Vodič za provjeru pozadine zaposlenja i onoga što znače za vašu privatnost

prijava za zapošljavanje

Ah, strašne provjere pozadine zapošljavanja. Volite ih ili mrzite, ovisno o tome gdje živite i kakvu vrstu posla pokušavate raditi, morat ćete završiti te provjere na jedan ili drugi način.

Sada, nadajmo se, nemate sjemensku pozadinu koja bi vas mogla spriječiti da napustite posao iz snova. I da budemo jasni, čak i ako to učinimo mi ni na koji način ne sudimo. Međutim, nije dobro ležati na prijavama za zapošljavanje ako imate neku vrstu kriminalne povijesti ili loše radne rezultate u prošlosti, što bi vam moglo onemogućiti da tražite posao koji želite. U nekim slučajevima vam laganje prijave možda ne bi samo izgubilo posao – moglo bi vas dovesti i do pravnih problema.

Bez obzira na to, provjere pozadine zaposlenja i prethodni pregled zaposlenja lako mogu biti noćna mora privatnosti za tražitelje posla. Poslodavci mogu pokušati prijeći na prilično opsežne i ponekad invazivne duljine da vas osjete. Da budem iskren, poslodavci imaju obvezu zaposliti nekoga tko neće predstavljati rizik za njihovu tvrtku, marku ili druge suradnike. U nekim situacijama imaju pravni zahtjev da istraže vašu pozadinu i mogu biti novčano kažnjeni ili smatrani pravno odgovornim ako se ne potrude oko zapošljavanja. Međutim, ne mogu i ne smiju pokušati prikupiti više podataka o vama nego što je neophodno da se to utvrdi.

To je slučaj, važno je znati svoja prava na privatnost prilikom prijave na posao. Poslodavci mogu i upotrebljavat će puno osobnih podataka za donošenje odluka o zapošljavanju, ali ne mogu im pristupiti ili ih koristiti. Možda nećete moći izbjeći pozadinske provjere, ali možete se bar oduprijeti invazivnim postupcima dok se prijavljujete za posao.

U nastavku ćete naći vodič za potrošače za provjere radnog staža. Niste sigurni kako bi postupak mogao izgledati za određenu karijeru u koju se želite uključiti? Samo nam upucajte komentar pri dnu i bit ćemo više nego sretni da napravimo malo dodatnih istraživanja u vaše ime. Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da shvatite što možete očekivati ​​i što je najvažnije koji su podaci o vama privatni i zakonski zaštićeni od potencijalnih poslodavaca.

Zašto poslodavci mogu provjeriti moju pozadinu?

Postoji veliki broj razloga zbog kojih poslodavci mogu otkriti zašto trebaju pokrenuti pozadinsku provjeru. Realno, postoji mnogo manji broj pravnih razloga zbog kojih mogu provjeriti vašu pozadinu, s vrlo ograničenim brojem načina na koje mogu upotrebljavati te podatke da odbiju ili prihvate vašu prijavu.

U Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u i EU, pozadinske provjere obično služe sljedećim svrhama:

 • Kako biste utvrdili imate li legalno pravo na rad u zemlji (npr., Državljanstvo ili imate legalnu radnu vizu)
 • Provjera kriminalne povijesti za rad s osjetljivim stanovništvom (zdravstvo i briga o djeci)
 • Financijska povijest za neki vrste rada
 • Da biste osigurali da ispunjavate određene zdravstvene zahtjeve za posao u neki scenariji
 • Da biste osigurali da ste prikladni za posao na temelju svojih vještina, povijesti rada, radnih navika i osobnosti

Ovih pet razloga uglavnom su jedini pravni razloga naći u većini zemalja. Iako postoje zakoni koji se tiču ​​radnog statusa imigracije, za sve zemlje morate imati legalnu dozvolu za rad u toj zemlji ako niste državljanin. Poslodavci mogu diskriminirati na osnovu legalnog radnog statusa bez posljedica ako nemaju odgovarajuće radne dozvole.

Postoji i malo slobodnog prostora za poslodavce koji traže vaše pozadine za druge informacije. Uz to, neće svi poslodavci upotrijebiti službene tvrtke za provjeru pozadine ili usluge pretraživanja vaše prošlosti. Neki mogu zaposliti privatne istražitelje, vršiti internetske pretrage vašeg društvenog medija ili nazvati reference i bivše poslodavce.

Koje informacije poslodavci mogu legalno koristiti?

U svakoj zemlji postoji mnogo varijacija u pogledu informacija koje poslodavci mogu iskoristiti da bi vas odbili ili prihvatili za posao. Međutim, gotovo u svakom slučaju poslodavci ih ne mogu koristiti rasna ili etnička pripadnost, politička mišljenja ili stavove, genetska povijest, dob, rod, materinski status, seksualna orijentacija, ili zatvorene ili pomilovane kaznene presude da vam odbijem posao. Konkretno, u Kanadi i SAD-u postoje pravila o ljudskim pravima koja značajno ograničavaju vaše osobne podatke kako bi vas odbili za posao.

Trebam li brinuti o svojoj privatnosti ako nemam što skrivati?

Jednostavno rečeno, da, trebali biste! Iako su zakonski zahtjevi ograničeni informacijama koje poslodavac može upotrijebiti da odbije posao, nevjerojatno je teško dokazati da vam je poslodavac odbio posao zbog privatnih podataka koje poslodavac ne upotrebljava protiv vas. Osim ako netko nema pisani, audio zapis ili vizualni zapis poslodavca koji pronalazi i koristi privatne podatke protiv vas, malo što možete učiniti.

Međutim, osiguranje da su vaši privatni podaci visoko sigurni na mreži pomoći će vam da se to ne dogodi. To uključuje osiguravanje vaših računa na društvenim medijima najveće moguće postavke privatnosti.

Prije prijave primijenite zahtjeve za provjeru pozadine posla

Prije nego što shvatite što pozadinska provjera znači za vašu zemlju, dobro je istražiti prijavu za zapošljavanje i raspitati se s potencijalnim poslodavcem o dubini i širini postupka provjere u pozadini. Kako se poslodavci razlikuju, evo nekih uobičajenih pitanja koja možete postaviti:

 • Koliko daleko se proteže pozadinska provjera?
 • Kakve podatke tražite u pozadini provjerite?
 • Kakvi bi me zločini mogli isključiti iz ove pozicije?
 • Sadrži li pozadinska provjera i financijsku povijest?
 • Ako je financijska povijest značajna u provjeri pozadine, što tražite? (npr. kreditni rezultat, založno pravo, bankrot)
 • Koliku težinu stavljate u zapise izbrisane ili zapečaćene?
 • Hoće li se u procesu provjeriti moja društvena mreža ili prisutnost na webu?

Što izbjegavati:

 • Izbjegavajte poslodavce koji traže lozinke za vaše društvene medije kao preduvjet za posao. Iako to nije posebno nezakonit, visoko je neetički i gotovo sigurno invazija na privatnost.
 • Izbjegavajte poslodavce koji se igraju brzo i lagano s osobnim podacima. Nije uvijek lako znati koji poslodavci mogu biti krivi za to, stoga biste mogli provjeriti forume za traženje posla i ocjene tvrtke u tvrtki. (Možda se želite uputiti na web mjesto Staklena vrata, gdje pojedinci koji rade za tvrtke ocjenjuju i ostavljaju komentare o tome kako je raditi za različite tvrtke.)
 • Ako tvrtka ima poznatu povijest kršenja podataka, možda želite biti oprezni, pogotovo ako to znači davanju te tvrtke privatne podatke čak i tijekom postupka prijave..
 • Poslodavci koji traže privatnu zdravstvenu evidenciju. To je u većini zemalja ilegalno i ne može se koristiti u određivanju podobnosti za posao u većini slučajeva.

Provjere zaposlenosti u SAD-u

Potrošačke pozadinske provjereIzvor: Wikimedia Commons

Za američke stanovnike Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) je primarno savezno tijelo koje štiti prava radnika u vezi sa provjerama posla. Ostale organizacije koje igraju ulogu uključuju Agencije za praksu zapošljavanja (FEPA), Američki odjeli rada i pravde, Američki nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), državne agencije za zapošljavanje i državne agencije za naknade radnika. EEOC rješava samo slučajeve u kojima je do diskriminacije došlo zbog rase, spola, religije, etničke pripadnosti, nacionalnog podrijetla, trudnoće, genetske povijesti i odmazde poslodavaca. Prema EEOC-u:

“Osim određenih ograničenja koja se odnose na medicinske i genetičke podatke … nije nezakonito da poslodavac postavlja pitanja o podrijetlu podnositelja zahtjeva ili zaposlenika ili zahtijeva provjeru u prošlosti.”

