Cum să raportați o înșelătorie

Cum să raportați o înșelătorie

Ce ar trebui să faceți atunci când primiți un e-mail de înșelătorie sau ajungeți pe un site de escrocherie? Cunoscute și sub denumirea de tentative de phishing, e-mailurile frauduloase sunt folosite pentru a păcăli oamenii să împărtășească informații personale precum numere de securitate socială, detalii ale contului bancar și parole. Acest articol vă va spune cum să identificați e-mailurile înșelătorie, ce trebuie să faceți dacă observați unul, unde să raportați înșelătorii și pașii pe care îi puteți lua pentru a vă proteja dacă credeți că ați fost înșelat.

Cum arată e-mailurile înșelătorie?

Infractorii încearcă adesea să imite e-mailuri oficiale de la companii mari, de renume precum eBay, Amazon, Citibank și PayPal. Unele e-mailuri înșelătorie vă redau emoțiile sau fac oferte prea bune pentru a fi adevărate. Iată câteva caracteristici comune ale e-mailurilor înșelătorie pe care ar trebui să le aveți grijă în căsuța de e-mail:

 • Adresa de e-mail nu vă este adresată sau spațiul de nume este lăsat necompletat,
 • Există erori de ortografie sau de gramatică,
 • Adresa de e-mail de trimitere nu este sensibilă sau nu se potrivește cu numele companiei,
 • Marcajul, imaginile sau culorile nu se potrivesc cu site-ul oficial,
 • Primești o solicitare de la o companie cu care nu faci afaceri,
 • E-mailul solicită o plată mică în schimbul unuia mult mai mare,
 • E-mailul susține că este de la un prieten care este blocat în străinătate și are nevoie de bani trimiși,
 • Primiți un aviz de livrare atunci când nu așteptați e-mail,
 • Sunteți înștiințat despre câștigul la loterie sau competiție atunci când nu ați participat.

Ce să faceți dacă găsiți un e-mail înșelătorie

Dacă credeți că ați primit un e-mail înșelătorie, nu îl deschideți. Dacă ați deschis e-mailul, nu faceți clic pe niciun link sau atașament.

Ați observat un e-mail fraudulos care se preface că este de la o companie de renume? Dacă ați primit un e-mail și considerați că este o înșelătorie, trebuie să contactați imediat compania reprezentată.

De exemplu, dacă primiți un e-mail presupus de la eBay, ar trebui să îl trimiteți către adresa de e-mail de raportare înșelătorie a eBay. Nu adăugați și nu schimbați nimic la e-mailul original, inclusiv subiectul.

După ce ați trimis e-mailul, ștergeți-l. Iată e-mailul de contact pentru unele dintre cele mai frecvent direcționate companii. Dacă aveți îndoieli, accesați direct site-ul web al companiei și căutați pagini de înșelătorie, phishing, spoof sau fraudă.

Puteți să trimiteți e-mail înșelătorie către adresa de raportare a Comisiei Federale de Comerț, [email protected] și către Centrul de Reclamații la Crimă pe Internet (IC3). Cunoscut anterior ca Centrul de Reclamație privind Frauda pe Internet, IC3 oferă o modalitate pentru public de a raporta FBI infracțiunilor de internet de orice tip. Dacă ați primit e-mailuri care pretind să fie de la IRS, le puteți trimite la [email protected] sau sunați la 1-800-366-4484.

  Ce este înșelăciunea nigeriană (419 înșelătorie) cu exemple

Raportarea unui e-mail înșelătorie folosind pași avansați

Dacă aveți experiență cu probleme de cod, e-mail și internet, este posibil să doriți să faceți câteva reticențe pentru a stabili de la ce servere trimiteti e-mailurile. Companiile de server nu doresc să găzduiască escroci și este probabil să investigheze rapoartele. Nu uitați că administratorii de sistem nu au nimic de-a face cu escrocii, așa că fiți politicos și explicați-vă clar problemele. Adăugați dovezi atunci când este posibil.

Vizualizare sursă

 • Uitați-vă la sursa html a mesajului de e-mail sau a formularului web.
 • În codul html, căutați eticheta și vedeți unde sunt trimise rezultatele formularului. Formularul va arăta probabil așa:
 • Veți dori, de asemenea, să căutați un câmp ascuns sub eticheta care va arăta așa: Aceasta este adresa de e-mail care va primi rezultatele formularului. Veți dori să urmăriți pe cei responsabili pentru serverele pe care se află formularul și e-mailul.

Exemplul de mai sus este o formă tipică bazată pe script pentru e-mail. Călătorii pot folosi, de asemenea, combinații de php, asp sau alt cod. Dacă nu vă familiarizați cu nimic, asigurați-vă că e-mailul este trimis companiei, astfel încât acestea să poată acționa pentru a închide site-ul infracțional.

