Почти половината от хората не знаят, че е незаконно да инсталирате шпионско приложение на телефона на партньора си

шпионски приложения изучават поничкаПриложенията за шпиони могат да се използват за наблюдение на обаждания, съобщения и уеб история на телефоните, на които са инсталирани, след което да изпращат тези данни на снайпера, който ги е инсталирал. След като прочетохме колко евтино и лесно е някой да се хване за такова приложение, както съобщи Vice, искахме да видим дали хората предполагат, че инсталирането на такъв на телефона на партньор е законно или незаконно.

Проучването на повече от 2000 души – разпределено приблизително еднакво между възрастови групи, полове и гражданство на Великобритания и САЩ – разпита анкетираните за това как те гледат на шпионирането на телефоните на партньорите и децата и интернет активността.

приложение за проучване шпионин незаконно

Открихме отговорите на този въпрос за малко тревожни. Приблизително един от всеки пет респонденти смята, че не е незаконно да инсталирате шпионска програма на телефона на партньора, за да прослушвате дейността си. Над една четвърт от запитаните не бяха сигурни.

Като общо правило е незаконно да инсталирате приложение на телефона на друг човек без тяхно знание. Дали това всъщност е незаконно зависи от обстоятелствата. Може да намерите изключения, ако шпиониращият партньор притежава телефона на съпруга си или ако той плаща тя и двете телефонни сметки.

„Това е правна сива зона, тъй като законите не са тествани истински на тази сцена досега, тъй като технологията е сравнително нова, така че съответните случаи се движат през правната система, те ще се решават за всеки случай. “, Казва Джош Кинг, правен експерт по законите за поверителност и главният юридически директор на Avvo, онлайн правен пазар в САЩ. „Умишлено причиняване на емоционален дистрес, твърдения за измама – всичко това може да бъде замесено в зависимост от обстоятелствата. Възможно е също така Законът за компютърните измами и злоупотреби да бъде използван за преследване на човек, който инсталира този тип приложение на нечий друг телефон. “

Шпионските приложения могат да струват по-малко от 100 долара. Въпреки че често се предлагат официално на частни следователи, нищо не спира съпругът или родителят да го купи. След като бъде закупен, купувачът може да изтегли приложение на телефона на партньора си, което работи скрито на заден план. На определени интервали той изпраща данни за обаждания и съобщения до купувача. Инсталирането на приложението обикновено изисква физически достъп до телефона на лицето, което е шпионирано. Очевидно съпругът или значим друг човек ще има много възможности да бъде сам с телефона на партньора си, за да направи това.

  Как да инсталирате Kodi на Firestick и Amazon Fire TV

Във Великобритания изпълнителният директор на Digital Trust Дженифър Пери казва, че инсталирането на приложение без съгласието на лицето е незаконно съгласно Закона за злоупотреба с компютър. „Ако се използва за контрол на романтичен партньор, то по-често, отколкото не, това може да представлява форма на злоупотреба“, казва Кинг.

Проучване на благотворителната организация за домашно насилие в Обединеното кралство, организирана от жените, установи, че 41 процента от жертвите на домашно насилие са били проследени или тормозени с електронни устройства. Друго проучване за 2014 г. от Digital Trust, организация, която работи в подкрепа на жертвите на цифрово насилие и кибер дебнене, откри над 50 на сто от партньорите, които са злоупотребявали, използват шпионски софтуер или някаква друга форма на електронно наблюдение, за да дебнат жертвите си, според Independent.

„Изследването, което видях, е много по-вероятно жените да четат текст и да минават през телефон, имейли и акаунти в социалните медии, но не е задължително да използват шпионски софтуер. Това е само семантика, резултатът е същият, тъй като получаването на достъп до информацията на човек без тяхното съгласие “, казва Пери. „Не се различава дали жена използва тази технология на мъжа. Законът за компютърната злоупотреба не казва, че мъжете не трябва да правят xyz. Законът се прилага еднакво както за мъжете, така и за жените. “

Пери казва, че най-честите извинения за използване на шпионски софтуер на съпруг / а са:

  • „Притеснявам се за тях и искам да намеря, за да мога да покажа на хората, че се нуждаят от помощ“
  • “Притеснявам се, че правят нещо незаконно”
  • „Мисля, че ми изневеряват“
  Най-добрите VPN за Иран и как Иран блокира съдържанието

Но във всички тези случаи Пери казва, че почти винаги има по-добра алтернатива от нарушаването на закона, за да шпионира телефона на човек или друго устройство.