To znači da poslodavci mogu razmotriti gotovo sve o vašoj osobnoj, financijskoj i kriminalnoj povijesti i možda će moći donositi odluke o zapošljavanju na temelju mnoštva različitih činjenica otkrivenih u vašoj pozadini, uz samo nekoliko iznimaka. Povijest određenih zdravstvenih stanja ne može se zakonski koristiti za uskraćivanje posla, niti se mogu odrediti određene genetske osobine. Nadalje, rasna pozadina ne može se koristiti kao odlučujući faktor za uskraćivanje posla.

SAD pozadina provjerava zakone i prava na privatnost

Nekoliko američkih zakona reguliraju kako poslodavci mogu i ne mogu koristiti osnovne informacije prilikom donošenja odluka o zapošljavanju.

Zakon o građanskim pravima iz 1964

Možda je najvažnije od toga Naslov VII Zakona o građanskim pravima iz 1964. Naslov VII ovog zakona uspostavio je stvaranje EEOC-a. Ključna izraza u vezi sa zapošljavanjem poslodavaca mogu se naći u odjeljku 2000-2 [odjeljak 703]. Značajne formulacije u ovom odjeljku uključuju:

“To će biti nezakonita praksa zapošljavanja za poslodavca –

(1) da ne uspije ili odbije zaposliti ili otpustiti bilo kojeg pojedinca ili na bilo koji drugi način diskriminirati bilo kojeg pojedinca s obzirom na njegovu naknadu, uvjete, privilegije ili privilegije zaposlenja, zbog takve rase, boje boje, religije, spola ili nacionalnog podrijetla. “

Iz ovog odjeljka, tražitelji posla imaju određenu zaštitu protiv njihove osobnosti kao razloga za odbijanje zahtjeva za posao. Fokus Zakona o građanskim pravima iz 1964. je sprečavanje diskriminacije koja se odnosi na trajan i nepromjenljiv značajke koje bi se mogle koristiti za diskriminaciju nekoga u različitim područjima života, uključujući mogućnosti zapošljavanja.

EEOC također onemogućuje diskriminaciju pri zapošljavanju zbog drugih čimbenika, kao što su trudnički status žene ili seksualna orijentacija bilo kojeg podnositelja zahtjeva.

Zakon o kreditnom izvještavanju

Iako je poslodavcima dopušteno koristiti kreditnu povijest pri donošenju odluka o zaposlenju, oni ne smiju dobivati ​​ili koristiti te podatke bez vašeg pristanka. Uz to, moraju vas obavijestiti kako namjeravaju upotrijebiti te podatke. To je rezultat Zakona o fer kreditnom izvještavanju iz 1970. (FCRA). Federalna komisija za trgovinu provodi FCRA pravila za poslodavce.

Potpunije, FCRA diktira da poslodavci koji planiraju koristiti kreditna izvješća moraju učiniti sljedeće:

 • Objasnite pismeno da se podaci mogu koristiti kao dio odluke o zapošljavanju
 • Primanje dozvole za dobivanje kreditne povijesti
 • Koristite te podatke na odgovarajući način, što uključuje ne prodaju tih podataka radi osobne koristi
 • Omogućite aplikaciji kopiju kreditnog izvještaja ako vas tvrtka ne zaposli
 • Dajte vam priliku da osporite podatke koji se nalaze u izvješću (kao rezultat Zakona o fer i točnim kreditnim transakcijama iz 2003. (FACTA), izmjena izvornog FCRA)

Zakoni o privatnosti

Iako SAD nema niti jedan poseban zakon koji diktira apsolutno pravo pojedinca na privatnost, i Prvi amandman (sloboda govora) i Četvrti amandman (nezakonit pretres i oduzimanje) u mnogim su slučajevima tumačeni tako da daju implicitna prava na privatnost..

U slučaju pozadinskih provjera, razumno je pretpostaviti da će Četvrti amandman stupiti na snagu ako poslodavac pokuša previše gurnuti pristup privatnim podacima. Iako je pravo na slobodu govora, koje je Prvim amandmanom određenije, provjera upada vlade u govor, Četvrti amandman ponekad se koristio kao obrana privatnih građana od upada poslovanja u privatnost..

Prava na privatnost pretpostavljena Četvrtim amandmanom mogu se opravdano očekivati ​​da će se primjenjivati ​​i na druge privatne podatke, poput privatnih postova na društvenim medijima koji se objavljuju prijateljima i obitelji..

Međutim, trenutno ne postoje zakoni koji se odnose na većinu prava na privatnost i kako ih poslodavci mogu ili ne mogu koristiti najviše privatne podatke o vama, izvan onoga što je spomenuto u vezi s diskriminacijom pri zapošljavanju.

Ono što se može razumno pretpostaviti da je privatno, nije uvijek nužno zakonski zaštićeno. U ovom je slučaju najbolje sačuvati što više podataka privatnim prije podnošenja zahtjeva za posao i, gdje je to izvedivo, odbiti potencijalne zahtjeve poslodavaca za pristup privatnim računima.

Državni zakoni

Mnoge države imaju posebne zakone koji stvaraju dodatna pravila za poslodavce koji koriste ček. Ti se zakoni znatno razlikuju od države do države. Web stranica GoodHire pruža zgodnu bazu podataka s detaljnim detaljima o svakom zakonu o provjeri koji se trenutno nalazi u knjigama za svaku državu.

Primjeri:

 • U Kalifornija, većina kaznenih presuda starijih od sedam godina ne može se koristiti. Poslodavci također ne mogu prisiliti podnositelje zahtjeva da plate troškove za ispitivanja na drogama, dok su poslodavci dodatno ograničeni iz razloga zašto bi mogli koristiti kreditno izvješće u svrhu prijave.
 • U New York, poslodavci ne mogu diskriminirati one s kaznenim osudama, osim ako se te osude odnose posebno na posao koji će obavljati ili predstavljaju opasnost za javnost ili potencijalne zaposlenike. Oni kojima je uskraćen posao zbog kaznenih presuda mogu zatražiti objašnjenje u pisanom obliku.
 • U Maryland, poslodavac može koristiti kreditno izvješće samo ako su rezultati izvještaja “bitno povezani sa poslom”.

Pravni problemi u US čekovima

Nisu rijetkost da poslodavci uskraćuju posao kandidatima zbog nečega što je otkriveno u pozadini provjere. Međutim, mnogi će pružiti alternativni, pravni razlog za uskraćivanje posla umjesto pravog razloga. Da budemo jasni, iako poslodavci sigurno mogu iskopati značajnu količinu informacija o vama, velik dio onoga što mogu iskoristiti da vam odbije položaj nije legalno. Zapravo, možda postoji razlog da budete skeptični ako vam se kvalifikacija i pozadina čine dobri, ali nešto što znate da bi trebalo biti privatno moglo je utjecati na odbacivanje.

  Како деблокирати и гледати Ски Го у иностранство с ВПН-ом

Bez obzira na to, događaju se takvi prijestupi o zapošljavanju. To je također izuzetno teško dokazati, a većina takvih tužbi jednostavno ne uspijeva ili ih čak i ne vode na sud. Web stranica pravnih savjeta NOLO to ističe, navodeći:

“… nema puno tužbi za zapošljavanje – a dobiva se još manje. Postoji nekoliko razloga za to, ali uglavnom se svodi na dokaze. Teško je znati – i teže je dokazati – zašto je poslodavac odbio određenog podnositelja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva često ima sumnje ali malo uvjerljivih dokaza, posebno ako nema osobne kontakte u poduzeću. “

Koje su informacije nezakonite za poslodavce u Sjedinjenim Državama?

Koje podatke vaš potencijalni poslodavac može pogledati i koristiti? Koje su informacije zakonski izvan granica? Hwhatere je korisna tablica za američke stanovnike u vezi s velikim brojem čimbenika.

Vodič za provjeru pozadine zaposlenja i onoga što znače za vašu privatnost

Što učiniti ako mislite da ste nelegalno odbijeni za posao

Većina potencijalnih poslodavaca bit će manje napredna od podnositelja zahtjeva o tome zašto odbijaju zahtjev za otvorene pozicije. “Odlučili smo slijediti druge kandidate”, uobičajeno je, kao što je “Tražimo nekoga s više iskustva”.

Oštra stvarnost ove situacije je da se malo toga može učiniti kako biste to dokazali, čak i ako sumnjate da je igralo nešto drugo u vašoj osobnoj povijesti. Da budemo sigurni, poslodavci mogu čak prekršiti vašu privatnost kako bi dobili informacije koje žele ili trebaju koje su dovele do tog odbacivanja, ali bez čvrstih dokaza možda nećete imati sreće.