Urmăriți serverele

Când ați descoperit informații despre locul în care provin e-mailurile (sau de unde sunt trimise datele), puteți utiliza numele de domeniu sau adresa IP pentru a identifica serverele. Utilizarea acestor instrumente de căutare va produce de obicei date de contact pe care le puteți utiliza pentru a avertiza administratorii de sistem.

Căutare ICIS WHOIS

UltraTools Instrumentul de căutare IP WHOIS

Ce să faci dacă crezi că ai fost înșelat

Dacă credeți că ați fost înșelat, este important să acționați rapid pentru a vă proteja finanțele, ratingul și identitatea. Puteți raporta incidentul la o serie de companii, precum birourile dvs. bancare și de credit. Iată o listă de pași pe care ar trebui să o faceți imediat:

 • Contactați instituțiile financiare și anunțați-vă că conturile dvs. pot fi compromise. Este posibil să poată opri, anula sau inversa tranzacțiile frauduloase. Fiți pregătiți să vă închideți conturile existente și să deschideți altele noi.
 • Schimbați-vă parolele. Dacă ați introdus detaliile de conectare pe pagina unei companii frauduloase, începeți cu contul respectiv prin site-ul său autentic sau apelați asistența clienților la telefon. Apoi, schimbați-vă autentificările bancare, contul de e-mail și parolele de social media. Acest lucru este deosebit de important dacă utilizați aceeași parolă pentru mai multe conturi sau dacă informațiile de resetare a parolei dvs. sunt trimise către un singur cont.
 • Alertați cele trei birouri majore de credit pe care le-ați înșelat (Equifax, Experian, TransUnion). Acestea vor adăuga o alertă de fraudă în fișierul dvs., care ar trebui să împiedice extinderea oricărui nou credit pe numele dvs. Compania de credit trebuie solicitată să vă sune pentru a verifica dacă încercarea este autentică sau nu.
 • În plus față de a depune o alertă, puteți opta să vă înghețați rapoartele de credit pentru o perioadă de timp. Aceasta va necesita furnizarea unui PIN pentru autorizarea oricăror împrumuturi. Orice încercare de către escroci de a accesa un împrumut în numele tău ar trebui prevenită, deoarece nu vor avea acest cod PIN, chiar dacă au celelalte informații de identitate..
 • Verificați dacă protecția antivirus pe computer este activă și actualizată. Instalați un program antivirus de încredere dacă nu aveți unul. Spuneți-vă software-ului să execute o scanare completă a computerului.

După ce v-ați asigurat finanțele, conturile online, ratingul de credit și computerul, este important să anunțați autoritățile, inclusiv poliția.

De ce este important să raportăm o înșelătorie

Raportarea înșelătorii ajută autoritățile să înțeleagă mai bine modul în care se fac escrocherii, astfel încât acestea să poată fi oprite.

Notificarea agențiilor guvernamentale poate lucra pentru a proteja alți cetățeni de o soartă similară, întrucât campaniile de sensibilizare a publicului ajută la avertizarea altora împotriva înșelătoriei. Important de spus, dacă ați pierdut bani sau ați compromis identitatea, sunteți probabil victima unei crime și aveți tot dreptul să raportați-o la poliție.

Multe agenții colaborează pentru a opri escroci de internet – cu cât au mai multe informații, cu atât mai bine. Puteți raporta escrocheria la agențiile de mai jos:

 • Centrul de reclamații privind criminalitatea pe Internet (IC3) va trimite plângerea dvs. către agenția competentă de aplicare a legii. (Rețineți că acest serviciu nu notifică birourile de credit sau furnizorii)
 • Comisia federală pentru comerț (FTC), de asemenea, rețelele cu autoritățile relevante și va oferi consultanță cu privire la etapele următoare. Puteți, de asemenea, să faceți un raport la telefon, apelând la FTC Consumer Response Center la 1-877-FTC-AJUTOR (1-877-382-4357).
 • Ecommerce.gov este specializată în escrocherii și fraude care se referă la companii și tranzacții străine.
 • Departamentul de Justiție (DOJ) vă poate ajuta să determinați orice agenții suplimentare ar trebui să fie notificate despre escrocherie și impactul acesteia asupra dvs..
 • Grupul de lucru Anti-Phishing, APWG, ajută la unificarea răspunsului global la infracțiuni informatice.
 • Echipa Statelor Unite pentru pregătirea în situații de urgență (CERT american) este un centru-pilot de informare cibernetică și de reacție la incidente.

Pentru a vă ajuta să vă protejați identitatea, vă puteți referi la aceste servicii guvernamentale pentru sfaturi și măsuri care trebuie luate după ce ați înșelat.

