. A felhasználók mentesek a kormányok és vállalatok kíváncsi szemétől.

A sötét internetet és a Tor-ot gyakran az újságírók és a bejelentők használják érzékeny információk cseréjére, köztük maga Edward Snowden is. Például az Ashley Madison adatmennyiséget csak a Tor felhasználók számára elérhető webhelyre tették közzé.

Hogyan lehet biztonságosan hozzáférni a sötét webhez

A sötét web nem egyetlen, központosított hely. Csakúgy, mint a felszíni web, az egész világon is kiszélesedik a szerverek között. Ez a cikk megmutatja, hogyan kell a Toron keresztül elérni a sötét webet, röviden a The Onion Router-hez. A sötét nettó webhely URL-jeit gyakran a. .Ion vagy “.org” helyett “.onion” kíséri, jelezve, hogy csak Tor felhasználók számára érhetők el..

tor diagram

A Tor egy önkéntes közvetítők hálózata, amelyen keresztül a felhasználó internetkapcsolatát továbbítják. A kapcsolat titkosítva van, és az összes forgalom visszatér a világszerte található relék között, így a felhasználó névtelenné válik.

Üdvözöljük a tor böngészőben

Szóval hogyan juthat el a Tor hálózatához? A legegyszerűbb módszer a Tor böngésző letöltése és telepítése. A Firefox alapján szörfözhet az interneten, mint bármely más böngésző, kivéve az összes forgalmat, amelyet automatikusan a Tor hálózaton keresztül irányítanak. Ne felejtse el letölteni a Tor böngészőt csak a hivatalos webhelyről, nehogy kockáztasson kártevő, kémprogram vagy más vírus letöltését az eszközére. A Tor-böngésző hivatalosan csak Windows, Mac és Linux rendszereken érhető el, ezért sok szakértő azt tanácsolja, hogy ne használjon harmadik fél által készített mobil böngészőt, amely a Tor hálózatot használja..

Hogyan érhető el a sötét web az Androidon a Tor böngészővel (UPDATE)

A hivatalos Tor-böngésző már elérhető az Androidon. A Play Áruházból vagy a Tor letöltések oldaláról szerezheti be. Az írástól kezdve a Android böngészője továbbra is alfa, és ehhez előfeltételként az Orbot telepítését is megköveteli..

A Tor böngésző a legnépszerűbb sötét böngésző. A Tor böngésző telepítése után hozzáférhet az .onion dark net webhelyekhez.

Navigálás a sötét hálóban

Most már biztonságosan böngészhet a sötét webhelyeken és a rejtett wikikön, de ha ennél többet tervez, akkor több óvintézkedést kell tennie. Ha például egy olyan sötét nettó piacon vásárol, mint például a Selyemút, hogy megszerezze ezeket a gyógyszereket, amivel haldokló anyádnak kétségbeesetten túl kell élnie, akkor létre kell hoznia egy hamis személyazonosságot. Ez azt jelenti, hogy titkosított e-mailt kell beállítani egy új e-mail címmel, álnév használatával, egy névtelen bitcoin pénztárca beállítását, a Javascript letiltását a Tor böngészőben, a gyártók kutatását és még sok másat.

tor böngésző wikileaks url bar

Nyilvánvaló, hogy ezen .onion webhelyek megtalálása az első kihívás, mivel nem jelennek meg a Google keresési eredményeiben. Nem csak a Google „Selyemút” lehet, és remélheti, hogy a sötét webhelyre száll. Néhány sötét nettó keresőmotor, amelyek index .onion webhelyeket mutatnak fel, többek között: Onion.city, Onion.to és NotEvil. A Grams segítségével több piacon kereshet bizonyos termékeket, különösen a drogokat és a kábítószereket.

A Reddit értékes forrás a keresett sötét net vagy mély webhely megtalálásához is. Próbálja ki a / r / deepweb, / r / hagymát és az / r / Tor alhiteket. Az ilyen rejtett wiki könyvtárak szintén hasznosak lehetnek a keresés szűkítésében.

Nem is mondhatjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a biztonság és az anonimitás kiemelkedően fontos a sötét webhelyeknél. Lehet, hogy az internetszolgáltató és a kormány nem tudja megnézni az ön tevékenységét, amikor a Tor hálózaton van, de tudják, hogy a Tor hálózaton tartózkodik, és ez önmagában elég a szemöldök felkeltéséhez. Valójában az Egyesült Államok Legfelsõbb Bírósága nemrégiben hozott ítélete kijelentette, hogy pusztán a Tor használata elegendõ valószínû ok a bűnüldözés számára, hogy a világ minden tájáról számítógépet átkutassanak és lefoglaljanak..