Bilo da se radi o nesrećnoj kaznenoj presudi, lošom kreditnom rezultatu, rasnoj pozadini, dobi ili određenom invaliditetu, postoje neke stvari koje mi sami ne možemo promijeniti – što je, u stvari, razlog zašto savezna vlada ima zakone protiv korištenja tih stvari za odbijanje podnositelja zahtjeva , Uostalom, dobivanje više iskustva, licenci ili stupnjeva moguće je, ali ne možete promijeniti genetsku osobinu ili se vratiti u prošlost i poništiti pogrešku koju ste napravili.

Možete, međutim, što više zaključati svoju internetsku prisutnost da poslodavci spriječe da taj aspekt vašeg života upotrebljava i zlostavlja..

Otkrićete da postoji nekoliko vladinih organizacija koje pružaju neke provjere i neispravnosti u sustavu i daju potrošačima mjesto za podnošenje pritužbi ako vjeruju da su nepravedno odbijeni za poziciju.

Opcija 1: Dovršite EEOC sustav ocjenjivanja

Ova će vam internetska anketa pomoći da utvrdite imate li legitiman zahtjev za EEOC na rukama. Imajte na umu da ispunjavanje ankete na mreži nije isto što i podnošenje žalbe. EEOC ne prima elektroničke pritužbe. Ovo je istraživanje samo kako bi vam pomoglo da utvrdite održivost sumnjivih pritužbi. Uz to, to se odnosi samo na vrste žalbi koje spadaju u nadležnost EEOC-a:

provjera radne pozadine

Ako ovdje odaberete “None”, stranica će vas odvesti na popis ostalih organizacija koje se bave različitim praksama zapošljavanja i diskriminacijom. Nažalost, ako imate legitimnu žalbu, možete naići na problem s veličinom tvrtke. Ako posao za koji smatrate da je diskriminiran protiv vas ima manje od 20 zaposlenika, EEOC neće istražiti, dajući sljedeću poruku:

„Procjena je završila iz sljedećeg razloga: 

Prema Zakonu o diskriminaciji dobi, obuhvaćeni poslodavci moraju zaposliti najmanje 20 zaposlenika koji bi spadali u nadležnost Komisije. Međutim, može biti teško točno odrediti koliko zaposlenika ima organizacija. Ako imate bilo kakvih pitanja o svojim pravima ili kako računati broj zaposlenika, obratite se najbližem uredu EEOC-a ili nazovite 1-800-669-4000… “

Ovo ograničenje veličine mijenja se ovisno o vrsti diskriminacije. Na primjer, u slučajevima rasne diskriminacije, najmanja veličina tvrtke je 15. Ako vam se to dogodi, sustav će vam poslati ovu poruku:

„Osim Zakona o jednakoj plaći, naši zakoni ne pokrivaju organizacije sa manje od 15 zaposlenih. Možda je teško odrediti koliko zaposlenika ima organizacija. Ako imate bilo kakvih pitanja o svojim pravima ili kako računati broj zaposlenika, obratite se najbližem uredu EEOC-a ili nazovite 1-800-669-4000… “

EEOC također ima zastaru zastarevanja za podnošenje zahtjeva, koja se može promijeniti na temelju mjesta događaja. Na primjer, kada se u Virginiji izjavljuju zahtjevi vezani uz odbacivanja zbog genetskih podataka (npr. Obiteljske povijesti mentalnih bolesti), imate 180 dana za podnošenje izvještaja. Za potraživanja koja se odnose na sva ostala područja koja pokriva EEOC, imate 300 dana. U tom ćete slučaju primiti poruku sličnu ovoj:

„Procjena je završila iz slijedećih razloga:

Za navode o diskriminaciji genetskih informacija, osoba ima najviše 180 dana od datuma kada se incident dogodio kako bi podnio tužbu EEOC-u..
Za ostale optužbe (koje nisu povezane s diskriminacijom na temelju spola), pojedinac ima najviše 300 dana od datuma kada se incident dogodio kako bi podnio tužbu EEOC-u..
Iz podataka koje ste naveli proizlazi da vaš zahtjev može biti neblagovremeno. Ako imate bilo kakvih pitanja o svojim pravima, obratite se najbližem uredu EEOC-a ili nazovite 1-800-669-4000… “

U međuvremenu, zahtjevi za rasnu diskriminaciju u Alabami moraju biti podneseni u roku od 180 dana od incidenta.

Čak i u situacijama u kojima imate opravdan zahtjev, EEOC primjećuje da bi moglo doći do nekih komplikacija zbog gdje dogodio se incident. To znači da možete ili ne morate zakasniti. Možete primiti poruku poput ove:

„Anti-diskriminacijski zakoni daju vam ograničeno vrijeme da podnesete optužbu za diskriminaciju. Promišljanje koliko vremena morate podići je složeno. Ovisno o tome gdje se incident dogodio, obično imate 180 ili 300 dana da podignete optužnicu. Iz informacija koje ste nam dali, čini se da vam je vrijeme isteklo ili da će vam uskoro potrajati. 

Molimo što prije kontaktirajte najbliži ured EEOC-a kako bismo mogli ustanoviti imate li još vremena za podnošenje troškova. “

Uz to, određena druga ograničenja primjenjuju se na različite vrste diskriminacije. Na primjer, starosna diskriminacija primjenjuje se samo na osobe starije od 40 godina. To znači da svi koji smatraju da su odbačeni zbog posla jer su bili previše mladi, ili nije dovoljno star, nema pravno zastupanje od strane EEOC-a.

Ako je incidenta bilo prije više od 300 dana, nestalo vam je vremena za sve vrste diskriminacije koje EEOC pokriva, osim za diskriminaciju plaća na temelju spola. Ti se zahtjevi mogu podnijeti u roku od tri godine (1.095 dana) od događaja.

Opcija 2: Ako imate tvrdnju koju će EEOC prihvatiti, podnesite je izravno

Ako smatrate da je vaš zahtjev legitiman (a procjena EEOC-a potvrđuje da bi mogla biti), budite spremni podnijeti svoj zahtjev što je prije moguće. Za najbolje rezultate morat ćete podnijeti zahtjev u lokalnom uredu EEOC-a. Ako zabranite pristup, možete i nazvati. Izbjegavajte slanje e-pošte, jer vjerovatno nećete dobiti puno odgovora ili će samo rezultirati da vam EEOC kaže da osobno posjetite..

Kao što je ranije rečeno, većina zahtjeva za EEOC propada, pa ako smatrate da je vaš zahtjev legitiman, trebat će vam značajna dokumentacija. Za to će vam trebati jedna ili sve tri stvari:

 • Svjedočanstvo. Nećeš to učiniti. Trebat će vam svjedočanstvo nekoga tko je iz prve ruke znao zašto niste primili položaj. Omogućite EEOC-u kontakt podatke i položaj te osobe što je prije moguće.
 • Dokumenti. Ako imate dokumentirane dokaze, pružite ih odmah i što je više moguće. To bi moglo biti bilo šta od e-pošte, telefonskih snimaka (provjerite jesu li legalno dobiveni), tekstualnih poruka, pisanih bilješki ili pisama, postova na društvenim medijima itd. Ako ste svjesni bilo koje dokumentacije koja možda postoji, ostavite je EEOC zna za to i gdje ih može dobiti.
 • statistički. EEOC može ponekad pokušati utvrditi jesu li pojedinci slični vama (dob, rasa, spol, itd.) Statistički ugroženi određenom politikom tvrtke. To nije nešto što će EEOC obično provjeravati, a podaci će biti teško dobiti i teško ih koristiti kao dokaze.

Opcija 3: Obratite se drugim agencijama koje pokrivaju različite vrste diskriminacije

Iako EEOC pokriva većinu zahtjeva za diskriminaciju, ne rješava ih sve. EEOC će proslijediti vaš zahtjev drugim organizacijama u slučaju da je vaš zahtjev izvan područja koja pokriva. Obratite se sljedećim agencijama ako vaš zahtjev ne spada u područje EEOC-a:

 • Agencija za praksu zapošljavanja
 • Odjel za građanska prava za rad
 • Nacionalni odbor za radne odnose (e-arhiviranje je dopušteno)
 • Državne agencije za zapošljavanje
 • Odjeljenja za naknade radnika

Opcija 4: Unajmiti odvjetnika za diskriminaciju

Ako vaša žalba ne uspije ili smatrate da je tvrtki možda teško raditi sa podnošenjem zahtjeva, dobro je angažirati odvjetnika koji će vam pomoći u vođenju pravnog postupka. Mnogi su se pravnici specijalizirali za slučajeve diskriminacije, a vaše šanse za uspjeh uglavnom su veće kada koristite profesionalno pravno savjetovanje, a ne da ga sami obavljate.

