Ce este înșelăciunea nigeriană (419 înșelătorie) cu exemple

Ce este înșelăciunea nigeriană (419 înșelătorie) cu exemple

Înșelăciunea nigeriană este în jur de multă vreme. Realizată inițial prin telefon, fax și poștă tradițională, această înșelătorie invită victimele să trimită o sumă mică de bani, prin promisiunea de a primi o sumă mult mai mare în schimb. Dezvoltarea e-mailului a făcut mult mai ușor pentru escroci să ajungă la noi victime. Este dificil să găsești statistici care să reflecte adevăratele costuri ale fraudelor cu taxe avansate, precum înșelăciunea nigeriană.

Raportul privind criminalitatea pe internet a FBI și Internet Crime Plence Center (IC3) din 2024 spune că americanii au pierdut aproape 58 de milioane de dolari în fața fraudelor avansate de taxe în acel an. Mulți oameni sunt încrezători că pot recunoaște încercările de fraudă, dar rămâne clar că oricine poate fi victimă înșelătoriei online. Ultimele date (pdf) ale FTC arată că utilizatorii de internet de mai multe ori sunt mai înșelători decât orice alt grup de vârstă, cu toate acestea, cetățenii vârstnici sunt adesea păcăliți să ofere sume mai mari de bani. Este important să recunoști un e-mail înșelătorie nigerian dacă primești unul.

Ce este înșelăciunea nigeriană (419 înșelătorie)?

Înșelăciunea 419 este o tactică infamă avansată de fraudă cu taxă, care a avut originea în Nigeria și s-a răspândit de atunci în întreaga lume. Cea mai cunoscută sursă pentru aceste e-mailuri este Nigeria, dar pot provine de oriunde. În Nigeria, crima a devenit o sursă semnificativă de venit pentru unii, deși secțiunea 419 din codul juridic nigerian o interzice (de aici și denumirea). Cum funcționează escrocheria?

O persoană își va deschide contul de e-mail și va găsi un e-mail care pretinde că este de la un prinț nigerian sau un politician exilat. Persoana poate pretinde că este dintr-o țară aflată în prezent în știri sau dintr-o altă locație care a avut probleme civile.

  www.annualcreditreport.com | Fapt de fapt Raport de credit gratuit

E-mailul va explica faptul că din cauza instabilității politice sau a decesului unei rude există o sumă semnificativă de bani prinse într-un cont. În continuare, explică faptul că, în cazul în care cititorul poate trimite doar o sumă mică de numerar, va plăti taxele pentru accesul la cont. În schimbul încrederii și generozității lor, cititorului i se promite un procent mare din banii presupuși blocați.

Din păcate, dacă o persoană decide să trimită bani, în curând va fi urmărită cu o cerere pentru mai multe. Conform e-mailurilor ulterioare trimise de escrocher, costurile neașteptate sunt adesea descoperite, cum ar fi creșterea impozitelor sau mita către funcționari. Escrocii vor continua să ceară bani atâta timp cât victima o va trimite. Inutil să spun, nu va fi niciodată niciun fel de plată trimisă victimei, indiferent de cât trimite.

Cum să identificați un e-mail înșelătorie nigerian

Există câteva trăsături comune pe care le-a avut emailurile înșelătorie nigeriene. Atenție la unele sau la toate aceste semne de avertizare:

 • E-mailul este primit în mod neașteptat,
 • Nu știți persoana care a trimis-o,
 • Conține o poveste lungă și tristă despre probleme politice sau probleme de familie,
 • Conține o poveste lungă și tristă despre motivul pentru care expeditorul nu poate avea acces la bani,
 • E-mailul vă solicită în mod special să vă ajutați prin a trimite bani prin servicii de transfer de bani,
 • E-mailul oferă o plată tentantă de mare în schimbul ofertei dvs. mici.

Ce să faceți dacă primiți un e-mail de escrocherie nigerian

Dacă primiți un e-mail despre care credeți că este o înșelătorie, puteți face niște pași simpli pentru a-l investiga. Presupuneți întotdeauna că un e-mail este o înșelătorie și nu trimiteți niciodată bani fără să faceți mai întâi nicio verificare de fapt. Protejați-vă, adresându-vă persoanelor de încredere care nu sunt implicate pentru a vă ajuta să verificați dacă e-mailul este o înșelătorie.

 • Nu trimiteți bani, carduri cadou, transferuri electronice, criptocurrency, transferuri bancare, cum ar fi Western Union sau ordine de bani. Toate acestea sunt practic de neatestat și, de obicei, nu există nicio modalitate de a recupera aceste fonduri.
 • Contactați un prieten de încredere sau vorbiți cu banca dvs. despre e-mail. Acestea vor fi mult mai puțin afectate de orice tehnici emoționale folosite pentru a vă înșela în a trimite bani.
 • Lipiți textul e-mailului într-un motor de căutare. Scamatorii folosesc în mod repetat aceleași scripturi, astfel încât este posibil ca alții să fi raportat deja înșelătorie.
 • Dacă e-mailul pretinde că provine dintr-o afacere legitimă, accesați direct site-ul companiei și contactați-le pentru a verifica solicitarea. Nu faceți niciodată clic pe linkurile din e-mailuri, deoarece acestea pot conține malware.
 • Nu răspundeți niciodată la e-mailurile înșelătorie, chiar și pentru o glumă sau pentru a vedea ce se întâmplă. Cu cât vă angajați mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a vă manipula emoțional în a trimite bani.
  Cum să recunoașteți și să evitați înșelătorii eBay

Cum să vă protejați afacerea împotriva înșelătoriei nigeriene

Iată câteva măsuri rapide pe care le puteți face pentru a vă proteja afacerea sau dumneavoastră înșiși de a cădea victima unei escrocheri nigeriene la locul de muncă. Escrocii s-au dovedit a fi foarte vicleni și pot întrece chiar aceste protecții, dar ar trebui să ofere un scut puternic împotriva multor atacuri.