  A legjobb VPN-k a DAZN számára, így bárhol megnézheti

Egy másik alapvető óvintézkedés annak biztosítása, hogy a .onion URL-címek helyesek legyenek. A hagyma URL-ek általában látszólag véletlenszerű betűk és számok sorozatát tartalmazzák. És mivel a HTTPS-t nagyon kevés használja a sötét hálón, az SSL-tanúsítvánnyal nem lehet ellenőrizni, hogy egy weboldal legitim-e vagy sem. Javasoljuk, hogy ellenőrizze az URL-t három különféle forrásból, mielőtt bármilyen webhelyet használna a sötét hálózaton. Miután biztos benne, hogy megvan a megfelelő URL, mentse el titkosított jegyzetbe – a Tor böngésző nem tárolja el később. Ellenkező esetben nagy esély van arra, hogy egy olyan adathalász csalás áldozatává váljon, mint ez a hamis bitcoin keverő.

Ezért erősen javasoljuk VPN-en keresztül egy másik biztonsági szint alkalmazását.

VPN a Tor felett, míg a Tor a VPN felett

A VPN lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy titkosítsa az eszközére vagy az eszközéről érkező összes internetes forgalmat, és egy kiszolgálón keresztül irányítsa azt a felhasználó által választott helyen. A VP-vel a Tor-tal kombinálva tovább növekszik a felhasználó biztonsága és névtelensége.

Bár kissé hasonló, a Tor hangsúlyozza az anonimitást, a VPN pedig a magánélet védelmét.

Kombinálásuk csökkenti a kockázatot, de fontos különbség a két eszköz kölcsönhatásában. Először tárgyaljuk a Tor-ot a VPN-en keresztül.

Ha csatlakozik a VPN-hez és bekapcsolja a Tor böngészőt, akkor használja Tor VPN felett, ez messze a leggyakoribb módszer. Az eszköz összes internetes forgalma először a VPN szerverre megy, aztán átugorja a Tor hálózatot, mielőtt a végső rendeltetési helyre kerül. Az internetszolgáltatója csak a titkosított VPN-forgalmat látja, és nem fogja tudni, hogy a Tor-ban vagy. A .onion webhelyekhez általában hozzáférhet.

VPN THEN TOR

A VPN felett történő Tor megkövetelése esetén bízzon a VPN szolgáltatónál, amely láthatja, hogy Tor-ot használ, és megőrzi a metaadat-naplókat, bár valójában nem látja a titkosított Tor forgalom tartalmát. Nagyon előnyös a napló nélküli VPN, amely nem tárol semmilyen forgalmi naplót vagy munkamenet naplót. A forgalomnaplók az internetes forgalom tartalmát tartalmazzák, például a keresési lekérdezéseket és a meglátogatott webhelyeket, míg a munkamenetnaplók metaadatokat tartalmaznak, például az Ön IP-címét, amikor bejelentkezett a VPN-be, és mennyi adatot továbbítottak. A forgalomnaplók nagyobb aggodalomra adnak okot, mint a munkamenetnaplók, de egyik sem jó.

A beépített TorN VPN funkcionalitás felett az NordVPN olyan kiszolgálókat működtet, amelyek automatikusan átirányítják Önt a Tor hálózaton (a részleteket itt találja). Még csak nem is kell használnia a Tor böngészőt, de ne feledje, hogy más böngészők továbbra is továbbíthatják az azonosító információkat a hálózaton keresztül. Alternatív megoldásként vannak olyan IPVanish, akik azt állítják, hogy a világ első számú VPN-je a Tor számára, és nagyon ajánlottak, és 60% -ot spórolhat meg az éves tervben itt.

VÉGREHAJTÁS: A NordVPN 2 éves szerződést köt, hatalmas 66% -os engedménnyel.

A VPN-n keresztüli Tor nem is védi a felhasználókat a rosszindulatú Tor kilépési csomópontoktól. Mivel a Tor csomópontok önkéntesekből állnak, nem mindegyik a szabályok szerint játszik. A végső relét, mielőtt a forgalom a céloldalra megy, kilépési csomópontnak nevezzük. A kilépő csomópont dekódolja a forgalmat, és ezzel ellophatja személyes adatait, vagy rosszindulatú kódot fecskendezhet be. Ezenkívül a Tor kilépési csomópontjait gyakran blokkolják azok a webhelyek, amelyek nem bíznak bennük, és a TorN VPN-en keresztül semmit sem tud tenni.