Preporučujemo korištenje FindLaw-a za pronalaženje dobrog odvjetnika za diskriminaciju u vašoj blizini.

Kanadska provjera zaposlenosti

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

U Kanadi su pozadinska pravila provjere uglavnom usmjerena na prava na privatnost. Postoje i posebni zakoni koji štite određene klase ljudi od diskriminacije pri zapošljavanju. Nadalje, ono što poslodavci mogu ili ne mogu prikupiti ponekad se može razlikovati između različitih pokrajina. Međutim, postoje određeni zakoni koji pokrivaju svaku provinciju, a neke će stvari Kanađani htjeti razmotriti prije nego što popune prijavu za posao koja zahtijeva pozadinsku provjeru.

Kada razmišljate o vlastitoj pozadini i onome što poslodavci mogu pronaći, uzmite u obzir sve sljedeće:

 • Vaša financijska povijest. Potencijalni poslodavci mogu pokušati bolje razumjeti vaše financije, jer bi to moglo biti važno u odlučivanju jeste li dobar kandidat ili ne.
 • Vaša kriminalna povijest. Poslodavci imaju li uopće povijest i što se može nalaziti u toj zločinačkoj povijesti.
 • Vaša obrazovna povijest. Većina poslodavaca provjerit će vaše obrazovanje kao standardnu ​​praksu i tražit će potvrdu obrazovne povijesti koju ste postavili na prijavu za zapošljavanje. To može uključivati ​​imate li određene licence za obavljanje potrebnih radnih zadataka.
 • Voziš rekord. Ovisno o vrsti posla za koji se prijavljujete, vozačka evidencija može biti od presudne važnosti za odluku o zapošljavanju.
 • Vaša internetska i društvena mreža. Neke će tvrtke možda pokušati razumjeti vaš lik na temelju vaše prisutnosti na društvenim medijima. Iako postoje ograničenja u tome koliko informacija mogu dobiti ovom metodom, javno dostupne informacije mogu se koristiti i za utvrđivanje.

U Kanadi postoji nekoliko vladinih tijela koja nadgledaju praksu pravednog zapošljavanja, uključujući način prikupljanja i upotrebe pozadinskih informacija. Te organizacije su:

 • Kanada (sve): Kanadska komisija za ljudska prava i Labor Canada
 • Alberta: Ministarstvo rada u Alberti
 • Britanska Kolumbija: Podružnica standarda za zapošljavanje British Columbia
 • Quebec: Komisija za normiranje du travail
 • Saskatchewan: Napredno obrazovanje, zapošljavanje i rad
 • Manitoba: Manitoba rada i imigracije
 • Ontario: Odsjek za standarde zapošljavanja Ministarstva rada
 • New Brunswick: Odjel za srednjoškolsko obrazovanje, osposobljavanje i rad
 • Nova Škotska: Odjel za rad i radnu snagu za razvoj radne snage
 • Otok princa Edwarda: Podružnica za standarde zajednica, kulture i rada
 • Newfoundland i Labrador: Agencija za odnose s ljudskim potencijalima, radom i zapošljavanjem
 • Sjeverozapadni teritoriji: Standardi za obrazovanje, kulturu i zapošljavanje
 • Yukon: Odjel za komunalne usluge
 • Nunavut: Ured za pravosuđe Ureda za standarde rada

Ministarstvo rada Alberta napominje da je samo 10 posto njegovih potreba za radom savezni zakon. Ta se izjava podjednako može primijeniti na sve druge pokrajine na sličan način. Iako postoje federalni standardi koji pokrivaju sve provincije, većina praksi zapošljavanja diktirana je na provincijskoj razini, iako se i dalje moraju uskladiti sa zakonima koji su zakonom propisani u vezi s antidiskriminacijom i pravima na privatnost.

Uz to, sada nastupaju mnoge kanadske tvrtke provjere pozadine srednjeg zaposlenja. Ovo su pokrenute provjere nakon već radite za tvrtku. Presuda suda u Ontariju iz 2009. godine kojom se osporavala takva praksa smatrala ih je nezakonitima, ali drugi izvori otkrivaju da se takva praksa još uvijek događa i da je u nekim dijelovima Kanade zapravo moguća. Ipak, čak i provjere zaposlenja moraju biti u skladu s pravilima protiv diskriminatornih i privatnih ograničenja.

Mi ćemo detaljno raspravljati o saveznim zakonima koji prvo pokrivaju cijelu Kanadu, a zatim dati više regionalno specifičnih detalja.

Savezni zakoni o kanadskoj provjeri zaposlenosti

Kako je navedeno, zakoni koji se odnose na probe zapošljavanja u Kanadi su ograničeni. Međutim, osnovni zakoni koji reguliraju podatke koje poslodavci mogu, a ne mogu dobiti ili koristiti tijekom provjere zapošljenja, uključuju:

 • Kanadski zakon o ljudskim pravima
 • Zakon o zaštiti osobnih podataka i elektronički dokumenti (PIPEDA)

Kanadski zakon o ljudskim pravima

Kanadska komisija za ljudska prava daje detaljan dokument kojim se pregledava povezanost ljudskih prava i prakse zapošljavanja i kako akt nadgleda ovo pitanje.

Po zakonu, pojedinci ne mogu biti diskriminirani na sljedećim područjima:

 • utrka
 • Nacionalno ili etničko podrijetlo
 • Boja
 • Religija
 • Dob
 • Seks
 • Seksualna orijentacija
 • Bračni status
 • Obiteljski status
 • invalidnost
 • Pomilovana kaznena djela
 • Obustavljeni kazneni dosjei
  NordVPN kupon: uštedite 70% na trogodišnjem planu

Osobito se u slučaju invaliditeta poslodavci snažno potiču da donesu odredbe o zapošljavanju takvih pojedinaca.

Odjeljak 7, „Zapošljavanje“ i Odjeljak 8, „Prijave za zapošljavanje, oglasi“ su najrelevantniji dijelovi Zakona za tražitelje posla. Ova dva odjeljka navode sljedeće:

Odjeljak 7 Odjeljak 8
To je diskriminatorna praksa, izravno ili neizravno, To je diskriminatorna praksa
(A) odbiti zaposliti ili nastaviti zaposliti bilo kojeg pojedinca, ili (A) koristiti ili distribuirati bilo koji oblik prijave za zaposlenje ili
(B) da se tijekom zaposlenja negativno razlikuju u odnosu na zaposlenika, na zabranjenoj osnovi diskriminacije. (B) u vezi sa zapošljavanjem ili potencijalnim zaposlenjem objaviti bilo kakav oglas ili izvršiti bilo koji pisani ili usmeni upit koji izražava ili podrazumijeva bilo kakva ograničenja, specifikacije ili sklonosti zasnovane na zabranjenoj osnovi diskriminacije.

Na ovaj način, poslodavci ne mogu diskriminirati tražitelje posla tijekom pregleda prije zapošljavanja ili čak u formulaciji objavljenih raspoloživih radnih mjesta. To čini kršenje zakona bilo gdje u Kanadi, a oni koji su diskriminirani tijekom ovog postupka mogu podnijeti zahtjev za pravnu pomoć..

Zakon o zaštiti osobnih podataka i elektronički dokumenti (PIPEDA)

S obzirom da se PIPEDA uglavnom odnosi na privatne tvrtke i kako prikupljaju i koriste privatne podatke u komercijalne svrhe, PIPEDA nije prvenstveno dizajnirana tako da bi bila zanimljiva osobama koje traže posao. Međutim, tražitelji posla trebali bi razumjeti koja ograničenja postoje za poslodavce, posebno vrstu informacija koje oni prikupljaju i kako ih prikupljaju. Mogli bi kršiti pravila o privatnosti podataka u okviru PIPEDA-e.

Pravni stručnjak Malcolm MacKillop iz Shield O’Donnell MacKillop LLP, piše:

“Zakonom se zabranjuje savezno reguliranom poslodavcu korištenje ili prikupljanje osobnih podataka zaposlenika ili potencijalnog zaposlenika bez njihovog znanja i pristanka, osim nekoliko izuzetaka.”

No, PIPEDA ne sprječava poslodavce da koriste informacije koje su javno dostupne, poput otvorenog bloga ili slobodno dostupnih informacija objavljenih na društvenim medijima. Te se informacije ne mogu upotrijebiti za donošenje diskriminatornih prosudbi, ali mogu se upotrijebiti za donošenje lik presude koje bi poslodavca mogle dovesti do prenošenja zahtjeva za posao.