 • Identitytheft.gov vă va ajuta să formulați un plan personal de recuperare.
 • Utilizați Ghidul de recuperare a furtului de identitate al guvernului pentru a vă proteja în continuare identitatea, inclusiv ratingul dvs. de credit.
 • În plus, spuneți-vă prietenilor și familiei despre înșelătorie. Puteți să-i ajutați să-l evite singuri și să-i atenționeze la e-mailuri ciudate care sunt trimise din conturi. Dacă sunteți în afaceri, contactați asociația dvs. industrială pentru ca alții să fie informați despre amenințare.

Ce dovezi ar trebui să colectați dacă ați fost înșelat

Adesea este nevoie de multe rapoarte pentru a construi un caz puternic împotriva escrociilor. O listă sugerată de dovezi utile de păstrat este prezentată mai jos.

În funcție de amploarea și amploarea înșelătoriei, este posibil să aveți la dispoziție autorităților diverse dovezi. Colectați tot ce este conectat la escrocherie și păstrați-l într-un loc sigur. Vi se poate cere să furnizați aceste dovezi atunci când vi se cere. Dacă nu sunteți sigur cu privire la un articol, ar trebui să îl păstrați, chiar dacă nu se află în această listă.

 • Copii digitale ale e-mailurilor (nu editați linii de subiect sau anteturi și includeți toate informațiile dacă trebuie tipărite),
 • Chitanțe și extrase bancare ale cardului de credit,
 • Imagini de tranzacții, activitate suspectă sau alte informații relevante,
 • Verificări anulate,
 • Încasări certificate sau de altă natură,
 • Încasări de bani,
 • Încasări de sârmă (cum ar fi Western Union),
 • Ledgerile monedei virtuale / criptocurrency,
 • Încasări preplătite de carduri, inclusiv carduri cadou digitale,
 • Plicuri (dacă ați primit articole prin FedEx, UPS sau Mail S.U.A.),
 • Broșuri sau broșuri,
 • Facturi de telefon,
 • Copii de emailuri tipărite sau, de preferință, electronice (dacă sunt tipărite, includ informații complete despre antetul e-mailului),
 • Cadouri fizice,
 • Copii tipărite sau de preferință electronice ale paginilor web,
 • Imagini cu hard disk,
 • Fișiere PCAP care conțin trafic de rețea rău intenționat,
 • Jurnalele de rețea, sistemul de gazdă și / sau aparatul de securitate,
 • Copii sau detalii ale programelor malware utilizate,
 • Transcrieri de chat și / sau jurnalele telefonice.

A fi înșelat poate fi foarte supărător, dar să știi ce să faci te poate ajuta să redobândești controlul asupra situației. Acționează rapid pentru a vă proteja și apoi contactați autoritățile.

Cum să raportați e-mailuri înșelătorie în Canada

Puteți trimite informații la Centrul de raportare spam, aici și va fi transmis agențiilor guvernamentale corespunzătoare. Contactați imediat instituțiile dvs. financiare dacă sunteți preocupat de securitatea conturilor. Contactați Equifax (sunați la 1-800-465-7166) sau TransUnion pentru a vă proteja ratingul de credit și a implementa o alertă de fraudă. Puteți accesa sfaturi și informații dacă ați fost înșelat prin intermediul Centrului canadian de combatere a fraudei.

Cum să raportați e-mailuri înșelătorie în Marea Britanie

ActionFraud, frauda națională & Centrul de raportare a criminalității cibernetice are un formular pentru a completa dacă trebuie să raportați o înșelătorie prin e-mail, phishing sau tentativă de fraudă, împreună cu informații detaliate despre cum să vă protejați identitatea. Dacă ați fost înșelat și ați pierdut bani, puteți raporta pierderea ca o infracțiune. Contactați o agenție de referință de credit (CRA) pentru a solicita o alertă de fraudă pentru a vă proteja ratingul de credit. CRA-urile sunt Experian, Equifax și TransUnion (anterior Callcredit).

Ce să faci dacă găsești e-mailuri înșelătorie în Australia

Dacă doriți să raportați o înșelătorie în Australia, utilizați formularul site-ului ACCC Scamwatch. În funcție de tipul de înșelătorie, este posibil să puteți raporta către anumite autorități, folosind lista de aici. Trebuie să contactați direct băncile și instituțiile financiare. Contactați agențiile de credit majore pentru a plasa o alertă de credit în fișierul dvs. Organismele australiene de raportare a creditelor sunt Equifax (apel 138332), ilion (anterior Dun & Bradstreet) (sună la 1300 734 806) și Experian.

Dacă sunteți o victimă a furtului de identitate, adresați-vă la iD Care pentru a accesa sprijin și consiliere susținute de guvern și aplicați pentru un certificat de victimă a criminalității de identitate în Commonwealth.