Akkor ott van a kevésbé népszerű VPN a Tor felett, amelyet a hivatalos Tor Project nem javasol. Csak két ismert VPN-szolgáltató, az AirVPN és a BolehVPN kínál ezt a szolgáltatást, bár ezek egyikének sem felel meg a sebesség. Ebben az esetben a két eszköz sorrendje megváltozik. Az internetes forgalom először a Tor hálózaton, majd a VPN-en keresztül halad át. Ez azt jelenti, hogy a VPN-szolgáltató nem látja a valódi IP-címét, és a VPN megvédi Önt a rossz kilépési csomópontoktól.

  Hogyan alakíthatja át a Raspberry Pi VPN szerverré - Telepítési útmutató

A nagy hátrány az, hogy az internetszolgáltató tudni fogja, hogy Tor-ot használ, ami bizonyos helyekben aggodalomra ad okot, és sok embert elvonultat ezzel a módszerrel. Ebben az esetben is fontos egy logless VPN használata és a Bitcoin-val történő fizetés, ha anonim maradhat. A VPN felett a Tor technikára szintén érzékeny a végpontok közötti időzítési támadás, bár ez nagyon valószínűtlen.

A VPN fölötti Tor megköveteli, hogy bizalmat bízzon a VPN szolgáltatónál, de nem az internetszolgáltatónál, és a legjobb, ha hozzáférni akar .onion webhelyekre. A Tor feletti VPN megköveteli, hogy bíztassanak az ISP-ben, de nem a VPN-ben, és a legjobb, ha el akarja kerülni a rossz Tor kilépési csomópontokat. Egyesek biztonságosabbnak tartják a Tor feletti VPN-t, mivel fenntartják a névtelenséget az egész folyamat során (feltételezve, hogy névtelenül fizet a VPN -ért). Habár a hivatalos Tor-projekt a VPN ellen szól a Tor felett, mindkét módszer jobb, mint ha egyáltalán nem használnak VPN-t.

A fő figyelmeztetés a sebesség. Az összes csomópont miatt, amelyeken a forgalom áthalad, a Tor önmagában jelentősen korlátozza a sávszélességet. Ha VPN-t ad hozzá, még egy olyan gyorshoz, mint az IPVanish, ez még lassabb lesz, ezért kérjük, légy türelmes.

I2P

Az I2P egy alternatív anonim hálózat a Tor számára. Tor-nal ellentétben azonban nem használható fel a nyilvános internet elérésére. Csak az I2P hálózatra jellemző rejtett szolgáltatásokhoz férhet hozzá. Az I2P nem használható az .onion webhelyek elérésére, mivel egy teljesen különálló hálózat a Tor-tól. Ehelyett az I2P saját márkájú rejtett webhelyeket használ, eepsites néven..

Akkor miért használnád az I2P-t Tor helyett? Végül is sokkal kevésbé népszerű, nem használható normál weboldalakhoz való hozzáféréshez, és egyéb hátrányok között nem olyan egyszerű a használata. Mindkettő támaszkodik a peer-to-peer útválasztási struktúrára és a réteges titkosításra, hogy a böngészés privát és névtelen legyen.

Az I2P-nek azonban van néhány előnye. Számos technikai okból sokkal gyorsabb és megbízhatóbb, mint a Tor. A peer-to-peer útválasztási struktúra fejlettebb, és nem támaszkodik megbízható könyvtárra az útvonal-információk megszerzéséhez. Az I2P egyirányú alagutat használ, így a lehallgató csak kimenő vagy bejövő forgalmat képes rögzíteni, nem mindkettőt.

Az I2P beállításához a felhasználó részéről több konfigurációra van szükség, mint a Tor-hoz. Az I2P-t le kell tölteni és telepíteni, majd a konfigurálás az útválasztó konzolon keresztül történik. Ezután az egyes alkalmazásokat külön kell konfigurálni az I2P-vel való együttműködésre. Egy webböngészőben be kell állítania a böngésző proxybeállításait a helyes port használatához.