Provjere zaposlenosti u Alberti

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia

Alberta ima Zakon o ljudskim pravima odvojen od, ali sličan Kanadskom zakonu o ljudskim pravima. Zakon o ljudskim pravima Alberta gotovo je identičan saveznom zakonu, ali proširuje ga i na dodavanje jedne dodatne zaštićene klase koja se ne može diskriminirati tijekom procesa zapošljavanja. Potpuni popis zaštićenih klasa uključuje sljedeće (s stavkama koje jesu koji se ne nalaze u istaknutom saveznom Zakonu o ljudskim pravima):

 • utrka
 • Vjerska uvjerenja
 • Boja
 • rod
 • Fizički invaliditet
 • Seksualna orijentacija
  • Dob
  • Podrijetlo
  • Mjesto podrijetla
  • Bračni status
  • Izvor prihoda

Imajte na umu da se po zakonu potencijalni poslodavci možda uopće ne pitaju o tim zaštićenim područjima. To znači da su ovi aspekti vaše osobnosti u potpunosti i cjeloviti privatna, a potencijalnim poslodavcima je zabranjeno tražiti te informacije ako su nepoznate ili ih koristiti ako su poznate.

Vlada Alberte poslodavcima pruža savjete o tome što mogu, a što ne mogu pitati potencijalne zaposlenike. Ovo je dobar savjeti za tražitelje posla koji trebaju biti u ruci, kao i način da se osigura da potencijalni poslodavci ne narušavaju vašu privatnost ili ljudska prava.

Veza: Ljudska prava i vi: što poslodavci mogu tražiti?

Uz to, poslodavci u Alberti tijekom postupka pretpregleda ne mogu učiniti sljedeće:

 • Zatražite određene diskriminatorne karakteristike kao zahtjeve posla
 • Koristite pristrane riječi
 • Zatražite testove prije zapošljavanja koji nisu povezani sa poslom koji treba obaviti
 • Postavljajte pitanja koja mogu otkriti privatne podatke zaštićene zakonima o privatnosti

Alberta također drži Zakon o zaštiti osobnih podataka (PIPA), zakon usmjeren na privatnost koji, između ostalog, jamči određenu zaštitu zaposlenika i podnositelja zahtjeva u vezi s njihovim privatnim podacima. Prema Zakonu mogu se koristiti osobni podaci bez pristanka ako se koristi za “uspostavljanje, upravljanje ili prekid radnog ili volonterskog odnosa”. To znači da podnositelji zahtjeva za posao u Alberti mogu očekivati ​​da će neki od njihovih osobnih podataka biti korišteni tijekom postupka provjere prije zapošljavanja, iako su ograničenja ovog zakona i dalje postoje zabranjeni podaci navedeni u saveznim i pokrajinskim aktima o ljudskim pravima.

Međutim, PIPA također poslodavcima daje pravo na otkriti te informacije sve dok se također uklapaju u gornju definiciju upotrebe. Ipak, zakon definira prikupljene podatke kao one koji su „razumno potrebni“. Pod tim se podacima obično podrazumijeva vrsta koju rado poslodavcu rado pružate, javno dostupnim informacijama ili nekim informacijama koje se mogu dobiti kontaktiranjem s popisom reference.

Provjere zaposlenosti British Columbia

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Društvo za kontinuirano pravno obrazovanje British Columbia nudi vrlo detaljne zapise vezane uz provjere radnog staža i zakone koji njima upravljaju. Da biste saželi svoj dokument, postoje tri zakona (ne računajući savezni Zakon o ljudskim pravima) koje poslodavci u KK moraju poštovati prilikom provođenja prethodnog pregleda zapošljavanja:

 • Zakon o slobodi podataka i zaštiti privatnosti (FOIPPA)
 • Zakon o zaštiti osobnih podataka i elektronički dokumenti (PIPEDA)
 • Zakon o zaštiti osobnih podataka (PIPA)

FOIPPA prvenstveno se usredotočuje na državne organe, dok PIPEDA-a težište je na komercijalnoj industriji. PIPA utječe na vladine i privatne poslodavce.

Za Britansku Kolumbiju osnovna područja pod nadzorom unutar ovih zakona su:

 • Referentne provjere
 • Kreditni čekovi
 • Provjere kaznene evidencije
 • Sigurnosne provjere koje uključuju prikupljanje supružničkih podataka
 • Prikupljanje zdravstvenih podataka

Što se tiče referentnih provjera

Poslodavci moraju dobiti suglasnost pri prikupljanju referenci i moraju objasniti da će provesti referentnu provjeru. Za sve reference koje navedete na aplikaciji, bilo one s kontaktnim podacima ili ne, pretpostavlja se da dolaze s implicitnim pristankom na kontakt. Kao podnositelj zahtjeva imate i pravo na pristup osobnim podacima dobivenim u referentnoj provjeri, pod uvjetom da su podaci osobni vama. Nemate pravo dobiti ono što su reference pisale o vama kao dio provjere referencije.

Što se tiče provjere kredita

Ovo složeno pitanje ističe se u parnici koja je izbila u Alberti i koja uključuje verziju te provincije PIPA. U toj je tužbi ženi odbijen zahtjev potencijalnog poslodavca o načinu korištenja provjere kredita tijekom postupka zapošljavanja. Otkrila je da joj je tvrtka uskratila posao na temelju svoje kreditne povijesti, jer joj nije vjerovala da pravilno koristi sitni gotovinu i kreditnu karticu tvrtke..

Otkriveno je da je tvrtka u pogrešci PIPA, međutim, kako je utvrđeno da za posao za koji se žena kandidirala neće trebati kreditna kartica tvrtke. Nadalje, sudac je utvrdio da se nečija osobna kreditna povijest ne može razumno koristiti za određivanje kako će ta osoba postupati s novcem tvrtke.

Uz to, tvrtka je koristila kreditni rezultat kako bi otkrila radnu povijest da žena nije navela u prijavi za posao, nešto što je sudac utvrdio da nije primjereno.

Britanska Kolumbija slijedi primjer Alberte PIPA zakon. Kao takve, tvrtke koje žele koristiti vaše kreditno izvješće moraju imati uvjerljiv razlog za to i ne mogu ga koristiti za otkrivanje radne povijesti koju ne želite navesti. Također vam ne mogu odbiti poziciju na temelju lošeg kreditnog izvještaja bez vrlo uvjerljivog razloga.

Što se tiče provjere kaznenih evidencija

Britanska Kolumbija FOIPPA i PIPA zakoni smatraju da je kaznena prijava “osobnim” i “privatnim” podacima. Uporaba ovih podataka regulirana je i može se prikupljati i koristiti samo ako je to razumno.

Za poslodavce kojima upravlja PIPA (privatno), poslodavci moraju zadovoljiti određene kriterije za upotrebu tih podataka. To uključuje sljedeće:

 • Naplata mora biti „u svrhe koje bi razumna osoba smatrala prikladnim za okolnosti“, uključujući prilikom zasnivanja radnog odnosa (s. 11 (2) (b), 14, 16 (2) (b) i 19 (2) (b))
 • Poslodavci moraju otkriti, usmeno ili pismeno, zašto se informacije prikupljaju i kome se potencijalni zaposlenik može obratiti ako ima pitanja o toj kolekciji (s. 10 (1), 13 (3) i 16 (3) )

Da pojasnimo, vaša kriminalna pozadina nije izvan granica i nema ograničenja koliko poslodavac može otići u svoju kriminalnu povijest. Uz to, možete biti isključeni iz položaja sve dok poslodavac vjeruje da je zahtjev za pozadinu kriminalne pozicije razuman za tu poziciju. Međutim, taj poslodavac mora biti u mogućnosti dokazati da je odbijanje razumno i mora biti unaprijed upisano kakvu vrstu informacija traže i koristiće za takav demanti..

Kao FOIPPA samo upravljaju javnim organizacijama, kako se te organizacije koriste privatnim podacima malo je drukčije nego za privatne poslodavce. Pod, ispod FOIPPA, vladine agencije moraju se sastajati jedan ili više sljedećih kriterija za provjeru kaznenog podrijetla pri donošenju odluka o zapošljavanju:

 • Korištenje informacija mora biti u skladu s Zakonom o pregledu kaznene evidencije, ako je primjenjivo
 • Informacije se koriste za provođenje zakona
 • Informacije su potrebne za javni program ili aktivnost

Uz to, arbitar KK koji je nadzirao pitanja vezana za provjere kaznenog djela koja koriste javne organizacije pomogao je odrediti kada su takve provjere prikladne za različite vrste položaja. Arbitar je utvrdio da su takve provjere prikladne za sljedeće:

 • Pozicije u stalnom odnosu s ranjivim ljudima
 • Pozicije povjerenja i brige

Što se tiče prikupljanja supružničkih podataka

Pod, ispod PIPEDA, prikupljanje privatnih podataka o supružnicima smatra se legitimnim, posebno u situacijama kada se netko prijavljuje za osjetljivi sigurnosni položaj. Iako to nije poželjno za potencijalnog zaposlenika, poslodavci mogu smatrati da je potrebno za neke sigurne položaje zbog intimnog znanja supružnika koji će imati u vezi vjerovanja i djelovanja partnera.