S-ar putea să vă placă, de asemenea, Protecția împotriva furtului de identitate, Aflați semnele identificării furtului de identitate Protecția împotriva furtului de identitate: Recuperarea furtului de identitate: Iată ce trebuie să faceți dacă vă este furată identitatea: Protecția împotriva furtului de identitate

About the author

Comments

 1. iciu a fost trimis e-mailul înșelătorie. Iată câțiva pași avansați pe care îi puteți urma pentru a raporta un e-mail înșelătorie:

  1. Vizualizare sursă: În majoritatea programelor de e-mail, puteți vizualiza sursa e-mailului pentru a vedea de unde a fost trimis. Acest lucru vă poate ajuta să identificați adresa IP a serverului de e-mail și să aflați mai multe informații despre expeditor.

  2. Urmăriți serverele: Utilizând un instrument precum “traceroute”, puteți urmări călătoria e-mailului prin servere pentru a vedea de unde a fost trimis. Acest lucru poate fi util în identificarea locației expeditorului.

  3. Contactați furnizorul de servicii de e-mail: Dacă sunteți îngrijorat de un e-mail înșelătorie, puteți contacta furnizorul de servicii de e-mail pentru a raporta problema. Aceștia pot lua măsuri pentru a bloca adresa IP a expeditorului și pentru a preveni trimiterea altor e-mailuri înșelătorie.

  4. Contactați autoritățile: Dacă credeți că ați fost victima unei înșelătorii sau ați primit un e-mail înșelătorie care implică activități ilegale, ar trebui să contactați autoritățile locale sau naționale pentru a raporta problema.

  De ce este important să raportăm o înșelătorie?

  Raportarea unei înșelătorii poate ajuta la prevenirea altor persoane de a fi victime ale aceleiași scheme. De asemenea, poate ajuta autoritățile să identifice și să urmărească infractorii. Prin raportarea unei înșelătorii, puteți contribui la protejarea altor persoane și la prevenirea pierderii de bani sau informații personale.

  Ce dovezi ar trebui să colectați dacă ați fost înșelat?

  Dacă ați fost victima unei înșelătorii, ar trebui să colectați toate informațiile relevante, inclusiv e-mailuri, mesaje text, facturi, chitanțe și alte documente. Acestea pot fi folosite ca dovezi în cazul în care decideți să raportați infracțiunea autorităților.

  Cum să raportați e-mailuri înșelătorie în Canada

  În Canada, puteți raporta e-mailuri înșelătorie la Centrul Antifraudă al Canadei. Acesta este un centru de raportare și analiză a fraudelor care colectează informații despre infracțiuni și le raportează autorităților competente. Puteți raporta o înșelătorie online sau prin telefon la 1-888-495-8501.

  Cum să raportați e-mailuri înșelătorie în Marea Britanie

  În Marea Britanie, puteți raporta e-mailuri înșelătorie la Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC). Acesta este un centru de raportare și analiză a amenințărilor cibernetice care oferă sfaturi și suport pentru persoanele și organizațiile afectate de infracțiuni cibernetice. Puteți raporta o înșelătorie online sau prin telefon la 0300 123 2040.

  Ce să faci dacă găsești e-mailuri înșelătorie în Australia

  În Australia, puteți raporta e-mailuri înșelătorie la Centrul Australiano de Raportare a Fraudelor și Corupției (ACORN). Acesta este un centru de raportare și analiză a infracțiunilor cibernetice care colectează informații despre infracțiuni și le raportează autorităților competente. Puteți raporta o înșelătorie online sau prin telefon la 13 32 20.

 2. Nu există nicio îndoială că e-mailurile înșelătorie sunt o problemă majoră în lumea digitală de astăzi. Este important să fiți vigilenți și să identificați semnele de avertizare ale unui e-mail fraudulos. Dacă ați primit un astfel de e-mail, nu faceți clic pe niciun link sau atașament și contactați imediat compania reprezentată. În plus, raportați e-mailul înșelătorie la autoritățile relevante, cum ar fi Comisia Federală de Comerț sau Centrul de Reclamații la Crimă pe Internet. În cele din urmă, colectați dovezi și fiți atenți la informațiile personale pe care le împărtășiți online. Siguranța dvs. este în mâinile dvs.

 3. Nu este recomandat să deschideți sau să faceți clic pe link-uri din e-mailurile înșelătoare. Este important să fiți atenți la caracteristicile comune ale acestor e-mailuri, cum ar fi adresele de e-mail suspecte, erorile de ortografie și gramatică, solicitările de plată sau câștiguri neașteptate. Dacă primiți un astfel de e-mail, contactați imediat compania reprezentată și raportați incidentul. În plus, puteți trimite e-mailul înșelătorie la adresele de raportare a Comisiei Federale de Comerț sau la Centrul de Reclamații la Crimă pe Internet. Este important să fiți vigilenți și să luați măsuri de precauție pentru a vă proteja informațiile personale și financiare.

Comments are closed.