Freenet

Az I2P-hez hasonlóan a Freenet egy önálló hálózat is a hálózaton belül, amely nem használható fel a nyilvános internetes webhelyek elérésére. Csak a Freenet-hez feltöltött tartalom elérésére használható fel, amely peer-to-peer elosztott adattár. Az I2P-től és a Tor-tól eltérően nincs szüksége szerverre a tartalom tárolásához. Ha feltölt valamit, akkor határozatlan ideig marad ott, még akkor is, ha abbahagyja a Freenet használatát, mindaddig, amíg népszerű.

A Freenet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kétféle módban csatlakozzanak: darknet és opennet. A Darknet mód lehetővé teszi, hogy megjelölje, kik vannak a barátok a hálózaton, és csak kapcsolatot létesítsenek és megosszanak velük. Ez lehetővé teszi az embercsoportok számára, hogy zárt, névtelen hálózatokat hozzon létre, amelyek kizárólag olyan emberekből állnak, akiket ismernek és bíznak.

Alternatív megoldásként a felhasználók Opennet módban is csatlakozhatnak, amely automatikusan hozzárendel a társaikhoz a hálózaton. A darknet módtól eltérően az opennet maroknyi központosított szervert használ a decentralizált peer-to-peer hálózat mellett.

A konfiguráció meglehetősen egyszerű. Csak töltse le, telepítse és futtassa. Az alapértelmezett böngésző megnyitásakor a Freenet készen áll és fut a web-alapú felületén. Vegye figyelembe, hogy a névtelenség biztosítása érdekében külön böngészőt kell használnia, mint amit általában használ.

A Freenet továbbra is egy kísérlet, amely ellenzi a szolgáltatásmegtagadás támadásait és a cenzúrát.

Hasznos Linkek:

IPVanish
NordVPN
Töltse le a Tor böngészőt
BolehVPN
AirVPN

Aaron Escobar „A láng”, a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

About the author

Comments

  1. A Google csak az Internet egy kis részét indexeli, és a mély web vagy láthatatlan web tartalmait nem jeleníti meg a keresési eredmények között. Az információk nagy része rejtett, mert a felhasználók nem találják relevánsnak. Az iPhone alkalmazások tartalma, a Dropbox-fiókjában található fájlok, a tudományos folyóiratok, a bírósági nyilvántartások és a magán közösségi média profiljai mind olyan adatok példái, amelyeket a Google nem feltétlenül indexel, de továbbra is léteznek az interneten. A mély web eléréséhez nincs szükség speciális eszközökre vagy sötét böngészőkre, csak tudni kell, hol kell keresni. A speciális keresőmotorok általában jobbak, mint az általános keresőmotorok, ha információkat keresnek a mély weben. A VPN használata segíthet az anonimitás megőrzésében, ha a sötét hálózatot használjuk.

  2. A Google csak az Internet egy kis részét indexeli, és a mély web vagy láthatatlan web tartalmait nem jeleníti meg a keresési eredmények között. Az információk nagy része rejtett, mert a felhasználók nem találják relevánsnak. Az iPhone alkalmazások tartalma, a Dropbox-fiókjában található fájlok, a tudományos folyóiratok, a bírósági nyilvántartások és a magán közösségi média profiljai mind olyan adatok példái, amelyeket a Google nem feltétlenül indexel, de továbbra is léteznek az interneten. A mély web eléréséhez nincs szükség speciális eszközökre vagy sötét böngészőkre, csak tudni kell, hol kell keresni. A speciális keresőmotorok általában jobbak, mint az általános keresőmotorok, ha információkat keresnek a mély weben. A VPN használata segíthet az anonimitás megőrzésében, ha a sötét hálózatot használjuk.

  3. A Google csak az Internet egy kis részét indexeli, és a mély web vagy láthatatlan web tartalmait nem jeleníti meg a keresési eredmények között. Az információk nagy része rejtett, mert a felhasználók nem találják relevánsnak. Az iPhone alkalmazások tartalma, a Dropbox-fiókjában található fájlok, a tudományos folyóiratok, a bírósági nyilvántartások és a magán közösségi média profiljai mind olyan adatok példái, amelyeket a Google nem feltétlenül indexel, de továbbra is léteznek az interneten. A mély web eléréséhez nincs szükség speciális eszközökre vagy sötét böngészőkre, csak tudni kell, hol kell keresni. A speciális keresőmotorok általában jobbak, mint az általános keresőmotorok, ha információkat keresnek a mély weben. A VPN használata segíthet az anonimitás megőrzésében, ha a sötét hálózatot használjuk.

Comments are closed.