Québec

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

U Québecu se primjenjuje zakon o ljudskim pravima, dok ostali zakoni o privatnosti na pokrajinskoj razini također igraju ulogu. Jedinstven za Québec je zaštita osobnih podataka u Zakonu o privatnom sektoru. Naizgled slično saveznoj PIPEDA zakon, Ontariov zakon i PIPEDA moguće zamisliti.

U Québecu se osobni podaci mogu prikupljati samo u ograničenom broju situacija i za to je potreban pristanak podnositelja zahtjeva. Međutim, zakon također kaže da se privatni podaci mogu prikupljati bez pristanka ako su:

 • U interesu podnositelja zahtjeva i podnositelj zahtjeva nije u mogućnosti pružiti te informacije pravodobno
 • Da biste provjerili točnost već pruženih informacija

Nadalje, poslodavci tijekom provjere radne pozadine moraju poštivati ​​sva sljedeća pravila:

 • Obavijestiti podnositelja podataka o prikupljanim podacima
 • Tko će imati pristup tim informacijama
 • Gdje će te informacije biti pohranjene
 • Dobivanje pristanka da se te informacije pošalju trećoj strani
 • Dobivajte osobne podatke samo od podnositelja prijave, osim ako podnositelj ne pristane na podatke prikupljene od treće strane
 • Prikupljajte samo podatke potrebne za posao

Prema zakonu, ako podnositelj zahtjeva odbije otkriti određene osobne podatke, potencijalni poslodavci i dalje mogu tražiti pristup tim informacijama u sljedećim situacijama:

 • Prikupljanje tih podataka potrebno je za zaključivanje ili izvršenje ugovora;
 • Prikupljanje tih podataka dozvoljeno je zakonom; ili
 • Postoje razumni razlozi za vjerovanje da zahtjev nije zakonit

Ako navedeni kriteriji nisu ispunjeni, informacije se smatraju “nepotrebnim” i nisu zakonite za prikupljanje.

Saskatchewan

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Povjerenstvo za ljudska prava u Saskatchewanu i Komisija za javne službe Saskatchewan primarna su tijela koja nadgledaju zaštitu zaposlenosti, uključujući provjere prošlosti podnositelja zahtjeva. Povjerenstvo za ljudska prava pokriva pitanja zapošljavanja u vezi s osobnošću, dok Komisija za javne službe nadgleda provjere radnog staža državnih agencija.

Povjerenstvo za ljudska prava u Saskatchewanu proširuje se na popis zaštićenih skupina kanadske Komisije za ljudska prava uključivanjem primanja javne pomoći, kao i širenjem na druga područja koja već postoje. Posebno, inačica Saskatchewana mijenja rasu u “Predaka, boja, rasa ili percipirana rasa”, dodaje “18 i više” na dob zaštite, promjene etničko podrijetlo do “mjesto podrijetla,”, i dodaje “Vjerska vjera” na religije zaštite.

Ova i ostala zaštićena područja ne mogu se koristiti pri donošenju odluka o zapošljavanju i ne mogu se tražiti kada tvrtke provode pozadinske provjere. Potencijalni zaposlenici mogu izabrati da informacije dostave dobrovoljno, ali čak i tada se ne mogu koristiti kao faktor zapošljavanja.

Za državne položaje, Komisija za javne usluge usredotočena je na provjere kaznenih prijava ili CRC-a. Neke pozicije uključuju i ranjivu provjeru sektora, koja uključuje opsežniju pozadinsku provjeru.

Pojedinci koji se prijavljuju za vladine poslove ili radna mjesta koja uključuju osjetljive sektore trebali bi očekivati ​​da će doći do nekih upada u privatnost. Ovisno o vrsti posla, poslodavci iz Saskatchewana, uključujući vladu, uskraćuju pravo osigurati da ne zaposle pojedince koji mogu biti prijetnja ranjivim sektorima. Pored toga, pojedinci mogu očekivati ​​značajnu količinu privatnosti u pogledu vrste informacija koje vlade i tvrtke mogu dobiti tijekom postupka provjere u pozadini..

Manitoba

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Pojedinci će naći razne zaštite privatnosti prilikom prijavljivanja za posao u Manitobi koji uključuju postupak prijave za privatne tvrtke i vladine agencije.

Vlada Manitobe podržava Kanadski zakon o ljudskim pravima o diskriminaciji pri zapošljavanju zadržavajući vlastitu verziju sa tek pomalo izmijenjenim jezikom. Uz druga područja koja je utvrdila Kanadska komisija za ljudska prava, poslodavci Manitobe ne mogu pristupiti vašim poslovima politička uvjerenja tijekom ili nakon provjere prije zaposlenja i ne može ih koristiti socijalni nedostaci kao razlog za diskriminaciju vas prilikom prijavljivanja za zapošljavanje.

Manitoba također opisuje da se ovisnost o drogama i alkoholu smatra invalidnošću na jeziku te države Kodirati. Kao takvi, poslodavci na Manitobi uglavnom su zabranjeni da ih koriste kao sredstvo za odbijanje prijave ili tijekom provjere prošlosti, mada će im se u vrlo specifičnim slučajevima moći dopustiti da odbiju zahtjev, posebno ako je ovisnost o alkoholu i drogama može ometati vašu sposobnost obavljanja posla. Ipak, tvrtke na Manitobi moraju osigurati smještaj za one koji pate od takvih smetnji.

  Najbolji VPN-ovi za HBO GO tako da ih možete gledati s bilo kojeg mjesta

Općenito, Manitoba omogućava poslodavcima slobodu da pronađu pravu osobu za posao, ali snažno diktira kako poslodavci moraju poštivati ​​ljudska prava tijekom postupka prije zapošljavanja.

Ontario

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Komisija za ljudska prava u Ontariju donosi zanimljivu odredbu da se mnogi zajednički dokumenti koji se koriste tijekom provjere zapošljenja „trebaju tražiti samo ako postoje bona fide zahtjeva zbog prirode posla. “Popis dokumenata OHRC-a uključuje:

 • Vozačka dozvola (može otkriti invaliditet, dob, spol i rodni identitet)
 • Izvod iz matične knjige rođenih (može otkriti dob, spol i rodni identitet)
 • Dozvola za rad koju je izdala tvrtka Immigration Canada (sadrži podatke o datumu dolaska u Kanadu)
 • Obrazovne ili profesionalne vjerodajnice (mogu otkriti podatke o mjestu podrijetla)
 • Broj socijalnog osiguranja (može sadržavati podatke o datumu dolaska u Kanadu i statusu boravka)
 • Informacije o zdravlju ili dobi potrebne za mirovinu, invaliditet, osigurani život, životno osiguranje i planove naknada [mogu otkriti invalidnost, dob, spol (trudnoću) ili rodni identitet]
 • Provjere policijskih evidencija (mogu otkriti podatke o mentalnom zdravlju neke osobe)
 • Psihološko testiranje, ako je zakonski potrebno za procjenu sposobnosti za obavljanje posla
 • Sljedeća rodbina ili osoba koja će biti obaviještena u hitnim slučajevima (može otkriti obiteljski status, bračni status, seksualnu orijentaciju)
 • Korisnik osiguranja (može otkriti obiteljski status, bračni status, seksualnu orijentaciju)
 • Potrebe smještaja.

Prema OHRC-u, ti se dokumenti moraju čuvati i u tajnosti. Na taj način, vlada Ontarioa postavlja ograničenja za vrste dokumenata koje tvrtke mogu tražiti od tražitelja posla, pomažući u naporima da osiguraju privatnost i ograniče diskriminaciju tijekom probira pred zapošljavanje..

Uz to, OHRC diktira kako traženje medicinskih testova predstavlja kršenje pravila Kodirati, dok se upotrebi psihološkog testiranja treba pristupiti s krajnjim oprezom. OHRC se prije svega ne slaže s korištenjem psihološkog testiranja kao dijela procesa prije zaposlenja, pri čemu se većina smatra kršenjem ljudskih prava i u potpunosti protiv Kodirati.