„Домашните насилници са склонни да инсталират софтуера като инструмент за упражняване на принудителен контрол или защото са натрапчиви и фиксирани върху индивида. Те често ще го смятат за използването на шпионски софтуер като “загриженост” или за жертвите, или когато са разпитани “, казва тя. „Инсталирането на софтуера е инструмент, метод за извършване на злоупотреба. Ако случаят включва домашна злоупотреба, тогава всеки софтуер е продължение на тази злоупотреба. “

Шпиониране на вашите деца

„Докато тази технология на повърхността изглежда инвазивна, приложенията за мониторинг на мобилни телефони имат законни цели и могат да бъдат използвани добре, като например родителите, които се нуждаят от наблюдение на децата си“, казва Лин Хейстингс, вицепрезидент по операциите в Powerline Group, a компания, която създава и продава шпионски приложения. „Използването на този вид софтуер може да помогне на децата да бъдат далеч от насилници над деца, хулигани и други хора, които дебнат в интернет. Родителите могат активно да намалят риска от излагане на детето си на опасност. “

шпионски деца учат поничка

Дали ще разгледате интернет историята на децата си или ще надникнете в съобщенията на техните телефони, зависи до голяма степен от вашата възраст. Колкото по-млад сте, толкова по-голяма е вероятността да го направите. Но има обяснение за това: по-възрастните хора са по-склонни да имат възрастни или почти пълнолетни деца, които не се нуждаят от надзор. Американските жени бяха единствената група, в която мнозинството заяви, че ще се хванат за онлайн активността на децата си. Британските мъже бяха най-малко носни.

анкета деца
анкета деца телефон

Американските жени също имаха най-голяма вероятност да инсталират шпионски приложения на телефона на децата си, за да наблюдават телефонни разговори и съобщения без тяхно знание. Шпионирането на вашите собствени не пълнолетни деца обикновено не е незаконно, но има изключения. 

анкета шпионин деца деца„Децата също имат право на ниво на поверителност съгласно законодателството на ЕС. ЕС признава правата на личния живот на децата “, казва Пери. „Със сигурност децата, изложени на риск от отглеждане, саморазрушаващо се поведение, самоубийство и др., Софтуерът за мониторинг може да бъде полезен, ако човекът, който наблюдава, разполага с ресурсите да използва тази информация по подходящ начин, за да получи помощ на детето. Мисля, че това е ключов въпрос. Ако събирате информация, как ще я използвате? ”

  Най-добрите VPN за деблокиране на Facebook през 2024 г.

Когато децата станат възрастни обаче, е напълно незаконно родителите да шпионират децата си.

„Ако възрастен се ангажира с високо рисково поведение, родителите нямат право да се намесват. Знам, че има млади възрастни в университета, чиито родители са болни от притеснение, но няма да имат законни права да ги наблюдават без тяхното разрешение “, казва Пери.

По-вероятно е американските жени да шпионират телефонната и интернет активността на партньорите

Най-вероятно е американските жени да са гледали интернет историята на партньора си и да са гледали телефоните си без тяхното знание. Британските мъже са били най-малко вероятни, докато делът на британските жени и американските мъже, които са признали да се хвърлят, е приблизително еднакъв.

анкета шпионин за интернет дейност анкета шпионин по телефона

По същия начин, американските жени също имаха най-голяма вероятност да инсталират приложение на телефоните на партньорите си, за да шпионират телефонни обаждания и съобщения, въпреки че онези, които дадоха утвърдителен отговор, обикновено заявиха, че ще го направят, само ако партньорът им е неверен. Отново британските мъже бяха най-доверчиви, докато американските мъже и британските жени се носеха около средата.

приложение за проучване шпионин

От другата страна на монетата, британските мъже най-вероятно ще се сблъскат с партньора си, ако намерят такова приложение на телефона си, въпреки че по-голямата част от анкетираните от всички групи казаха, че ще реагират по същия начин. Американците бяха малко по-склонни да поискат развод от британците.

анкета шпионин реакция приложение

Американските жени, особено тези във възрастовата група от 18 до 24 години, най-вероятно ще се промъкнат в пика на телефона на другия човек на среща, въпреки че преобладаващото мнозинство от всички демографски групи казаха, че няма да направят това.

дата на проучване

„0228“ от CIA DE FOTO, лицензирано под CC BY 2.0

About the author

Comments

  1. о за мъжете, така и за жените. Инсталирането на шпионски приложения на телефона на партньора без тяхното съгласие е незаконно и може да представлява форма на злоупотреба. Това може да доведе до емоционален дистрес и да наруши доверието във връзката. Вместо да се прибягва до шпионски приложения, трябва да се комуникира открито и да се решават проблемите във връзката по конструктивен начин.

Comments are closed.