 • Educați personalul despre cum pot arăta e-mailurile înșelătorie,
 • Nu trimiteți niciodată informații private sau financiare prin e-mail
 • Actualizați toate programele antivirus la cele mai recente versiuni,
 • Stabiliți autentificarea cu doi factori pe e-mailuri și autentificări de sistem,
 • Solicitați două sau mai multe semnături pentru transferuri de bani peste o sumă specificată,
 • Solicitați operatorului de server de e-mail să adăugați un steag la e-mailurile care provin din afara rețelei.

Fraude avansate de taxe

Escrocii 419 din Nigeria au o rată mare de succes, deoarece oamenii sunt adesea dispuși să riște o sumă mică de bani pentru a avea șansa de a obține o recompensă mult mai mare. Este un tip de înșelătorie cunoscut sub numele de fraudă avansată de taxe și nu este singurul exemplu care se găsește online. Înșelătorii nigeriene intră de obicei în categoria „fonduri beneficiare”. Adică, ei solicită bani victimelor pentru a ajuta accesul la fonduri mari deținute în încredere pentru membrii familiei neîncetate sau o poveste similară. Iată alte versiuni de fraudă avansată de taxe pentru care trebuie să fiți atenți.

Propuneri de investiții

Escrocii vor reprezenta investitori sau avocați și vor cere ajutor (fonduri) pentru a permite investiții mari și promițătoare în conturile bancare de peste mări. E-mailurile sunt de obicei concepute pentru a face beneficiarul curios despre cum au fost obținuți banii sau despre cum va fi câștigat interesul în locații exotice și promit o plată semnificativă drept recompensă pentru asistența lor.

  Înșelătorii de loterie - Cum funcționează?

Câștigă loteria sau competiția

Victimele vor primi un e-mail care anunță că au câștigat o sumă mare într-o loterie, tombolă sau concurs internațional. Adesea escrocii folosesc marca de la adevărate agenții de loterie pentru a convinge victimele că e-mailurile sunt autentice. Scamatorii cer informații personale, cum ar fi numele, data nașterii și numărul permisului de conducere pentru a verifica identitatea presupusului câștigător. Aceste detalii pot fi utilizate pentru frauda de identitate. Unele e-mailuri solicită efectuarea unei plăți mici pentru a facilita plata câștigurilor la loterie.

Inimi romantice / singuratice

Înșelătorii de întâlniri online încep de obicei pe forumuri, aplicații de întâlnire și alte spații publice care atrag persoane singure sau singure. Escrocii lucrează pentru a convinge victimele că sunt îndrăgostiți de ele, dar există un motiv pentru care nu se pot întâlni încă – că au nevoie de bani. În curând escrocherul va solicita bani pentru investiții, ajută la costurile de viață, taxe de spital sau va cere cadouri extravagante.

De ce este important să raportăm o înșelătorie

Escrocii nigerieni sunt experți în separarea oamenilor cinstiți de banii lor. Ei investesc mult timp onorându-și abilitățile și dezvoltând cele mai bune abordări pentru a manipula oamenii. Dacă ați fost înșelat, este firesc să vă simțiți stânjenit, dar este important să raportați imediat crima.

Când rușinea sau jena încurajează un comportament secret, aceasta poate duce adesea la înșelăcirea victimelor în mod repetat, în timp ce alungă bani buni după rău. Dacă ați fost înșelat sau credeți că ați primit un e-mail înșelătorie, accesați pagina noastră despre cum să raportați o înșelătorie pentru a găsi agenția corectă cu care vorbiți.

Dacă ați trimis bani, poate fi necesar să contactați instituția financiară. Resursele enumerate pe pagina „Cum să raportați o înșelătorie” vă vor sfătui cele mai bune măsuri pentru a face pentru a vă proteja de atacuri ulterioare.

Ați putea să vă placă, de asemenea, Protecția împotriva furtului de identitateLașii de loterie – Cum funcționează? Protecția împotriva furtului de identitate Informații de contact pentru birourile de credit – Experian, Equifax, TransUnionIdentitatea Protecția împotriva furtului Aflați semnele furtului identității

About the author

Comments

 1. ținți-vă calm și nu trimiteți bani. Nu răspundeți la e-mail și nu furnizați informații personale sau financiare. În schimb, raportați e-mailul la autoritățile competente, cum ar fi poliția locală sau FBI. De asemenea, puteți raporta e-mailul la furnizorul dvs. de servicii de e-mail pentru a ajuta la blocarea altor e-mailuri înșelătoare. Este important să fiți vigilenți și să nu cădeți pradă acestor escroci. Înșelăciunea nigeriană poate fi devastatoare pentru victimele sale, așa că fiți precauți și nu trimiteți niciodată bani către persoane necunoscute.

Comments are closed.