OHRC ovisnost o drogama i alkoholu također definira kao invaliditet, tako da se u većini okolnosti ne može nekome uskratiti posao. Policijski zapisi ili kaznene evidencije također se mogu koristiti u vrlo ograničenim slučajevima, najčešće ako su i kada su takve informacije ključne za zaštitu ranjivih osoba.

New Brunswick

Potrošačke pozadinske provjereIzvor: Wikimedia Commons

Nažalost za tražitelje posla, New Brunswick jedno je od šest kanadskih jurisdikcija u kojima se kriminalistička provjera može upotrijebiti kao izvor informacija tijekom postupka prethodnog pregleda zaposlenja. Osim toga, tvrtke mogu donositi odluke o zapošljavanju na temelju onoga što pronađu, a to može prelaziti i izvan toga utječe li na posao ranjiva populacija ili ne..

To ne znači da New Brunswick također nema svoju zaštitu prava. Slično kao i druge kanadske jurisdikcije, New Brunswick ima Zakon o ljudskim pravima koji usko oponaša širi zakon koji je donijela savezna vlada. Prema New Brunswick Povjerenstvu za ljudska prava, sljedećih 15 područja zaštićeno je od diskriminacije:

 • Dob
 • Bračni status
 • Religija
 • Fizički invaliditet
 • Mentalna invalidnost
 • utrka
 • Boja
 • Podrijetlo
 • Mjesto podrijetla
 • Nacionalno podrijetlo
 • Socijalno stanje
 • Političko uvjerenje ili aktivnost
 • Seksualna orijentacija i seks, uključujući trudnoću (i rodni identitet)

Kao što je ranije napomenuto, kao što je istaknuto u ovom članku, posjedovanje kriminalne pozadine nije područje diskriminatorne isključenosti u New Brunswicku, za razliku od drugih kanadskih jurisdikcija. Vaše privatne kriminalističke evidencije mogu biti izložene kad prođete postupak prethodnog pregleda i mogu uključivati ​​pozadinsku provjeru i otiske prsta samo da biste ispunili prijavu za posao. Pojedinačni tražitelji posla trebali bi biti svjesni toga prilikom prijavljivanja za posao u New Brunswicku.

nova Škotska

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Nova Scotia ima prilično opsežan niz zaštićenih područja u okviru svog Zakona o ljudskim pravima. Postoji 20 aspekata pojedinca koje poslodavci ne mogu koristiti kako bi diskriminirali kandidate za posao. To uključuje:

 • Dob
 • utrka
 • Boja
 • Religija
 • vjera
 • Etničkog, nacionalnog ili porijeklom
 • Seks (uključujući trudnoću i jednakost plaća)
 • Seksualna orijentacija
 • Fizički invaliditet
 • Mentalna invalidnost
 • Obiteljski status
 • Bračni status
 • Izvor prihoda
 • Uznemiravanje (i seksualno uznemiravanje)
 • Iracionalni strah od zaraze s bolešću
 • Udruživanje sa zaštićenim skupinama ili pojedincima
 • Političko uvjerenje, pripadnost ili aktivnost
 • Spolni identitet
 • Izraz spola
 • Osveta

Za poslodavce ovo može biti potencijalno minsko polje. Za podnositelje zahtjeva to, međutim, znači da provjere radne pozadine moraju biti vrlo posebne u traženim informacijama, a poslodavci moraju biti vrlo jasni u pogledu izbjegavanja stjecanja i korištenja bilo kakvih privatnih podataka koji bi ih mogli dovesti do implicitne ili izričite diskriminacije tijekom pre- postupak probira.

No, Nova Scotia je među jurisdikcijama koje ne štite tražitelje posla od diskriminacije zbog kriminalne pozadine. Poslodavci u Novoj Škotskoj mogu tražiti da se ukopaju u vašoj privatnoj kriminalističkoj pozadini i kao razlog za uskraćivanje posla mogu koristiti podatke ili informacije koje lako mogu pronaći putem interneta putem računa društvenih medija koji se odnose na potencijalnu kriminalnu aktivnost..

Otok princa Edwarda

Potrošačke pozadinske provjereIzvor: Wikimedia Commons

Otok princa Edwarda možda je jedan od najmanjih kanadskih zakonodavnih okruga, ali ima određene zaštite potencijalnih tražitelja posla. Komisija za ljudska prava u Zakonu o ljudskim pravima proširuje federalni Kanadski zakonik o ljudskim pravima koji se proširuje na samo nekoliko područja. Poslodavci uopšte ne mogu uzeti u obzir ili mogu samo na ograničeni način koristiti sljedeće osobne podatke:

 • Dob
 • Boja, rasa, etničko ili nacionalno podrijetlo
 • Kaznena osuda
 • Obiteljski ili bračni status
 • Spolni identitet
 • Političko uvjerenje
 • Seksualna orijentacija
 • Udruživanju (s pojedincem ili skupinom pojedinaca koji su zaštićeni pod čin)
 • Vjera ili religija
 • Invalidnost (uključujući ovisnost i testiranje na alkohol / drogu)
 • Izraz spola
 • Nakon podnošenja žalbe ili pružanja dokaza / pomoći na temelju Zakon o ljudskim pravima
 • Seks ili spol (uključujući seksualno uznemiravanje i trudnoću)
 • Izvor prihoda

Stanovnici otoka Prince Edward uživaju neke od najopsežnijih pozadina provjere privatnosti prije zaposlenja. Poslodavci moraju biti vrlo oprezni s informacijama koje koriste, jer je Zakon o ljudskim pravima Princa Edwarda daleko detaljniji od onoga što postoji u većini drugih dijelova Kanade.

Neke od tih pravnih zaštita u nekim se slučajevima mogu naići na prilično ekstremne. Na primjer, na otoku Prince Edward poslodavci ne smiju pitati o dobi podnositelja zahtjeva, osim ako to posebno ne zahtijeva posao. Poslodavci umjesto toga moraju općenito pitati je li podnositelj zahtjeva u radnoj dobi.

Možda se jedina istinska iznimka o privatnosti odnosi na kaznene osude. U većini slučajeva poslodavac se ne može raspitati o tim podacima ili ih koristiti, osim ako je to nužno za određeni položaj, i prvenstveno radi zaštite ranjive populacije. U slučajevima kada kaznene presude nemaju izravnu vezu s tom vrstom zaštite, podaci se ne mogu koristiti za uskraćivanje posla.

Newfoundland i Labrador

Potrošačke pozadinske provjereIzvor: Wikimedia Commons

Newfoundland i Labrador u svom Zakonu o ljudskim pravima imaju vrlo standardan skup zaštite od diskriminacije:

 • utrka
 • boja
 • nacionalnost
 • etničko podrijetlo
 • socijalno podrijetlo
 • religiozno vjerovanje
 • religija
 • dob
 • invalidnost
 • unakaženost
 • seks
 • seksualna orijentacija
 • bračni status
 • obiteljski status
 • izvor prihoda
 • političko mišljenje

Jedinstveno za Newfoundland i Labrador je uključivanje „izopačenosti“ kao isključenog područja. Pored toga, Newfoundland je sličan većini drugih jurisdikcija, iako je jedno od 6 kanadskih jurisdikcija u kojima kriminalna pozadina nije zaštićena. Kao takvi, podnositelji zahtjeva trebaju biti oprezni prema informacijama koje su iznijeli na mreži, a koje bi mogle otkriti informacije koje bi ih mogle isključiti iz mogućeg zaposlenja.

Sjeverozapadni teritoriji, Yukon i Nunavut

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

Sjeverozapadni teritoriji, Yukon i Nunavut jedinstveni su među ostalim kanadskim jurisdikcijama po tome što su federalno regulirano. Federalni zakon o zaštiti osobnih podataka i elektroničkih dokumenata (PIPEDA) u ovom se slučaju primjenjuje na poslodavce iz javnog sektora. Za informacije o tome kako PIPEDA utječe na poslodavce i kandidate za posao, kliknite ovdje kako biste se vratili na prethodni odjeljak koji pokriva savezne zakone o privatnosti.

Izvan PIPEDA, sjeverozapadni teritoriji, Yukon i Nunavut imaju Zakon o ljudskim pravima koji određuje različita područja koja ograničavaju diskriminatorne prakse tijekom postupka prijave i zapošljavanja. Svaka nadležnost ima nešto drugačije formulacije u svom zakonodavstvu o ljudskim pravima:
Zaštićene skupine canada yukon nunavut

Zanimljivo je da sjeverozapadni teritoriji imaju opsežniji niz zaštićenih područja od ostala dva, dok Yukonu nedostaje specifikacija za pomilovana kaznena djela, mada uključuje i zaštitu kaznenih prijava općenito. Uz to, Nunavut je jedina kanadska nadležnost koja određuje da izvor prihoda mora biti “zakonit”, da bi se zaštitio. To znači da će pojedinci morati biti posebno svjesni kakve financijske informacije pružaju potencijalnim poslodavcima, jer poslodavac može smatrati da je određeni izvor prihoda “protuzakonitim”.

Provjere pozadine zapošljavanja u Velikoj Britaniji

provjera potrošačke pozadineIzvor: Wikimedia Commons

U Velikoj Britaniji vlada lako definira što informacijske tvrtke mogu, a ne mogu koristiti u pozadinskim provjerama. Na službenoj web stranici vlade.Gov.uk nalaze se sljedeće značajne informacije:

 • UK poslodavci moraju izvršiti provjere pozadine kako bi utvrdili podobnost zaposlenika za rad u Velikoj Britaniji ili će biti novčano kažnjeni do 20.000 funti
 • Poslovi koji uključuju zdravstvo i brigu o djeci mogu zahtijevati provjeru kaznenog djela
 • Nezakonito je odbijati nekoga zaposliti zbog “istrošenih uvjerenja” na njihovoj kaznenoj evidenciji
 • Podaci o osobnom zdravlju dopušteni su samo u dva slučaja: to je zakonski zahtjev, poput pregleda vozača kamiona ili ako posao to zahtijeva (na primjer, osiguravatelji tvrtki zahtijevaju zdravstvene provjere na biciklističkim kuririma)
 • Zdravstveni pregledi koji se izvode moraju udovoljavati zakonskim zahtjevima i ne smiju biti diskriminirani na temelju određenih kriterija (više detalja u nastavku)
 • Poslodavci moraju poštivati ​​zakone o zaštiti podataka prilikom provođenja pozadinskih provjera.

Istražimo detaljnije svaku glavnu točku.

Radna podobnost

Ispunjavanje rada uobičajen je zahtjev u većini zemalja, a u Velikoj Britaniji zahtjev koji predviđa kaznu ako poslodavac to ne provjeri ispravno. Očekujte da će poslodavac provjeriti državljanstvo ili radni status. Ovo je prilično neinvazivna provjera u pozadini.

Osjetljivo pučanstvo, kriminalistička provjera i osuđene kazne

Kao i kod podobnosti za rad, od vašeg potencijalnog poslodavca može se tražiti da provjeri privatne pozadinske podatke kako bi osigurao da ispunjavate uvjete za rad s osjetljivom populacijom. To obično uključuje rad u zdravstvu i skrbi o djeci, dok vrsta informacija obično uključuje provjere kaznenog djela.

U Velikoj Britaniji poslodavci koji žele koristiti kaznene provjere moraju koristiti službenu službu za otkrivanje i zabrane (DBS) koju pruža vlada. Za Sjevernu Irsku usluga je AccessNI. Za Škotsku je služba objavljivanje Škotske.

Nažalost, ne možete upotrebljavati ovu uslugu da biste sami provjerili kriminalističku provjeru, pa ćete biti sigurni da ste sigurni u ono što je u vašoj kriminalističkoj pozadini prije nego što poslodavci pokrenu ovu provjeru..

Postoje određena ograničenja u vezi s informacijama koje se mogu dobiti provjerom kaznenog djela. Prema Zakonu o rehabilitaciji počinitelja kaznenih djela iz 1974., nakon određenog vremena neke kaznene presude smatraju se „potrošenima“ ili nisu relevantne za osnovna pravila otkrivanja..

Za podnositelje zahtjeva, što to znači je da se svaka osuda koja se potroši može ili ne mora još uvijek prikazati na provjerama kaznenih djela, ali u većini slučajeva ne može se koristiti za sprečavanje zaposlenja. Zakon je prilično poseban u vezi s tim kako ovo funkcionira, pa vas preporučujemo da o tome pročitate ovdje.

I Sjeverna Irska i Škotska imaju malo drugačija pravila koja se odnose na provjere kaznenih djela i osuđene kazne. Gornja pravila uglavnom vrijede s nekim malim upozorenjima.

Sjeverna Irska

 • Osnovna otkrića: Uključuje potrošena uvjerenja
 • Standardna otkrića: Uključuje potrošena i neiskazana uvjerenja, opreze i informirana upozorenja
 • Poboljšana otkrivanja: Isto je kao Standard, dodajući u “relevantne policijske podatke i, ako je prikladno, provjeru” popisa zabranjenih. “

Škotska

 • Osnovna otkrića: Ne uključuje utrošene presude ili potrošene opomene
 • Standardno objavljivanje: Mogu uključivati ​​relevantna potrošena uvjerenja
 • Poboljšano otkrivanje: Može uključivati ​​relevantna potrošena uvjerenja, uključivanje na popise djece ili odraslih i druge informacije koje policija može imati
 • Shema zaštićenih ranjivih skupina (PVG): Sve su informacije dostupne jer je PVG osmišljen kako bi spriječio da osobe s određenom kriminalnom prošlošću rade s ranjivom populacijom odraslih i djece

Osobni zdravstveni podaci

Zdravstveni pregledi mogu se dogoditi samo u dvije situacije:

 • Zakonski uvjet za posao koji se obavlja tamo kada su za sigurno obavljanje određenih zdravstvenih stanja
 • Posao zahtijeva zdravstvene provjere

Druga točka, gdje to posao zahtijeva, može predstavljati prijepor. Poslodavci mogu odlučiti da je za taj posao potrebna određena zdravstvena stanje, čak i ako osjećate da su određena zdravstvena stanja koja vas ne bi spriječila da dovršite posao. Ako je to slučaj, možete podnijeti žalbu vezanu uz zahtjev, posebno ako smatrate da je zdravstveni zahtjev diskriminirajući i nije neophodan za posao..

Zaštita podataka za podnositelje zahtjeva za posao u Velikoj Britaniji

Vlada zahtijeva da svi poslodavci poštuju stroga pravila zaštite podataka prilikom rukovanja podacima podnositelja zahtjeva.

Poslodavci moraju:

 • Ograničite tko ima pristup privatnim podacima
 • Odgovarajuće osoblje ima odgovarajuću obuku za obradu privatnih podataka
 • Spremite osjetljive podatke odvojeno od neosjetljivih podataka

Također imate pravo vidjeti koje podatke poslodavac posjeduje, a koji vam se moraju dostaviti u roku od 40 dana nakon zahtjeva.

Zakon o ravnopravnosti iz 2010. godine

U Velikoj Britaniji, Zakon o jednakosti iz 2010. godine uspostavlja zaštitu od diskriminacije na radnom mjestu za nekoliko različitih klasa pojedinaca. Zakonom se sprječava da poslodavci diskriminiraju pojedince na temelju svih sljedećih čimbenika:

 • dob
 • biti ili postati transseksualna osoba
 • biti u braku ili u građanskom partnerstvu
 • trudna ili na rodiljskom dopustu
 • invalidnost
 • rasa, uključujući boju, nacionalnost, etničko ili nacionalno podrijetlo
 • religija, vjerovanje ili nedostatak religije / vjerovanja
 • seks
 • seksualna orijentacija

Provjere zapošljenja EU

EU je postigla uspjehe u objedinjavanju standarda zapošljavanja, ali različiti propisi i zakoni postoje u svim državama članicama EU-a u pogledu provjera radnog staža. Kako je ovo posebno područje složeno, obratite se sljedećim službama da biste saznali više o osnovnim zakonima o provjeri države članice EU:

 • HireRight
 • Savez za zapošljavanje

Možda ćete također htjeti provjeriti kod svoje lokalne vlasti ili lokalne pravne vlasti u EU-u kako biste utvrdili koje su vrste podataka dopuštene. Međutim, EU Direktiva o privatnosti i dalje održava određenu razinu nadzora nad načinom na koji poslodavci moraju postupati s vašim osobnim i privatnim podacima.

„Kamin za mrvljenje“ Kathryn Decker pod CC-om od 2.0

About the author

Comments

 1. Croatian:

  Strašne provjere pozadine zapošljavanja su neizbježne, ali mogu biti noćna mora za tražitelje posla. Poslodavci imaju obvezu zaposliti nekoga tko neće predstavljati rizik za njihovu tvrtku, ali ne smiju prikupljati više podataka o vama nego što je neophodno. Važno je znati svoja prava na privatnost prilikom prijave na posao. Bez obzira na to, provjere pozadine zaposlenja i prethodni pregled zaposlenja mogu biti vrlo korisni za poslodavce i tražitelje posla. U svakom slučaju, važno je biti iskren i ne skrivati ​​ništa što bi moglo utjecati na vašu sposobnost obavljanja posla.

Comments are closed.